Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
GTO-ból erősítőt építeni? Ezen forgott a fejem ma, szerintem D osztályban meg oldható a probléma.
Nem akarok építeni csak kérdezni.
Az LM1036 panel megéri
Sziasztok!
Van egy 4 csatornás autós erősítőm. 3-4 csatornával semmi problémám. Az 1-2 csatorna azonban borzasztóan búg, ha kábelt dugok a bemenetre. Ez a búgás független attól, hogy a kábel másik vége be van-e a dugva valahová. Ha rákötöm a lejátszóra és elindítom a zenét, akkor is ugyanúgy búg, a zene pedig egyáltalán nem hallatszik rajta. Próbáltam hidalt üzemmódban is, ugyanez a hibajelenség. És a lényeg, hogyha nincs rádugva semmi az erősítő csatlakozójára, akkor nem búg, teljesen csendes. Megjegyzem, hogy a kábel jó, mert másik alkalmazásokban működik, nincs megtörve, nem ér össze sehol. Hol keressem a hibát?
Szia.
Hát a hibát először is az erősítőbe kell h keresd !.. Rákellene először is mérned, az összes végtranzisztorra, itt a bétát kellene, mérni, h azonos-e az erősítése mindegyiknek.., ha erre nincs lehetőséged, alkalmazz egy Multimétert és rakd szakadás vizsgáló állásba, majd mérj rá az emmiter -collectorra., az összes végtranyón, Itt az a jó ha közel azonos számértéket mérsz Páronként! Nem hinném, h ellene szállva bármelyik is, mert akkor a védelem közbe lépne, és abszolút semmi nem menne rajt.De annyiból fontos lenne, hogy a bázis lába nem-e lett túlvezérelve meghibásodáskor, mert akkor az adott tranzisztor nem tud már komplementerbe dolgozni a töbiekkel., tehát majd az is cserére szorul! Ezután, meg kellene keresned, h melyik végtranzisztor párokhoz tartozik, az 1 ill 2-es csatorna, ezt úgy lenne a legegyszerűbb, h ráteszel az 1-es csatornára hangszórót, lehetőleg az ne subb-legyen, hanem egy olyan amit annyira nem féltesz..(pl valami széles sávú) és csavarhúzóval, a bázis lábat kezd el kocogtatni, vigyázva , hogy a másik 2lábbal össze ne zárd (esetlegesen fogd meg a csavarhúzó fém felületét is kocogtatáskor)! Kellene hogy halj, koppanó kis hangot, valamelyik tranyó bázisa kocogtatásakor. Ha ez megvan akkor megkel keresni, honnét érkezik a megvezérlés az adott bázisra a nyákon, mérni kell tovább a bázistól előre fele, elképzelhető hogy a fesz generátor részen mentek el a tranzisztorok. Az is előfordulhat hogy a Driver része ment tökre, tehát a differenciál esősítő fokozatban van a hiba, ez lehet ic-s (valami Dual-op/amp) illetve tranyós megoldás egyaránt. Elsőként ezeket javasolnám neked. A fent leírtak annyiban módosulnak, ha a végfokozat mosfet felépítésű. Akkor a Gate láb a kapunak ( bázisnak) felel meg. A Drain láb a collectornak. És a Source pedig az emmiternek. Sok sikert hozzá
Még annyival azért befejezném, Hogy ha a végfok részét rendben találod, amit csak úgy lehet kisilabizálni, hogy az active előfok ami őt vezérli, azt elkülöníted róla. Nagyobb a gond ha egy nyákon van a végfokkal, mert akkor necesebb ezt leválasztani., általában ez külön kis panelen van sok autós erősítőnél, de ahány típus annyi megoldás.
Az előfok része is okozhatja a kérdéses problémádat! Ugyanis érkezhetett rá nagy vezérlőjel, vagy bármi egyéb ami passive félvezetőket, vagy netán egy műveleti erősítő ic-t tett tönkre. Ezáltal, hiába vezérled a bemenetét, az nem fog semmit átengedni az erősítőnek. Elképzelhető hogy egy 16lábú műveleti van bent, amiből 2-2 megy 2-2nem... Csatoló kondikat is érdemes ellenőrizni !
Szia! Az 1-2 csatlakozó földpontja leszakadhatott az erősítő földpontjáról.
Köszönöm a segítségeket. Ezek alapján mindenképp szét kell szedjem. Megnézem a javasolt dolgokat és ha nem boldogulok, akkor írók majd újra! További szép napot!
Szia,
sajnos nekem ez édeskevés, épp ezert jo nekem a KIT, mert kiprobalt, jo esellyel mukodo dolgok elvileg, ha jol rakom össze.
Kösz a valaszt!
olyasmire gondolsz, mint a laptop tap? Akkor nem kellene egybe epiteni semmivel, csak a nyakok ele egy olyan pufferkondit bekötni? Az talan meg menne. Vagy ilyen kesz tap nyakra szerelve is kaphato, ahogy nezem. MIndket kapcsolast egyszeruen parhuzamosan rakotom es minden mukodne? Eleg jol hangzik.
ezt talaltam hirtelen.
Es ezzel egy laptopot ki lehetne hangosítani? bir ez annyit? http://www.d-audio.hu/index.php?main_page=product_info&cPath=139&pr...d=1060
Heló
Mennyit szeretnél a tda 2030-ból építeni? Ha 2db-ot hogy párban legyenek akkor mindenképp kellene hozzá egy ekkora toroid. Ennek adatai: TRAFO 230VAC / 2x12VAC 2x2.05A 50W Ha csak 1Db-ot akkor is érdemes lenne egy bő25-30w-os trafóval számolni. Az ic-n feltüntetett kimeneti rms (átlag) teljesítmény (14-18w) már a kimenetre értendő, fontos hogy ebben az eldiszcipált teljesítmény még nem szerepel! Amit linkeltél kevés sajna ehhez, Mivel a linkelt toroid csak 20w-ot bír leadni, ezért már bő 3/4 kivezérlésen telibe lenne terhelve a toroid, ennél azért célszerűbb egy kicsit nagyobb méretezéssel számolni. :yes: Nem egy nagyon drága trafó, úgyhogy érdemes rá beruházni, és abban is biztos vagyok, hogy helyes használat mellett ez a toroid, a kis kittet hosszú-hosszú évekig kiszolgálná. És ha meggondolod magad,és netán más erősítő modulban akarsz megállapodni, akkor ezt tudod szimetrizálni is, ami nem egy utolsó szempont !
Sziasztok!
Az alábbi kapcsolást szeretném 32ohm-os terheléssel használni 1-1.5W-os kimenő teljesítménnyel.Ha jól számoltam akkor kb 7V-os tápfesz kell+ a tranyó nyitófesze? Szóval max 9V-os tápfeszen már megvan a kívánt teljesítmény? Szerintem valamit elszámoltam.
Jó lenne a számításod, de azt nem vetted figyelembe, hogy a teljesítményt ált. effektív értékben adják meg.
A csúcsfeszültség ennek az 1,41-szerese. Azaz, 1,5W -hoz 32 Ohmra 9,7.V csúcsfeszültségű kivezérlés tartozik. Ehhez add még hozzá a tranzisztoron maradó feszültséget, ami 2-3V. Inkább számolj 3-mal, így azt kapod, hogy 13V tápfesz kell. Igen ám, de ez még csak az egyik fél periódus (pl. színusz jelnél a pozitív) A másik fél periódushoz megint ennyi tápfesz kell, azaz összesen kell +/- 13V, vagy egytelepes kapcsolásnál 26V. Ja, igen.. ott a rajz. Kábé elég lesz a 24V, de visítva...
Sziasztok! Nagyon kezdő vagyok a témában de iszonyatosan érdekel eza erősítős dolog.. van nekem 1 TDA 2030 as erősítőm.. még nemigen értem h mire jók ezek.. de ez csak 1 egyszerű végerősítő.. D-audio.hu n lehet kapni ijen kit-et nekem is ijen van.. azlenne a kérdésem h ebből a kis mütyűrből lehetne valami kis erősítőt krehálni ami működik is? kezdésnek valamit... kommenteket várom !
a kit-em így néz ki : http://www.d-audio.hu/index.php?main_page=product_info&cPath=53&pro...id=116
Szia! Ilyesmire gondoltam.
Ezzel elmegy az előerősítő, a végfokok 3W körül teljesítenek. Laptop mellé ez elegendő hangerő. A tápszűrést a fenti eszköznél a kapcsoló üzemű tápnak megfelelően kell elkészíteni.
Szia! 32 ohm terhelésen 1W-ot 16V tápból tudnék kihozni.
Nevezett IC nek van céltopikja. :yes:
Ott érdemes olvasgatni.
Szerintem nem kellett volna, mert 2 témához voltak hsz -ek, és mi storm (#1003952)-es hozzászólására bonyolódtunk bele a tápfesz-teljesítmény számolgatásba.
Értem én hogy sokmindent kell egy modinak átolvasni, de attól még hogy előtte másról volt szó, az még nem azt jelenti, hogy mi is arról beszélünk. Azt kérdeztem, hogy egy bizonyos tranzisztoros kapcsolásra mekkora feszültséget kell adni, ha 32ohm-al terhelem és 1W kimenő telj. szeretnék. A 2030-hoz végképp semmi köze nincs. De ha szerinted nem ide való kérdés, akkor légyszives áruld el, hogy legközelebb hol kérdezzek ilyet.
Inkább leírom még 1x ha nem baj, a többit meg lehet törölni. Szóval az alább kapcsolást szeretném 32ohm-os terheléssel használni, és 1W kimenő teljesítményt szeretnék. A kérdés, hogy elég-e a 24V ehhez?
Ha 8ohm-al 3W, akkor 16-al 1,5W. Szóval 32ohm-on 750mW lenne a kivehető teljesítmény papírforma szerint.
Elméletileg, de valaki meg azt mondta hogy 1 mW. Vissza lehet olvasni.
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni. Van egy elektrocompanient után épített végfokom. Sok évvel ezelőtt vettem a vaterán. Legalább 2 éve a polcon pihen. Már amikor vettem sem tetszett a rendezetlen belső, nem beszélve a doboza, de a hangja az döbbenetes, igaz ez a része erősen szubjektív. Nekem jóformán semminemű műszerezettségem nincs, és barkácsolni sem szoktam (anno még a középiskolába épített quqd 405-öt, meg egy 10 W-os A osztályú végfokot). Ezért szeretnék itt Kecskeméten vagy környékén olyan lelkes én nem utolsó sorban hozzáértő emberrel fölvenni a kapcsolatot aki segíteni rendbe tenni és mindennapi használatra való állapotba hozni. Előre is köszönöm segítségeteket.
Összefoglalva a kérdéseddel kapcsolatos eszmefuttatást: 24V táp, 32 ohm terhelés esetén az 1W kimenő teljesítmény előállítható. A jelzett kapcsolásnál a megépítés után ellenőrizd a kimeneti feszültséget Q2 emitterén és szükség esetén korrigáld ~1/2 tápfeszültségre.
Azért esett erre a választásom, mert a 10W-os JLH-nak nagyon bejön a hangja, és ez hasonló elven működik. Ott is úgy van, hogy a kimeneti kondi előtt féltápfesznek kell lennie, a nyugalmi áramot pedig ki kell számolni. Nyugalmi áramnak én 300-350mA-t gondoltam, mivel a hangszórón 1W-on max 210mA folyhat. 210mA+ a veszteségek, szerintem anyi eléglesz.
Roberta!
Az a valaki én voltam, és az 1mw -ot az egytranzisztoros erősítődre írtam, amit találtál és feltetted a rajzát a fejhallgató erősítős topicban, és nem itt, hanem ott írtam ezt.
Hiába pengette a húrokat szegény gitáros barátom s közben hallgatta a szép új MJ -ket...a zavaró csúnya hang akkor is benne volt ,de rájöttünk! Kiiktattam a rúgós zengetőt és így már nincs zaj. Gerjedt is tőle az egész. Ha effekt kell neki akkor úgyis rádugja magának a digitálisat szóval...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |