Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VIDEOTON RT (RA) 6380S

Témaindító: tatabike, idő: Jún 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   19 / 45
(#) djhans hozzászólása Jan 19, 2014 /

Sziasztok. Nem tudom hogy más is észrevette-e de én több Videoton rádiós és sima erősítővel találkoztam már. Azt vettem észre hogy kb. 1982-ig normálisabb minőségű potikat gyártottak. (hangerő, hangszín, balance) A potik leszedője szén pogácsa ellenben az újabbaknál már csak egy lemez karistolja a szénpályát. Ezek a szén leszedős potik nem kopnak annyira és nem is recsegnek.
(#) bekeipeter válasza djhans hozzászólására (») Jan 21, 2014 /

Én meg azt vettem észre, hogy a '78-as Cleoparta rádiókba még Ruwido potik is kerültek. Az enyémben Preh programválasztó és Ruwido potik vannak. Furcsa, mert a Preh programválasztót a VT a '70-es évek elejétől már gyártotta.
(#) Peeeet hozzászólása Jan 21, 2014 /

Sziasztok!
Baráti - ismerősi körben van több Cleopatra is, sőt itt karnyújtásnyira tőlem is van egy, amivel a számítógépet hangosítom ki, de bevallom őszintén, én nem szoktam az eredeti végfokokkal bűvészkedni. Több ilyen készülékkel is találkoztam már, amit végfokhibával hoztak, de hiába cseréltem szinte mindent a végfokpanelon, rövid idő múlva megint elszállt. Egyszer egy ilyen készüléknél, miután megelégeltem a dolgot, elhatároztam, hogy átépítem kicsit. A végfokokat kihajítottam belőle, és kapott helyettük QUAD405-öket. Szerencsére a trafó alapból középleágazásos, úgyhogy könnyen át lehet építeni a tápot szimmetrikusra (egy plusz elkó a negatív oldal pufferelésére, egy ellenálláscsere az alappanelen, ami az előfoknak a tápfeszültségét állítja be), és remekül bevált! A 2x27V-os tápfesz miatt a 2n3055 jó hozzá végtranzisztornak, és azóta már 3 másikat is átépítettem így. Kapott mindegyik egy relés hangszóróvédelmet is, ami a bekapcsolási koppanást is megakadályozza, plusz a hangszórókra sem enged DC feszültséget hiba esetén. Azóta egy sem égett le, pedig nem egy házibulit végigcsináltunk velük. Sztem jobban megéri, mint az eredeti vacak konstrukcióval vesződni.

Kérdés: nincs valakinek véletlenül elfekvőben egy Aida-ja, akár működésképtelen is?
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2014
(#) djhans válasza bekeipeter hozzászólására (») Jan 23, 2014 /

Olyan korai évjárattal még nem találkoztam. Biztos jobb is mint a későbbi szériák.
(#) djhans válasza Peeeet hozzászólására (») Jan 23, 2014 /

Jó megoldás. Én meg bontott Aida és Cleopatra tarfókkal építettem Quad 405-öket.
(#) bekeipeter válasza djhans hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Picivel másabb, mint a későbbiek, több ökörséget tartalmaz.
(#) scooby_ hozzászólása Jan 27, 2014 /

Sziasztok!
Neki álltam a suliban lévő Aida rádió javításának is. Az FM modulban kicseréltem az összes trimmert, a referencia komparátort, a 10V-os zéner diódát és a hozzá tartozó áteresztő tranzisztort. A hiba továbbra is fennáll: 10-15 perc múlva elhalkul teljesen. A zajzárat benyomva begerjed. Ami még érdekesség, a hangerőt teljesen feltekerve még hallani, hogy szól a rádió. Szerintetek mi lehet a hiba okozója? Hogy őszinte legyek, már nem is vagyok biztos abban, hogy ezt az FM dekóder okozza, inkább arra gondolok, hogy a sztereó dekóder lehet esetleg? Csak abból következtetek erre, hogy a térerősség jelző ugyan azt a térerőt mutatja továbbra is, mikor a rádió elhalkul, csak a sztereó vételt jelző izzó (nálam LED) alszik el. Miközben tekergetem a hangoló potmétert, az adók is be-be jönnek, csak csendben van, illetve nagyon halkan szól. Ha az adón "kívül hangolódik" 1-1 adó hangosabban is megszólal.
(#) sityu válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 27, 2014 /

Szia! Valami hasonló jelenséggel találkoztam - valamikor réges-régen egy messzi-messzi galaxisban - amikor az FM modulban matattam.Nézd meg a limiter erősítő UL 92, 22uH tekercsét,lehet,hogy szakadt!Finoman mozgasd meg,mert felülről nem látható.uA 3089 8-9-es láb.
(#) scooby_ válasza sityu hozzászólására (») Jan 27, 2014 /

Szia!
Rendben, megnézem! Ugyan ez volt a hibajelenség? A zajzár csak akkor kezd el megerjedni, mikor már elhallgatott és bekapcsolom. Ha jól emlékszem, akkor működés közben nem is reagál arra a gombra.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2014
(#) sityu válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 27, 2014 /

Amit annak idején felírtam magamnak egy cetlire,így szól!Nincs pilotjel,elhangolódik,csökkent az érzékenysége,zajzár teljesen lenémít.Á-tól Zettig pedig már nem emlékszem az apróságokra!Azóta eltelt 30 év!Annyi maradt meg az emlékezetemben,hogy amikor vissza raktam a modult,nem működöttés az újboli bontás utáni keresgélés alapján találtam rá a 22uH tekercsre.Akkoriban a Kisgömb utcában -Angyalföldön - volt egy jó kis alkatrészbolt,ahol nagyon sok dolgot árultak a Videoton cuccaiból,bontott vagy fel nem használt alkatrészek,stb.Ott jutottam hozzá a tekercshez,talán még van is egy!Sejtésem,hogy egy zárlat következtében szakadt ( égett )el az egyik kivezető vége,úgy,hogy felülről,észrevehetetlen.Emiatt ajánlottam a finom mozgatást.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2014
(#) scooby_ válasza sityu hozzászólására (») Jan 28, 2014 /

Az elhangolódikot és a zajzár teljesen lenémít dolgokat értem. A pilotjellel és az érzékenységgel nem vagyok tisztában.
-Mi az a pilotjel, és hol mérhető, illetve mivel?
-Minek az érzékenysége csökken?
Nálam elhangolódás nem tapasztalható. Szimplán elhalkul. De nem azonnal, hanem szép lassan, mintha tekerném lefelé a hangerőt. Ha feltekerem maximumra, akkor hallani, hogy torzan ugyan, de szól. Ha bekapcsolom a zajzárat, sípol mint a vadállat (gerjed). És mindezt úgy csinálja, hogy negyed órán keresztül tökéletesen működik, utána jelentkezik ez a hiba. Gondolkoztam rajta, hogy haza hozom az FM modult, és belerakom a sajátomba. Így kiszűrhető, hogy valóban az FM modulnak a hibája-e, avagy valami másé. Bár így bele gondolva, a zajzárat az FM modulon belül kapcsolja az a bizonyos kapcsoló....
(#) steelbird válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 28, 2014 /

Hello!
A pilot egy 19kHz -es szinkronjel (vivő), amiből visszaállítják azt a 38 kHz -es jelet, amivel demodulálják a sztereó különbségi információt. FM rádióadásnál.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2014
(#) bekeipeter válasza sityu hozzászólására (») Jan 28, 2014 /

Az a bolt nem egy utcával odébb volt, a Kerekes utcában a Hotel Góliáttal szemben? Mert az ma is ott van és HQ Elektronik a neve. Én a fázistoló tekercs körül kutakodnék, mert én is megjártam már ugyan ezzel a hibával. Nálam a fázistoló kör párhuzamos ellenállása volt a hibás.
(#) sityu válasza bekeipeter hozzászólására (») Jan 28, 2014 /

Szia!Ez a bolt - a HQ -nem az a bolt amiről említést tettem.A környék igen,de az ellenkező irányban volt a Honvéd kórház hátsó sarkával szemben a Kruzslák Béla utcában.Hogy miért nem Kis gömb utca,abba már ne menjünk bele,mert akkora off lenne,mint ide Lacháza!Az ominózus FM modul meg van annyira összetett,más egyéb áramkörökhöz képest,hogy így apránként érkező infókból nagyon nehéz lesz lelket verni bele,megfelelő műszerezettség és tudás hiányában!Vagy mégis?

Szia!
A suliban meg van szerintem a kellő műszerezettségünk, ami ennek mérésére szükséges lehet (jelgenerátor, szcilloszkóp, multiméter, spektrum analizátor...).
(#) sityu válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 28, 2014 /

Hello! Pilot jel=MPX jel,érzékenység csökkenés=vételi érzékenység.Ennél tovább ne menjünk a dekóder irányába,mert a hiba a modulon belül lesz.Miként történt a 7 db.trimmer cseréje?Feszültségeket beállítottad a csere után?Van olyan alkatrész ami esetleg szokatlanul meleg?Tranyó vagy IC?Az UIC 91 lábain milyen feszültségeket mérsz?A csatlakozó lábak forrasztásait megvizsgáltad?Esetleg elko kiszáradás?Amennyiben az UIC 91 6.lábán kicsi az MPX jel és a dekóder IC nem kap megfelelő szintű jelet a sztereo vételt jelző LED,elvileg nem világít!A tuner dobozban rendben van minden,tovább lehet lépni!

Szia!
Az összes trimmert kicseréltem, de akárcsak a saját rádiómban, a beállítás úgy történt, hogy a 89,5MHz-hez viszonyítottam. Ez elég hanyag ugyan, de bejött. Nálam legalább is. Egyedül a referencia komparátort lőttem be 11V-ra, a többit nem mértem. További mérésekkel majd valószínűleg csak Február környékén tudok jelentkezni mert vizsgára készülünk. Szerk: Nem éreztem melegedő alkatrészt, viszont valószínűleg melegedés okozza a jelenséget, mert pár perc elteltével (mikor már lehűlt), bekapcsolás után újra szól.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2014
(#) sityu válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 28, 2014 /

OK.Bizony ott valami hőfokfüggő, finnyás alkatrész van.Készülj a vizsgára,addig körülnézek az irodalom ez irányú területén, talán található valami használható segítség!
Üdv.Sityu.
(#) istvan1943 hozzászólása Jan 29, 2014 /

Ha kell gépkönyv hozzá, tudok küldeni !
(#) scooby_ válasza istvan1943 hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Szia! A gépkönyvet már sikerült összevadásznom a netről, fel is töltöttem.
Sityu: Köszönöm a segítséged. A vizsga a jövőhéten lesz, de nem tartok tőle egyáltalán.
(#) bekeipeter válasza scooby_ hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Hová töltötted fel?
(#) scooby_ válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Jogos a felvetésed, sehova. Pontosabban, nem azt töltöttem fel, hanem régebben az Orpheusét és arra emlékszem. ITT VAN Szerintem az összes közül még ez a leghasználhatóbb.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2014
(#) sityu válasza scooby_ hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Szia Krisztián!A minap elfelejtettem a megemlíteni az árnyékoló doboz tetejét!Vissza forrasztottad az oszcillátor serlegéhez?Hátha annak hiánya miatt gerjed!Jó ez a gépkönyv - ha nincs kapcsolási rajz,azon kívül a felmerülő problémákra nem ad semmilyen fogódzót!Valamikor a Rádiótechnika folyóirat a 80-as évek vége felé - ha jól emlékezem - közölt egy FM tuner építését leíró cikket.Ám az ilyen ,, bagatell " problémákról nem esett szó benne - ha jól emlékezem.Amennyiben érdekel,be szkennelem,de van vagy 7-8 oldal.Mindamellett azt tudom ismét javasolni,hogy olvasd át a hasonló felépítésű Vidi tunerekkel foglalkozó HE. oldalakat!Szerintem a Bekeipeter és társai ( vannak közöttük volt szervizesek is ) nagyon sok gyakorlati tanáccsal segitettek a gyárilag elfuserált tuner jobbá tételében,és ne feledd,sok esetben az efféle átépítéseknél valamiféle kompromisszum ajánlott!Nem tettél említést a RIAA modul variációrol.Jó nem jó,egyáltalán kipróbáltad?Van egy módosítás a HI-FI magazinban,valamikor szintén a 80-as,talán 84? Itt az eredeti gyári RIAA alkatrészek cseréjével opráltak,minden más maradt kapcsolástechnikailag a modulban.Annak idején elkövettem a modot én is,de emlékeim szerint nem tetszett.
(#) scooby_ válasza sityu hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Szia!
Meg van az összes RT évkönyv, majd utána nézek ennek, még itt a HE-n is. A RIAA modult egyenlőre a sajátomban nem cseréltem ki, neki se álltam a panelt gyártani, mert Péter azt mondta, hogy nem lesz jó, így egyenlőre maradt az eredeti, meg most más (erősítő) is épülget nálam, az iskolában meg mindig a terem leharcolt műszereit rázogatom gatyába, vagy más-más osztálytársaim cuccait javítgatom, nem sok időm van rá. Azért mondtam, hogy Február közepe után már szerintem lesz időm rá, de el tántorodni biztosan nem fogok tőle, mert tényleg nagyon furkál, hogy mi lehet a baja.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2014
(#) sityu válasza scooby_ hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Hello!Nem figyelsz?Nem évkönyvről beszéltem,hanem folyóiratról!
R:T:1986/12.611.oldal
1987/01. 36.oldal
(#) scooby_ válasza sityu hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Nagyon úgy tűnik, hogy nem sikerült odafigyelnem. Utána fogok nézni mindenképpen!
(#) jsimko hozzászólása Feb 11, 2014 /

Sziasztok!
Nekem egy Aidával van gondom/bár sztem mind1,h. cleo v. aida/, miszerint ha az AFC be van kapcsolva indításkor, akkor percekig nem áll rá az előzőleg jól beállított adóra/nem a prgm-okat használom/. Viszont ha nem aktív az AFC, akkor szép lassan/3-5mp/ alatt áll be, a signal ugyanilyen lassan megy fel. Szerintem ez is sok. Ha ezek után AFC bekapcs.-semmi baja. Szól tovább hiba nélkül.Valamelyik kondira tippelek, de fogim sincs hol kezdjem.
Segítsetek ha tudtok!
(#) sityu válasza jsimko hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

Szia!
Üdv a HE.fórumán.Mint új fórumtag,nem ismerjük a felkészültségedet!Így azt ajánlom olvasgasd az ez irányú témákat a kereső segítségével,úgy mint / VIDEOTON RA 6360 S,RA 6363 S,vagy ezt a topic-ot,elejétől a végéig.Sok okossággal leszel gazdagabb és kellő önkritikával eldöntheted,hogy a tudásod mire elég.Szerintem ennyi elengedhetetlen!
Kezdésnek:AFC=Automatic Frequency Control,magyarul,automatikus frekvencia utánállítás,ami úgymond reteszeli a beállított frekvenciát,próbálja a megfelelő értéken tartani.Ami a leírásod alapján meg is valósul!Az,hogy ez mennyi idő alatt áll be?Erre már pontosan nem emlékezem,sajnos!De a 3-5mp, talán sok.Azok a fórumtársak,akiknek ilyen készülékük van és ezzel a tunerrel küzdenek,biztos tudják a választ.Valószínű, valaki választ ad a kérdésedre.
És egy kis ,,user manual" Kézi hangoláskor AFC ki,majd állomásra hangolás után,AFC be.
Üdv.sityu.
(#) jsimko hozzászólása Feb 12, 2014 /

Szia Sityu!
Megfogadom a tanácsod és turkálni fogok.
De meséld el,hogy a 6360 s, és a 6363 s tunerja egyforma a 6350s vagy 6380s-ével?
Csak az FM része érdekel.
A problémás Aida felett megy egy Cleo. Üzemel és tökéletesen megy.Nem hangolódik és szépen szól.Mind kettő gyári állapotban van,a háttér világítástól eltekintve/LED-re alakítottam/.
Az aida sem hangolódik...Csak bekapcsoláskor van ilyen hiba...
Ha a Cleot bekapcsolom/AFC on/,kb0,5 mp.alatt szól végtelenül...Ha AFC off ugyanúgy...
De az Aida......a korábban leírtak szerint.
-illetve a 3-5mp nem is igaz,inkább 10mp.
Nem vagyok gyakorlott a szakmában, alapképzettségem van mindössze, amit úgy 25 éve szereztem.
Van ötleted?
Üdv.jsimko
(#) scooby_ válasza jsimko hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

Szia!
Azt lenne jó még tudni, hogy vajon ezt a hibát maga az AFC kör okozza-e, vagy esetleg (Pl egy kiszáradt elkó miatt) a hangolófeszültség lassú beállása?
A műveleti erősítő nem invertáló (+) bemenetére vezették hőkompenzáló tagokon keresztül (UD95, UR93, UD81, UR82) a Középfrekvenciás (KF) erősítőből kijövő referencia feszültséget. Elméletileg ez az AFC kapcsoló zárásakor nem nagyon változtatja az értékét, viszont az AFC kapcsoló nyitásakor tartalmazni fogja az AFC hibajelét is, ami a komparátor kimenetén a hangolófeszültséggel együtt felerősítve fog megjelenni, ami a gépkönyv szerint +11V. (Nem, nem vagyok okos, a gépkönyvből írtam ki ezeket! ) Tehát elméletileg lehet, hogy a hangolófeszültséged áll be lassan. Én első sorban UC67-re tippelnék. Érdemes műszerrel mérni, hogy mi a helyzet azzal a hangoló feszültséggel az 1-es csatlakozási ponton GND-hez képest.

Szerk: Most olvasom, hogy a szignál is lassan megy fel. Az AFC kapcsoló arra a lábra csatlakozik egy 4,7K-s ellenálláson keresztül, ahova a hangolásjelző műszer. Ott is van 1 1µF-os kondenzátor illetve 22nF-os hidegítő UC102 és UC103 névre hallgatnak az uA3089 IC 7-es lábán. Szerintem Ő lesz a ludas. Szerk2: Ja! És még a referencia komparátor is ide csatlakozik a 4,7K-s ellenállás után a hőkompenzáló tagjaival együtt.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2014
Következő: »»   19 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem