Fórum témák
» Több friss téma |
Most visszapakolom a Q003-at , leszedem az áthidalásokat és lesz ami lesz, egy kis medve van benne, de ez betudható az adapternek és a műanyag doboznak.
Kipróbáltam, tisztán jól szól, de torzítva nem jó: egyszerre szól mindekét csatorna a tiszta kicsit dominánsabb. Megmértem a Q002-t és Q003-at az értékek olyanok mint előtte: drain, surce fél tápfesz, gate: torzítva Q002-n 0.09v tisztán -0,6v, Q003-nál pont fordítva. A flip flop lehet szerintem a tetes.
Bár nem fér a fejembe az a negatív feszültség sehogyan, ha a földhöz képest mérsz, ha azt leszámítjuk akkor az a két fet teljesen jó vezérlést kap, ellen ütemben dolgoznak. Mérj rá a flip flop kollektorokra, ott mérj feszültséget. Szerintem az egyszerű, mint a faék, úgyhogy jó lesz...Túlbonyolítjuk az egészet,kezd az az érzésem lenni, hogy valami triviális probléma van...milyen jfetet raktál bele?
Nem tudom milyen panelt használsz, de ha a neten legelterjedtebbet, akkor arra vigyázni kell, hogy a tranyók olyan lábkiosztásúak kellenek, hogy legyenek(ha nem akarsz lábat hajtogatni persze), aminek a szélén van a bázis\gate CEB\GSD,GDS lábkiosztás (akkor sem a beültetési rajzot követni, hanem megnézni a beültetéskor, hogy az adott alkatrész pl bázisa milyen alkatrészre megy és úgy fordítani) . De azt mondtad már működött, szóval ez is kicsukva...Nem tudom mi lehet a baja, ezt neked kell megtalálni, valami elkötés, kontakt stb lehet, nem hinném, hogy egy bipoláris tranzisztor vagy jfet normál használattól tönkremenne!
Ha tovább görgetjük az elképzelést: ha a tiszta csatorna jól szól ,akkor tuti jó a Q002 és áramköre, mert a torzat ott ő lekapcsolja. Ha váltasz meg szépen odakapcsolja. Ettől még lehet mondjuk "örökké zárlatban" a másik kettő...De ez is előrelépés, ha a 2es jó ![]()
Sziasztok azt szeretném kérdezni, lehet egyszerű a kérdés de nem tudom.. hogy ebben az előerősítőben 2db tl072-t kell használni vagy elég egyet is? válaszotokat köszönöm...
Üdv, ebben egy TL072 kell, mert az dupla műveleti erősítő, a tápfesz lábak nincsenek rajta a kapcsoláson se a lábaknak a száma. Ezt adatlapon tudod megnézni itt . Ezen az adatlapon a TLxxx-ek vannak innen tudod meg hogy melyik láb micsoda. Ezek az IC-k plusz-minusz táppal működnek +-18v-ig semmi bajuk, a kapcsoláson nincs rajta a táp része, ezt könnyen lehet csinálni akár 2 ellenállásból és 2 kondenzátorból.
[OFF]Mellesleg ma feleltem egyesre a műveleti erősítőkből, hála a nemkészülésemnek és a ˝kíváló elektronika oktatásnak˝
![]()
Helló! Nekem összejött egy négyes
![]()
Mellékeltem a beültetési és nyákrajzot. A tranyókat gondos adatlap\kapcsrajz\beültetési nézegetés után raktam be, mert ugye nem egyszer kellett lábat hajlítani az elhelyezés miatt.
Ez ha kész lesz majd kölcsön kérem kipróbálásra
![]()
BF244c van benne, ahogy az alkatrész listában is szerepel, kicseréltem a Q009et bBF245cre, de semmi változás.
Nagyon tetszik így már
![]()
*** aki segíteni tudna nekem elektromos gitárom bekötésében!
2db sima 1-es pickup 1db dupla,egy hangerő egy tone és egy 5utas switch-t kellene bekötni! Van nagyon sok rajzom a bekötésekről,melyeket részben értek is viszont az 5állású elosztóval bajban vagyok! Ha valakinek van ilyen irányú tapasztalata és lenne kedve segíteni azt szívesen venném! A legjobb az lenne ha gyöngyösi vagy környéki lenne! A gitárt kaptam és az elektronikája darabokban volt! Megkíséreltem a bekötést de elakadtam! Bízok benne,hogy megtalálom azt az embert aki ebben segíteni tudna nekem és talán más fórumtársnak is segíthet hasonló problémákban! minden segítséget előre is köszönök! :worship:
Pont ilyen jellegű témát nem találtam!
De köszönöm az építő jellegű hozzászólást! Most már képben vagyok! Köszönöm! ![]()
Sziasztok!
Van egy Ibanez TS7 pedálom és elkezdett furán viselkedni. 3 potméter van ugye Drive, Tone, Level. Az utóbbi 2vel semmi gond teszik a dolguk, a Drive azonban nem reagál a tekerésre, mindig maximumon marad hiába állítgatom. Gondoltam kicserélem, így is lett de a probléma nem szűnt meg. Mit gondoltok mi lehet a baja illetve mit lehet tenni? Esetleg egy kis tanács jó lenne, hogy merre keressem a hibát. Kösz előre is!
Szia!
A pedál maga torzít, vagy "tisztán" szól? A nem reagálásból ez nem derül ki egyértelműen!
Torzít.
Gyakorlatilag olyan mintha folyamatosan fullra lenne tekerve a drive.
Rámértem a flip flop kollektoraira szerintem jó: ˝tisztán˝: Q005-ön 0,02v Q006-on 6,22v torzan: pont fordítva. Viszont méregettem a Q002 és 3-nál. A diódák flip flop felőli lábán 5,5v van vagy 0,06 , egymással ellentétesen a diódák másik lábán Q002-nél torzítva 0,09v tisztán -0,89v. Q003-nál torzítva -0,7v tisztán 0,07v. A diódák jól vannak behelyezve és működnek, bár nem tudom hogy elfogadható értékek-e amiket mértem, de gondoltam megosztom, hátha segít a megoldáshoz vezető út ˝ki világításában˝
![]()
Hali!
Mérj egyet úgy kérlek, hogy a műszer negatív zsinórját (általában fekete) ráteszed a referencia pontra (4,5V, ezt először mérd is meg, hogy tényleg oda tetted-e), a pozitív zsinórt meg a vizsgált 3 jfet gate elektródájára és váltogasd a csatornát. Így mit mutatnak, az lehet beszédesebb! Esetleg, ha úgy könnyebb a feketét teheted a source-okra is a pirosat meg a gate-ekre...A 3 ominózus jfetet mérd meg (q9,2,3) mindkét filp flop állásnál! Zs. :yes:
Szia!
Tűnődtem a problémádon, sok ötletem nincs. Esetleg egy darab dróttal, fogóval, bármivel zárd össze a poti két szélső lábát (hideg és meleg pont, általában az egyik össze van kötve a csúszkával, ha csak csúszka és hideg\meleg pont van, akkor értelem szerint azt zárd össze). Ez a teljesen minimumra csökkentett gain poti állásnak felel meg. Ha úgy sem tisztul ki, akkor érdemes ellenőrizni a poti vezetékét, valószínű nem a potméterrel van a baj, ha semmi előjele nem volt, nem gyakori, hogy egyik napról a másikra egyszerűen nem működik egy poti...Egyelőre kb ennyi ötletem lenne. Esetleg meg lehet mérni az IC lábain a feszültségeket, hogy minden rendben van e, földhöz (elem negatív) mérve kell lennie egy 0-nak egy tápfesznek, meg a többin kb a tápfesz felének. Ha ez oké, akkor nagy baj nem lehet! Zs.
Megmértem: tisztán/torzítva: Q009 -3,92/-0,4v Q002 -3,92/-0,42v Q003 /-0,4-3,93v . Elvileg jól mértem, fekete a source-ra.
Nem tűnnek olyan nagyon rossz értékeknek, sőt! Ez azt mutatja, hogy nagyon is rendben van! Egyelőre nincs ötletem mi is történhet :no:
Amikor mértem, akkor valamit véletlen rövidre zártam, és valamennyi füst távozott a masinából
![]() ![]() Idézet: „Minden alkatrész füsttel működik, mivel ha kijön belőle elromlott”
Helló !
Az erősítő bemenetére 68K-s ellenállást szoktak tenni, ha nagyjelű a pikap. (ha jól tudom) Miért vezérli az túl a csövet ? (néhány száz mV) A cső anódellenállásáról a másik cső vezérlőrácsára sokkal nagyobb jel megy, nem ? Szóval, nem értem. Valaki nem tudná néhány szóban elmagyarázni? Hálás lennék. :worship:
Ma vettem a bátorságot, és megkérdeztem az elektro tanáromat(az eredményen nem lepődtem meg
![]() ![]() Ma kicseréltem a Q002,3,9-et teljesen újra. Eredmény: most már tisztán is szól valamennyire torzítva ![]()
A diódák jól vannak úgy, azt ne bántsd szerintem! Komolyan mondom nem tudom mi lehet a baja. Ha egyszerre szól ,akkor lehet annyi van ,hogy átvezet a torz és a tiszta jfetje is. Esetleg egyesével kéne kipróbálni őket valamelyik pozícióban...?Szkóp + generátor segítene! Zs.
Helló. Menjen haza és tanulja meg!
![]() ![]()
Kipróbáltam, és igazad van, torzítva szól. Visszapakolom, és ha végképp nem tudom megcsinálni, akkor kiszedem a Q003-at, a Q002,9-et meg kikapom és áthidalom. Lesz egy csak torz csatornám, kapcsoló nélkül. A fejemben már van egy kapcsolótábla relékkel,(van 5 db 12voltos két áramkörös relém) és ha kész lesz, akkor nem is kell kapcsoló. Mondjuk egyik effektemben sincs ilyen kapcsoló. De még szenvedek vele egy kicsit
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |