Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   594 / 1385
(#) gulasoft válasza oxygen hozzászólására (») Máj 29, 2011 /
 
Köszi! Ez akkor annyiban más, hogy nem csak a lukakat kenjük be ezüstnitráttal, hanem a nyákot ezüstnitrát Nátrium-tetraborát oldatban kell lötyizni.
A kémiai réz szükséges? Egyből galvánréz nem jó? (Az a Réz-szulfát (CuSO4) 5g/l EDTA (nátrium-edta, etilén-diamin-tetraecetsav) 10g/l Formaldehid 30%-os (HCHO) 20ml/l Nátrium-hidroxid (NaOH) 2 teáskanál 250ml oldathoz) az elég büdi, a régiben mondjuk glicerin volt, és nem volt benne EDTA. (Ezt az EDTA-t így kell kérni a vegyszerboltba? Kérek egy kiló EDTA-t de iziben!?)
Az ezüsnitrát 2g/liter az elég? nem elírás?


Ja fóliánál vigyázzatok 40 foknál ne legyen melegebb az előhívó és a lemosó, mert leoldja a lukakról a fóliát, és az egész macerás furatgalván lemaródik a maratásnál.
(#) oxygen válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 29, 2011 /
 
Igen, egyszerűbb az egész nyákot áztatni. A kémiai réz szükséges, mert ami ezüst kiválik az elég sérülékeny, csak azért kell, hogy aktiválja a kémiai rezet. Glicerint és ammónium-hidroxidot elhagytam, helyettük van az edta. Pontosan így kell kérni: nátrium edta, tudni fogják mi az, ha sima edta-t kérsz megkérdezik melyik kell. Nem elírás, 2gramm/liter, a minimum mennyiség ezüst nitrátból 25g (6800Ft volt kb. 3 éve) ebből 12,5 liter oldat készíthető (örök élet + 1 napra elég)
(#) storm hozzászólása Máj 29, 2011 /
 
Sziasztok!
Nekem a vaskloriddal kapcsolatba lenne kérdésem. Szóval ugye bemegyek a boltba megveszem a TN150-et kiborítok belőle egy keveset a nyákra szépen lemarja ez idáig oké. Ezzel a kis löttyel kimarok mondjuk 3-4 nyáklemezt a maratási idő meghosszabodik. Itt is írta valaki, meg olvastam is, hogy dobni kell bele vasat és akkor újra használható lesz. Így is tettem dobtam bele 1 szeget. Tiszta fekete lett. A végén már 2 marék szeget tettem bele több szeg volt mint vasklrorid de akkoris minden fekete lett, ráadásul utánna már maratni sem lehetett vele. Öntöttem hozzá 20%-os sósavat, de akkorse akart maratni. Most akkor hogy is van ez?
(#) gulasoft válasza oxygen hozzászólására (») Máj 29, 2011 /
 
Mintha az rémlene, hogy lehet kémiai rezet is kapni, az nem jó?
(#) oxygen válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 29, 2011 /
 
Nem tudom lehet-e kapni, de nem hinném, fél óráig stabil kb. aztán lebomlik.
(#) gulasoft válasza oxygen hozzászólására (») Máj 29, 2011 /
 
Nem gondolom, hogy ugyan az lenne benne. Gondolod a nyákgyárakban fél óránként kevernek be újabb 300 litert.
(#) gulasoft válasza oxygen hozzászólására (») Máj 29, 2011 /
 
A bevonás részt nézd meg.
Bővebben: Link
(#) misi93 válasza emmzolee hozzászólására (») Máj 30, 2011 /
 
Heló!
Idézet:
„A bátyámnak profi színes lézere van (400000Ft) és nem sokkal jobb a helyzet.”
ezt mire írtad? Mert én csak tapasztalatot szeretnék gyüjteni a lézernyomtatókról mert szeretnék vásárolni egyet (írtam is kb10-15 hozzászólással előbb) a vasalásos teknikához.
Idézet:
„A Misinek meg azért írtam, mert azt hiszi, hogy a lézeres nyomtató az isten.”
Én nem istenítem a lézernyomtatót! Tintasugaras van de azzal nem tudok "vasalni" és ezért kellene a lézeres.Vagy ha tudsz egy olyan módszert amivel tintasugarassal vasalni lehet akkor azt megnézem .
(#) oxygen válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 30, 2011 /
 
Megnéztem, lényegében ugyan az, mint amit írtam, csak itt nem EDTA a stabilizátor és előkészítésnél nem ezüst-nitrátot használnak, hanem palládium- vagy ón-kloridot. Palládium-klorid hobbi célra nagyon drága (10g 51000Ft) ón(II)klorid van itthon, kipróbálom.
(#) lajcsi1975 hozzászólása Máj 30, 2011 /
 
Sziasztok .
Bár használtam a keresőt de nem találtam arra vonatkozó információkat hogy egy flakon positiv 20 (100ml) lakk átlagos használat esetnén mennyi nyák lefújására elég. aggódom hogy csak egy deci és majd 3 rongy.
Gyakorlatilag rutinnal mennyi a4-re lehet elég? (egyoldalasra)
Köszönöm.
(#) Zoli_bácsi válasza lajcsi1975 hozzászólására (») Máj 30, 2011 /
 
Szia!

Körülbelül 3-4db A4-re elég a 100ml. De inkább 3 db A4-es egyoldalas nyákra.
(#) gulasoft válasza oxygen hozzászólására (») Máj 30, 2011 /
 
Próbáld már ki, mert ónII klorid nálam is van egy kiló, de a többi még nincs, mert ahhoz el kell jutni a vegyszerboltba.
(#) gulasoft hozzászólása Máj 30, 2011 /
 
Megjött a fólia többit a nyákfólia rendelés topicon.
(#) janikukac hozzászólása Máj 31, 2011 /
 
Sziasztok! Kaptam NaOH-t. Az a baj, hogy nem fogom tudni, hogyan kimérni. Kis golyók...

Valami ötlet? Kockacukrom nincs, hogy hozzámérjem..
(#) Bari- válasza janikukac hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
Csak van a környezetedben digitális konyhai mérleg (a legtöbb gramm pontos, nem is kell több pontosság ide, ha féltik hogy összevegyszerezed, bele kell tenni egy zacsiba és úgy rátenni a mérőedényt).
Teszel rá egy műanyag edényt amivel lenullázod, és abba kiméred a megfelelő mennyiséget, készítesz 4× töményebb előhívó folyadékot, mondjuk 2l vízhez, felhasználáskor meg az adott mennyiséget felhígítod a normális 1× töménységhez meleg/langyos vízzel, így nem kell melegíteni, vagy használod Gulasoft féle módszert, hogy tömény előhívóba belemártod és utána rögtön tiszta vízbe, és ott oldod le a felesleges lakkot, így nem használódik el olyan gyorsan az előhívód.

Bari
(#) janikukac válasza Bari- hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
Na, akkor valószín meg fogom zacskózni, és úgy mérem ki.
(#) Dániel X hozzászólása Máj 31, 2011 /
 
Üdv!

Nem azért, jó a modern technika lézernyomtató, uv cső miegymás. De mi a helyzet a régi, kezdeti idők nyák gyártásával? Se itt se neten nem találok leírást anno hogyan is voltak ezek a dolgok. Valaki emlékszik még?
(#) kaqkk válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
Mire vagy kiváncsi ? Én használtam celluxot ,és tapétavágót - körömlakot- alfaset -és alfaton forrszemeket és vonalakat (ezeket rá kellett satírozni a nyákra vagy a filmre . p20 at gyári lakkos panelt . a lézeres laminálós technikát , és most nemrég kesdtem a dry fóliát használni , Ha úgy nézzük szinte minden technológiát kipróbáltam
(#) Dániel X válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
Engem kimondottan régi kezdet technikák érdekelnek a filctollas korszak és annál is régebbi technikák amiket mára már sehol sem írnak le.
Alfaset- alfaton forr szem ezekről sem halottam. Körömlakosról írtak itt valamit hogy nem tökéletes.
(#) vicsys válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
Mi az, hogy nem?! Dehogynem! Nagyon is jó volt az! Ha megfolyt, száradás után, gyönyörűen lehetett kaparni késsel, csavarnyúzóval, tűvel. Én még IC-s panelt is készítettem vele. Az első panelom (2 tranyós astabil, izzókkal) is így készült. Aztán jött a retus filc. Ezután P20 majd a gyári lakkos nyák.
(#) Dániel X válasza vicsys hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
Üdv!

Akkor lényegében régen volt a körömlakk, filc.cellux/szikszalag.Mikor jelent meg a levilágításos illetve a vasalásos technika?
(#) vicsys válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
Jót kérdeztél... Szerintem a 80-as években már lehetett itthon is kísérletezni vele. Ha jól rémlik, én olyan 86-89 tájékán próbáltam először.
(#) Dániel X válasza vicsys hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
Későbbre tippeltem (93 környéke). Ha jól tudom a legelején még a csöves cuccok is légszerleve készültek. Nem tudtok olyan oldalt ahol van egy áttekinthető leírás a kezdetektől napjainkig nyákgyártás ügyében?
(#) vicsys válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
A régi rádiótechnika lapokat kéne olvasgatnod. Illetve amikor megjelent a Hobby Elektronika folyóirat, már az is nyákfilm melléklettel ment.
(#) Dániel X válasza vicsys hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
Most hogy írod rémlik valami nyákfólia az említtet folyóiratból, párat átböngésztem. Köszi az infót körülnézek a könyvespolcon.
(#) gulasoft válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
25 éve végeztem az elektroműszerész sulit. Má akkor is tus volt, nyákfilc, meg a letraszettes satírozás. Hova akarsz visszanyúlni? A próbanyákhoz amit utána 1000 dróttal összedrótoztak? Volt ilyen is.
(#) Dániel X válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
Azok is jól nézhettek ki. Lassan összeáll a kép. Akkor légszerelés, próbapanel, tus/fic/szikszalag majd levilágítás a sorrend?
(#) Ricsi89 válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
Már elég rég működik a fotózásos technika. Valamikor a 80-as években már az egyik RT évkönyvben le volt írva a P20-as technika. A vasalásos technika akkor kezdett elterjedni, amikor a lézernyomtatók is kezdtek befutni és valaki rájött, hogy azzal is lehet készíteni nyákot. Na meg persze a fénymásolókról sem lehet elfelejtkezni, mert azzal is lehet vasalni. Ja és van olyan régi rádió panelom, ami a 60as években készült és már nyákon vannak az alkatrészek.
(#) Dániel X válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
Üdv!

60-as években nyákon? Fénymásolós vasalásról halottam.
Akkor fiatal technológia a vasalás.
(#) janikukac válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
Én is láttam egy 65 körüli Philips (vagy Panasonic) csöves erősítő nyákját. Bakeliten volt, és totálisan kézzel volt rajzolva + nagyon csúnyán volt forrasztva.
Következő: »»   594 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem