Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Elnézést, miből lehet tudni, hogy a bemenet GND-n van?
Lenne egy kérdésem. Ha "lejátsszuk" a szkópon az oscillofun muzsikáját, akkor ott a visszafutás kioltása nem működik, mert a sugár minden irányban rajzol. Tehát, ha a kép homályos olyankor, akkor nem a kioltó erősítő a hibás. Ez tesztnek megfelelhet?
Nem tudom mi az az "oscillofun muzsika". Ha egy szkóp, (vagy bármilyen elektronikus készülék) nem működik helyesen, nem tesztelni, hanem javítani szoktam. A javításhoz, hibakereséshez műszereket használok, és a kapcsolás (ha van) alapján mérésekkel, logikával keresem meg a hiba okát, és azután javítom. Ez már többezerszer bevált módszer, tesztelgetés helyett javaslom számodra is.
Mért van másik is? Nekem jó 50 évig eredményesen bevált, nem hiszem, hogy váltani kéne.
Végülis megfelelhet, de akkor már inkább egy egyszerű lissajous ábrát rajzoltatnék ki a szkóppal pl. egy kört, mert ez az oscillofun hangfájl is eléggé zajos képet ad néhol.
Egyébként már rengeteg hasznos tanács érkezett a kérdezőnek, azokból is simán megfejthető lenne a probléma.
A lissajous ábrához műszerezettség szükséges, ami nem biztos, hogy van kéznél. Ezért jutott ez az eszembe.
Ez sokkal jobb választás. Sokkal tisztábbak a vonalak, mint a videóban lévő hang fájlal (laptop-on tesztelve).
A flac-es verzióval próbáltam én is, de még így sem tökéletes. Azért lenne jó választás a kör mert az folyamatosan rajzolható, nem kell megállítani a sugarat. A bonyolult ábráknál (vektoros módban) meg mindig lesznek olyan részek ahol több időt tölt a sugár, meg olyanok is ahol gyorsan átugrik egyik pontból a másikba, ezzel szellemképet okozva.
Persze, ez igaz. A hang fájl-t csak azért linkeltem be, mert jobb minőséget biztosít. A másik, az a Audacity program, már sikerült egy 8-ast kirajzoltatni a scop-ra (bal 200Hz, jobb 400Hz sinus).
Valaki vállalná a SURA megjavítását? Székesfehérvár környékén? Függőlegesen már megy vizszintesen nem akar elindulni.
Modiktól elnézést.
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni szkóp javítás ügyében. A helyzet a következő: Van egy BK Precision 2160A szkóp, aminek a hibája az, hogy a jel el van csúszva lefelé a képernyőn, azonkívül a fókusz sem az igazi, mert elég vastag a vonal kb 4-5mm, és nem lehet élesre állítani, csak vastagabbra. Megnéztem belülről, és a függőleges erősítő bemenetén ha pont középre állítanám a jelet a Position gombbal, akkor ott egyforma a feszültség, de az erősítő kimenetén, ami a KS csőre megy már nem egyforma. Ez egy DC csatolású erősítő, és a jel a képernyő alja felé van elcsúszva. Átmértem a függőleges erősítőben lévő összes tranzisztort, diódát, kondit ellenállást, egyforma a két oldal, mint a nyúlbogyó. A feszültség viszont a kimenetén el van mászva negatív irányba, a V- lábon 65V-ot mérek, a V+ lábon pedig csak 6V körül. A második fokozatban is már elkezdődik ez az elbillenés. Tehát minden alkatrész jó benne. A polaritást most nem tudom hogy jól írtam-e, azt nem néztem, hogy negatív-e a V- oldalon lévő. A kérdésem az, hogy mi okozhatja, hogy ez a függőleges erősítő így el van mászva, amikor jók benne az alkatrészek? A fókusznál mi lehet a gond, hogy nem lehet élesre állítani? A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2015
Ha nem tudod a fókuszt helyesen beállítani, akkor a ks cső feszültségei nincsenek rendben. A referencia, hogy az eltérítő lemezekhez legközelebb eső rácsnak a feszültsége meg kell hogy egyezzen az eltérítő lemezek nyugalmi feszültségével. Az eltérítő lemezpárok feszültségeinek páronként is meg kell egyezniük nyugalmi, központos állásban.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2015
DC csatolásnál ez normális - valamelyik alkatrésznek elment a munkapontja. A vastag vonal is arra utal, hogy rossz a visszacsatolás vagy nem jo a tápszürés. A fokusz is a vertikális erösitöböl kap jelet.
A fókusz nem a vertikális erősítőből kapja "jelet", hanem a KS cső elektródáit ellátó feszültség osztóból, de az eltérítő lemezek potenciálja is hatással van rá.
Igen, ezt sejtettem én is, hogy a KS cső feszültségei nincsenek rendben, azt meg is találtam, hogy az Y erősítő nem jó. Viszont nem tudom miért nem jó, amikor minden alkatrész jó az Y erősítőben, sőt a bemenetén is egyforma a fesz. És mégis el van billenve a kimenete. Mitől lehet ez szerinted? A fókuszt a 2kV-ból állítja elő valami ellenállás osztó segítségével, amelyek a KS csőre mennek, ezt a részt még nem vizsgáltam. A vízszintes rész jó volt, amíg láttam a jelet, az ment.
Akkor jó eséllyel ha megtalálom, hogy mi a baja az Y erősítőnek, akkor megjavulhat a fókusz is?
Szerintem is ez lehet, hogy elment a munkapontja valamelyik tranyónak, mert már a második tranyópárnál eltérnek a feszültségek. Gondolom a többi fokozat ezt a hibát erősíti tovább. Ebben a fokozatban szokták a tranyókat erősítésre válogatni? Vagy a inkább a mérőkörre jellemző?
A függ erősítő elbillenésének oka, leginkább az első fokozatban keresendő. Ott a legnagyobb az esély az asszimetria kialakulásának, amit a további fokozatok erősítenek.
Legelőször a ks cső feszültségeit tedd rendbe, utána a függ erősítő, (különösen a végfok) feszültségeit ellenőrizd. Ha ezek rendben vannak, akkor jöhet a függ erősítő alaposabb vizsgálata.
De vajon melyik az első fokozat? A függőleges erősítő bemenetén, (oda megy valahonnan egy kettős árnyékolt kábel) ott még szimmetrikus a fesz. Ha középre állítom a Position gombbal a sugár helyét, akkor teljesen egyező. Majd bemegy a függ. erősítőbe, ott az első tranyópáron is még szimmetrikus a fesz, de a következőn már nem egyforma.
Ha foglalatban vannak a tranzisztorok, akkor a másik csatorna azonos pozíciójúval próbára cserélhető, a párok párban. De előtte jobb bejelölni pld. filctollal nehogy összekeveredjenek, biztosan a helyére kerüljön vissza. A bemeneti fet esélyes, esetleg kapott nagyfeszt, ezt lehet kívülről kiütni. De ellenállás hiba is lehet asszimmetria okozója. Méréshez segíthet a másik jó csatornán mért értékkel összehasonlítás.
Első fokozat: BNC aljzatról árnyékolt vezeték -vagy csak sima drót- a bemeneti osztóra, osztó után első fokozat, ami fet-es. A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2015
Értem, de a nyugalmi helyzetben tudok csak méricskélni a szkóp belsejében, jelet nem látok rajta, mert teljesen lent van az elbillent állapot miatt. Az Y végerősítőben van valami hiba, mert annak a bemenetéig szimmetrikus a DC fesz, sőt annak az első tranyópárján is, és a második tranyópáron romlik el a DC egyensúly. Tehát a nyugalmi állapottal van valami baj. Rajzot sajnos nem tudok mutatni az Y erősítőről, mert papíron van meg. Egy átlagos Y végerősítőtől van szó. A nyugalmi helyzet úgy van meg, hogy nincs jel rákötve a szkóp egyik csatornájára sem. Az Y végerősítőben is fontos a tranyópárok szerepe? Ezeket szokták erősítésre válogatni? Ezek sajnos be vannak forrasztva nem foglalatosak. Az ellenállások is szimmetrikusak, átmértem őket.
Először azt tisztázd, hogy ha a VERT POS gombbal középre állítod a sugarat, akkor az az eltérítő lemezeken mi a helyzet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2015
Sziasztok!
Sokat keresgéltem, hogy hol tegyem fel a kérdést és nem találtam jobb helyet neki, talán elfér itt. Van egy öreg keletnémet szkópom, ami elég jól működik, de az a nagy problémája, hogy rettentően büdös. Van egy kis égett szaga is de nem ez a legroszabb, hanem a borzalmas "majomketrec" szag. Egyszerűen nem lehet megtűrni a lakásban, olyan bűzt áraszt. Neki akarok állni alaposan kipucolni, de gondoltam előtte megkérdezem, hátha van valakinek tapasztalata, hogy mivel lehetne elűzni a szagot.Természetesen kifújkálni és kiszellőztetni próbáltam de semmit nem használt neki. Minden tanácsot örömmel és köszönettel fogadok.
Egérszar van-e benne, akkor talán döglött egér szárad, vagy egérpisi mindenhol, melegedő alkatrészen gyorsan büdösít. Vagy valamelyik elkó kinyílt, annak szaga. Egy vékonyabb csövön keresztül szaglással próbáld megkeresni a büdösítő alkatrész, egyenként csak egyről szívni levegőt.
Nem elkó az biztos, volt egy elhanyagolt szomszédom annak a lakása volt ilyen szagú. Egérre mint kiváltó okra én is gyanakszom, de nyoma nincs nem is volt igazán koszos por se sok jött belőle. Sajnos büdös ez hidegen is, bár tény, hogy melegre fokozódik. Azt tervezem, hogy szétszedem amennyire csak tudom és megpróbálom alaposan kimosni mindenhol. A paneleket alkohollal. Csak nem tudom az ilyen öreg bakelit panelek és alkatrészek mennyire bírják az ilyen lemosást.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |