Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   431 / 507
(#) sziriusz válasza btoti hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Elnézést, de úgy emlékeztem, hogy pár napja még egy elérhetetlen hely volt a lapodon. Most meggyőződtem róla, hogy a frissítés még aktuális, amit a megadott link segítségével lehet letölteni. A rend kedvéért mellékelem a régi és az új verziót.
A Darreius matematikai leírásáról:
Ezt párszor mondtad, turbolencia, rezonancia..stb, nem lehet számolni. Egyszerű matematikával számolják, ha kéred megadom a címeket, ahol van ilyen irányú leírás. Komolyabb matematikát is alkalmaznak, de ezek inkább műszaki szövegnek ható mellébeszélések.
A Darrieust azért nézem, mert a működési elve tetszik, csak nem hajlandó szuperálni.
Nekem a hasznom a kísérletekből az volt, hogy az ablakomból kinézve látok egy pici Szavoniusz-t. Ez szinte mindig forog, kezdem nagyon megkedvelni. Valószínűleg készítek még egyet, pár saját elképzelést felhasználva.
(#) btoti válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Igen, kicsit hosszabb farkat számol (számolna, ha valószínűleg véletlenül nem lett volna kitörölve az F6, F7, F17 cellákból a képlet). Miután mindkettő szigorúan körülbelüli értékeket ad, ezek környékén bátran lehet kísérletezgetni az arányokkal. Közel sincs még megtalálva, nyilvánosságra hozva az ideálisan legjobb gyors méretezés. Sajnos még én sem ülök rajta. Én minden esetre a kerületi fedettségből számolok visszafele.
A Darrieus részemről egyenlőre szó szerint sarokba állított téma. A Canstein-el bőven elvagyok. Különösen, hogy a napokban ígéret szerint kezemben lesz végre egy 36 V-s bicikli kerékagy motor. Reményeim szerint ezzel néhány 10-s fordulatokon is tudok majd terhelt viszonyokat nézegetni. Nagy az izgalom, hogy mit tud ez az általam idáig csak irodalomból ismert 2-300-s névleges fordulatú állandó mágneses 3 fázisú szinkron generátor. Próbáltam itt a fórumon is híreket szerezni róluk, de sűrű sötét csend volt a válasz. Legelőször alaposan igyekszem majd kifaggatni alkalmi próbapadon.
(#) sziriusz válasza btoti hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Elküldöm a frissített verziót. Amit küldtem, nincs abból semmi kitörölve, minden méret meg van adva. Az első címet olvasva ide kell eljutni a letöltéshez: Bővebben: Link
A táblázat készítője kissé bénán használja az Excel-t (meg a számtant), az a gond.
(#) btoti válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Köszönöm szépen! Bár én a "számolna"-val nem a számolást változatlanul hagyott, a forrást megjelölve magyarított EREDETImről beszéltem, hanem a "C-Rotor_berechnen_12_2011.xls"-ről.
(#) sziriusz válasza btoti hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Egyről beszélünk, a küldött linken a német eredetit lehet letölteni. Ennek a számolás logikáját nem értem, a hiányzó képletek ezért nem tűntek fel, és ezért használtam a magyarított Exceled. Ráadásul találtam két hasonlót, mindkettő a C rotorról szól. Az egyik totál le van védve, a kezdeti kiindulást mutatja. A másik meg úgy néztem bemérést tartalmaz méretekkel és szélsebességekkel, az első pár soros oldal után még van jó pár lap az adatokkal. A fórumra nem teszem fel, majd Te eldöntöd mit érdemes belőle felhasználni. Mindkettőt átküldtem levélben.
(#) Iszkakof István válasza lehar hozzászólására (») Dec 18, 2012 /

Kedves lehar
Amikor megláttam a képet a függőleges tengelyű szélgenerátorról, amit feltettél, arra gondoltam, hogy nem spórolt a szomszéd a pénzel. Azóta megváltozott a hozzáállásom.
Már párszor dicsekedtem a fórumon a szerintem jól sikerült 160 cm átmérőjű szélpropelleremmel, hogy milyen jól megy. Ment is ezelőtt pár hónapig. A szél, mint ahogy ráér forgatni a propellert, úgy ráér az anyagot is elfárasztani. Hát ez történt az én propelleremmel is. Egy olyan vastag vas fáradt el, a generátor tartószerkezetében, hogy tátva maradt a szám, amikor megláttam. Természetesen a generátor helyzete megváltozott és a propeller belevert az oszlopba. A propeller a generátor tengelyén volt. A többit már elképzelhetitek.
Levontam a saját tanulságom. A szél nem csak erős lehet, hanem kitartó is. Ha nem tud törni, akkor fáraszt, de a gyenge pontot akkor is megtalálja, hacsak létezik olyan. Bizonyára azért épült ilyen sok anyagból az a forgó, hogy ne legyen gyenge pontja.
(#) btoti válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

István! A lapát töréseid már viccnek is sok, nemhogy kárnak. Lehet, hogy Isten is azt kívánja, hogy haggy fel a 2-3 lapátos rotorokkal?
(#) lehar válasza btoti hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Szerintem inkább a tartovázak,(szupportok) ,,,takarékos,,, kivitelezése a ludas.Ja és amit láttam a feltett fotojábol,nincs eléggé átgondolva statikailag,és föleg dinamikailag a konstrukciói.
(#) btoti válasza lehar hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

"takarékos" - Nem mindig az az olcsóbb, ami kevesebbe kerül! No meg az alapelv: háromszögelés, varrat áthidalás a legcombosabbnak vélt acélnál is! Azért sajnálom, mert nem kis munka egy falapátot szépen kicsiszolgatni. (Dehát a fajkakas, korábbi rotor törés, a mostani - jó türelme van Istvánnak.)
(#) Iszkakof István válasza btoti hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Tisztelt uraim
Egyetlen lapátot sem azért készítettem, hogy eltörjön! Az csak úgy megtörténik, ezért vagy azért. Türelmem van, de időm annál kevesebb. Anyagom, még kevesebb. Ez az utolsó propeller sokat működött a többihez képest. Kíváncsi voltam, mi lesz az ok amiért tönkre fog menni. A legmerészebb álmomban sem gondoltam volna, hogy egy 20*3 mm-es vas fog elfáradni, ha még elgörbült volna, nem szólnák semmit, de elfáradt és eltört.
A héten felteszek egy másik , ugyanolyan propellert, figyelembe véve az előző hibáit, és várom a tönkremenetelét. Addigra készítek a megment propeller helyett kettőt. Ez a modell tetszik. Néhány megmunkálási fogást is tanultam, így szaporábban kész az új lapát.
(#) lehar válasza btoti hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Na de szerintem a sok lapáttörésnek is van haszna,nem csak kára,Iszkakof saját bevallása szerint már egészen jol megy neki a lapátfaragás,amit enélkül nem mondhatott volna el magárol.És föleg egyre sikerültebbek.amugy persze valodi hobbibol csinálja,és egy egy ujjabb,mégjobban sikerült darab,gondolom sok örömet hoz neki.
(#) btoti válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Remélem nem vetted zokon az élcelődős reagálásom? Mindenképp kalapot emelek a megtörhetetlen ténykedésed előtt. Különösen, hogy beszámolsz ezekről, az alkalmi kudarcokról, káresetekről is. Ahelyett, hogy a műhely magányába zárkóznál, vagy az első meggazdagodási kudarc után félredobnád - mint azt sokan teszik. Hajrá tovább! Annyira nincs még meg a jó megoldás, hogy bármelyik irányban lehet azt keresni.
(#) lehar válasza btoti hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Ha kedved van látni egy profi automata meteó állomást,ezt a néhány képet ajánlom megtekintésre.Itt egyben van anemométer,szélirány jelző,pluvióméter,UV sugárzásmérö,levegő szennyezésmérő,stb.A felsö négyszögletes doboz a közponi feldolgozó rendszer,és azon keresztül tartja az internet kapcsolatot távolsági adatközlésre,ja és a felsö kerek doboz érdekesen,pluviométer,és egyben mühold kapcsolatra is szolgál.(alternativ kapcsolattartás)Egyébként az anemométer lapátjai kb akkorák mint egy normál levesmerökanál.Ha érdekel szivesen küldök egy rövidke filmet az anemométer forgásárol.Itt megint a méretakadályba ütköztem

A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2012
(#) btoti válasza lehar hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Szép, szép - ilyenek adatait dolgozzák fel és teszik közzé az idokep.hu oldalon. Nem szeretem nézegetni ezeket, mert mindig elszomorít, hogy 35 éves diplomával "tengelyen szolgálva" nem engedhetem meg a családi költségvetés terhére, hogy vegyek egyet - kénytelen voltam csinálni.
(#) lehar hozzászólása Dec 21, 2012 /

Hát hogy öszinte legyek,ezeket nem családi használatra tervezték,hanem a hivatásosoknak,és nagyon sokba kerülnek,de én inkább csak azzal a szándékkal tettem fel hogy megmutassam hogy ehhez hasonlokat,ha szerényebb paraméterekkel is,de házilag is el lehet késziteni,és ráadásul meg van a jol sikerült sajátkezü munka öröme is melléje.ami a készen vett cucbol valahogy kifelejtödik.Egyébként ez egy eljövendö szélgenerátor telephelyére van kihelyezve és az elözetes beméréseket végzik vele.Általában több év átlaga alapján döntenek az esetleges telepités várható rentabilitásárol,.Egyébként öszintén gratulálok,ha jolsikerült anemot sikerült házilag összehoznod.ezzel gondolom nagyon sok örömet szereztél magadnak.
(#) btoti válasza lehar hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Natur szélsebesség mérő. Így néz ki. Meg kellene csinálni hozzá még az adatkezelést, feldolgozást PC-re, de annyi mindent meg kellene csinálni, hogy ez is vár a sorára.
(#) lehar válasza btoti hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Nagyon szép,ezért külön gratula,na de most az elektronikájára javasolnám egy pic alkalmazását megfelelöen átalakitva,amelyikkel már tud komunikálni a pc.Persze ehez azért már egy megfelelö szoftra is szükség van.Valami olyasmi,ami az anemométer impulzusait kontorizálja,és utána mondjuk egy utp kábelen elküldi a pc-hez.

(#) btoti válasza lehar hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Kösz! Jó szolgálatot tesz már ebben a meztelen állapotában is. Egyszer talán sor kerül a tovább építésre. Akkor viszont már egy teljesítmény mérővel is kiegészíteném. A téli főprogram a Canstein mérőmodell felkészítése a böjti szelekre, a még (vagy már?) postán levő bicikli kerékagy motor górcső alá vetése, beépítése.
(#) lehar válasza btoti hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Ja,és hogy miért becsülöm annyira az amatör épitöt?hát itt felteszek még egy oldalt,igaz ez nem kapcsolodik közvetlenül a témához,na de a lényeg ugyanaz,legalul olvasd el kérlek a ,,,Még egy király,,, cimü cikket.Kiderül hogy még aki megtehetné hogy csak egyet szoljon a sültgalamb,,, ügyben,már repülne is,de nem,inkább becsüli a sajátkezü alkotás örömét.Igaz ez még anno 1937.ben volt,na de szerintem a lényeg örök.

008.djvu

(#) btoti válasza lehar hozzászólására (») Dec 24, 2012 /

Nekem is tetsző hozzáállás. Bár, ha abban a korban éltem volna, bizonyára Ő már a "super heterodin" rádióját méricskélné amikor én még a voltmérő barkácsolásánál tartanék.
(#) btoti hozzászólása Dec 24, 2012 /

Boldog Karácsonyt Mindenkinek!
(#) sziriusz hozzászólása Dec 24, 2012 /

Mindenkinek békés és jó ünnepet, a szélgépeknek meg jó szelet !
(#) Iszkakof István válasza btoti hozzászólására (») Dec 24, 2012 /

Sajnálom, hogy nem szélgenerátort épített. Talán fejlettebb szinten lenne a zöld energia felhasználása.
(#) qbu1995 hozzászólása Dec 25, 2012 /

Tisztelt Mindenki!

Már több helyen kerestem kb.: 1000 W körüli önálló generátor.(Tehát lehetőleg ne egy 100 000 Ft-os benzines áramfejlesztőből kelljen kiszerelni).
Honnan lehet ilyen generátort beszerezni viszonylag olcsón?

Válaszaitokat előre is nagyon köszönöm!
(#) erbe válasza qbu1995 hozzászólására (») Dec 25, 2012 /

1. ~60000.-ért már 2,5 kW-os aggregátort lehet kapni. Kb. 30000.-ért kapsz csupasz 1 kW-os motort, pontosan olyant, amilyen az aggregátorban van. ~800-1000 Ft-ért egy olyan kondenzátort, amivel aszinkron generátorként üzemeltethető.
Használtan, esetleg régebbi (masszívabb, strapabíró) változatban apróhirdetésből 5-10000-ért is sikerülhet.
Gyanítom, a 100000.-Ft-os aggregátorban sem szabályozott gerjesztésű szinkron generátor lapul, hanem az egyszerűbb aszinkron.
(#) lacza89 válasza qbu1995 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Milyen fordulaton kellene tudnia az 1kW-ot?
(#) lehar válasza qbu1995 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Egy generátornak több paramétere van a teljesitmény mellett.Hogy valamennyire megfelejen a KITÜZÖTT célnak,az 1kwatt megjelölése mellett,a többi föbb ohajtott jellemzöt is meg kéne adni.Pl. hány voltra,mekkora fordulatra, milyen meghajtásra,stb. tervezel.Igy már sokkal könnyebb reálisan használhatot ajánlani.
(#) Iszkakof István válasza qbu1995 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Kedves fórumtárs
Írd meg kérlek, mit akarsz üzemeltetni vele?
Már csak azért is fontos lenne, hogy mennyire fontos a stabil frekvencia és feszültség?
Egyenáram is jó, vagy csak váltó stb. ?
(#) robi44 válasza gergobmwe30 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Hello
Azt szeretném kérdezni,hogy a mágnesek hogy vannak a forgórészre szerelve?
(#) gergobmwe30 válasza robi44 hozzászólására (») Dec 26, 2012 / 1

Hali. A mag meg lett lapolva, 6 lapra, a lapolás közepén csináltam egy 10mm széles 1mm mély hornyot, ebbe ült a mágnes, ami 50x10mm. A horony azért van, nehogy oldalra elcsússzon a mágnes. A két végén aluból van két lapolt pogácsa, ami tetején ül a laposvas csavarozva, mint pólussaru, ez szorítja oda még a mágnest, attól független, hogy nagyon erősen odatapadt. Fontos a pontos mérés, a pontos gépek, tizedre legalább pontosnak kell lennie. Amikor feltettem a laposvasakat, utána esztergáltam meg. Persze nem a mágnessel, mert ragadt volna minden, hanem ugyanolyan méretű vasbetéttel a mágnesek helyén.
Következő: »»   431 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem