Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Nem dehogy Ez volt akkor az egyszerűség okozta a vesztemet ezert választottam most ezt a bonyolultat Az előző feléledt de makrancoson ragaszkodott az 55V hoz ezért készítem el ezt is
Haj,ezt megakartam én is csinálni de vártam valakire aki előttem megcsinálja.szerencsém volt.Az St lett belőle bővitve,de nem bántam meg.
Sziasztok!
Koda sw-952 aktív subwooferhez tud valaki kapcsolási rajzot? 2 db ellenállás teljesen leégett benne. Előre is köszönöm!
Volna egy olyan kérdésem hogy te milyen előérősítőt tettel az ST d be? Mert ha tettel és bevállt nem zajos akkor elkérném
Üdv:Levente
egy kérdés!!! van egy aiwa hifi 150w os de a kérdés az hog 35v 4700uhf kondi van benne mi volna ha ki cserélném egy hasonlo hifiből de e 69v a teljesitmén érdekében jobb volna vag megse brobáljab?
Szia! Mi lenne az a jelforrás amelyik erősítést igényel? Egy átlagos eszközhöz elegendő a visszacsatolás 1k ellenállásának csökkentése. Lemehetsz akár 220 ohm-ig, persze akkor a 47µF helyére már 220µF kell.
Többnyire számítógépről hajtanám. Csak gondoltam h azért teszek bele egy előérősítőt is de persze csak ha kell másképp nem teszek semmit mert az mind zajjal jár s nem szeretem. Amúgy mit szólsz a tervhez? Megfelelőnek tűnik ?
Üdv:Levente
Üdv! Ha a uf lenne nagyobb,azt mondom cseréld ki,de így hogy csak a feszültség tűrése lesz nagyobb,így szerintem nem sok értelme van,de ahogy jónak látod.
Nem lesz szükséged előerősítőre. A végfok kimenetén 50V eléréséhez a hangkártyából kijövő 700-800mV-ot 70-szeresen kell erősítened, ehhez a visszacsatolásba 330 ohm és 100µF szükségeltetik.
A nyomtatott-áramköri tervben még nem volt időm elmélyülni.
Szép napot!
Csak kíváncsiságból lenne egy kérdésem. Van egy Audi A6-ból származó 6csatornás BOSE erősítőm, szétszereltem kíváncsiságból és TDA7393 van benne 2db (első-hátsó csatorna) és valami sztereó FET-es D osztályú végfog szerűség(abból gondolom, hogy tele van tekercsekkel és folytókkal meg nem melegszik) a mélynyomónak. Valaki használt már ilyen TDA IC-t? Nagyon meglepődtem mikor szétszedtem, mert a hangzása valami nagyon jó, bár van előtte jó pár cucc és IC BOSE logóval ellátva, gondolom azok miatt szól szépen. Az IC datasheetje
Szia! Természetesen.
Csak azért szól szépen, mert nem tudod milyen az amikor valami valóban szépen szól.
De nem kel több legyen a kimeneten mint 50V ? Nekem a tápom pontosan 75 V.
Hallottam már olyat, amit tényleg nagyon szépen szól, nyilván nem High-End kategória ez sem, de nem is úgy szól, mint egy TDA.
Az 50V-tal a kimenő feszültség effektív értére utaltam. 8 ohm terhelésre ez 300W-ot jelent.
Értem Még lenne egy olyan kérdésem is hogy a visszacsatolásnál a kondi lehet polarizált is? Mivel nem folyik nagy áram s na... hátha jó lenne polarizált is. S még a kimenetnél van az a 6,8 uH tekercs . Tudnál valami infót szolgálni róla? Hány menet ,mekkora a cséve átmérő és drótvastagság?
A polarizált kondenzátor is elmegy a visszacsatolásban.
A Quad405 témában keress rá hogyan készül annak a 6,9uH-s tekercse! Nézegetem közben a tervedet. Az a hosszú GND vezető nagyon kockázatosnak tűnik. A vezetősáv ellenállása, induktivitása lerontja a szűrés hatékonyságát. Tanulmányozd a képet amit feltettem! Nem látok indokot az attól való eltérésre.
Nézegettem én is a rajzot csak van nekem egy olyan kitűzésem hogy rühellem az átkötéseket. Ha megnézed amit küldtél abban 10 en felül van átkötés. Nekem 5 kellett csak. Esetleg a fólia oldalon kössem össze a GND t egy burkolt vezetővel?
A végtranzisztorok alatt ahol van az a 2 széles csík. Ahol vannak a szűrő kondik.
Nem rábeszélni akarlak,de az St az már kiforrott darab,és akkor nem kell kísérletezni,de a Te döntésed
A valóságban azért szól szebben, mint egy kisebb nevű cucc, mert a Bose szokása, hogy az alkalmazott hangszórók átvitelét ismerve a végfok elé korrekciós szűrőket épít be, ezzel kompenzálja a hangszórók "hegyes-völgyes" átvitelét. (Ezért is jellemző, hogy a Bose aktív hangsugárzókat épít - autóban persze ez nyilván nem játszik.)
Ez a terv valóságos labirintus, teljesen elvesztem benne. A NYÁK-on nincs alkatrész érték, a rajzon nincs pozíciószám. A tranzisztorokon sem tudom mit tekintsek kollektornak, vagy emitternek.
Nézzük például a T1-et. Egyik lába a negatív tápon van. Ilyen nincs a rajzon. A T5 a testet köti össze a negatív táppal, eleve halálra van ítélve. A rajz szerinti Q7-nek a bordán kéne lenni! Az átkötésektől egyáltalán nem kell tartanod. Azok is közönséges alkatrészek, és nem drágák
Nos az összes MJE kap hűtést csak azért nem tettem oda nagy hűtőbordához mert akkor annyira kiszélesedett volna a panel hogy a nálunk kapható szabványméretet nem tudom jól kihasználni. A tranzisztoroknál azért van gond mert mert BC helyett is 2n5401 et tettem és a 2SA1084 helyett is. Amúgy abban igazad van hogy elszúrtam a kapcsolási rajzot és ezért a tervben tényleg rossz helyre került a T1 C ra. Ezt nagyon köszönöm gyorsan orvoslóm a hibát.
Itt a pdf ben látszik is az a hiba amit észrevettél. Még egyszer köszönöm.
A Q7-et nem a melegedése miatt kell bordára tenni, hanem az érzékeli a végtranzisztorok hőfokát, így stabilizálja a nyugalmi áramot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |