Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   682 / 1210
(#) Pali79 válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 21, 2015 / 1

Az MCLR nincs felhúzva, de le van tilva. A programozó jól van bekötve.
(#) zenetom válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 21, 2015 /

Blank check-nél azt ellenőrzi, hogy üres-e. Tehát nem árt előtte egy törlés.
(#) sonajkniz válasza pjg hozzászólására (») Jún 22, 2015 / 1

Ez ugyan nem PIC-es megoldás, de működik:
Szélesítsd ki a túrás nyílását annyira, hogy egy sörösüveg beleférjen!
Szájával fölfelé ásd be annyira, hogy kb 3 cm-t álljon ki!
Az üvegben a légmozgás infra hangot hoz létre.
A másik hatékony megoldás:
Ültess vakodűző spenótot. Az még hasznos is, mert ehető.
(#) Pali79 válasza zenetom hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Sejtettem.
  1. Blank Checking
  2. PIC18F6622 found (Rev 0x1)
  3. Blank Checking Program Memory
  4. Blank Checking EEPROM Memory
  5. Blank Checking User ID Memory
  6. Blank Checking Configuration Memory
  7. PK2Error0027:  Failed verify (Address = 0x300008 - Expected Value 0xFF - Value Read 0xF)
  8. PICkit 2 Ready

Érdekes viszont, hogy csak az Mplab-nál dobja ezt a hibát, a PK2 saját progijával nem produkál semmit.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2015
(#) Damian666 hozzászólása Jún 22, 2015 /

Szép napot mindenkinek. Tudna e valaki segíteni pic 16c65A mikrovezérlővel kapcsolatban?
Meghalt a kazánvezérlőm pic egyik kimenete, és szerettem volna egy új chipre megírni a tartalmát. Kiolvasáskor kellett szembesüljek azzal hogy ez nem fog ilyen egyszerűen menni. Sajnos a kódvédelem aktiválva van. Olvastam valahol hogy van rá mód hogy ezt kikapcsoljuk, de már nem emlékszem, ill. azt is tudom hogy ez mikrovezérlő típusonként is változó. Mit tudok tenni?
(#) Pali79 válasza Damian666 hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Felejtős. A kódvédelem pont azért van, mert amatőr eszközökkel nem nagyon lehet feltörni, legalábbis még nem hallottam róla, hogy valakinek sikerült volna.
(#) Pali79 hozzászólása Jún 22, 2015 /

Van egy régóta használt késleltető rutinom ami 16F-en jól működik, de 18F-en nem. Biztos vagyok benne, hogy a goto $+2 a baj, de nem tudom mi a gondja. Úgy tudom, hogy párosnak kell lennie az ugrásnak, de mégsem jó.
  1. Kesleltet_0
  2.      decfsz  counta,f
  3.      goto    $+2
  4.      decfsz  countb,f
  5.      goto    Kesleltet_0
  6.  
  7.      decfsz  count1,f
  8.      goto    K1
  9.      retlw   0x00
(#) hpmaster hozzászólása Jún 22, 2015 /

Üdv Urak!

Feltettem ide egy kérdést, ami valamilyen okból kifolyólag át lett pakolva a PIC programozás C nyelven topikba. Amit nem igazán értek, hiszen a kérdésfeltevésemben rávilágítok, hogy nem igazán vagyok jártas sem a PIC-ek lelkivilágában, sem a C programnyelv terén, ergo
úgy gondolom, hogy kezdőnek számítok ebben a témakörben. Azért is itt merészeltem kérdezni ezügyben, mert ahogy látom, itt kicsit nagyobb az élet.

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1805299.html#1805299

Tudna nekem ebben valaki segíteni?
Megköszönném.

HP
(#) Hp41C válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Használj címkéket!!!! Szimuláld el a programodat!!!
- A goto utasítás a 18F -eken két szót foglal, így a goto $+2 csak magát a goto utasítást ugorja át.
- A bra utasítás csak egy szót foglal...
- Ha már 18F:
  1. Kesleltet_0
  2.          dcfsnz  counta,f
  3.          decfsz  countb,f
  4.          goto    Kesleltet_0
  5.          decfsz  count1,f
  6.          goto    K1
  7.          retlw   0x00
(#) zenetom válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Na, tegnap kicsit zombi voltam. Szóval a kódvédelemmel lesz valami...
Biztosan jól van beállítva az MPLAB-ban a PIC típusa?!
(#) don_peter válasza hpmaster hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Bár én annyira sőt egyáltalán nem vagyok jártas az I2C kommunikációban, de talán néhány dologra rávilágíthatok.
A PIC beállításait nézd át, hogy az I2C biztosan jól működjön.
A programkódban ezen beállítások nem látszódnak.
A legjobb az lenne, ha szimulátorban tesztelnéd ezen kommunikációs csatorna működését.
Én mindig egy memóriával szoktam tesztelni, ha azt viszi akkor működnie kell mással is.
Mondjuk én csak az SPI-t használtam eddig.

Továbbá meglesve az adatlapot, úgy látom, hogy ennek a chip-nek vannak konfigurációs regiszterei, szóval ezeket is be kell állítani. Bővebben: Link
Ezen doksi kiemelt részei lesznek a következők amelyeket értelmezni kell:
5.3.2 READING DATA FROM THE DEVICE
5.3.3 WRITING A CONFIGURATION BYTE TO THE DEVICE
Ebben a doksiban vannak példák is, hogyan kell bekötni az alkatrészt és a diagramok mutatják a kommunikáció folyamát illetve az egyes adatok egymásutáni következésüket, illetve az időzítéseket.
Sajnos csak ennyit tudok segíteni, ha ez annak számít.
(#) cross51 hozzászólása Jún 22, 2015 /

Sziasztok!

Van egy PIC161459-esem és az errata szerint az a típus(A2) van nálam aminél a Flash memóriát csak 4MHz-en vagy alatta lehet írni. A másik két típust (A5,A6) szabadon lehet írni de, ezt honnan tudhatom meg vásárlás előtt, hogy melyik típusról van szó?
(#) nedudgi válasza cross51 hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Legjobb, ha megkérdezed az eladótól. Ha nem tud válaszolni, akkor keress máshol.
(#) Hp41C válasza cross51 hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

A tokozáson rajta van a gyártási idő. Vesd össze a típus errata dokumentációjában szereplő időpontokkal.
(#) usane válasza cross51 hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Én a chipcsókáktól vettem 18f14k50-et, és az is az utolsó előtti típus volt.
(#) Pali79 válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Idézet:
Használj címkéket!!!! Szimuláld el a programodat!!!
Tudom, tudom. Szimulálni szoktam is, onnan tudom, hogy a goto-val van a gond.

Ez nem volna rossz, de a szimulátor szerint 50 msec-el kevesebbet késleltet mint eredetileg, ugyanannál az órajelnél. de BRA $+4 -el jó lett. Bár nem mondanám, hogy ezt a goto dolgot értem.
(#) kissi válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Idézet:
„Ez nem volna rossz, de a szimulátor szerint 50 msec-el kevesebbet késleltet mint eredetileg, ugyanannál az órajelnél”
Igen, mert a GOTO beolvasása 2 gépi ciklus, míg a BRA csak 1... ahányszor csinálja, ezek annyiszor "gyűlnek" !

Köhömm.. Bővebben: Link

Jóvanna! Nem voltam itthon, nem tudtam megnézni.
Szerintem jól van. Lásd a mellékletet.

P18F6622.jpg

Valóban. Asm első pár sorát bemásolnád?

Inkább felteszem az egészet, mert nem tudom mire vagy kíváncsi pontosan. Illetve ha a config érdekel az elég hosszú, mert a teljes config részt bemásoltam, csak ki kommenteltem a nagy részét.

Ez alapján pedig jónak tűnik.
Egy észrevétel, hogy a "CBLOCK" rész után én írni szoktam egy memória kezdő címet, akárcsak a programmemória "ORG 0x0000" esetén.

Én is szoktam, de itt most kimaradt, mert csak próbából összedobtam, hogy ki tudjam próbálni az új szerzeményt!
(#) djadji hozzászólása Jún 23, 2015 /

Sziasztok!
Szeretnék egy olyan kapcsolást ahol egy mobiltelefon fülhallgató kimenetét kötném a pic-re. Amikor cseng a telefon a pic bekapcsolja a szivattyút. Sajnos nem sikerül megoldanom, hogy a csengetést a pic érzékelje. Egy tranzisztort használtam, de nem működött, pedig megpróbáltam darligtonnal is, sőt kettővel is.
Azon gondolkodtam, hogy a helyes működéshez kell e a telefon akkuját és a kapcsolásomat közös földre hozni? Van esetleg ilyesmiben valakinek tapasztasztalata?
(#) Buvarruha válasza djadji hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

A fejlhalgató kivezetésének gnd-jével közös földre kerül az "aku". Simán tegyél soros diódát a kimenetre, majd kondenzátort és egy ellenállást párhuzamosan a kondenzátorral, hogy kisüsse, ha nincs jel (4.7k mondjuk). Ha nem elég a kimenő feszültség, akkor a PIC-ben használj ADC-t. Ha az érték nagyobb mint 50 (vagy amennyi kell), kimenet magas, különben alacsony. Ennyi.
(#) Bell válasza djadji hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Jó lenne megmérni a feszültséget a teló kimenetén. Lehet, hogy nagyon kevés. Szerintem kondis leválasztás elég oda. Én is hasonlót szeretnék, épp ez a rész hiányzik.
(#) djadji válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Az adc jó ötlet, köszi. Comparator lesz belőle, mert adc nincs picbe, de a lényeg ugyanaz. Az volt a gond hogy két tranzisztor után sem tudtam mérni a kimenő feszültséget, digitális mérő nem mutatott értéket ezért gondoltam hogy a közös föld lesz a probléma. Kipróbálom köszi.
Ui: csak a hecc kedvéért valakinek van ötlete hogy miért nem tudtam feszültséget mérni tranzisztoros erősítő után? Túl kicsi volt az áramerősség ami a fülhallgató kimenet kaptam és még két tranzisztor után sem erősített eleget hogy a pic logikai 1-nek vegye? Akkor ilyen erősítős megoldással hogyan kellene megcsinálni? Esetleg fettel?
Ezt a dióda kondenzátor ellenállás dolgot nem értem pontosan hogy kell megvalósítani de megpróbálom. Mi lenne az a kondi leválasztás Bell?
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2015
(#) nedudgi válasza djadji hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Van vibramotor abban a telefonban? Az arra kerülő feszültség talán elég lehet egy tranzisztornak .
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2015
(#) sonajkniz válasza djadji hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Audio jelet akarsz digitális voltmérővel mérni?
Sok sikert!
Tegyél a fejhalgató hangszórója helyére egy egyenirányítót. A + - közé egy 10qf- os kondit, vele párhuzamosan egy 2,2k ellenállást. A negatívot kösd a PIC negatívjára, a pozitívot meg egy analóg bemenetre.
Nem utolsó szempont az sem, hogy a telefon fülhalgató kimenete kapcsolóval érzékel, vagy terhelést figyel.
(#) djadji válasza sonajkniz hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Hát nincs másom, ezzel próbáltam mérni. Szegény ember főzzel víz
Köszönöm a leírást, így már értem.

nedudgi: Azt szeretném hogy szétszedés nélkül, bármilyen telefont használhatnék, ha csatlakoztatom. Ezért nem a vibramotorral kezdtem, de az biztos egyszerűbb lenne. HA más nincs, akkor a képernyő fényét fogom valahogy érzékeltetni a PIC-kel.
Következő: »»   682 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem