Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Szia!
A cellák tetején lévő vezetőréteghez, a forrasztáskor elég az, ami a gyári vezetőn található. Én csak a cellák hátulján lévő, kapcsolódási pontokhoz használtam némi forrasztó ónt. És simát.
Sziasztok!
Végre megvannak az első napelem celláim. Egyenként Umax: 0,5V Imax: 3,6A kéne hogy mérjek rajtuk. Kiraktam a napra pár cellát egyesével rájuk mértem de 0V-t mutatott a multiméter. Hogy lehet ez? A választ előre is köszi!
Hol mérted ?
Az előlap és a hátlap vezetőrétegei között kell mérni !
Köszönöm a segítségedet!
Én normál gyantás ónnal szoktam csinálni.tökéletesen megfogja.Csak nem szabad túlmelegíteni a forrasztócsíkokat! Hamar leválik az ezüstözött réteg.
Üdv
Sajna akkora inverterem nincs, viszont ilyenre megfelelő lenne a szinkroninverter, ha az ember figyelni tudná hogy feleslegesen ne tápláljon vissza. Indulási áramlökéseket felvenné a hálózat, az üzemi áramot meg már az is elbirná.
Szívesen. Na és mi lett a mérési eredmény ?
Napsütéskor 1 cellán 0,56V-ot mértem és 0,9A-t
A cella eleje ónozott volt, a hátuljára nem forrasztottam semmit. Volt 2x3 forrasztási pont a hátulján, azok közül egy sorban mindegyiken 0,9A-t mértem. Mindenesetre csak kísérletezgetem velük.
Sziasztok! Meftapasztaltam, hogy a napelem cella igen könnyen törik. Egy szakmai kérdésem lenne. Ha a 48 cellát 2 hagyományos albaküveg közé tenném sziloplasztal, akkor elbírnál a ablaküveg súlyát, vagy összeroppannának? Az elrendezés 3x16 cella lenne.
Hello
Valamilyen távtartót kell betenni a két ablaküveg közé. Fugázókereszt, hurkapálca stb.
Szia!
Igen ez nem rossz ötlet. Végül is, ezt nem is kell figyelni, ha állandóan be van üzemelve a grid-tie akkor csak, a bekapcsoláskor kell a hálózat (mint puffer). Utána megy az inverterröl, házon belül.
Végre valahára ma kisütött a nap és volt időm is hogy teszt alá vessem az első napelemem. Igaz a napot takarta némi felhő, de így is 27,1V 2,3A-t mértem a kimenetén (62,33W). Ha minden jól megy a napokban kerül föl rá a 6mm vastag fedő üveglap, és a többit szépen lassan. Addig verőfényes napsütést mindenkinek
Szia!
Gratulálok . Két üveglap közé kerülnek majd a cellák? Lesz keret is, vagy önhordó lesz az egész?
Hello! Két üveglap közé került. A keretezésnek van az esztétikán kívül is más szerepe?
Lehetne róla tölteni 2x12V xAh sorosan kapcsolt autó akkut?
Hali
Gratu, ilyen elrendezésben meg nem is láttam panelt Latom rövidre zárva 2,96A, így a fűre lefektetve nem is rossz érték. Autó-akut lehet vele tölteni, csak kell hozzá egy töltésvezérlő, de sorosan kötve nem biztos hogy eléri a 28V-t.
Lehet vele tölteni,ha neked elég pár száz mA áramerősség...
Optimális esetben a 12V-ot 18V-al kell napelemről tölteni. Én 17V-tal töltöm a 12V-os akksimat,és csak pár száz mA a töltő áram.A napelemem zárlati árama meg délben majd 4A!... De nekem egyenlőre így jó,mert nincs rajta töltésvezérlő. Így megáll 14,7V-nál az akksi.
Felmerült egy ötletem a notebook szünetmentes működésének megoldására hálózatról, vagy napenergiával ha a 24V (2x12V 7,4Ah) akku töltött állapotban van.
Napelem paraméterei: Uki=24V-27,1V Iki=0-3,6A Notebook hálózati töltő paraméterei: Uki= 19V Iki=3,42A a, Ha a 2db sorosan kapcsolt 12V 7,4Ah akku feszültsége eléri a feltöltött állapotot (~27V), akkor egy relé átkapcsolja a notebookot a hálózatról az akkumulátorra és bontja az akkut töltő napelemhez vezető áramutat. Ha a sorosan kapcsolt akku elérte a kritikus szintet (21,6V), a relé vissza kapcsolja a notebookot a hálózatra és a napelemet az akkumulátorra. A notebook felé a 19V biztosítása legalább 5A-es rövidzár védelemmel ellátott LM7818-al történne. Így a notebook felé Max 18V lenne biztosított. Hátrány: nem biztos hogy az akkuk elérik a max. töltöttségi szintet I=3,6A Q=7,4Ah t=2,05h b. 2db 12V 7,4Ah-os akku párhuzamos kapcsolásával a töltő feszültség:13V-15V töltőáram: amekkorát a napelem lead (max.: 3,6A) Töltés alatt az akkuk párhuzamosan kapcsolt állapotban vannak. Ha a 2db párhuzamosan kapcsolt akku feszültsége elérte a 14V-t a relé meghúz és egy időben soros állapotba kapcsolja az akkukat, a notebookot rákapcsolja a hálózatról a feltöltött telepre, bontja a napelem-akku áramútját. Ha a sorosan kapcsolt akkuk értéke elérte a kritikus töltöttségi szintet (21,6V), akkor a relé az akkukat párhuzamosan kapcsolja, a notebookot rákapcsolja a hálózatra és a napelemet az akkura. A notebook felé a 19V biztosítása legalább 5A-es rövidzár védelemmel ellátott LM7818-al történne. Így a notebook felé Max 18V lenne biztosított. Hátrány: a töltési idő duplája a sorosan kapcsolt akkuk esetében. I= Q/t I=3,6A Q=7,4Ah*2=14,8Ah t=4,11h Mit gondoltok az a,b, megoldásokról?
De jó lenne ha lenne időm is tudnék a témával foglalkozni , van felénk egy ház minden létező tető és udvarrész tele van vagy szél vagy nap "nyelővel".
Sokat lehetne spórolni , csak elég drága a létrehozás még !
Hali
Ahogy ígértem én is lemértem a 65Wp-s panelomat. Szerintem ugyan úgy jártam mint te . 30-32W, decemberben ugyan ezt produkálta. Részletek itt
Üdv
Hogyan mérted? Ha használod az MPPT töltőt akkor decemberben jóval nagyobb telyesitménye lenne. Nagyon sok nyereséget tud produkálni hideg celláknál jó napsütésben.
Hello
A/V görbét mértem 3 darab 60W-os autóizzóval különböző kombinációkban. De nekifutok majd még egyszer mert nem voltak ideális körülmények.
Egyetelen egy baj van ezzel. Ennek semmi köze a 65Wp.-hez. Max 55Wp az üveg miatt.
Üdv
Végül is jó a görbe mert görbe Folyamatos terhelésváltozás kellene. Én úgy oldottam meg, hogy egy 500W os szabályozható toroidtrafót használtam ellenálásnak. Ez olyan autotrafó aminek a tekercsén egy szénkefe csúszkál, azzal lehet változtatni a menetszámot azaz a leszedett feszültséget. Na ezt kötöttem rá a napelemre mindenféle izzó nélkül. A tekercselés ohmos ellenálása volt a terhelés, aminek hosszát a szénkefével lehetet csökkenteni. Mértem a feszt és az áramot igy kerestem ki a munkapontot
Ugye Te írtad hogy használt autó akksikat használsz?
Gondolom nem fenékzárlatos kidobott akksik.
Üdv
Az az ellenálás elég kicsinek tünik hogy elbirja a 30-50W ot. Igen én (is) lecserélt autóaksikat használok, most 5 olyan van meg számolatlan különféle zselések. Persze hogy nem zárlatost, az lemeritené a többit is egy éjszaka alatt. Válogatom ami hozzámkerül, saja mostanában semilyen sincs.
Hullámpalára szeretnék 0.5x1méteres napelemet felépíteni. (0.5V 3.6A 80*150*0,2mm)
Szerintetek milyen hordozót célszerű választani? OSB lap? Bútorlap? Plexi? Mi legyen a teteje? Plexi? Ragasztóanyag? Sziloplaszt? Üveglaptól félek, nem szeretem.
Üdv
Hát pedig az üveget nem úszod meg. Semmi nem tud neked sok-sok évig évtizedig kitéve az időjárásnak átlátszó maradni mint az üveg. Ha végigolvasod a fórumot láthatod több módszer létezik. Sepciel én az üveglaphoz ragasztást(kasirozást) alkalmazom. Amikor csak dobozba zártam és lefedtem üveggel nem vált be. Piszkosul fel tud melegedni és romlik a hatásfok. Ha "orcával" ráfektetve az üvegre odaszoritod legalább hül valamenyit. |
Bejelentkezés
Hirdetés |