Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Köszi! Ez akkor annyiban más, hogy nem csak a lukakat kenjük be ezüstnitráttal, hanem a nyákot ezüstnitrát Nátrium-tetraborát oldatban kell lötyizni.
A kémiai réz szükséges? Egyből galvánréz nem jó? (Az a Réz-szulfát (CuSO4) 5g/l EDTA (nátrium-edta, etilén-diamin-tetraecetsav) 10g/l Formaldehid 30%-os (HCHO) 20ml/l Nátrium-hidroxid (NaOH) 2 teáskanál 250ml oldathoz) az elég büdi, a régiben mondjuk glicerin volt, és nem volt benne EDTA. (Ezt az EDTA-t így kell kérni a vegyszerboltba? Kérek egy kiló EDTA-t de iziben!?) Az ezüsnitrát 2g/liter az elég? nem elírás? Ja fóliánál vigyázzatok 40 foknál ne legyen melegebb az előhívó és a lemosó, mert leoldja a lukakról a fóliát, és az egész macerás furatgalván lemaródik a maratásnál.
Igen, egyszerűbb az egész nyákot áztatni. A kémiai réz szükséges, mert ami ezüst kiválik az elég sérülékeny, csak azért kell, hogy aktiválja a kémiai rezet. Glicerint és ammónium-hidroxidot elhagytam, helyettük van az edta. Pontosan így kell kérni: nátrium edta, tudni fogják mi az, ha sima edta-t kérsz megkérdezik melyik kell. Nem elírás, 2gramm/liter, a minimum mennyiség ezüst nitrátból 25g (6800Ft volt kb. 3 éve) ebből 12,5 liter oldat készíthető (örök élet + 1 napra elég)
Sziasztok!
Nekem a vaskloriddal kapcsolatba lenne kérdésem. Szóval ugye bemegyek a boltba megveszem a TN150-et kiborítok belőle egy keveset a nyákra szépen lemarja ez idáig oké. Ezzel a kis löttyel kimarok mondjuk 3-4 nyáklemezt a maratási idő meghosszabodik. Itt is írta valaki, meg olvastam is, hogy dobni kell bele vasat és akkor újra használható lesz. Így is tettem dobtam bele 1 szeget. Tiszta fekete lett. A végén már 2 marék szeget tettem bele több szeg volt mint vasklrorid de akkoris minden fekete lett, ráadásul utánna már maratni sem lehetett vele. Öntöttem hozzá 20%-os sósavat, de akkorse akart maratni. Most akkor hogy is van ez?
Mintha az rémlene, hogy lehet kémiai rezet is kapni, az nem jó?
Nem tudom lehet-e kapni, de nem hinném, fél óráig stabil kb. aztán lebomlik.
Nem gondolom, hogy ugyan az lenne benne. Gondolod a nyákgyárakban fél óránként kevernek be újabb 300 litert.
A bevonás részt nézd meg.
Bővebben: Link
Heló!
Idézet: ezt mire írtad? Mert én csak tapasztalatot szeretnék gyüjteni a lézernyomtatókról mert szeretnék vásárolni egyet (írtam is kb10-15 hozzászólással előbb) a vasalásos teknikához.„A bátyámnak profi színes lézere van (400000Ft) és nem sokkal jobb a helyzet.” Idézet: Én nem istenítem a lézernyomtatót! Tintasugaras van de azzal nem tudok "vasalni" és ezért kellene a lézeres.Vagy ha tudsz egy olyan módszert amivel tintasugarassal vasalni lehet akkor azt megnézem . „A Misinek meg azért írtam, mert azt hiszi, hogy a lézeres nyomtató az isten.”
Megnéztem, lényegében ugyan az, mint amit írtam, csak itt nem EDTA a stabilizátor és előkészítésnél nem ezüst-nitrátot használnak, hanem palládium- vagy ón-kloridot. Palládium-klorid hobbi célra nagyon drága (10g 51000Ft) ón(II)klorid van itthon, kipróbálom.
Sziasztok .
Bár használtam a keresőt de nem találtam arra vonatkozó információkat hogy egy flakon positiv 20 (100ml) lakk átlagos használat esetnén mennyi nyák lefújására elég. aggódom hogy csak egy deci és majd 3 rongy. Gyakorlatilag rutinnal mennyi a4-re lehet elég? (egyoldalasra) Köszönöm.
Szia!
Körülbelül 3-4db A4-re elég a 100ml. De inkább 3 db A4-es egyoldalas nyákra.
Próbáld már ki, mert ónII klorid nálam is van egy kiló, de a többi még nincs, mert ahhoz el kell jutni a vegyszerboltba.
Sziasztok! Kaptam NaOH-t. Az a baj, hogy nem fogom tudni, hogyan kimérni. Kis golyók...
Valami ötlet? Kockacukrom nincs, hogy hozzámérjem..
Csak van a környezetedben digitális konyhai mérleg (a legtöbb gramm pontos, nem is kell több pontosság ide, ha féltik hogy összevegyszerezed, bele kell tenni egy zacsiba és úgy rátenni a mérőedényt).
Teszel rá egy műanyag edényt amivel lenullázod, és abba kiméred a megfelelő mennyiséget, készítesz 4× töményebb előhívó folyadékot, mondjuk 2l vízhez, felhasználáskor meg az adott mennyiséget felhígítod a normális 1× töménységhez meleg/langyos vízzel, így nem kell melegíteni, vagy használod Gulasoft féle módszert, hogy tömény előhívóba belemártod és utána rögtön tiszta vízbe, és ott oldod le a felesleges lakkot, így nem használódik el olyan gyorsan az előhívód. Bari
Na, akkor valószín meg fogom zacskózni, és úgy mérem ki.
Üdv!
Nem azért, jó a modern technika lézernyomtató, uv cső miegymás. De mi a helyzet a régi, kezdeti idők nyák gyártásával? Se itt se neten nem találok leírást anno hogyan is voltak ezek a dolgok. Valaki emlékszik még?
Mire vagy kiváncsi ? Én használtam celluxot ,és tapétavágót - körömlakot- alfaset -és alfaton forrszemeket és vonalakat (ezeket rá kellett satírozni a nyákra vagy a filmre . p20 at gyári lakkos panelt . a lézeres laminálós technikát , és most nemrég kesdtem a dry fóliát használni , Ha úgy nézzük szinte minden technológiát kipróbáltam
Engem kimondottan régi kezdet technikák érdekelnek a filctollas korszak és annál is régebbi technikák amiket mára már sehol sem írnak le.
Alfaset- alfaton forr szem ezekről sem halottam. Körömlakosról írtak itt valamit hogy nem tökéletes.
Mi az, hogy nem?! Dehogynem! Nagyon is jó volt az! Ha megfolyt, száradás után, gyönyörűen lehetett kaparni késsel, csavarnyúzóval, tűvel. Én még IC-s panelt is készítettem vele. Az első panelom (2 tranyós astabil, izzókkal) is így készült. Aztán jött a retus filc. Ezután P20 majd a gyári lakkos nyák.
Üdv!
Akkor lényegében régen volt a körömlakk, filc.cellux/szikszalag.Mikor jelent meg a levilágításos illetve a vasalásos technika?
Jót kérdeztél... Szerintem a 80-as években már lehetett itthon is kísérletezni vele. Ha jól rémlik, én olyan 86-89 tájékán próbáltam először.
Későbbre tippeltem (93 környéke). Ha jól tudom a legelején még a csöves cuccok is légszerleve készültek. Nem tudtok olyan oldalt ahol van egy áttekinthető leírás a kezdetektől napjainkig nyákgyártás ügyében?
A régi rádiótechnika lapokat kéne olvasgatnod. Illetve amikor megjelent a Hobby Elektronika folyóirat, már az is nyákfilm melléklettel ment.
Most hogy írod rémlik valami nyákfólia az említtet folyóiratból, párat átböngésztem. Köszi az infót körülnézek a könyvespolcon.
25 éve végeztem az elektroműszerész sulit. Má akkor is tus volt, nyákfilc, meg a letraszettes satírozás. Hova akarsz visszanyúlni? A próbanyákhoz amit utána 1000 dróttal összedrótoztak? Volt ilyen is.
Azok is jól nézhettek ki. Lassan összeáll a kép. Akkor légszerelés, próbapanel, tus/fic/szikszalag majd levilágítás a sorrend?
Már elég rég működik a fotózásos technika. Valamikor a 80-as években már az egyik RT évkönyvben le volt írva a P20-as technika. A vasalásos technika akkor kezdett elterjedni, amikor a lézernyomtatók is kezdtek befutni és valaki rájött, hogy azzal is lehet készíteni nyákot. Na meg persze a fénymásolókról sem lehet elfelejtkezni, mert azzal is lehet vasalni. Ja és van olyan régi rádió panelom, ami a 60as években készült és már nyákon vannak az alkatrészek.
Üdv!
60-as években nyákon? Fénymásolós vasalásról halottam. Akkor fiatal technológia a vasalás. |
Bejelentkezés
Hirdetés |