Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Láttam volt már hasonló téma, de nekem az nem jó. Keresnék kapcsolást full duplex adóvevőre, ha lehetséges, akkor rezonátorra épülőt és kb. 1000-1500 méter hatósugárral. Ahogy néztem rezonátorok olyan 10,7 MHz-ig kaphatók. Ez egy kerékpáros klubnak kellene, minden kerékpárossal való kommunikációra, tehát sok-sok darabra volna szükségem. Ilyeneket természetesen lehet készen kapni, csak horror áron, ezért kérek segítséget, ha valaki belefutott már ilyenbe. Előre is köszi!
Húúúú
Ez elég horrornak hangzik. A full duplex, hogyan kellene? Mindenki mindenkivel vagy mindenki a központtal, vagy mit is szeretnél tulajdonképpen?
Hát ez nem annyira egyszerű mint amilyennek látszik. Ebben a témában ne gondolkodj pár tranzisztoros IC s megoldásokban. A 10,7 Mhz es rezonátor max a vevőben lesz jó pl a 2. KF fokozatban mert ehhez a feladathoz főleg megfelelő szelektivitású szuperheterodin vevőt kell építeni. Pl ott van az adás vételi freki megfelelő elválasztásának a problémája, azaz hogy az adód kimenőjele (és a felharmonikusai ) ne jussanak vissza a vevőd fokozataiba. Ezt duplexerrel (elválasztó szűrő) lehet megoldani, amit elég macerás megfelelő műszerezettség és tapasztalat nélkül méretezni ,összerakni. Én a helyedben kész modulokban gondolkodnék, pl lehet rendelni külföldről elég nagy teljesítményű DECT modulokat, ezek mellé csak egy kontroller kell ami meghatározza milyen csatronán...stb menjen.
Nem a kedved akarom elvenni de szerintem kicsit elnagyolod ezt a projectet...Elég nagy falat ez hidd el nekem.:yes:
Gondoltam, hogy nem olyan egyszerű a dolog, pláne ahogy mondod, az adás-vételi frekik leválasztása, de csak megpróbálkoznék legalább egy párral mert a modulok kb. 180 Euróba kerülnek, és 58-60 db. kellene belőle. Ugye nem is kell mondanom, hogy sokan inkább a bringára költenék, ha volna, de ez a projekt leginkább balesetmegelőzésre kellene - már sajnos előfordult - és természetesen se önkormányzati, se semmilyen segítségre nem számíthatunk.
Még most sem árultad el, hogy mi a cél.
Esetleg a modul paraméterei sem ártanának. Baleset megelőzésre én minden viccet félretéva a fényvisszaverő mellényt tudnám javasolni. Egyszerűen nagyságrendekkel jobban észrevehető egy bringás még ha nincs is semmi lámpája.
Látom nem csak én nem alszok
![]() Nem akarok offtopikot csinálni, de röviden: Mi országúti(verseny bringákkal) megyünk különböző kijelölt pályákon, ahol "természetesen" autó, kamionforgalom is van közben és nem minden sofőr vesz minket figyelembe. Itt nincs sárga mellény, meg még lámpa se. Azért kell a rádió, hogy ha pl. szétszakad a mezőny, akkor tudjunk kommunikálni, vagy élő példa, hogy "mindenki húzódjon le, mert egy állat 120-al bejött közénk hátulról", vagy pl. "elestem, összetörtem magam stb." És ezt jó lenne ha mindenki hallaná. Vannak direkt ilyen holmik, csak mint említettem igen drágák. Szóval ez a cél, a folyamatos kommunikáció esdzésen, vagy versenyen, mert kísérőkocsi elől-hátul csak nagyon ritkán elérhető.
Te nem hallotál még a PMR rádiókról ?
Ezek engedély nélkül használhatóak. 446 MHzen van 8 db fizikailag tényleges rádió csatornájuk. ~500mW kimenővel. Ezek mellé még minden 8 fizikai csatornához úgynevezet alcsatornák is vannak. Ez csak igazán szelektiv zajzárat jelent. Tehát csak akkor vesz a rádió, nyit ki a zajzára amikor az alcsatorna számának megfelelő jel is kikerül az éterbe amire be van állítva. Ezek nyílt terepen 0,5-3 km tudnak. Zárt terepen 0.1-1km de lehet jobb is ![]() Nincs horror áruk párban árulva is megkapod akár 4 - 6 ezer forintért headsettel töltővel aksikkal ...stb . Szóval miért is kell nektek full duplex ? Elég a fél duplex rendszer is amit szimplexnek is hívnak. Tehát egyszer adsz egyszer vesz PTT nyomógombal döntöd el mikor mit csinálsz. Ha valaki adásra megy akkor mindenki hallja aki vételi körzetben van és mindenki tud rá válaszolni is csak ne egyszerre mert akkor a legközelebbi fog legjobban szólni + a többi meg ott lesz mint zavaró adó. Ennek a biciklizős csapatnak "én bajba vagyok" kiabálásra ez megfelelő. Igaz csak 8 csati van és ezen a 8 csatin sok sok rádió lehet adott területen. Ez okozhat némi csatorna hozzá férési problémát. Mert rajtatok kívűl mások is vannak. De ez lehet jó is mert 1 kis ingyen reklámot is kap a csapatotok , a közelben rádiózók tudnak rólatok. Akár ki is ülnek / állnak az út szélére és biztatnak stb... Ha eléggé rendszeresen csináljátok és közel hasonló környékeken jártok. Rosszab esetben meg éppen zavaró tényezőnek gondolnak rátok mert a kedvenc tracspartis frekijükön valakik éppen nem jó időben kiabálnak. De szerintem ez a kisebb esély. Jó lenne tudni merre bringáztok , mert lehet olyan vidéken ahol kisebb a PMR rádió csatorna foglaltság. Másik alternatíva pedig a CEPT normás kézi hordozható CB rádiók használata ezekben 40 db szabad csatorna van. Ezek max 4 Wattosak de inkább kisebb legyen mert az aksit elemet jól "behorpassza" mikor adásra mész ![]() Tápellátás : érdemesebb inkább 1 zselés akkura is beruházni (1-2000 Ft )mert az sokkal combosabb energiaforrás mint a kis ceruza AA vagy AAA akkuk . Igaz nehezebb is 1 kicsit . Antenna : ez megint macerás kérdés mert mobilok vagytok mozogtok, PMR esetén megoldott mert ott nincs különösebb mert egybe van építve a rádióval 1 dobozba. Hivatalosan nem is szabad megbontani ezeket ! Így oldaladra/hátadra/nyakadba/bukóra csiptetve jól elfér. CB-knél kicsit más a hullámhossz tartomány sokkal hosszab fizikai méretű antenna szükséges a jó hatásfokú sugárzáshoz. Itt méteres pálcákról beszélünk.Ezeket kicsit macerásabb elhelyezni a biciklin. Hú hát hírtelen ennyit a lehetőségekről. Ha van még kérdésed akkor tedd fel ![]() linkek : garazstuning részletes leírás PMR rádiókról a HAMbazárban PMR rádiókl a HAMbazárban Tömeges beszerzés esetén lehetne 1 csomó kedvezményt is szereznetek bármilyen esetbenez már csak az adott kereskedőn és rajtatok múlik ![]()
Tehát egy mindenki hall mindenkit rendszer kell, gyakorlatilag tetszőleges számú résztvevővel.
Miért kell duplex rendszer? Ez eléggé elbonyolítja a dolgot, holott szerintem semmi szükség rá. Ha az adás/vétel közötti átkapcsolásról akarsz megmentődni, elég egy VOX-ot építeni. Ezt megoldhatjátok akár PMRel is, párezerforintos nagyságrendben lehet kapni már. Ha mindenképpen építeni szeretnél, ahol én szintén a félduplex megoldást javasolnám, megoldhatod pl: A vevő TDA7000-es sorozatú ICvel mregoldható, ez egyszerű, és igénytelen, erre a feladatra teljesen megfelel szerintem. Adónak valamilyen vezeték nélküli mikrofon kapcsolást javasolnék, már azért ami több mint 1 tranzisztor ![]()
Szerintem is csak PMR-ben gondolkozzatok... az a legolcsóbb és legpraktikusabb.. minden más megoldás meredek egy ilyen csapatnak... elkészíteni sokkal drágább lenne és oda a jó minőség és strapabírás miatt profi emberek kellenének.
Sejtettem én, hogy nincs arra a duplexre valós igény.
A többiek már megválaszolták a megoldást. Én is a PMR-et látom megoldásnak. Van olyan rádió ami 2 "csatornát" is tud figyelni (nem olyan rég vettem ilyet VOX-os baby őrnek). Ezzel akár kisebb csoportokat is lehetne alkotni illetve lenne gy "ALL" csatorna is ami mindenkinek szól stb...
Másik érdekes lehetőség a PTT / VOX használata.
PTT : Push To Talk Nyomj a beszédhez. VOX : Hanggal vezérelt adás PTT esetében 1 gombot kell nyomogatni adásra kapcsoláshoz. Ez lehet, hogy a tekerés közben kényelmetlen mert nyúlkálni kell keresgélni a gombot. Ha sűrűn beszélgettek ez zavaró lehet. VOX esetében nem kell nyomni a gombot adáskor. Ez a beszédre kapcsolbe automatikusan. Ha megfelelő hangerejű jel érkezik a mikrofonba . Ez kényelmes csak ha környezet hang zavarszintje (szuszogás, köhintés, elfeledkezve magadról elszólod magad stb...)eléri a VOX kapcsoló érzékelési küszöbét akkor az is adásra viszi a rádiót . De nem kell mindig gombot nyomogatni. Ez a funkció otthoni használat során BABYőrzőnek is jó.
Nem kell bonyolítani "Dual WATCH" 2 csatorna figyeléssel az életüket. Elég ha megszokják hogy tudnak beszlni erről arról egymás közt 1 csatornán.
Full duplex ide tényleg felesleges. A fél duplex az tökéletes, melyet a PMR biztosít. Egyébként ezt sosem hívják/hívták szimplexnek. A szimplex az, amikor az egyik oldal csak adni, a másik csak venni tud (pl.: vezeték nélküli hőmérők). A full duplex azt takarná, hogy egyidőben tudsz adi és venni is. Jelen esetben ez nem kell. Elég a fél, ahol tudsz adni és venni is, csak nem egy időben.
Válasz mindenkinek:
Ismerem a PMR-rádiókat én is amatőrködtem egész 2007-ig a 2méteres sávban egy 40 W-os holmival. De! - nekünk semmi olyan rádió nem jó amin gombokat kell nyomogatni, esetleg kézben tartani, nyúlkálni érte. Képzeljétek el: megy a versenyző 40 km/h-val, egyszerre kezel 2 váltót és 2 féket, közben figyelnie kell oldalra-hátra és a testhelyzete se olyan -(szinte fekszik a kormányon), hogy bármit is nyomogatni tudna. Nem véletlenül árulnak direkt erre a célra full duplexeket - jó drágán. Csak azért dobtam fel a témát, hátha valaki próbálkozott már ilyennel, de ha nem megy, akkor sajnos rá kell hagynom.
Bocsánat az OFF-ért de talán elnézitek nekem.
Azért azt a fránya "láthatósági" mellényt ne hanyagoljátok el! Léteznek egész kellemes kinézetű verziók is ami inkább heveder, nadrágtartó stb. mintázatú. De lehet csak csíkokat is kapni. Sokkal többet ér mint a LED-es lámpák. Oldalról nagyon nehéz észrevenni egy kerékpárost ha csak LED-es lámpái vannak. Persze már kötelező de sokakban nem tudatosul, hogy mit is lehet látni egy bicikliből...
Markolaton elhelyezett PTT gomb???
Illetve a vétel folyamatos tehát a "központi" információ a kísérőktől megérkezik...
VOX ?!?!?
Vagy ami az előnye az a hátránya ![]()
"Ismerem a PMR-rádiókat én is amatőrködtem egész 2007-ig a 2méteres sávban egy 40 W-os holmival."
itt valami ellentmondást érzek, de ez most mellékes. A VOX áramkörnek az a lényege, hogy mikor rábeszélsz a mikrofonra, adásra kapcsolja a rádiót, és mikor nincs a mikrofonon jel visszakapcsol vételre. Ez a biciklin sem gond, elkerülendő a környezeti zajok által való adásra kapcsolást használhattok gégemikrofonokat, vagy egyéb speciális mikrofont (pl csontmikrofont), a lényeg hogy NE közvetlenül a levegőből vegye fel a rezgéseket - jó, ezek mondjuk drágábbak. Érdemesebb lenne venni egy pár (2) rádiót , amin van VOX (és állítható a VOX érzékenység), és egy headsettel kipróbálni. A rádió lehet hátizsákban, biciklis táskában, zsebben, csak a mikrofon és a fülhallgató kábele jön ki a biciklistára.
Láttam is egyik "L"-es kezdetű országos élelmiszer és egyébb termékeket is forgalmazó boltban ilyen szetet PMRből ami motorosonak szántak, direkt volt a cuccban a kormányra szerelhető PTT kapcsoló .
De ezt meg tudjátok magatok is oldani valószínű. Hova lett a HAM SPIRIT? LIS-ed lejártával az is lejárt ![]() No meg azok a drágább cuccoknak a neve is ott van azé is fizetsz meg ritkábban is keresik ... no meg lehet IPARI kivitelű ott meg bármié képesek sokat kérni .
Szimplex, félduplex...
A BRG-ben, ahol évente tízezrével gyártottunk vagy harminc éven keresztül rádiókat, a nem duplexet hívtuk szimplexnek (vagy félduplexnek, ahogy éppen a partner értette). A típusjelölésekben is ez van (volt), pl. TR 331-160S szimplexet, a TR 331-160D duplexet jelöl(t). A szimplex rádiókkal egyidőben csak egyirányú kommunikáció volt lehetséges (nem lehetett a partner szavába vágni, míg be nem fejezte, mert nem hallotta). A duplex pedig a "nagy embereknek" volt kitalálva, telefonkagylóval, akik nem tudták megjegyezni, hogy csak akkor beszéljen mikor nyomja a gombot. (Érdekes esetek alakultak ki, mikor szimplex rádiórendszerekhez telefonillesztőket csináltunk, és a telefonálók nem tudtak alkalmazkodni a "beszélek-hallgatok-beszélek-hallgatok stb. " rendszerhez.)
Műszakilag a full duplex kettőnél több rádió esetén szerintem kivitelezhetetlen. Két rádiónál két freki elég, az egyik az f1-en ad (a másik azon vesz), a másik f2-n ad (az első azon vesz). De milyen frekin adjon a harmadik (további rádió)? Ezeknek állandóan megy az adója (emiatt fogyasztanak is rendesen), ha a harmadik a másodikkal akarna beszélni f1-en kellene adnia (ekkor rendesen kiütnék egymást az elsővel, mert az is ott adna), ha pedig az elsővel akarna beszélni, akkor f2-n kellene adnia (ekkor meg az f2 frekin lenne két adó).
Egy átjátszóval, amelyiknek annyi vételi frekije lenne(megfelelő hangfrekvenciás közösítésekkel), ahány állomás van, és egy adófrekije lenne (egy adót tudnak többen is hallgatni), meg lehetne oldani.
Azt az átjátszót mellesleg egy tevének kellene vinnie, olyan súlya lenne a sok vevőszűrő miatt
![]() Ha régen a kommandósoknak jó volt az ujjra tépőzárazott PTT, akkor szerintem a kerékpárversenyzőknek is jó lenne.
Ja szerintem is túl van beszélve, marad az, hogy megpróbálunk valami szponzort keresni és megvesszük a gyárit.
Sajnos a PMR, meg a gombnyomogatós módszer nem jó, mert általában pont olyan szitukban kell utasításokat adni, amikor pont nem "ér rá" nyomkodni. Egy tömeges kanyarban (ha pl. emiatt elvált) tömeges borulást is okozhat. Na ez van sztem. le is zárhatjuk a topikot, köszi mindenkinek.
A gyári hány rádiós? Ha több kettőnél, akkor azt GSM-hez hasonló időmultiplex rendszerben csinálhatják, de az biztos nem olcsó.
A gyári az úgy tudom akárhány rádiós és tényleg elég drága.
OFF:
Akkor mobil TRÖNKÖLT rendszer mozgassatok magatokkal és akkor ott mindent meg tudtok oldani. EsetlegGPRS alapon SKYPE-s telefonokat és ott mindenki lehet konferenciában mindenkivel , ESETLEG TEAMSPEAK program voip alapokon okos telefon és EDGE és skype kliens az okostelefonon... Lehet még próbálkozni ![]() ![]() ON:
Ágyúval verébre de mi lenne ha mobil telefont használnátok esetleg... bár a konferencia hívásnak vannak korlátai... üzleti csomagba a céges belső hívások ingyenesek általában...
Ha a PMR-el a frekvencia a gond, használhattok LPD rádiókat is. Hasonló árban kaphatók, illetve vannak kombinált készülékek is (PMR+LPD).
Az adásra kapcsolást a duplex rádióban is meg kell oldani, és ott is VOXos, gondolom nem folyamatos az adás ![]()
Üdv!
A megoldás már ki van találva, mint az előttem szólók már leírták. PMR rádió (annyi ahány kell) simplex üzem, VOX -al mint a motorosoknál, bele kell aplikálni a sisakba, vagy kormányon PTT nyomógomb. Egyébként adó-vevő csak szimplex, és duplex van, az ezekből épített hálózat lehet szimplex, duplex, vagy félduplex (kétfrekvenciás simplex, ahol csak az un bázisállomás, átjátszóállomás duplex). Teljes duplex hálózatot kivitelezni lehetetlen, mert annyi duplex frekvenciapár kellene ahány résztvevő, és annyiszor két adó-vevő. A szabadon használható PMR sávban csak szimplex rádiókat lehet használni, mert a rendelkezésre álló sáv nagyon kicsi, és ebben nem lehet megoldani az adó és vevő megfelelő szétválasztását. (persze játszanak un papagály átjátszóval is de ez eléggé bonyolult) Az, meg hogy duplex szűrőt csinálj ahhoz komoly műszerezettséget igényel, és a kivitelezése stabilitási követelmények miatt komoly mechanikai feladat. (hallgass kenderére, éppen eleget kínlódtak anno a duplex készülékekkel) Akkor ott van még az adóvevők megépítése, amit biztos nem tudsz megépíteni pusztán kapcsirajz alapján, és annyiért, amennyiért készen megkapod. |
Bejelentkezés
Hirdetés |