Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   814 / 1385
(#) eyess válasza havranarpi hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Azt mondod próbáljam ki
És akkor tuti jó lesz minden ?
(#) silent15 válasza eyess hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
havarnapi, ha csak 600-as vizes csiszolóm van az jó? A 800-ast lepakolták a boltokból
(#) Zoli_bácsi válasza tras hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Próbáld ki az előmaratást. A nyák tisztítása után egy hígított maratószeres kezeléssel egy masszív oxidréteget hozol létre, majd erre vasalsz. Meglátod majd a különbséget. Legalább is nekem mindig bejött.
(#) pepe091 válasza tras hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Kérlek, legelőször EZT tanulmányozd át... Köszönöm.
(#) silent15 válasza pepe091 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Hát igen, elég rósz.
(#) Zoli_bácsi válasza silent15 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Mit jelent ez a "rósz" ?! Remélem nem a rossz szót, mert ha igen, akkor...
(#) spirik hozzászólása Aug 17, 2012 /
 
Szia mindenki.
A pausz papír is jó a vasalásos technikához?
(#) gulasoft válasza spirik hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Nem, mert abba beleragad a festékpor. Fényes papír kell, aminek a felszínén marad a tonerpor. Viszont a pausz jó a fotózáshoz.
(#) SzervízMacska hozzászólása Aug 18, 2012 / 1
 
Sziasztok!

Annak idején, amikor regisztráltam itt az oldalon, lelkes olvasója voltam a témának, mivel én is szerettem volna saját, számítógéppel tervezett paneleket készíteni. Előzőleg csak filccel rajzoltam - illetve furatos próbanyákra raktam össze az áramköröket.
A fotós eljárással próbálkoztam, mert azt precízebbnek mondtátok. Sajnos, a felszerelésem alkalmatlansága miatt sikertelenül. Az első kudarcok után fel is hagytam a próbálkozással idő hiányában.
Most viszont már annyira lement a lézernyomtatók ára, hogy rászántam magam a beszerzésre. Tegnap dél tájban kedvem támadt egy újabb próbához az új printer és a régről maradt anyagok felhasználásával. Annyira nulláról kezdtem, hogy a PC-n csak egy szűz XP, internet és a printer driverek voltak fenn. Így először letöltöttem a Sprint Layoutot és az én nulla gyakorlatommal megrajzoltam a nyákot. Ez tartott a leghosszabb ideig. Ki is nyomtattam mátrixba egy fényes műnyomó lapra.
Elővettem egy A4-es nyáklapot és a találkozón kapott jótanács alapján alapján vimmel, dörzsi szivaccsal megtisztítottam.
Száradás után sokáig vasaltam, mivel a vasaló nem állt a helyzet magaslatán. Ezt követően langyos vízben leáztattam, majd a rajta maradt papírfoszlányokat ledörgöltem folyó víz alatt, a hüvelykujjam hegyével.
Végre, jöhetett a maratás - ehhez a régről megmaradt TN 150-es gyorsmaratót használtam. Mivel nem akarta az igazságot, forró vizet engedtem a kádba és ebbe raktam a marató tálat. Némi lögybölés után így már sikerült.
Most következett a festék eltávolítása a réz felületről, szintén vimmel és szivaccsal.
A fúrás 0,8 mm-es fúrószárral történt. Mivel nincs még állványom a Dremelhez, csak egy sor panelt fúrtam ki.
Igazán nagy kihívásnak a darabolás tűnt, mint a képen is látszik. Még a maratás előtt levágtam a felesleget a nyákból a kád fölött, egyik kezemben a panelt, másikban a fúrógépet tartva. Minden lett, csak egyenes nem... Előkotortam házinyomdász korszakomból megmaradt karos papírvágómat, amivel sikerült is elérnem az áhított minőséget. Ezen jómagam is elcsodálkoztam, mivel 1,6 mm vastag, üvegszálas panel volt az alany.
Végül csak a beültetés maradt hátra - ezt nem is részletezem.

Végére maradt a tanulság. Feltehetőleg nem azoknak szól, akik türelmesen végigolvasták e terjedelmes irományt. Véleményem szerint már évekkel ezelőtt le lettek írva a tudnivalók, csak el kellene olvasni. Akkor nem ismétlődnének oldalakon keresztül a már százszor megválaszolt kérdések.

Maximális respect mindazoknak, akik itt a hobbielektronikán ezt a felbecsülhetetlen értékű tudást felhalmozták!

Üdv.: Macsek
(#) eyess válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
A tudás benned is meg van , mint láthatjuk a képeken.Ha jól vettem ki a szavaidból , akkor kedvet kaptál hozzá?Na akkor hajrá , csak így tovább.Jók lettek , és türelmes munka van benne azt látom rajta .
(#) janikukac válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Nagyon szépek lettek, ügyes vagy, főleg, hogy elsőre.. Gratula !
(#) kaqkk válasza havranarpi hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
A két filmből csinálsz egy zacskót (egymásra illeszted és 3 oldalát összeragasztod ) ebbe teszed a nyákot, majd a negyedik oldalt cellux-al rögzíted a nyákhoz ezután üveglappal leszorítva levilágítod egymás után a két oldalt .
(#) blackdog válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Szia!

teljes mértékben igazad van!
Én vasalással kezdtem és mindig siker volt. Türelmes voltam pecíz és nyugodt. Vasaláshoz ez kell semmi más.
Később áttértem a UV levilágításra és ott is maradt a türelem és nyugalom. Voltak ugyan kezdeti kudarcok (levilágítási idő), de megoldottam.
Bizonyos szintig mindegy, hogy UV vagy vasaló. Van aki még az a 0,2mm sávot is vasalással készíti. Neki(k) külön elismerésem!
A lényeg, hogy szépen, nyugodtan és tisztán kell dolgozni!
Szerintem a legtöbben a tisztásog és a nyugalmat mellőzik.
(#) eyess válasza blackdog hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Nálad van az igazság , és a kulcsa mindennek az amit leírtál.
(#) blackdog válasza eyess hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 

Életem első kétoldalas nyákját tervezem. Mivel tele van SMD félvezetővel és IC-vel valamit egy TQFP64 AVR a lelke csak UV-vel merek nekiállni.
Van 5db véletlen szerűen elhelyezett poziciánó furat a két oldalnak. Csak UV-vel merek nekiállni. Meglátjuk mi lesz a végeredmény. Pont olyan izgatott vagyok mint amikor az első nyákom készítettem vasalással. Az 3x7cm volt egyoldalon. De készítettem A4 méretű nyákot is vasalással.
Ez most 21x10cm lesz két oldalon. Izgulok.
(#) kaqkk válasza blackdog hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Épp az előbb írtad hogy " Türelmes voltam pecíz és nyugodt." most se izgulj ...
(#) blackdog válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
[off] Azt viszont nem írtam, hogy nem izgultam.
Nálam érdekesen működik az izgalom és nyugalom küszöbe.
(#) eyess válasza blackdog hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Fog sikerülni , ha elfogadsz tőlem egy jó tanácsot , akkor bizonyára nem fogsz félni tőle. Bár rajtad múlik , hogy megfogadod e vagy sem.Igen a pozicionáláson bukik az egész , és itt mindegy hogy vasalva van, vagy levilágítva , ha nem jól van összeillesztve a két oldal.
Szóval ahová teszed a pozicionáló furatot ebből legalább négy legyen ellentétes oldalon keresztbe. Nem tudom nyomdai e a fólia , vagy te csinálod , de a pozicionáló furatnál a fóliát szúrd át gombostűvel .Aztán a nyákon is jelöld be ezeket a furatokat fúrd át , hogy kb a gombostű átmenjen rajta .Majd ha ezek megvannak szépen felfűzöd a két fólia közzé a nyákot is .Ennek stimmelnie kell , ha megvan rögzíted a két fóliát lehetőleg a nyákkal együtt valamilyen ragasztó szalaggal , és utána kiveheted a gombostűket ez így jó lesz meglátod , és nem kell félned.
(#) Zoli_bácsi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 19, 2012 /
 
Ez egészen pontosan így van, ahogy simpi kolléga mondja. A jól összerakott "nyák-zsák" biztos és pontos eredményt fog adni.
(#) silent15 hozzászólása Aug 19, 2012 /
 
Sziasztok, csináltam egy szép SMD panelt, csak azt nem tudom, hogy SMD-t hogy a legjobb forrasztani . Van rajta 0402-es SMD ellenállás egy PIC18f252 meg még pár ketyere, ezeket mivel a legjobb ? Forrasztó paszta, de azt hogy kell használni ? Valaki kérem segítsen ki, hogy legalább ha nem is szépen, de működőképesre varázsolhassam.

Köszi! :wave:
(#) belll hozzászólása Aug 20, 2012 /
 
Kérnék egy kis segítséget.
Most kezdtem használni a Sprint-Layout 5.0 -át.
1. Mit jelentenek K1 B1 K2 B2 U felületek.
2. A pnp blue fólia matt oldalára kell nyomtatni?
Lehet, hogy volt már erről szó, de nincs kedvem vagy 700 oldalt végig olvasni
Előre is köszi.
(#) blackdog válasza belll hozzászólására (») Aug 20, 2012 /
 
Neked milyen SP-d van? K1? B1? K2? stb...
Egyébként az SP-nek itt a helye: Bővebben: Link
Nem a C1, S1, C2, S2, 0 a kérdés? Akkor lent ott van mellete egy kis (?) [súgó] szépen megmutatja. A rétegeket jelöli.
(#) vicsys válasza belll hozzászólására (») Aug 20, 2012 /
 
Szabályzat:
Idézet:
„XI. A hozzászólást nem kezdjük azzal hogy "nincs kedvem végigolvasni az előző X oldalt, ezért inkább megkérdezem hogy ?". Legyen kedvünk. Másoknak is volt kedve és vették a fáradságot hogy beírják a válaszokat, úgyhogy olvassuk el vagy használjuk a keresőt vagy ne várjuk hogy udvariasan 10-edszerre is beírják ugyanazt csak azért, mert mi lusták voltunk.”
(#) belll válasza blackdog hozzászólására (») Aug 20, 2012 /
 
Magyar verzió
(#) belll válasza vicsys hozzászólására (») Aug 20, 2012 /
 
Bocs!
(#) eyess hozzászólása Aug 20, 2012 /
 
Sziasztok .
Készültem egy kis csemegével nektek így ünnepeket alkalmával , amit képekben foglaltam szavak helyett .Ja mentségemre szolgáljon , hogy a processzor bontott volt , így kicsit veszít a dizájnból , de elmegy szerintem.
(#) janikukac válasza eyess hozzászólására (») Aug 20, 2012 /
 
Maratás után biza nem lett szép a panel.
(#) eyess válasza janikukac hozzászólására (») Aug 20, 2012 /
 
Igen volt már jobb is, de azt kell tudni, hogy ez a proci kb 2cm x 2cm, és ha kinyomtatod Eagla ban , akkor látszik igazán miről is van szó , és ez még ónozva , és forrasztva is van.Lötstop , és minden segéd eszköz nélkül.
(#) gulasoft válasza eyess hozzászólására (») Aug 21, 2012 /
 
Ezt magyaráztuk. Lehet hogy vasalva nagyon kasa, de marasd ki. Hát most látod miről magyaráztunk. Nem hiába használják a dry-t a gyártók, és nem vasalgatnak.
(#) eyess válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 21, 2012 /
 
Igen tudom mire gondolsz , ennél a vasalás nem volt tökéletes ,már elve itt ott hiányos volt .A maratás ezért nem is lett tökéletes , de nem erre mentem most ,hanem a forrasztásra ,persze a vasalt nyákot is meg lehet szépen csinálni volt rá példa, csak most más volt a lényeg.Ezt így be forrasztani , azért nem oly könnyű , és ha még nem bontott lett volna a proci még szebb is lett volna.Egy ilyet lötstopos nyákon úgy leszedek , és vissza , hogy meg sem látszik .Egyébként szabad szemmel ezen sem , csak így vagy nagyító alatt.Szerintem ennél több otthoni körülmények között több is mint elég.
Következő: »»   814 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem