Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   116 / 578
(#) Malfox hozzászólása Aug 10, 2010 /
 
T.Urak,akit érdekel,forrlécet gyártok után,íme a prototípusok :

picture.jpg
    
(#) hatvanasjocó válasza Malfox hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Persze érdekel annyiban,hogy hol szerzed be a csőszegecset és a forrfület?
(#) Action2K hozzászólása Aug 18, 2010 /
 
Ma hozta a kedves postásbácsi nekem. 1973-as, Technics RS-263US kazettás deck. Képek (magyarázatokkal) a weblapomon.
(#) BarnaPili hozzászólása Aug 18, 2010 /
 
Sziasztok!
Van egy pár készülékem ,amiket be szeretnék mutatni nektek.Eltökélt szándékom renoválni őket.Az eredeti szakmám RTV műszerész,de sajnos már nem abban dolgozom,így marad hobbinak.Ezek a gépek már jó ideje nálam vannak,de eddig nem volt időm hozzájuk nyúlni,jó 10 éve kin vannak a szín alatt,de esőt nem kaptak,csak hideget.Na de jöjjenek a képek.
(#) oregtamas0202 válasza BarnaPili hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Üdv ! A Benczur az ritkaság . Öreg T
(#) Videotonman válasza BarnaPili hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Üdv!

Sok sikert hozzájuk!
(#) hatvanasjocó hozzászólása Aug 19, 2010 /
 
VT R 736 órás rádió. Most lett készen.Bővebben: Link
(#) djhans válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Szép! Kár, hogy az eredeti hangszóró nincs meg.
(#) hatvanasjocó válasza djhans hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Persze úgy helyettesítettem,hogyha előkerül egy eredeti akkor probléma nélkül kicserélhető. A hangja és vételkészsége is kiváló.
(#) oregtamas0202 válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Üdv !Ez sem található minden sarkon! Szép . Öreg T
(#) CIROKL válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
Nagyon szép ez a készülék !
Tegnap hoztak hozzám is egy a már muzeális kategóriába eső készüléket , hisz 1980 -as gyártmány .
Sajnos csak javításra van nálam de még az is előfordulhat hogy itt marad nálam .
Első rendű állapotban van azt kell mondjam a 30 éves mivoltát tekintve.
(#) gkari válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
Pontosan ugyanez van nekem, lemezjátszóval, (később lett hozzá CD) toronyban, még 1985-ben vettem, azóta is használom, nagyon szép hangja van(persze nem csöves), még egy STK tartalék végfokom is van hozzá, de eddig bírták.
Üdv!
(#) hatvanasjocó hozzászólása Aug 20, 2010 /
 
Tv gyűjtők figyelem!Bővebben: Link
(#) Gafly válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
Be kell vallanom hogy ilyet meg nem láttam...
(#) kisgeri válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Gyönyörű lett a rádió! Nem gyakran látni ilyet. Egyszer majdnem lett egy ilyenem, de nagyon nem volt jó állapotban, és az órája sem az eredeti volt már.

Viszont itt egy új szerzemény, egyenesen Angliából kaptam egy jó barátomtól. Bush DAC22, 1950-től gyártották. Hosszú, közép és rövid sávokat tud, és van 4 előre programozható nyomógombja. A csövezése rimlock, univerzális, trafó nélküli készülék, de létezett belőle trafós is. Szinte tökéletesen működik, pár kontakthibát kell benne megszüntetni. Rengeteg állomás bejön rajta már egy 2m-es dróttal is.
(#) BarnaPili válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Sajnos a Benzcúr van a leglepukkantabb állapotban,a politúrja teljesen odavan,és a hátlap sincs meg,meg le van szakadva pár cucc a belsejében.Kipróbálni nem tudtam,de a sorkimenőn elforog a nagyfesz tekercs,tehát valószínűleg jó.Azt hiszem ez lesz az első restaurálásom,amit fényképekkel fogok dokumentálni.
De szerintem majd csak a hosszú téli estéken ...
Üdv! Barna István
(#) hatvanasjocó válasza kisgeri hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Szerencsés vagy, ilyen barátokkal. Nagyon szép rádió, biztos, hogy az országban kevés(talán ez az egy) van e tipusból és rimlock csövezésű a magyar készülékek közt sem volt olyan sok. Jó látni a magyar rádióktól eltérő megoldásokat is.
(#) Lázár Péter hozzászólása Aug 23, 2010 /
 
Kicsit off de csak azt szeretném megkérdezni, hogy a bakelit lemezeket mivel tudnám tisztítani illetve zsírtalanítani, persze sérülésmentesen? Előre is köszi
(#) lpcollector válasza Lázár Péter hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Ha a "bakelit" alatt a vinyl lemezeket érted, akkor itt nézz körül...
(#) Lázár Péter válasza lpcollector hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Nem egyszerű, de köszi szépen valószínűleg marad az ecsetelés a nedves tisztítást mellőzöm. Jó lesz újrahalgatni Hofit és még miegymást
(#) hatvanasjocó hozzászólása Aug 23, 2010 /
 
Ma került fel polcra elkészült, szépen működő állapotban az Orion 228 A tip. kéthullámsávos (K,R) váltóáramú kisszuper rádióm. A használhatatlan, foltos hangszóró selyem cserére szorult. A doboz tisztogatást és némi utánfényezést kapott. A rádió hibásan került hozzám. A sasszit leporolva a látható hiányokat pótoltam: UBL 21, nem megfelelő értékű anódfesz. szűrő ellenállás(1.5 kohm 2 W), anód szűrő elkó(egyik feleszakadt volt), a negativ előfeszültséget előállító 100+22 ohm-ot áthidaló 50 mikrofarádos elkó. Ezután feszültség alá helyeztem. Brummos Kossuth és Katholikus rádió és brummentes külföldi adókkal megszólalt. Ekkor vettem észre, hogy a 220 V-os bemenetet áthidaló 22 nF is hiányzik. Ezt pótolva a magyar adókon tapasztalt brumm is megszünt. Hangja az elvártnak megfelelően szép tiszta lett. Legnagyobb feladat a skálaüveg megtisztítása volt. A felirat felöli oldalt nagy óvatossággal fülpiszkálókkal végeztem. A rátapadt fátyolszerű por csak úgy jött le ha rálehelést követően a feliratot kerülgetve a kis vattagolyókkal törülgettem. Ezt az oldalt vízzel nem lehet tisztítani mert a korabeli festés rögtön felázna.
(#) kisgeri válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Ami még érdekes első pillantásra, az az elrendezése. Pont fordítva van, az általános magyar rádiókhoz képest. Ennek hátulról nézve bal oldalon van a táp része, jobb oldalt az antenna bemenete. A tekerőgombjai pedig bal: hangszín, középső: hangolás, jobb: hangerő/ki-bekapcsolás. Nem hiába, még az úton is a másik oldalon mennek
A csőkészlete, ha már szóba került: UCH42, UF41, UBC41, UL41, UY41; mind Mullard gyártmány.

Jó lett a 228A-d! Nekem is van kettő, amiből egyet rakok majd össze, így lesz egy komplett, bár skálaüveg még így is kelleni fog, mert az egyikben valami plexi van az eredeti helyett 0-10-ig skálázva, a másik meg nagyon kopott.
(#) Lázár Péter hozzászólása Aug 27, 2010 /
 
Mindig akad valami érdekes a birtokomba. Bár ez nem olyan ősrégi de egyből az Orion SE 1025B jutott az eszembe amint megláttam a belsejét. Sajna látszik, hogy valószínűleg megsült, és nem sztereó de van a dobozkában hely plusz egy panelnak. Érdekes mivel az interneten nem találtam róla semmit, mond valakinek valamit a GJE 021? Autóba szánták szerintem...
(#) hatvanasjocó válasza Lázár Péter hozzászólására (») Aug 27, 2010 /
 
Szia! Autóbuszok hangosítására használták és még ma is vannak olyan magánkézben lévő turista, kiránduló, városnéző buszok amiben ez az erősítő van. Találkoztam 12 és 24 voltos változatával is. Autórádiót és mikrofont lehetett csatlakoztatni. A birtokodban lévő példány vonal bemenete és a sztereo egyik oldala már hiányzik(Kiheré....k)
Sztereoban úgy volt bekötve,hogy az autóbusz ülés sorai felett a menyezetbe építve volt a bal és jobb hangszórósor.
(#) zozz12 hozzászólása Aug 27, 2010 /
 
Üdv!
Ismeri valaki az Orion 339 típusú rádiót? Van egy egyenlőre nem működő darab. (meg van valami nagy állat lemezlejátszó+rádió is, de annak nem tudom a típusát) Érdemes a felújításukkal, javításukkal foglalkozni?
(#) Lázár Péter válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Aug 27, 2010 /
 
Ki gondolta volna Mindenesetre félreteszem hátha kellhet valami belőle egyszer. Köszi
(#) gkari válasza zozz12 hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
De mennyire érdemes. A böhömről készíts képet(pl. tipusjel a skálaüvegen is lehet)!
(#) zozz12 válasza gkari hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Holnapra lesz kép. (Ezek a cuccok a nagyszüleimnél vannak jelenleg) Amúgy külsőleg viszonylag jó állapotba vannak, belsőleg nem tudom, de egyik se működik. Na most még azt kell tudni, hogy nagyfaterom (aki a két rádió), csak úgy ingyen hozott a haverjától csöveket hozzá, némelyik csövet eredeti dobozba!
(#) zozz12 válasza zozz12 hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Képnézegetés közbe rátaláltam erre a képre. A "nagy böhöm" is ilyen, csak a képen láthatóról mintha hiányozna a lemezlejátszó. Mindenesetre azon van.
Ezek a darabok (a képen látható és az Orion 339) mennyire egyedi, ritka darab?
Hol vannak magyar nyelvű leírások az ilyen régi készülékek javításáról, restaurálásáról mind külső, mind elektronikai téren?

(#) gkari válasza zozz12 hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Ez az M10, ill. ennek lemezjátszós változata az AKKORD, irodalom a mellékletekben.
Következő: »»   116 / 578
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem