Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RIAA korrektor
 
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   39 / 148
(#) Moszkvai válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
A fülészeten.
(#) Bonanza02 válasza lamalas hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Most beletenyereltél teljesen a dologba. Te már áttértél az akusztikára.Ha ebbe belebonyolódsz,akkor mindenképpen kell vizsgálnod a műsorforrás irányát, az akusztikai jellemzőket, a fej függőleges helyzetét, a fül helyzetét és a gömbhullámok terjedésének fizikáját. A fülben lévő folyadék,mint közeg hanghullám vezetési fizikáját.Mert egy akusztikus koncertnél is minden egyes hangszer gömbhullámokat kelt. A levegeő csak egy közvetítő közeg.

Gondolj azért bele,hogy az az akusztikus nagyzenekar hogy szólhat egy stadion gyepén (és te a lelátón ülsz) és persze egy különleges burkolattal ellátott akusztikailag méretezett nagyteremben.
Tehát az akusztika helyettesítheti adott esetben a mesterséges hangszínszabályozót (mély kiemelés,visszaverődő hangok)

"hisz azt halljuk termeszetesnek amit mindenfele manipulacio nelkul hallunk"
Ha ezt Bethowen hallotta volna.. (Jót nevetne.)
Hát könyörgöm: hogy néz ki egy nagybőgő? Miért van akkora doboza? Csak gondolj egy párhuzamot: a hangszóró-húrok, nagybőgő doboza-hangfal doboz.Hát nem kiemel valamilyen frekvencia tartományt?

Highand!
Ez a sózás megint nem jött be. Nem hiszem hogy 50-60 éves korodban csak az ízek 50%-át éreznéd majd.
Ez most nagyon rossz gondolatmenet volt.De ezért ne haragudj rám.Csak ezek nem jó érvek.A mesterszakács is "tud" pocsék kaját készíteni.És tudhat pár dologból olyan kaját rittyenteni,ami ízletes.Szakácsa válogatja.De ennek semmi köze a halláshoz.
(#) Moszkvai válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Szerintem foglalkozzunk a RIAA-kal.Te milyet építettél?
Vagy milyet építenél?
(#) highand válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Pejoratív hozzászólás akart lenni kérlek alássan. Az mire vonatkozik,
Idézet:
„hogy nem jött be”
?
(#) Bonanza02 válasza highand hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Csak annyit akartam írni,hogy nekem nem jött át a hasonlat.Vagy csak nem értettem meg a lényeget.
Semmi "pejoratív" szándék.

5532-vel építettem magamnak pár éve és nekem az megfelelt.Nemrég megvették a Taya lemezjátszómmal együtt.Ha tranzisztorost építenék,akkor BC109C-ket tennék bele.
(#) highand válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Idézet:
„az is megfelelő lehet, hogy egy nagyon sótlan ételt fogyasszunk előtte”


Sajnos eléggé angolos a humorom mások szerint is.
(#) CHZ válasza highand hozzászólására (») Nov 14, 2009 /
 
Nagyon találóan fogalmaztad meg , lényeget nagyon érthetővé teszi .
(#) kocos válasza highand hozzászólására (») Nov 14, 2009 /
 
Én értettem , az angol humort is szeretem
(#) scooby_ válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 14, 2009 /
 
Szia!
Ott van BGSF kapcsolása,abban BC109C van. Állítólag nagyon jó hangú.
(#) lamalas válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 14, 2009 /
 
Idézet:
„Te már áttértél az akusztikára.”


Szerinted az akusztika (foleg a szoba/terem akusztika) nem resze a hangvisszaadasnak? Szerintem igen. Amig elernek hozzank (testunkig) a hanghullamok addig mindenkepp.

Idézet:
„Hát könyörgöm: hogy néz ki egy nagybőgő? Miért van akkora doboza? Csak gondolj egy párhuzamot: a hangszóró-húrok, nagybőgő doboza-hangfal doboz.Hát nem kiemel valamilyen frekvencia tartományt?”


Ezzel abszolut nem ertek egyet. Az akusztikus hangszereknek azert szukseges valamilyen nagysagu, alaku, terfogatu test, hogy a gerjesztett hangokat felerositsek es a hangszer testenek rezonanciaival felharmonikusokat termeljenek. Az alaphang es a felharmonikusok egyutt alkotjak az adott hangszer jellegzetes hangjat. Szerinted milyen lenne annak a hangsugarzonak a hangja aminek a doboza hasonloan rezonans jellegu lenne mint a hangszerek teste? Kb. hasonloan sok felharmonikust termelnenek mint egy hangszer. Szerinted ez elony lenne a felvett hang minel kisebb torzitasu visszaadasaban? Szerintem nem. Egyetlen esetben tudom elkepzelni az (elo es vegerositot +) hangsugarzot hangszerkent: az elektronikus hangszerek megszolaltatasakor.
(#) bgsf válasza lamalas hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Idézet:
„Szerinted milyen lenne annak a hangsugarzonak a hangja aminek a doboza hasonloan rezonans jellegu lenne mint a hangszerek teste?”


Szerintem pocsék hangja lenne! A hangdoboz lényege hogy az már ne termeljen semmilyen felharmónikust és főleg rezonanciája ne legyen! Mert ha ezt a két feltételt nem teljesíti akkor megette a fene az egészet.
Egy esetben lehetne elképzelni ilyen hangdobozt! Ha minden hangszer külön csatornára van felvéve és minden hangszerhez lenne egy hasonló rezonáns hangdoboz. Ebben az esetben el kell tüntetni a felharmónikusokat csak az alaphangot szabad meghagyni. Ugyanis a doboz termelné a felharmónikust. Viszont a bibi ezzel az hogy a húrok hangzását már a doboz egymaga nem tudja visszaadni. És így az egész nem ér semmit.... A fúvósokról meg ne is beszéljünk... Ott nincs doboz...Rezonáns tölcsérek és sípok vannak....
Bocs a kicsit off-ért...
(#) Pioneer hozzászólása Nov 15, 2009 /
 
Egy korrektor BC109 tranzisztorokkal. Szimulációba teljesen jól működik.

RIAA.jpg
    
(#) Bonanza02 válasza lamalas hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Szerintem az elméleti dolgoknál vannak problémák az általatok felvázoltakban.

Egy hangfalnak (hangdoboznak) igenis van rezonencia frekvenciája. Sőt, továbbmegyek: minden tárgyanak van rezonencia frekvenciája.Még egy autó műszerfalnak is van, és a motor bizonyos fordulatszámánál(az is egy frekit ad) ha előjön,akkor zavaró tud lenni.Ez mindig gondot okoz autó tervezésnél,mert mindig korrekciókat kíván a gyártás előtt. ezt nem tudják szimulálni számítógépen.
Ha egy hangfalba beleteszel egy hangszórót,akkor az a hangszóró a hangfal rezonencia frekvenciáját fogja kiemelni. Lehet hogy nem pontosan azt a frekit,de megközelítőleg azt.
Rezonencia frekvenciája a tárgyaknak rendszerint 1 van (pl. hangdoboz).

Egy nagy akusztikus termet el lehet képzelni úgyis,mintha egy nagy hagfal közepében ülnél és ott hallgatnád a zenét. A nagy akusztikus termek akkor jók, ha a hangokat úgy verik vissza a falak, mintha erősítő lenne beiktatva és a fázis viszonyok olyanok, hogy a hangot nem oltják ki egymást. Ezért a híres operaházak termeiben ha egy énekes énekel, akkor nincs szükség semmi erősítőre, ergó nem visz bele torzítást. Ezzel szemben egy szabadtéri előadáson erősítő nélkül nem lehet hallani az énekest. Nincsenek hangolt falak,amik visszavernék a hangot.

Tisztázzuk akkor hogy mit jelentenek a felharmónikus frekvenciák. Adott egy akusztikus gitár. Ha egy húr berezeg rajta,akkor az kiad egy frekvenciát. A behangoló síppal ezt a frekvenciát hasonlítjuk össze, ez alapján hangoljuk be a gitárt. A felharmonikus egy frekvenciának a x2, x3, x4, x5, x.. - szeresét jelenti.
Ha most te össze akarod keverni egy akkorddal,amikor több frekvencia szól egyszerre,akkor az nem azonos a felharmónikussal.

Ha megszólaltatunk a gitáron 1 hangot (pl. 850Hz), akkor az a hang gömbhullámot indít el a térben, aminek van egy hullámhossza.Abból még felharmónikus nem lesz szerrintem.

De vegyünk egy gerjedő végerősítőt,aminek a bemenetére teszünk egy 1KHz-es mérőjelet. Milyen frekvencián fog begerjedni ez az erősítő,ha gerjedésre hajlamos?
Hát bizony valamelyik felmóharmonuóikusán az 1KHz-nek.Tehát valamelyik szorzatán a frekvenciának.
(#) Bonanza02 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
felmóharmonuóikusán > felharmónikusán
(#) lamalas válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Ha Te szereted a rezonans hangdobozokat akkor hajra, epits olyanokat! Ajanlom a TL hangsugarzokat, minel tobb kanyarral a dobozon belul, mindenfele belso csillapitas nelkul es lehetoleg vekony (par mm vastag) faanyagbol kivitelezve!

Egy masik topikban szivesen folytatom az eszmecseret, itt mar nem OFFolnek tovabb.
(#) Bonanza02 válasza lamalas hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Én szeretem a rezonáns hangdobozokat, nekem az a jó,ha 30Hz-40Hz között van.
(#) lamalas válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
En nagyon jol ertem mirol beszelsz (igazad is van, hogy minden targynak van rezonanciaja) csak Te nem erted en mirol beszelek ... de ha szereted a rezonans dobozokat akkor rendben, nincs mirol tovabb beszelni
(#) Bonanza02 válasza lamalas hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Hát baxxxs, akár mit is csinálok,én csak azt olvasom mindenhol (és így is tudom) hogy van a hangszórónak egy rezonencia frekvenciája és magának a doboznak is, majd a kettő eredője lesz a hangfal rezonencia frekvenciája.

Ez a rezonencia frekvencia maximum a régi lemezjátszóknál okozhat gondot mechanikailag a tűnél, vagy a CD-nél,ha nincs megfelelően csillapítva rezgések ellen. de ennek köze nincs a hangfal jóságához.

"Most mérjük meg a szabadon álló, be nem épített hangszóró rezonancia frekvenciáját. A rezonancia frekvencia annál a frekvenciánál van, ahol a hangszóró impedanciája a maximumhoz ér. Tipikus az impedancia menet növekedése addig, amíg a rezonancia frekvenciához ér, majd esik az egyenáramú értékhez. A frekvencia további emelkedésével az impedancia ismételten növekszik.

fs=rezonancia frekvencia

3. Most vegyünk fel néhány szükséges változót:

Ro=(Z[fs] ) / Re

Z[fs]=a lengőtekercs rezonancia frekvencián mért impedanciája
Re= a lengőtekercs ohmikus ellenállása

Keressük meg a következő frekvenciákat:

f1= f-> [gyök(Ro)*Re] ez kissebb frekvencia mint az fs
f2= f-> [gyök(Ro)*Re] ez nagyobb frekvencia mint az fs

Tehát azokat a frekvenciákat kell megtalálnunk, ahol az impedancia [gyök(Ro)*Re] értékre csökken.

4. Ekkor már kiszámolhatjuk a Qms, Qes, Qts értékeit:

Qms= (fs*gyök(Ro) / (f2-f1)

Qes= Qms / (Ro-1)

Qts= Qms / Ro


5. Építsünk zárt dobozt a további méréshez, például egy Vb=20 litereset. Érdemes pontosan építeni a dobozt és a légtömörségre is, figyelni kell. Ha a hangszóró túl kicsi a 20 literes dobozhoz, akkor nem történik jelentős rezonancia frekvenciaemelkedés. Megoldás, ha dobozba pontosan méretezett téglát vagy fakockát teszünk. A kocka köbtartalmát a számításnál le kell vonni. A doboz, nagyobb hangszórónál lehet nagyobb is. A doboz mérete nem kritikus, csak pontosan tudni kell az űrtartalmát, mert ezzel fogunk számolni. Ez lesz a Vb változó a képletben. Nem szabad csillapítani semmilyen anyaggal, mert az növeli a látszólagos űrtartalmat. (akár 20%-al is!!) "

Innen idézve a fenti dolog:
(#) bgsf válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Könyörgöm! Ne OFF-oljuk már szét a témát! Éppen azért van csillapítás a hangdobozokban hogy ne rezonáljon bizonyos frekvencián. Általában ez a mélyhangoknál következik be a doboz anyagából adódóan! Egy 20mm-es bútorlap nem fog üveghangon rezonálni! Már annyira elment a téma az akusztika felé hogy az már inkább új téma lehetne..... Ennyire nem kéne belebonyolódni... Maradjunk a korrektoroknál!
Mellesleg építettem már több hangdobozt deegyik sem volt olyan amit megtartottam volna...Kidobtam meg eladtam őket.... Sajna a gyárit meg sem közelítette.
(#) sityu válasza bgsf hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
Nnna végre! bgsf-nél elszakadt a cérna,és igaza is van!Én sem nagyon értem,hogy miért nem lehet az adott témánál maradni,aztán ha valakinek beszól valaki, akkor meg jön a dá-dá,irgum-burgum,figyelmeztetés vagy kitiltás.Holott a megjegyzést tevőnek teljes mértékben igaza van.Maradni kéne a topic témájánál és nem csapongani ide-oda.Úgy tudom,hogy a hobbielektronika fórumábannagyon sok témában van lehetőség a hozzászólásra,kérdezésre,és nem utólsó sorban tanulásra,de van lehetőség privátban is.Moderátor barátaink is figyelhetnének ezekre a dolgokra és azokat kéne csesztetni akik tényleg megérdemlik,mert van egynéhény fórumozó társunk akik rászolgálnak erre.Kellene egy kis rendnek lennie a végén még annyit ,hogyha valaki megsértődik,hát tegye,pedig nem akartam senkit bántani! Gyuri Barátom ,tőled elnézést kérek,hogy neked cimezve irtam le a véleményem,de ezzel is érzékeltetni akartam azt atényt,hogy teljesen egyetértek veled,bár nem hiszem,hogy erre szükséged lenne.De aztán elég ám az OFF-ból, mert még kapok a pofámra én is.De annyi baj legyen! Végül mindenkinek sikeres munkát kivánok,üdvözlettel Sityu Irány a végtelen............RIAA
(#) bgsf válasza sityu hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Nem szakadt el a cérna, csak próbáltam a helyes mederbe visszaterelni a témát! A héten megtervezem a kéttranyós korrektorom és totál újjáépítem valamint bedobozolom! Csak még azt nem tudom hogy modern doboz legyen vagy kövessem a trendet és csilli meg aranyszínben ússzon mint a csöves dolgok, némi fadobozban...
(#) highand válasza bgsf hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
A kék hiperfényes LED-et kinehagyd.
(#) bgsf hozzászólása Nov 19, 2009 /
 
Esetleg kilógassam a tranyókat a doboz tetején, kék leddel megvilágítva? Na jó ez csak fricska volt a csöveseknek!
(#) CIROKL válasza bgsf hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Idézet:
„fricska volt a csöveseknek!”
Eléggé szánalmas fricska ez nem gondolod ? Ha neked személy szerint nem jönne be a csöves akkor attól függetlenül még nem kéne szórakázni ezen ! Az igazság az meg az hogy nekem meg személy szerint a 2 darab árva trantziszorral kreált RIAA korrektor az ami fricskának tekinthető De valóban az lenne a szép ha kidugnád azt a 2 tranzisztort egy fa dobozból és megvilágítanád egy hatalmas reflektorral ! Bocs mindenkitől az OFF -ért
(#) bgsf válasza bgsf hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Maradok a trendnél... Antik arany, vagy antik bronz porfestéssel... Semmi felirat, azzal nem görcsölök. Be és kimenet a hátoldalon elől csak egy sárga led... Szerintem ennyi elég. Az egész vasdobozban...kényelmesen és semmi extra...
(#) bgsf válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Sajnálom de két triódával felépített korrektor olyan mint két tranzisztorral felépített! Semmi különbség a kapcsolástechnikában! Nem a csöves dolgok ellen vagyok hanem a desig-ja ellen! Túlmisztifikáljátok a témát! Nem jobb egy csöves korrektor és a határfrekije messze lemarad. Ez engem nem érdekel, de egy cső torzítása, sajnos, nagyságrendekkel lemarad egy BC109 alatt! Ez tény!És most nem kell 100.000Ft-os csővel jönni mert az tényleg high, de ennyi lóvé egy csőre nem sok helyen van! Ez itt HOBBI oldal!
(#) CIROKL válasza bgsf hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Idézet:
„hanem a desig-ja ellen!”
Pont erre utaltam ha a sorok közt is olvastál volna ? Nem kötelező neked ezeket lesegetni , ha nálad a 2 tranzisztor a nyerő akkor lesd azt !
Idézet:
„egy cső torzítása, sajnos, nagyságrendekkel lemarad egy BC109”
Ebben meg aztán pont az a lényeg ! Sajnos sok ember a csöves erősítőt öszemossa az egykoron fellelehető néprádióval ? Jó az is csöves volt!
(#) bgsf válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Bocsi! Nem sértegetni akartam a csöves kollégákat, és főleg Téged nem! Csak nem bírom mikor egy annyira egyszerű kapcsolást annyira túlmisztifikálnak és ha már a cső világít akkor már minden olyan highend! sajnos tapasztalataim szerint egy csöves korrektor sem olyan egyszerű mint itt sokan gondolnák... Megfelelő műszerezettség és felkészültség nélkül nem tudják bemérni, de van egy csilli doboz és padlót fog mindenki a csövek látványától! Amúgy meg tök mindegy hogy szól.... Az már mellékes......
(#) Müszi válasza bgsf hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Bgsf!
Nem tudom a témát szó nélkül hagyni. Nem értem miért kell állandóan a csöves dolgokat fikázni? Állandóan ugyan azt csinálod. Nem értem Cirok Laci munkáját miért kell lehordanod állandóan? És ha neki az tetszik? Nem értem miért kell az ő munkáját, és a többi Csöves kolléga munkáját sárba tipornod állandóan?

Mellesleg Cirok Laci sok szép készüléket fel tudott mutatni, tőled csak egy poros Texas erősítőt láttunk, mióta be vagy regisztrálva.

Az OFF-ért a modiktól előre is elnézést kérek
(#) CIROKL válasza bgsf hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Idézet:
„csilli doboz és padlót fog mindenki a csövek látványától!”
Ez így van de nekem aztán lehet akármiféle doboz ? A belvilág a lényeg minden esetben még egy RIAA korrektornál is , sőtt mi több ott aztán a lényeg . De abban is igazat adok hogy egy csöves RIAA megépítése az már fogósabb feladat mint egy egyszerű csöves erősítő ! A hangzás az meg mindenkinek más és ás ami bejön , kinek ez kinek az ?
Következő: »»   39 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem