Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2302 / 4012
(#) mikrokapcsolo válasza BBoyBen hozzászólására (») Máj 6, 2014 /

Helló!
A második kapcsoló 16A, de csak 12V! Az nem jó neked. Amint bekapcsolod, ekkora terhetés mellett nem fogod többet kapcsolni. 16A-re én inkább egy kis mágneskapcsolót tennék, és azt már lehet ilyen kapcsolóval is kapcsolni, vagy ha ez nem járható út, akkor egy bikább kapcsoló kell oda.
Üdv.
(#) reloop válasza BBoyBen hozzászólására (») Máj 6, 2014 /

Szia! Nem reklámozni akarok, de nem lenne így egyszerűbb?
(#) BBoyBen hozzászólása Máj 6, 2014 /

Igaz,csak az áramot néztem.
Reloop, pont ez adta az ötletet, mert jelen pillanatban, ha valamit használni akarok, akkor be kell dugnom az aljzatba. Ez az elosztó pedig nem férne el az asztalomon a hossza miatt, ezért döntöttem az építés mellett.
(#) hubandika hozzászólása Máj 6, 2014 /

Sziasztok! Szeretnék össze kötni egy e40 es foglalaltú lámpát egy dugvillával! A következő kérdésem lenne! Adott az e40 es foglalat amin van egy N és egy L jelölés! Ez idáig oké! A dugvilla kábellel szerelt aminek a végén három színű kábel található! Egy barna egy zöld és egy kék! Tehát a barna színű az ha jól tudom a fázis vég az megy a foglalat L bevezetésébe, a kék az a nulla az megy a foglalat L bevezetésébe! Szóval idáig jól tudom??De a zöld végű kábel az hova megy? Azt hova kell kötni a foglalalton? A foglalalton csak a fentebb írt L és N csatlakozók vannak! Mellékelem a képet róla hátha segít!

Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2014

DSC_0064.JPG

(#) hotau válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 6, 2014 /

Szép napot !
Én is a kezdő kapcsolásokkal kezdtem annak idején de gyorsan ráuntam mert túl egyszerű volt egy idő után és mivel engem is érdekelt a rádiózás elkezdtem azzal foglalkozni. 2 évet szenvedtem különböző házi készítésű FM Transmitterekkel de végre pár hete sikerült összeraknom ezt és igaz, hogy recseg ropog de működik.
Forgókondi helyett én ezeket használom.

Remélem tudtam segíteni.
Üdv: Olivér
(#) hubandika hozzászólása Máj 6, 2014 /

Csokiban??? Hú az hol? Ez egy autó szerelő műhelyben van! Illetve oda lenne ha sikerül összekötni szóval nem igazán tudom a zöld színű vezetéket az hova kössem a foglalalton!

DSC_0065.JPG

(#) mikrokapcsolo válasza hubandika hozzászólására (») Máj 6, 2014 /

Ott középen, az a csoki. Az L és az N közötti rézlemez, csavarral, valószínűleg az a föld.
(#) hubandika válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Máj 6, 2014 /

Értem! De annak ott nincs helye mint az Lnek és az Nnek?! Azt hogy rögzítsem oda?
(#) mikrokapcsolo válasza hubandika hozzászólására (») Máj 6, 2014 /

Ha nincs külön földelés csatlakozó kialakítva, akkor annak a lámpának nem feltétlen kell bekötni. A biztonság kedvéért inkább kösd be, úgy, hogy azt a csavart, amivel a csoki, vagy a foglalat oda van rögzítve a fémvázhoz, az alá tedd be a vezetéket.
(#) gkari válasza hubandika hozzászólására (») Máj 6, 2014 /

Bármelyik fémalkatrészhez kötheted (sőt kell!), ami nem lehet üzemi feszültség alatt, már csak az a kérdés, hogy a dugvilla is 3 pólusú, és jól van-e bekötve?
(#) hubandika válasza gkari hozzászólására (») Máj 6, 2014 /

A dugvillát azt kompletten vettem egy méteres vezetékkel!
(#) hubandika válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Máj 6, 2014 /

Köszi! Akkor megpróbálom így! Egy kompakt 105 wattos fénycső, energia takarékos!
(#) Primary válasza hubandika hozzászólására (») Máj 6, 2014 /

A zöld-sárga a földelés, a másik kettőnek meg elvileg mindegy, mert a dugvillát fordítva is bedughatod. Szerintem.
(#) cupika97 válasza Primary hozzászólására (») Máj 6, 2014 /

Elvileg mindegy, de a legjobb ha jól van bekötve. Néhány kinai kábelen fordítva van a fázis és a neutrál.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2014
(#) c27 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 6, 2014 /

Próbáltam tokozott reflexiós optoval is, de úgy is nagy a zűrzavar, mintha prellegne néha.
(#) BBoyBen válasza hubandika hozzászólására (») Máj 6, 2014 / 1

Szia!
Jól tudod, a barna vezeték az a fázis, az megy az "L" kapocsra, a kék pedig a nullavezető, az megy az "N" kapocsra. A zöld vezetéket zöldsárga vezetéknek szokták nevezni, mint a vezető ér körüli kábelszigetelés színe is zöld és sárga. Ez egyébként a védőföldelés, melynek jele: ez. Ezt a vezetéket az érinthető fém vagy bármely más olyan felületre, amely vezeti az elektromos áramot szokták kötni érintésvédelem szempontjából, hogyha esetleg az üzemszerűen feszültség alatt álló berendezés érinthető fém részeire nem, de meghibásodás során feszültség alá kerülő fém érinthető felületre a feszültség kijut, akkor az téged ne rázhasson meg.
(#) proli007 válasza c27 hozzászólására (») Máj 6, 2014 /

Hello! Ha optikai úton érzékelsz valamit, akkor az fénnyel működik. Első feladat, a külső zavaró fény behatolásának megakadályozása. Ha van mód rá, inkább résoptót használj, ne reflexiósat, mert ott jobban biztosítható a külső zavarmentesség. (Ha pedig a Hall jól működik, miért szeretnél optót? Szereted a kihívásokat?)
(#) szili83 hozzászólása Máj 7, 2014 /

Ha tranzisztoros stabilizátornál különböző értékű zennereket használok, akkor az okozhat problémát? Mellékeltem a kapcsolást.
(#) kadarist válasza szili83 hozzászólására (») Máj 7, 2014 /

Szia!
Nem okoz problémát a különböző feszültségű Zener-diódák használata.
(#) nedudgi válasza szili83 hozzászólására (») Máj 7, 2014 /

Ebben a kapcsolásban a csak Zener-feszültségek összege számít. Más szempontból nem néztem a kapcsolást.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2014
(#) szili83 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 7, 2014 /

Tudom.
Csak hogy szabd-e?

Miért ne lenne szabad? Ha a tranzisztor bírja, miért ne?

Akkor jó.

A másik dolog, hogy ugyanez a stabilizátor. 400V-ból csinálok 360V-os 250V-ot.
A 360V-osnál az Uce feszültség csak 40V, ez problémamentes(max 100mA).
A 250V-osnál az Uce feszültség már 150V, ott maximum 50mA-t (átlagosan 25-30mA-t) kellene kivennem. BU508AF-et vettem bele, de ahogy nézem ez 150V-nál az ST adatlapja kisebb Ic-t ad meg, de a többi szerint pedig bírná. Most akkor vajon? 25 fokra DC-ben ST: ~70mA, Fairchild: ~110mA, Philips: 110mA. Vagy csak az ST elírta volna??
ST BU508AF Fairchild PHILIPS

Szóval az a kérdés, hogy a tranzisztor vajon bírná? Bordán, hűtve lesz, de azért 25 foknál nagyobb hőmérsékletre biztos fel fog melegedni, de terveim szerint 50 fok fölé nem fog menni.

A kezedben levő példány gyártójától származó adatlap számít.
Letöltöttem a linkeket, megnéztem, de nem találtam azt a paramétert, amit említesz.

Innen?
Bővebben: Link
A képen láthatóra gondolok.

BU508AF.png

Más hővezetőképességű tokozás - ez gyártófüggő.

De amúgy a HEstores katalógus meg nagyon megvezetett.
BU508AF Az szerint 150V-nál 30mA. Akkor az hülyeség.

Az alapján nem tettem bele, de szerintem így mehet bele a feljebb említett célra?

Szélsőséges alkalmazásoknál sokszor minden attól függ, melyik gyártótól származik a tranzisztorod.

Jelen esetben az ST, ami kevessebet tud, de elvileg nem közelítem meg.
(#) kadarist válasza szili83 hozzászólására (») Máj 7, 2014 /

Nézd meg itt a "High Voltage Regulator"-t. Egy kis kiegészítéssel megspórolhatsz egy csomó diódát és még a stabilizálás minősége is javul.
Következő: »»   2302 / 4012
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem