Fórum témák
» Több friss téma |
Hi
Saját készítésű saccoló. Az ami itt volt a fórumon fent. Joó működik de jó lenne valahogy hitelesíteni, legalább nagyjából. nem tudom kiszámolni, csak az elvi energiáját, szerintem a gyakorlat teljesen más, egy csomó minden mástól is függ szerintem a tényleges energia. bár lehet hogy csak nagyon süti vagyok hozzá.
3K ellenálláson és egy diódán keresztül tölti, szerinted az jó?
Mármint azt hogy a szekunder oldalra rátesznek egy 500Ω-ot és nem úgy működik mint egy rövid zár.
Valóban jó lenne egy pár szót ejteni a nagyfeszültség meréséről, lehet hogy valahogy tudjuk egyszerűen mérni. Kéne egy olyan ember aki ezt vágja és meg is ossza velünk.
Szerintem jo lessz nem terheli tul legalább.
Itt vannak a képek amit már ígértem az általam elkövetett pásztorokról.
És még kettő az előző képsorokhoz.
Még egy másik fajta is volt de az most a barátomnál pásztorkodik.
És végül a pásztor teszteremről pár kép.
Egy Kínai közmondás szerint egy kép többet ér száz szónál .Ha ez igaz akkor most eleget beszéltem . Remélem kedvcsinálónak is megfelel.
Az általam elkészített pásztorok rajzai részletei megtalálhatóak a fórumon ill a neten fellelhető tirisztoros gyújtású kapcsolások .Különféle kapcsolások ötvözeteiből . üdv wegg
Gratula! Nagyon professzionális cuccokat csinálsz!
Swedhart ! Remélem felismered a klónt is 555-el . Potival szabályozva.Szerintem ugyan olyan jó mint a tranzisztoros változat csak talán jobban kézben tarthatóak a paraméterek.Azért az ötletért jár neked :kalap:
üdv wegg
Köszönöm .De mindenki aki itt volt van a fórumon kicsit részese ennek a dicséretnek .Ezért is raktam fel hogy lássátok.
Látom,nem csak engem (tanulatlan amatőrt) piszkál már régóta ez a kérdés.Az én elképzelésem (kísérletezgetek) a következő,Készítettem vagy 16 ellenállásból egy 10 Megaohmos létrát,ez két részre osztható 10k és 9990k.A 10k kapcsolódik a pásztor nagyfesz kimenet testre a 9990k a + kimenetre,a kettő ellenállás közös pontjára és a testre tettem egy gréc hidat a váltó oldalával,a pozitív és negatív kimenetére pedig 1µF tantál kondit,ennek sarkain próbáltam mérni valamit egy M830 gagyi DVM műszerrel.Sajnos itt még nagyon ugrál a számérték,nehezen olvasható le valami.Próbáltam az 1µF kondiról egy diódával továbbvinni a jelet egy másik 1µF tantálkondira,valamivel nyugodtabb lett a kijelzés,de még mindig nem az igazi,talán több ilyen lépcsőt kellene beiktatni,akár ötöt is,eddig még nem jutottam és talán jobb lenne gyors diódákat használni.A legnagyobb gondot a kimeneti nagyfeszültség frekvenciájában látom,ami kb. 1Hz.Nem tudom,talán 50-100 jelet is kellene várni amíg a kondis lépcső végén már nem változik számottevően a feszültség és nyugodtnak lehetne mondani a kijelzést,leolvashatóvá válna.Az általam leírt értékekkel biztosan nem fogja a valós értéket mutatni a műszer,már ha az elképzelésem egyáltalán megállja a helyét,még hátra lenne a "hitelesítés" valamilyen formában.Más ellenállás arányokkal talán lehetne némiképp "hitelesíteni" amatőr körülmények között, mondjuk mért 300-500V DC -t kapcsolgatni 1Hz frekvenciával az ellenállás osztóra.
Elnézést kérek,ha túlságosan láma az okfejtésem.
Sziasztok!
Egy ismerősöm vett egy gyári villanypásztort, az egységtől kb 700-mre akarja elvinni a nagyfeszt, szerintetek milyen vastag vezeték kel hozzá? Gondolom, nagyon vastag nem kel, mivel 10 000 v megy benne, teljesítménye nagyon minimális. Erről lenne szó. https://www.delifarm.hu/halozati-keszulekek-230v/278-corral-super-n...v.html
A villanypásztor vezetéke megfelel. Az ismerősöd ennyi pénzt adott érte?
De útközben nem akar védeni, csak a föld amit védeni akar, az van 700 m-re, oda viszont 5 km vezetéket rendelt. Gondoltam valami villany vezetékre, pl. 2x16 mm2 légkábel megfelelne?
Szerintem ennél már sokkal több pénzt kiadott ilyenekre, van neki elég sok villanypásztora, több napelemes is.
Szia!
Nagyfeszről van szó és kis áramról, tehát bármilyen szigetelt rézkábel jó, bőven elég a 1,5-es is szerintem, csak legyen útközben leszigetelve (magyarul ne érjen a szigetelt kábel se szigeteletlenül föld közelébe).
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy a földelést minél közelebb kel leverni a védendő területhez, vagy jó a készülék közelében is? Gondolom a kerítéshez kel.
Ekkora karámnál akár több földelést is célszerű leverni, és a karám közelében legyenek ezek.
Úgy gondolod, hogy több helyen leverni földelést, és külön vezetéken oda vinni neki tápot, vagy egy helyen többet leverni?
Sikerült beszélnem a forgalmazóval, ők azt mondták, hogy valami duplaszigetelésű kábel jobb lenne, így arra gondoltam, hogy a kerítésvezetéket vinném 2x2,5es mt kábelen, a 2 eret közösíteném. A földelő vezetéket meg csupasz horganyzott dróton, és leföldelve a készüléknél, meg a kerítésnél pár helyen. De talán még olcsóbban jönne ki a 16-os alu légkábel, igaz az nem dupla szigetelésű, de elég vastag a szigetelés rajt.
A földelést rakjátok több helyre, de kötheted őket sorba, és szinte mindegy milyen kábelen viszed el, akár a horganyzott drót is tökéletes szerintem.
Wegg!
Tudod már hogy mért féloldalasan van egyenirányítva a tv nagyfesz? Ha igen, kérlek írd le.
Hi
Nem erőltetjük egy kicsit ezt a nagyfesz mérést? Bár én süti vagyok hozzá, de szívesen kupálódnék a villanypásztor, tényleges kiadott feszültség mérésébe.
Szia .Választ még nem kaptam senkitől rá.
A magam gondolataival arra jutottam, hogy azért lehet mivel igen nagy idő telik el 1mp.Ez idő alatt bőven feltölti a kondenzátort a kívánt értékre egy diódával is .Ha mégsem akkor az nem azért van mert nem graetz hidat használtunk akkor a hibát máshol kell keresnünk. Szóval én erre gondoltam .És így spórolás képen nem 4 dióda kerül bele csak 1. De ha valaki tudja pontosan akkor erősítse meg az itt leírtakat vagy cáfolja meg . A rajzokat tanulmányoztad ocy?
Igen!
Bár mostanság elég kevés időm van, de már átrajzoltam az enyémet, lesz egy csomó kérdésem evvel kapcsolatba, de most meg én rohanok dolgozni, /hihihi 8-ra/
Szia erdgab .Szerintem jó az irány amiben gondolkozol ez már mások is megtették.Csak egy nagy baja van az 1 mp es lüktetés.Most nem érek már rá de ha nem felejtem el az erre vonatkozó kis infót akkor majd megkeresem és felteszem ide.
üdv wegg
A kapcsolóüzemű tápokban (pl tévé) visszacsatolt "áramköröket" alkalmaznak amiben a kimenőfesz figyelését (esetleg kimenőáram is) oldják meg a visszacsatolással. A stabil kimeneti feszültséget a kapcsolóelem (tranzisztor) bekapcsolási idejének változtatásával érik el.Így a szekunder oldali feszültségtüskék amik töltik a pufferkondit a legkevésbé sem szimmetrikusak mint egy szinuszos feszültség. Ténylegesen a leadott feszültség kitöltési tényezője nem sok esetben lesz ez miatt 50%, hanem inkább kevesebb.Ezért nincs érelme kétutasan egyenirányítani. El lehetne ezt sokkal bonyolultabban is magyarázni, de szerintem aki ért valamennyit ezekhez a kapcsolóüzemű tápokhoz az ennyiből is le tudja szűrni a lényeget.
A kapcsoló üzemű tápok lelkivilága egy külön fejezet az elektronikában az tudom .Mindenesetre köszönöm a hozzászólásodat.
Szia.
A karám és a készülék közé NEM lehet átlagos hálózati kábelt használni mert azoknak az átütési szilárdsága max 400 volt,jelen esetben viszont minimum 5 kv-ról beszélünk ezt csak speciális nagyfesz kábellel lehet áthidalni, ilyen kábelt autósboltokban lehet kapni gyújtó kábel néven, ára kb 180-200Ft/méter. Csak a rézbetétest szabad meg venni a grafitos a az necces. A földelő szondát élég a készülék alatt leszúrni,azt nem kell kihúzni az adott területig,de sose használja az ember a konnektor védő földjét föld szonda helyett.
Szia Wegg!
Kijavítottam a rajzot ahogy te gondoltad, lenne egy pár kérdésem./melléklet/ Milyen diódákat gondoltál a tranyo mellé?, a gyújtó trafóra, és a tirisztor mellé. normál vagy gyors? Az ellenállás a dióda híd előtt mekkora és milyen teljesítményű? Melékletben iderakok egy régebbi valaki álltal kreált nyák tervet szerinted jó ez nekem? ocy |
Bejelentkezés
Hirdetés |