Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » RFID Miértek és hogyanok
Témaindító: adamhollos, idő: Jún 18, 2011
Témakörök:
Sziasztok!
A családi házunkra szeretnék egy riasztó rendszert csinálni. Az egész agya egy PIC mikrovezérlő. Ami ki-be kapcsolja a szirénákat és a villogót. A nyílás zárókat reed relé segítségével figyeli, ha valamelyik ablakon állapot változás történik akkor az a mikrovezérlőben megszakítást, okoz minek hatására a sziréna aktívvá válik. Ez a a módszer lehetővé tenné, hogy az ablakokat távozáskor nyitva hagyhassam szellőztetés céljából (beriasztásnál azért jelezne, hogy nyitva maradt valami ![]() Viszont a ki-be riasztást RFID segítségével szeretném megoldani. Az olvasó a bejárati ajtó mellett lenne elrejtve. Beriasztásnál 5 másodpercig kéne a tag-et az olvasó elé tartani ugyan úgy mint a kiriasztásnál. Azonban itt kezdődnek a problémáim. 1. Milyen olvasót vásároljak? Az olvasónak csak olvasnia kéne. Nem kéne sem pityegnie sem villognia. Még csak azt se kéne eldöntenie, hogy megfelelő-e a tag amit elé tartanak. A kiolvasott számot a PIC-nek továbbítaná. (a tag csak olvasható lenne). Illetve azt kéne tudni megmondani, hogy van-e előtte tag (az időzítés miatt. 2. Hogy tud kommunikálni a pic és az olvasó? A segítségeket előre is köszönöm.
Csak RFID játszik? Szerintem egyszerűbb lenne dallas iButton-nal megoldani a dolgot. A kulcs egy sorozatszámot küld mint az RFID kártya, viszont kicsike, és nem kell a drága olvasót megvenni hozzá. Szerintem.
Ez itten szépen leírja a hogyant
Nem nem csak RFID játszi.
Ezt az érzékelőt el lehet rejteni egy fa lap+gipsz vakolat mögé (kb. 5+5 mm)?
Egyébként az RFID se vészes ahogy elnézem.
Például itt lehet venni, a proxi olvasó 6.600, hozzá a kártyák 500-ért. Az iButton pedig 3.000 a foglalat és hozzá a csipek tartóval 1.600-ért. Én is agyaltam egy időben saját rendszer kialakításán, de arra jutottam, hogy nem nagyon éri meg. Ma már elég olcsók ezek a rendszerek, és ha kiszámolod az üzembiztosságot (ott mered hagyni a lakásodat?), valamint a fejlesztésre szánt időt, már ki is futottál a gyári rendszer árából. Amire még garancia is van, és a biztosító is szépen néz rád. Persze ha olyan extra funkciókat akarsz amit a gyáriak nem tudnak (például ezzel vezérled a kerti öntözőrendszert), akkor már okod lehet belevágni. Vicces példa volt tudom, de a röhej az, hogy _van_ olyan riasztó ami még ezt is tudja.. ![]()
A dallas féle megoldás vezetékes érintés alapú, tehát nem tudod fal mögé rejteni. Ha ez is igény, akkor tényleg jobb lehet a rádiós (egyébként ebből is van gomb kivitelű is, nem csak kártyás).
Az eredeti kérdésre visszatérve ezek ún. EM Marin protokollt használnak, ami soros port kezelést jelent számodra (vagy Weigand-ot egyes eszközöknél).
Nézd meg például ezt!
A gyári riasztó rendszerek elég drágák, nekem azt mondták, hogy kb. 100-150 ezer forint egy egyszerű rendszer. A vele töltött idő pedig nekem tanulás és szórakozás. Jó előtanulmány a jövőbeni robotomhoz. Egyébként az üzembiztonsági problémát nem értem. Mire gondolsz pontosan? A házat egyébként eddig is ott hagyták a szüleim csak épp egyáltalán semmilyen riasztó nem volt beépítve (hétvégi házról van szó).
Szia!
Én is hasonlón töröm a fejem ![]()
Ez tetszik elég kicsinek látszik. Ezzel, hogyan tud kommunikálni a PIC-em?
RFID cuccal tele a HEStore is, így könnyen beszerezhető. Én csak egy valamit nem értek. Veszek olvasót, meg veszek hozzá tag-et. Azt nem kell egy "íróval" elöbb föl programoznom? Tartalmaz egy gyári egyedi kódot is, így elég az olvasó ?
Szia!
Igen, a transzponderben már benne van a kód.
Értem köszi. Ez eddig egyszerű, már csak az a kérdés, hogy mikrovezérlővel hogyan kommunikál. Az adatlap szerint van egy Ascii állású ttl lába. Akkor olvasás után elküldi a kódot Ascii formátumban amit simán Rx-re kötve beolvasok ?
Igen, a legegyszerűbben végzi a kommunikációt.
Sziasztok!
Itt van egy elég egyszerű RFID olvasó, működik is (bár kicsit mórickának tűnik). Elkezdtem nézegetni a kapcsolási rajzot, és a detektálással kapcsolatban nem értem, hogy ha a mágneses mező leterhelődik, és így leesik a feszültség, hogy a francba esik le a detektált feszültség, mert az a 10Mohm-os ellenállás elég nagynak tűnik. Köszi előre is!
Sziasztok! Van 2 készülék, amit RFID azonosítás után lehet csak működtetni. A két készülék két teljesen eltérő gyártótól van, a kártyák/tag-ok mások. Az egyik kártyának 10 jegyű decimális, a másiknak 10 jegyű hexa azonosítója van. Mégis az egyik beolvassa a másik kártyáját, viszont teljesen más ID-n, mint amit a másik érzékel. Le szokták osztani az érzékelt ID-t egy állandóval? Vagy valami kódolást alkalmazhatnak? Gyanítom, amelyik nem olvassa be a másik kártyáját, az azért nem teszi, mert csak egy bizonyos tartományon belül fogad el ID-t.
Szia!
Idézet: „Az egyik kártyának 10 jegyű decimális, a másiknak 10 jegyű hexa azonosítója van.” A számítástechnikában és elektronikában nem használunk tízes számrendszert a megvalósítás nehézsége miatt, hanem csak a bináris számrendszert alkalmazzák! Amiről Te beszélsz, az a megjelenítés módja, hogy milyen számrendszerben írja ki vagy dolgozza fel a továbbiakban! Ha egy korábban tízes számrendszerben vagy 16-os számrendszerben megjelenített azonosítót egy másik számrendszer szerint értelmezünk/jelenítünk meg, akkor persze, hogy nem egyeznek a számok! Steve
Ezt én is tudom. Talán túl sok mindent írtam. Az igazi kérdésem arra irányult, hogy szoktak-e valami osztót használni, mert semmiféle kapcsolatot nem találtam ugyanannak a kártyának a két száma között. Próbáltam egyiket a másikba átszámolni, sőt, bináris formába is próbáltam átszámolni, összehasonlítani, de sikertelenül. Ha az egyiknél vagy mindkettőnél használnak valami osztót, akkor természetes, hogy nincs semmiféle kapcsolat a kettő között. Mivel nem értek különösebben az RFID-hez, fogalmam sincs, hogy szokták feldolgozni a beolvasott azonosítót. Azt sem tudom, hogy hány bites eredetileg az azonosító. Korábban 128-ról tudtam, de találkoztam már adatlapokon 64 és 96 bittel is.
Amit eddig használtam kártyákat azoknak az első 2-3 kararaktere megegyezett , viszont több fajta szabvány van különböző kódhosszúsággal. Esetleg ebbe olvass bele:Bővebben: Link
A Multi-Alarm-os kártyákat ismered? Mert az egyik tőlük való. A másik valami ismeretlen forrásból van, én csak Olaszországig tudtam visszakövetni. Hány bitesek voltak a kártyák?
Nem, én olvasóval együtt vettem a kártyákat:
3.2. EM H4109 Az EM microMarine alapú azonosítók sokkal egyszerűbb működésűek. Az azonosító TAG az olvasó terébe kerülve kisugározza az egyedi azonosító számát. A CWL-1, sikeres vétel esetén a <55>M<[sorozatszám]><[CheckSum]>. karakterláncot bocsátja ki. A sorozatszám az ellenző paritásbitek nélkül, a kártyára nyomtatott formátumhoz hasonlóan értelmezendő, hossza 5 byte. Hasonló eset akkor fordult csak elő velem amikor rosszul állítottam be a soros port kommunikációját az olvasóhoz képest és akkor tényleg rossz és nem összefüggő kódot kaptam.
Az 5 byte tulajdonképpen stimmel a hexa azonosítós esetében, hiszen 10 jegyű hexa kódja van.
Hasonló eset akkor fordult csak elő velem amikor rosszul állítottam be a soros port kommunikációját az olvasóhoz képest... Itt szerintem nem erről van szó.
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni az alábbi termékhez: ID-20 Nem értem pontosan hogy milyen kártyákat olvas. Ami EM4001 felett van azokat, pl Link1vagy Link2 ? Valamint az érdekelne még, hogy soros porton tudom valahogy olvasni közvetlenül az adatokat vagy mindenképp kell PIC a dologba? Az olvasással nem lenne gond, labview ban visa-n keresztül könnyen ki tudom olvasni az adatokat csak kérdés hogy megoldható e így?
Illeszteni kell elektromosan, de egyébként soros porton keresztül mindent meg lehet oldani, ha a labview-ben le lehet programozni a szügséges szekvenciákat.
Nem pontosan értem én sem, de ha jól sejtem akkor a 125KHz 64bites bélyegek kompatibilisek.
Köszi!
Megpróbálok kicsit utána olvasni hátha találok valamit, ha esetleg valakinek van valami infója szívesen fogadom ![]()
Sziasztok! Kérdésem van:
Topi egy rfid olvasó rajzát rakta fel: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/rfid_azonositas_miniatur_mere...l?pg=4 Nem értem. Az eleje egy 125kHz-es oszcillátor, ok. Azután az antenna ami után azt írja, hogy magas feszültség van. Honnan? Miért? Mekkora lehetséges? Utána az ellenállásosztó feszültségét mennyire tolja el? Más: Ha az ott kapott jelsorozatot nem kódolom vissza, hanem megjegyeztetem a PIC-el, akkor csak azt a kártyát fogadja el? ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2012
Nagy teljesítmény=nagy feszültség (adott antenna impedancián) Ha egy induktivitásra (antenna tekercs) nagyon gyorsan kapcsoljuk rá, ill. le a meghajtó áramot, akkor azon nagy feszültség keletkezik.
Ha ezzel a tekercsel csatolásba hozzuk a transzponder (kártya) tekercsét, akkor az leterheli a kimeneti rezgőkört, ezáltal csökken a rajta levő feszültség, és ezt detektálja a dióda, és a tőle jobbra eső áramkör. Mivel a terhelést a transzponder a benne elhelyezett adatoknak megfelelően változtatja, a demodulátor kimenetén megkapod a transzponder adatait. Hogy aztán ezekkel az adatokkal mit kezdesz, az a Te dolgod.
Köszi a gyors választ!
Azt sejtettem, hogy a tekercs állítja elő, csak azt nem értettem hogyan... (értem én, hogy gőzgép, de mi hajtja?) ![]() Este mikor néztem, nekem úgy tűnt, hogy a tekercs 5V-os kimeneten van, most látom csak hogy az LC van az IC kimenetén, így a tekercsen bármennyi lehet.
Ha 5V-os kimeneten lenne közvetlenül, akkor is bármekkora feszültséget előállíthatna - igaz, az védelem nélkül tönkre is tenné az IC kimenetét...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |
A használat feltételei
• Adatvédelem
• GY.I.K., Használati útmutató és szabályok
• Impresszum
• Elosztó
• Hiba jelentése
K�rlek v�rj...