Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Szia !
A pont ha középen van, és a függőleges helyzet potméter szabályoz, már biztató. A bemenet és osztó körül keresgélj.
Sajnos a poti nem szabályoz.Korábban már multiméterrel ellenőriztem. A vezeték és a poti az jó.
Akkor az Y csatornában a végfokkal kezd az ellenőrzést, és ha az rendben van haladj visszafelé. Fontos hogy a pont középen legyen, akkor a végerősítő DC beállítása rendben van.
Ha van beállítható kimenő szintű szinusz generátorod adj megfelelő nagyságú jelet az előerősítő tranzisztorok bázisára. Az egész Y csatorna DC csatolású erősítő, ennek megfelelően vizsgáld.
A függőleges sikerült úgy működik ahogy gondoltam. 3 tranzisztort kellett cserélnem ,még jó hogy visszafelé indultam el.
A vízszintes eltérítéshez kellene vennem valami jófajta tranzisztorokat a KT611BM helyett. (TO-126) Valami ajánlat a helyettesítésre? Ha már boltba megyek akkor a K155LA3 helyett is kellene venni valamit, hátha azt is ki kell cserélnem.
A KT helyett használhatsz BF459 -et, a K155LA3 helyett SN7400 -t.
Itt megtalálod az orosz tranzisztorok adatlapját, keres hozzá az alapján megfelelő helyettesítőket. Azokat részesítsd előnyben amelyek lábkiosztása megegyezik. Az ic mint írták SN7400 N vagy még jobb az SN5400 ipari kivitel. A tranzisztor lehet BF179, bár a lábkiosztása nem olyan de ha be lehet ültetni megfelel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2015
Végül minden tranzisztort lecsekkoltam a vízszintes panelon. Rossz nem volt csak a végfokozatban.
Az SN7400 is le lett cserélve. Csak LS-t kaptam , remélem az is jó lesz. Jelenleg van egy zöld pont amit be tudok a potméterekkel középre tekerni, mindkét irányban. Ha kap jelet azt függőlegesen ki is jelzi. De azonkívül más nem... A diódákat még nem csekkoltam, majd holnap. De ha ez sem hoz megoldást akkor elakadtam.
Hello! Pedig ezen a rajzon szépen látható (nem oroszos formában) hogyan kellene működnie a dolognak.
Találtam egy mérve rossz diódát, habár eléggé furcsán néz ki.
Bővebben: Link Mivel tudnám helyettesíteni? Egyáltalán ezt ki tudom mérni multiméterrel?
Szia! Multiméterrel csak akkor tudod kimérni, ha zárlatos. Kell hozzá egy generátor, és egy szkóp, úgy kirajzolható a karaterisztikája, abból meg lehet mondani, hogy jó- vagy sem.
Üdv Mindenki !
A régi Orosz csoda gépem megint adja magáról az életjelet . EF 89 csővel készítettem hozzá fűrészgenerátort , a vízszintes jel torz azaz nem lineáris a kép jobb oldalán összenyomódott ( a szinusz jel torz ) Fantasztronos oszcillátor . A függőleges elektronkapcsolós bemenet 2db , ott eredeti minden de úgy vélem szellemképes . A szinusz pl 2 osztás , vízszintes jel (pl 4 osztás ) szélességében a függőleges teljes és persze túl a képtartalmon világoszöld fény van . Gerjedés , kevás a kondi , vagy 400 Hertzes trafo van benne hadi technika ?
Sziasztok!
Van egy RFT EO-213 típusú szkópom, viszont lenne vele egy kis baj. A mellékelt képeken látható, hogy a mért jel mellett megjelennek halvány, futkosó árnyak is. A képeken egy 3kHz-es négyszögjelet mértem vele. Az amplitudó mérése nagyjából stimmel, de azt majd pontosítom.Ha valakinek van bármilyen ötlete a javításra, szívesen venném. Köszönöm előre is!
Visszafutás kioltással van némi gond. Javítható is, de ha nem használod teljes fényerőn, (amúgy sem ildomos) nem, vagy alig fog látszani.
Most sem volt teljes fényerőn, nem szoktam azon használni, de elég zavaró... Mit lehet vele csinálni, illetve van valami tanács kimondottan ehhez a szkóphoz, a megbízhatóság növelésére, beállításra?
Nem írtad le, hogy mindkét csatornánál ugyanezt a jelenséget csinálja? Illetve ha egyszerre mindkét csatornára rákötöd a mérőjelet, akkor hogyan viselkedik.
Ezekből talán kikövetkeztethető, hogy a hiba hol keletkezik. Elektronkapcsoló előtt, vagy után, stb. Nem gondolnám, hogy a sugár visszafutásának a hibája, mert a szellemkép is ugyanolyan gyors, mint a jó jel, és szinkronban is van vele.
Ha külön-külön kötöm mind a két csatornára a jelet, ugyanezt csinálja. Mást még bem próbáltam.
Biztos hogy nem visszafutás kioltás hiba, mert az nem így néz ki. Nem tudom hogy ebben hogy van megoldva a nagyfesz, de ha nagyfrekis inverterrel mint általában a legtöbb szkópnál, akkor lehet annak a szűrtelensége, mert az elkója már csak dísznek van ott.
Ezek általában mekkora kapacitásúak ill. feszültségtűrésűek szoktak lenni? Csak hogy tudjam, merre keresgéljek?
Itt van még pár kép. Az elsőn csak A csatorna 1kHz négyszögjellel, másodikon a B csatorna ugyanazzal a jellel, majd a két csatorna egyszerre ugyanazzal a jellel. Mindenhol látszik a probléma.
Szia!
Szórd ki az elkókat a kivilágosító áramkör körül. Ha kiszárad a csatolókondi, akkor az elégtelen jelszint miatt állandóan működik a világosítás.
A KS cső alatt találod meg a transzvertert, egy bádogdobozban. 15 voltról jár. A nagyfesz -1620v és +1620v a testhez képest. Ekkora feszt kell elbírniuk a kondiknak. Vegyesen vannak benne elkók és fóliák is. Az elkók sorosan vannak kötve, hogy bírják a feszt. 2 darab.
Ha a transzverternek baja lenne, az fényerő problémaként jelentkezne. Az meg láthatóan nincs. Ráadásul a transzverter frekvenciájának semmi köze a mért jelhez. Ez nem TV. Keresgéljen csak a visszafutás kioltó, vagy kivilágosító áramkörben, a visszafutás abszolút szinkronban van a megjelenített képpel.
Én is a visszafutás kioltásra szavazok.
Látszik az ernyőn a gyorsan visszafutó sugár által kirajzolt, széthúzott négyszög, azonos amplitúdóval
Ha a kioltó erősítő lenne a hibás, akkor látni kellene a chopper-üzemmódban rajzolt négyszögjelek közötti fátylat, illetve a visszafutó jelnek is élesnek kellene lennie. Persze ez csak az én gondolatmenetem.
Lassú eltérítésnél már látni, hogy a sugár normál "oda" szakaszában rajzol valami gerjedést, ha nem, akkor visszafutáskor rajzol, amit nem kellene látni a visszafutás kioltás miatt, mint többen is írták.
Bemenet GND-re kötve mit csinál, tehát jel nélkül. Mint mateatek írja, nézd meg chopper üzemben a kioltás jó-e. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2015
A kétsugarasító kapcsolónak sincs köze hozzá, és az sincs a bemenőjelle szinkronban, éilletve csak a függőleges eltérítésre van hatással, nem a vízszintesre. A kioltó áramkör, az eltérítő generátor visszafutása (a fűrészjel lefutása) alatt zárja a csövet. Azért látszik csak kevesebb periódus, mert a lefutás gyorsabb.
Ha a choppernél látszik a kapcsolás, át kell váltani Alt üzemmódra. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2015
Reméltem, hogy a beszélgetésekből, leszűrtél, tanultál valamit. A visszafutás kioltó áramkört ellenőrizd. A visszafutás ideje alatt meg van-e a ks rácsán, a katódhoz képesti negatív feszültség. Legjobb lenne egy másik szkóppal.
Az előző oldalon, a harmadik képnél GND-n van a bemenet. Itt, ha nem lenne kioltás, akkor is csak egy vonalnak kellene lennie. De nem csak az van. Én a negatív nagyfeszre szavaznék. Az miatt változhat a fókusz, és a katód feszültsége is változik. Ez a negatív nagyfesz változás kihathat a kioltásra is.
Természetesen az alap dolog, hogy először a ks cső feszültségeit kell ellenőrizni.
De ha a kioltó áramkör rendesen működik, akkor csökkent, vagy akár nem létező negatív tápfesz esetén is lezárja a csövet, ill akkor pláne. Lehet, hogy ennek az áramkörnek nincsenek rendben a tápfeszültségei, vagy a tranzisztor távozott. Nincs előttem a kapcs rajz, majd, ha a kérdés feltevője nyilatkozik, esetleg rajzos melléklettel, hogy hol, mit mért, lehet továbblépni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |