Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RIAA korrektor
 
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   63 / 148
(#) scooby_ válasza ethosz2 hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
Lomexba be-be szoktam járni én is. A héten is voltam. Egyszer talán még össze is futunk.
(#) scooby_ válasza highand hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
Örülök,hogy tettszik! Én is próbálkoztam sokféle korrektorral,a tranzisztortól az IC-ig mindennel. Jelenleg ez az etalon.
(#) joco0423 hozzászólása Jún 12, 2011 /
 
Sziasztok!

Elkészítettem Moszkvai fórumtárs Hiraga módos TL 1028-as korrektorát.
Nekem kifejezetten tetszik a hangja, főleg a régi korrektor után ami az Orionomban volt.
Be is raktam az SE 260-asba és meggyőzően bizonyított
Stabil +- 12 voltról hajtom, semmi Brumja nincs.
Maga az erősítő idáig is tökéletes volt számomra de ezzel a korrektorral már az LP-ék hangja is ott van ahol lenniük kell. Két HS 501-el hallgatom és mióta kész azóta jól elvagyok
A nyák elkészítése a fiam érdeme, sokkal jobban ért hozzá.
(#) joco0423 válasza joco0423 hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
A képek nem jöttek össze, felrakom mégegyszer, átméretezve.
(#) joco0423 válasza joco0423 hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
És még 3 kép
(#) Moszkvai válasza joco0423 hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
Örülök, hogy tettszik a hangja. Szép lett a nyákja is! Mivel lett a nyák tervezve? Ilyen fajta tervet még nemigen láttam.
(#) joco0423 válasza Moszkvai hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
A legújabb Eagle nyáktervező progival.
Ingyenes verzió
(#) joco0423 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
Köszönöm!
Sajnos nem méreteztem az elején.
(#) Moszkvai válasza joco0423 hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
Azt még sosem használtam.
(#) dollerakos válasza joco0423 hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
Nagyon gratulálok!!! Szóval, bejön a hangja, ez a leglényegesebb. Én is meg fogom csinálni, de még csak próba-NYÁK-ra (abból van most épp rengeteg....) Két kérdésem lenne csak. 1. Az 560 pF mellett lévő ellenállás pontosan mekkora? - A rajzban 220 - 1k közti értéket lehet látni... 2. A bemenetnél a 100 pF lezáró kapac értéke lehet-e vagy kell-e, hogy más legyen, mivel szoktam látni 47 pF-tól egészen 220 pF-ig különféle értékeket; ha jól sejtem, a hangszedőtől függ, hogy milyennel érdemes lezárni?

Köszönet!
(#) joco0423 válasza dollerakos hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Szia!
Én az 500 Ohm, 2,2 nf-os változatot csináltam meg, ennek is itt a rajza a fórumban!
A bemenetnél ragaszkodtam az eredetihez, nem tudom mennyit változna a hangja más lezáró értékre.
Sima MM hangszedővel használom Akai Q310-es gyaluval
(#) dollerakos válasza joco0423 hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Szia!

Nekem ez a rajzom van róla (melléklet). Sajnos, a másikat nem találom, pedig átnézem alaposan a fórumot..... (Esetleg el tudnád ide küldeni, mellékletben vagy linkben? Köszi szépen.

Üdv.
(#) dollerakos hozzászólása Jún 13, 2011 /
 
Illetve: megvan a másik is (melléklet). Az előző hozzászólásom-belinek a linkjét megtaláltam, amelyet egy Kovács József nevű felhasználó módosított, de nem világos, hogy a kétféle ellenállás-érték közül (felül) melyiket gondolja jónak és hogy pontosan miért is módosította, miért nem tetszett neki a hangja.... Most akkor szerintetek melyik a jobb?? Ha jól sejtem, ezzel a MOD-dal kicsit képesek elcsúszni a szabványos RIAA-töréspontok? Hiraga - Kovács József MOD
(#) highand hozzászólása Jún 14, 2011 /
 
Érdemes a korrektorok frekvencia menetét ellenőrizni a mellékelt igen egyszerű kapcsolással, ami 0,01% pontosságú anti RIAA frekvencia menetet ad.

Tehát az utána kötött korrektor kimenetén tökéletesen egyenes frekvencia menetet kellene kapni elvben, 1%-os alkatrészeket feltételezve.
(#) highand válasza dollerakos hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Tessék a szimulált átvitelek:
(#) dollerakos válasza highand hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Köszi!! )
(#) joco0423 válasza dollerakos hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Én pontosan ezt a kapcsolást csináltam meg!
Igazából azért ezt választottam mert illik az erősítő paramétereihez szerintem.
Csak fülre tudom mérni de ég és föld a különbség az előzőhöz képest!
A térérzet nekem tökéletes, a hangszerek a helyükön vannak. Talán egy pici mély hiánya van de én ezen egy aktív mélynyomóval segítek.
(#) joco0423 válasza joco0423 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
A mély hiány inkább a HS 501-eseim hibája
(#) scooby_ válasza joco0423 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Ez nagyon jól néz ki! Moszkvainál Én is meghallgattam az Övét,jóval nagyobb erősítéssel rendelkezik mint a csöves Hiragája. És nem is túl sokban marad el tőle. Viszont nagyon válogatós,nem minden hangszedővel szól szépen. Nekem a régi hangszedőmmel kimondottan pocsék hangja volt,sőt,mitöbb,tönkre is tette . Amit nem bánok túlzottan,legalább így rászántam magam egy új hangszedő megvételére,ég és föld a különbség. Viszont nekem is össze kéne rakni újra ezt a korrektort,hátha a mostani hangszedőmmel szebben szólna... A nyák,amit csináltál hozzá nagyon rendezett. Feltudnád lőni nekünk a tervét ide a fórumra? Én szívesen összeraknám azon a nyákon. Az SE260-at jól ismerem,meg szerintem a fórumozók közt is sokak ismerik. Apunak volt ilyen erősítője,3-4 éves koromban nagyon sokat nyúztam/tuk. Viszont lemezjátszónk nem volt hozzá,ígyhát nem tudom,milyen hangja van valójában. Azt tudom,hogy az az erősítő sokak számára etalon,Én viszont olyan rég nem láttam ilyen erősítőt/lassan 10-12 éve/,hogy már nem is emlékszem hangilag milyen volt.
(#) joco0423 válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 15, 2011 /
 
Szia!
Elnézést, most értem haza.
Természetesen máris felteszem a terveket!
Eagle progival van készítve és a fiam figyelmeztetett, hogy a film az fotó technikához készült, tehát nem biztos, hogy vasalásos módszerhez jó.
(#) scooby_ válasza joco0423 hozzászólására (») Jún 16, 2011 /
 
Szia!
Nagyon szépen köszönöm.
Ez vasaláshoz biztosan nem jó akkor,majd fordítunk a nyákon és jó lesz arra is.
(#) scooby_ hozzászólása Júl 11, 2011 /
 
Sziasztok!
Tegnap itt a fórumon ráakadtam egy csöves riaa kapcsolására. Gondoltam megnézem Tinával,hogy mit tud,amúgy is unatkoztam. A görbe módosítások nélkül is egyenletes volt,módosításokkal még egyenletesebb lett. A módosítások csak az Én ötletem volt,mivel megépítésre szántam az áramkört. Tudtam,hogy az eredeti alkatrészek amik odavoltak írva,nekem nincs a készletben így elkezdtem módosítani és tesztelni. Ahogy módosítgattam úgy egyenesedett a görbe is,és az erősítése is nőt. Végül ott lyukadtam ki,amit a képek mutatnak. Kíváncsi vagyok a véleményetekre. Persze tudom,hogy ezek így nem valósághű mérések,de bízom benne,hogy valamelyest megegyeznek a valósággal.
Szerk.: A pirossal bekeretezett alkatrészek értékét változtattam.
(#) cruisher válasza scooby_ hozzászólására (») Júl 11, 2011 /
 
Elvagy tévedve kissé. A RIAA görbének nem kell egyenesnek lenni, nézz utána.

http://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/157riaa/lejatszasijelleggorbe.jpg
(#) scooby_ válasza cruisher hozzászólására (») Júl 11, 2011 /
 
Ezt már sok helyen kerestem,köszönöm!
(#) Pityu9 hozzászólása Júl 12, 2011 /
 
Üdv!
A segítségeteket szeretném kérni, már több riaa korrektort megépítettem(NAD 3020, HFM1(módosítva), REVOX A78(módosítva),NE5532 szimmetrikus táplálás, TL072-es riaa az RT-ból,RCA ECC83-as passzív korrektor, stb), de egyiknek a hangjával sem vagyok megelégedve annak ellenére, hogy a RIAA görbét minegyik +/-0,75dB-es pontossággal követi (kivétel az ECC83-as annak pont a korrekciós részben volt a hibája), a revoxnak hideg a hangzása, a HFM1 nagyon nyugodt, de kevés a mély, a a TL072-es olyan CD-sen szól és sok a magashang, az NE5532-nek is kevés a mélyhangja és olyan mosott a hangja, a NAD-ot még nem próbáltam. Azt szeretném kérni tőletek, hogy akinek megvan a Borbély Ernő féle IC-s korrektornak a kapcsolása az egykori Hang és Technika magazinból légyszives töltse fel ide, vagy ha tud valaki egy jó hangu IC-s vagy elektroncsöves kapcsolást 6N2P-EV (ECC83)-mal kérem töltse fel. Köszönöm.
(#) Moszkvai válasza Pityu9 hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Sok ötletünk már nekünk sincs, mivel amiket megépítettél, azok a legnépszerűbb korrektorok. Mindenkinél másképp teljesítenek, mivel más a rendszer és más az igény. De azért van még egy két áramkör amit érdemes kipróbálni, hátha azt keresed. Az egyik a KDmester féle ami ebben a topikban fent van többször is. Csövesben nekem a Hiraga vált be, amit meglehet építeni egyszerűbb táppal is és a 6N2P-EV cső mehet bele, más lábbekötéssel. IC-sbe ajánlanám a Hiragamod-os LT1028-at, nekem ez is tettszik.
(#) Pityu9 válasza Moszkvai hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Üdv!
Köszönöm a gyors választ és az ötleteket! Szerintem akkor elkezdem megépíteni a Hiragamod-os IC-s korrektort, és persze utána többit is szépen sorban. Még egyszer köszönöm.
(#) Pioneer válasza Pityu9 hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
A HFM1-nek kevés lenne a mélye? Ez elég érdekes, mert a jelenlegi korrekciós fokozatban lévő 390kohm-os ellenállással több mint 1dB-es mély többlete van 100Hz alatt. Mérőlemezzel mérve nekem 330kohm.ra kellett csökkentenem az ellenállás értékét.
(#) Pityu9 válasza Pioneer hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Üdv!
Köszönöm a választ.
Hasonló jelenséget tapasztaltam én is a HFM1-nél, nekem anti-RIAA korrektorral mérve 200Hz-től egészen 20Hz-ig +0,75dB az eltérés, válogatott alkatrészekből meépítve, mégis más korrektorokhoz képest nem olyan ütősek a basszusok. A revox ebből a szempontból ütősebben szól, viszont azt nagyon fárasztó hallgatni. Üdv.
(#) CIROKL válasza Pityu9 hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Látom eléggé széles spalettát kipróbáltál már RIAA -ból , van itt egy igaz nem olyan nagy név "még " de bátran merem ajánlani ha van rá módod és lehetőséged próbáld ki és aztán majd megmondod a véleményed róla .
Bővebben: Link
Következő: »»   63 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem