Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
kapcsolóüzemű tápot szeretnék csinálni a csatolt végerősítőhöz. Kapcsolóüzemű tápot még nem csináltam, és nem tudom pontosan, mit hogy kell benne méretezni, ehhez kérnék segítséget. Ha tudtok valami jó szakirodalmat, nekem az is jó, csak én nem találtam... Előre is köszönöm segítséget!
Szia!
Áztasd be Kromofágba vagy nitrohígítóba. Ezek puhítják a gyantákat.
Nekem van egy kb. 24 mega de nem tudtam felrakni sehova.
Magyart nem fogsz találni, olvasd végig ezt a topicot és a terminálon is a hasonlót. 50-100W felett félhidast, 0,8-1,2kW felett teljes hidast célszerű építeni. Ha mindenképpen ezt a végfokot akarod megépíteni legalább áramkorlátot tegyél bele.
Ez is jó, de neki gondolom csak az SMPS-ről kell valami. Közben megtaláltam a neten is: SMPS handbook
Helló!
köszi a linkeket, nekiülök, és okosodom. A végfokot "Bassmaster" kolléga ajánlotta. Nekem basszusgitárhoz kéne. Sajna eddig egyáltalán nem foglalkoztam kapcsolóüzemű tápokkal, de mindenképp azt akarok beleépíteni, csakhát ezen a téren igen hiányos a tudásom, nem tanultam eddig ilyesmiről suliban sem, csak érintőlegesen (kandón).
Köszönöm a tippet! Majd ha lesz még egy ilyen trafóm akkor kipróbálom. Sikerült szétszedni csak 9 fele tört a vas.
Sajnálom. Be kell áztatni. Drága nagyanyám is mindig azt mondta...
sziasztok
a cikkben tcdt1122 van de nem tudtam venni csak LTV4N25-öt azt mondták hogy jó de szerintem nem .. ![]() szerintetek? köszönöm előre is: Suhanc
Teljesen jó az is, csak az utóbbinál a fototranzisztor bázisa is ki van vezetve.
Tegyél oda PC817 -est.
![]()
Sziasztok, a segítségeteket szeretném kérni.
Szükségem lenne egy 36V kimenőfeszültségű, 500mA terhelhetőségű kapcs.üzemű tápra. Tudnátok javasolni valamit? /kapcs.rajz, üzlet, webshop stb./
Van itt egy javítandó hp nyomigatáp
32V 940mA 16V 625mA Ha meg tudod javítani, és picit emelni a feszt, mogyicsokiért tiéd lehet. Tipusszáma: 0957-2178 esetleg kereshetsz bontóban működőt. Keress magánban ha kell
Sziasztok
Én egy oldalt keresek, amit még valamikor talán ebe a topicba találtam meg, de most nem találom. Az oldalon mindenféle kapcsolási mód(fél híd, teljes híd, stb.) tápnak a trafóit lehetett kiszámolni. Esetleg valaki nem tudja, hogy melyik volt ez az oldal? Üdv: Zoltán
Ez az, igen! Nagyon szépen köszön!
![]() Üdv: Zoltán
Hello
Hamarosan szeretnék építeni egy tápot, ami 14.4V-ot tudjon, és kb 30A-t. Ki is néztem Cimó kapcsolását. Alulra betettem. Az lenne a kérdésem, hogy a fetekek ha erősebbre cserélem, mondjuk az IRFP460 -ra, akkor a kapacitív változások milyen változásokat okozhatnak? Az Rds is más lenne. Vagy mit szóltok ahhoz, ha beduplázom a feteket? A trafó is ki lesz cserélve nagyobbra, hogy ne ingadozzon a feszülség. ETD44 esetleg 49 -re. Azzal még egyelőre nem foglalkozok. Egyelőre a fet változtatásra lennék kíváncsi.
Az a baj, hogy önmagában nem tudod ezzel a kapcsolással előállítani a stabil 14,4V-ot és emiatt már írtam is hogy szükségel lesz egy stabilizátor rész utána.
Egyébként ha visszább olvasol, van fennt egy jóval erősebb kapcsolás, 2-3 oldallal visszább.
Sziasztok!
Nem pont ide illő a kérdésem, de a hozzáértők biztos tudnak rá válaszolni. Van egy spot lámpa szettem, mely 4 db 20Wos 12V halogénből valamint egy kapcsoló üzemű tápból áll. A táp kimenete váltófeszültségű. A probléma az vele, hogy mikor felkapcsolom a lámpát, a spotok 4-5 villanás után gyulladnak ki, miután kigyulladtak minden oké. Ha lekapcsolom a lámpát és pár másodperc múlva újra fel akkor nincs ez a hiba jelenség, csak akkor ha lekapcsolás után várok pár percet az újra felkapcsolásig. Maga a hiba nem annyira lenne zavaró , csak ugye ez a bekapcsoláskor létrejövő villodzás csökkenti a spotok élettartamát. Gondolom a hiba csak a tápban lehet, esetleg van e így látatlanba vkinek ötlete hogy mit kéne megnézni?
Tápot szét tudod szedni, jó lenne kép a belsejéről. Gondolom mivel nem tiszta egyen a kimenete, kicsi puffer lesz a hálózati részben, inkább a vezérlő ic tápját próbálják szinten tartani. Annak a tápkondiját feltétlenül cseréld ki!
Gondolom tele lesz púpos kondikkal, azokat mind cseréld!
Szerintem az történik, hogy mikor bekapcsolod a tápot, akkor úgy indul, mintha rövidzárlat lenne a végén, emiatt le-le áll (Az izzók ellenállása induláskor nagyon lecsökken). Ez a villogás. Ezek a villogások alatt az izzók izzószálának az ellenállása növekszik, tehát a tápra már nem rövidzárlatot mutatnak, hanem a valós ohm-os terhelésüket, innentől tud beindulni a táp teljesen. Ha a 80w-os terheléstől ennyire megfekszik a tápod, akkor cseréld le. Próbáld meg akár számítógép táppal, hátha az bírja az induláskor jelentkező nagy teljesítményfelvételt. Megoldás lehet, hogy először a tápot kapcsolod be, utána pedig az izzókat, esetleg még azokat is egymás után egy kicsivel. Erre akár lehet készíteni kapcsolást is, és akkor automatikus lenne az egész.
Csakhogy az ilyen spotokhoz készült kapcsitápok pont bírják az ilyesmit, különben használni sem lehetne. Gondolom fokozatosan éri el a kimenőfesz a maximumot, vagy ha túllépsz egy bizonyos áramhatárt, áramgenerátoros lesz.
Természetesen bírnia kell a 80w-ot, csak amikor indul, akkor nem 80w-tal, hanem 160w-200w-tal terhelik rövid időre a tápot az izzók! Ez pedig már könnyen lehet, hogy az áramkorlátot működésbe hozza, ha erre van a táp méretezve. Vagy ezekben a tápokban van "lágyindítás"? És a kérdező tápjában is van?
Ezek a tápok általában puffer nélküli önrezgő rezonáns tápok, AC kimenettel, amik adott telj. (80W) felett áramgenerátoros karakterisztikát mutatnak.
Hiba okát konkrétan nem lehet így megmondani, hogy nincs biztos infó a belsejéről. Valószinüleg az a baj, hogy túl nagy, tisztán induktív terhelésre leáll a rezgés. Amit próbálj meg, az az, hogy az izzókhoz menő vezetékeket csavard össze mindenhol, hogy minnél kisebb legyen az induktivitása. A hiba amit leírtál az biztos az izzók, illetve a tápban lévő félvezetők hőfokfüggő karakterisztikájával hozható összefüggésbe. Vagyis bemelegedés után áll be a stabil működés. ui: Biztosat akkor tudok mondani ha látok valamit a tápból, illetve ha kipróbálod hogy közvetlenül rövid vezetékekkel rákötve is fennáll-e a hiba.
Üdv!
Köszönöm a sok hozzászólást. A tápra annyi van írva hogy 230V 0,36A. Vezeték összecsavarást nem lehet megoldani mivel a spotok merev sinekkel vannak a tápba kötve a táp pedig a plafonra van csavarozva. Még annyit tennék hozzá hogy régen nem csinálta ezt a hibajelenséget. Hétvégén megprobálok képet csinálni. u.i.: 10 éves szerkezetről van szó, létezik hogy valamely alkatrész öregedése váltotta ki ezt a hibát? |
Bejelentkezés
Hirdetés |