Fórum témák
» Több friss téma |
Talán elkerülte figyelmedet az, hogy a hozzászóló azt javasolta, átköthető az elosztótáblai kismegszakító, mert úgyis felesleges.
De nem köthető át (mármint ugye véglegesen). Az A túláramvédelem. Tehát ez az az eset, amikor hiába lelkes és kötelességtudó a készülék, a beépítés indítéka mégis számít.
Apró szépséghiba, hogy kevés panellakást láttam már eredeti kábelezéssel. Ennek tudatában nem merném a túláramvédelmet látatlanban kiiktatni. Nem tudható, hogy milyen módon lett az esetleges újonnan kialakított fogyasztók szelektivitásának biztosítása sem. Adjuk meg a királynak, ami a királyé. Kismegszakítót és vezetéket cseréljen csak az, aki érti, hogy mit miért. Minden lakástűz úgy kezdődik, hogy valaki valamit kihagy. Egy kis szigetelőszalagot, kötésszorítót, csavaros kötést meghúzni... Legalább ne buzdítsunk erre senkit.
Sziasztok!
Hálózat bővítésről szeretnék kérdezni. Egy fázis esetén talán nincs is gondom, ha a következő gondolatmenetet követem: Jelenleg rendelkezésre áll 16A. Ez pl. bővítem 32A-ra. Akkor: P=230*16 = 3,7kW teljesítményt tudok kivenni P=230*32 = 7,3kW De ez hogyan van 3 fázis esetén? Ha jelenleg nekem van 3x16A és én bővítést kérek 3x32A-re. Itt ugye fázisonként bővítek 16-ról 32-re. A képlet ismert: P=gyök(3)*Uv*Iv A vonali feszültség ok 400V. És ebben az esetben az áram hogyan alakul? Engem a teljesítmény alakulása érdekelne. cos if most legyen 1. Ezért nem szerepel a képletekben. [off] Nem sikerült használnom a matematikai jeleket A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2013
Kicsit zavaros a kérdés. 32A esetén az áram 32A. 3x16A nál 11,1kw 3x32A 22,2kw. Három fázis általában motorokhoz kell ekkor a cosf kb 0,86 ezzel beszorozva csökken.
Három fázis esetén, ha 3x16-ről bővítek 3x32-re akkor fázisonként kapok +16A-t.
Akkor ez össz. teljesítményben nem +3x16A hanem csak 1x16A ként számít?
3 x 16 -ról bővítesz 3 x 32 -re. Ez +3 x 16 A-t jelent.
Bővítés előtt: 3 x 16 x 230 = 11 040 W Bővítés után: 3 x 32 x 230 = 22 080 W
Erre voltam kíváncsi.
Egy fázis esetén oké volt. U=230V Három fázis esetén a képletbe a vonali feszültség (400V) kell. És a ?vonali? áramot nem értettem Iv. Ezek szerint 3 fázis esetén is 32A-al kell számolni. Ok. A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2013
Olyan furcsa, a három fázis esetén legtöbb embernek a 400V jut eszébe, pedig az csak azt jelenti, hogy van három darab különböző egy fázisod. Ami ugye darabonként 230V (a földhöz képest) . Hiszen ha a lakásba be van vezetve a három fázis, akkor sem 400V -os TV-t veszel.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2013
Igen mert egy fázis esetén nincs nagy kunszt. Van F1 és N.
Három fázis esetén viszont L1,L2,L3 én N nem is biztos, hogy kell. L és N között 230V Lx-Ly között 400V. Engem csak érdekel, hogy ha 3 fázisú hálózatot bővítek fázisonként 16A-el akkor az teljesítményben mit jelent nekem. Mert a szolgáltató elkéri a pénzt 3x16A-re, de teljesítményben meg csak a dupláját kapom.
3x16=48, 3x32=96 2x48=96 Az áram is duplája a teljesítmény is.
Érdekes.a három fázis az nem egy varázsszó. Te három darab egy fázisú hálózatot bővítesz...Az hogy a nulla van vagy nincs igazából az áramszolgáltatót nem hiszem hogy érdekli...
[off] Most kipihenem magam és átgondolom. Túl fáradt vagyok.
A szolgáltató nem így számol. Bővítésnél minden egyes amper után kell fizetned. 32 A -ig (összesen) díjmentes, a felett pedig 4500 - 5000 Ft / A, már ha jól tudom az árakat. Tehát, kb. 250 000 Ft-ért (plusz a járulékos költségek, díjak) lesz dupla teljesítményed.
Jól tudod. Mi tavaly bővítettünk 3x16 ról 3x25 re 128 000-be fájt.
Szia!
3600 Ft /A a hálózatfejlesztés díja tehát jól gondold meg (3*16*3600). Valamint regisztrált szerelői nyilatkozat a mérő megfelelőségéről. A betápláló fővezetéken és a csatlakozó vezetéken max (1-1%) lehet a feszültségesés tehát ha nem felel meg a hossz és terhelőáram akkor még egy vezetékcsere is.
Sziasztok!
Az alábbi kérdéssel fordulnék hozzátok: Teljes házfelújítás előtt állok, új mérőhelyet is kellett létesítenem. A mérőhely az udvaron található a háztól kb. 25 méterre. A mérőhelynél szeretnék egy 230V-os dugaljat, valamint egy 400V-osat is kialakítani. A mérőhelytől a hálózat 4x50mm2-es földkábellel van bekötve. A hálózat kialakításáról mellékelnék egy skiccet. A kérdésem az lenne, hogy okozhat-e problémát, ha két helyen van földelve a nullvezető (a PEN vezető két helyen van szétválasztva, azonban közösítve nincs). Földeléssel kapcsolatban is lenne kérdésem: A földszondát (3méteres) hol célszerű elhelyezni? Műhelyben (nagy a belmagasság, szóval simál elfér a 3 méter állítva) is leverhetem a fal tövében (előtte alapot átfúrva), vagy kívülről a ház tövében, ahol az eső áztatja a talajt a kisebb ellenállás érdekében? Előre is köszönöm a válaszokat.
Szia!
A rajz így elég kusza és nem értelmezhető (vezetékek mennek be "egy dobozba" és onnan ki). 4 vagy ötvezetős a mért betápláló veztetéked? Mert a rajzon 4 van a FI után (HIBA!) és a háznál földelve a PEN! (így az első Fi relé nem működik.)
Ha a földkábel 4 eres , a megvalósítása elég körülményes. Ekkora keresztmetszetben szerintem nincs is 5 eres kábel. Ha a FÍ-t megfelelő módon kötöd be, szerintem a két szondás megoldásnak jónak kellene lenni. Arra talán van előírás hogy két szonda milyen messze kell legyen egymástól , mert ha nem össze kell őket kötni, de erre valami 10m rémlik.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
Ilyent nem szabad csinálni.
Ha már egyszer szétválasztottad, akkor már nincs PEN vezetőd, tehát nincs, amit szét lehetne megint választani... A minimum a problémák közül az, mit Zoli_Varga említ, hogy a FI relé nem működik, illetve rosszul működik. Másik probléma, hogy csak úgy említsek valamit a példa kedvéért, hogy az első szétválasztás után már csak nullavezetőnek, azaz üzemi vezetőnek hitt madzagot valaki kiköti, erre a házban megszűnik a vezetékes érintésvédelem - is. (Szerintem egy vezetővel [ami, ha nem akarunk idegeket borzolni, csak védővezető vagy földelővezető lehet] összekötött két földelésnél már nem kell a villamos függetlenséget vizsgálni, mert hát össze vannak kötve - amúgy a villamos függetlenségnek tekintés a magyar szabványok korában 20 m volt) A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
Helló ötfelezős!
Idézet: „Tehát ez az az eset, amikor hiába lelkes és kötelességtudó a készülék, a beépítés indítéka mégis számít.” Számít. De a fizikát nem nagyon érdekli.
Azért szeretném megkérdezni, ezt eléggé gyakori esetnek tartva, hogyan lehet ezt a problémát szabványosan megoldani (hab a tortán olcsón is) ? Esetleg két kábelt kellene fektetni? Vagy létezik ebben a keresztmetszetben 5 eres is?
Nekem hirtelen csak annyi jut eszembe róla, (szerintem ki fogsz akadni), leágazok a PEN vezetőről egy PEN vezetővel, akkor ugye továbbra is PEN marad a régi vezeték neve tehát mehet tovább a kábelbe PEN-ként (hess gondolat ). Ezután a leágaztatott részt meg szétválasztom. Már helyben.(aminek ugye közel azonos a végeredménye villamosan, mint az eredeti felvetés, csak egy kötéssel több van benne.) A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
Sziasztok!
Egy 6-10A -es motorvédő kapcsoló biztosan alkalmas egy 3 fázisú 3kW -os motorhoz? Egyenlőre nem tudtam leolvasni az adattábláját, poros és szinte hozzáférhetetlen. Köszönöm
Hát, elég hülye egy helyzet, ha úgy nézzük, az biztos, de van öteres ilyen keresztmetszetben is, másfelől meg, amit írsz, az is jó.
Megkérdeztem egy barátomat, aki naponta csinál ilyent, ő még egyszerűbben csinálja egy fokkal, bejön egy PEN sínre a PEN, majd onnan elmegy a házba a PEN, és a dugaszolóaljzathoz a PEN sínről leágazik zöld/sárgával és kékkel is.
Szia! Nálam 27 m a távolság a kerítés (mérő) és a házban található elosztó között. Én a mérő Hensel tokozatánál alakítottam ki a PEN vezető szétválasztását. Azaz ott van a 3m-es szonda és a 100x100-as doboz is, ahol mérni lehet. Onnan 5 eres földkábel jön be a házba és így minden tiszta (3 fázis, nulla, védőföld). Az én első fogyasztási pontom az óra után egy LS FI 3x40A/100mA fi relé. Így az egész házon van védelem. Az elején egyszer kétszer szívtam a fogam, de mindig kiderült, hogy valami hibát vétettem. Miután gatyába lett rázva a ház, sokszor megmentette az életem ez a megoldás. Nem adok ugyan étkezési villát a gyerek kezébe, hogy dugja a konnektorba, de nyugodtabban alszom az biztos, mert akár meg is tehetném.
Azért a 100mA FI relé mellett a villával nem hadonásznék. Még a 30mA sem életbiztosítás. talán a 10.. (15-25mA légzés bénulás melkasi görcs) Bővebben: Link
Kérdés persze - mennyi ideig... Mert ha a védelem leoldott - akkor ugye már nem folyik akkora áram - sőt semekkora. Éppen ezért vannak ezek a védelmek. Mint írtam én sem buzdítok senkit a hülyeségre azért sem, mert eleve nem bízom semmiben ami mechanikus (nem mintha az elektronikában bíznék), de legalább nem tartok attól, hogy én ölhetem meg a saját gyerekemet. Sajnos van ismerős, akinek ezzel kell együtt élnie. Éppen elég büntetés az. Nem lennék a helyében. Ezért elnézést kérek mindenkitől, ha vehemensebb vagyok néha a földelés, EPH, nulla és hasonló ügyekben.
Szia!
Ránéztem egykét papírra és a szétválasztás a fogyasztói főelosztóban történik alapesetben. Innen 3 vagy 5 vezetékes rendszer szükséges mindenhová. Lehetséges megoldás hogy visszajössz a háztól kisebb keresztmetszettel. A házba mi is vesz fel ennyi teljesítményt? Ugye nem füvet termelsz? |
Bejelentkezés
Hirdetés |