Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Powersafer - Energiaspóroló eszköz. Nem átvágás?
Lapozás: OK   3 / 13
(#) Gigapixel hozzászólása Feb 7, 2011 /
 
Hálózat fogyasztás csökkentő, szakmai szempontból mennyre állja meg a helyét szerintetek? A vaterán(meg máshol is) találtam, nem én árulom, nincs érdekeltségem, csupán gyanítom, hogy kamu... Ampert és nem wattot mérnek...(A fesz. lehet, hogy nagyobb ilyenkor, igy VxA=ugyanannyi...)

fogyasz.csokk.video

És a Vaterán egy másik...
(#) manumanu hozzászólása Jún 19, 2011 /
 
Tisztelt Fórumozók!
Sokat hallottam egyfázisú fogyasztás csökkentő készülékekről. Állítólag ilyennel lehet javítani a meddő teljesítményen, ezáltal csökkentve a mért fogyasztást. sok ilyen kütyüvel lehet találkozni az interneten, de ezeknek a működése sok esetben megkérdőjelezhető! Gondoltam szeretnék építeni egy ilyen multifunkcionális fogyasztási meddő teljesítményt csökkentő áramkört. Ebben várnám hozzászólásokat, javaslatokat és segítségeteket. Szerintem mindenkinek számít, mennyit költ villamos energiára, ugyanakkor nem egyszerű a feladat sem. Vezérelt jeleket küldenek a hálózatban, és esetleg a beépített teljesítményszabályozó kondenzátor kiolthatja ezeket a jeleket. számos induktív eszközöm van. fénycső fényforrások, keringtető szivattyúk, villamos motorok (hőszivattyú, napkollektor) Egyáltalán lehet-e pl. grundfos keringtető szivattyúkat meddő teljesítményre kihangolni következmények nélkül?
Szükségem lenne egy jó mintavételezés képességű tirisztoros vagy fetes kapcsolási rajzra, mely kihangolja a rendszerben a meddő teljesítményt.
Üdv mindenkinek:
(#) habazutty válasza manumanu hozzászólására (») Jún 19, 2011 / 4
 
Szia!

Az én legjobb tudomásom szerint csak a hatásos teljesítményért fizetünk, a fogyasztásmérők nem mérik a meddő teljesítményt. Ipari fogyasztók esetében van szükség a külön fázisjavításra, de őket kötelezik is rá. Mérik a meddő teljesítményüket és büntetik őket, ha egy bizonyos határt átlépnek. Az otthoni fogyasztókat ez a jelenség nem érinti, mert nem jelentős a meddő teljesítmény felhasználás. Egy motor esetében 0,8-0,9 a cos fi, belátható, hogy (az egyébként sem állandóan üzemelő) pl. egy 1,5 kW-os szivattyúnál ez majdnem elhanyagolható. Persze csak akkor ha ismereteim nem csalnak és valóban csak a hatásos teljesítményért fizetünk. A réz veszteségek szempontjából lehet még érdekes a dolog, de ez már tényleg szőrszálhasogatás ...
(#) manumanu válasza habazutty hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Teljesen igazad van, viszont felvetődött bennem néhány kérdés?
egyrészt sok hagyományos fénycső rendszerem van (volt) és időközben rájöttem, hogy ha elektronikus előtétet csinálok neki akkor a fogyasztás egekkel csökken. A hagyományos 36 wattos fénycső névleges teljesítménye mérten 0,43A fázisjavító kondenzátorral! HA a kondi nincs rajta, mert pl. elromlott, vagy kiszáradt, vagy legrosszabb esetben egyáltalán nincs is rajta, mert maszek fénycső pl. a sufniban (sok van ilyen) akkor mértem 0,56A átfolyó áram mennyiséget is!
A műhelyben 3 db 6 x 18 wattos csőrendszerem van. Most alakítottam át ÍR 2134 IC-vel meghajtott épített elektronikus előtétre. A jelenlegi fogyasztásom 0,86A (1,85 mH tekercseket alkalmazva csövenként fojtónak. A működési frekvencia 65 Kherz. Az eredeti fogyasztásom 3,87A volt!
A kérdést felveti bennem: vajon azért csökkent e a fogyasztás, mert az eredeti áramkör induktív energiája visszadolgozott a hálózatba? Ha igy van akkor bagy a meddő teljesítménye a hagyományos csöveknek! A teljes házban (ami vállalkozás és családi ház 300 m2) kb 30 kompakt lámpa és kb. 70 db 18 wattos cső dolgozik (mostanra átalakítva elektronikus előtétekre) Ami a baj, hogy a téli fűtésem 3 db 2000 watt teljesítményű villamos motor által hajtott hőszivattyús rendszer, mely folyadékát további 7 db grundfos szivattyú működteti. Hadd ne mondjam eléggé tetemes villamos fogyasztást okozva! Elég sok tanulmányt olvastam erről a kérdésről, de azt tapasztaltam, hogy kondenzátorral lehet csökkenteni a mért átfolyó áram értékét, (feltételezem hogy javítani a meddő induktív fogyasztásból származó teljesítményt?) azonban hol több, hol kevesebb a fogyasztás a változó bekapcsolt motorok miatt. Vajon egy központi fázisjavító és/ vagy helyi fogyasztóhoz szeparált fázisjavítás adna alapot a legjobb megoldásnak? A kompresszor motorok (2 db on-off és 1 db inverteres, ami 300 volt egyenáramból dolgozik.)
Most próbálkozom, hogy milyen hatást hozhat egy ilyen kondis megoldás. De nincsenek megfelelő tapasztalataim! Megköszönném bárki segítségét aki tud segíteni ebben a témában.
(#) pucuka válasza manumanu hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
habazutty leírta. Semmi értelme a fázisjavításnak, mert a villanyóra úgy sem méri. Nagyfogyasztóknál a meddő teljesítmény mérésére külön óra van.
A problémádat az okozza, hogy hibásan mérsz. Áramméréskor (feltehetően multiméterrel) az áram abszolút értékét méred, és ebből számolod a teljesítményt, a valós fogyasztás számolásához ismerni kellene a cos fi értékét is, amit nem mértél, és nem is számoltál vele. Azonkívül a multiméter színuszos mennyiségek mérésére alkalmas, eltérő jelalakok esetén a mért értéket korrekciós tényező ismeretében számolhatnád. Ez az egyenirányítóval kezdődő elektronikus tápegységek árammérésénél gond.
Ha nagyon kíváncsi vagy a tényleges áramfogyasztásodra, vegyél egy villanyórát, és ezzel pontosan mérhetsz.
(#) habazutty válasza manumanu hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
pucukának igaza van
Mikor áromot mérsz az a látszólagos áram! Ha ebből számolsz teljesítményt, akkor az a látszólagos teljesítmény és nem az amit fizetsz! Kivéve persze ha a cos fi 1. A motrokat ne babráld ilyen dolgokkal. A fénycsöves történet azért alakulhatott így mert valószínűleg jobb a hatásfoka az elektronikus előtétnek, mint a hagyományos fojtónak. A 0,86 és 3,87 A közti különbség túl nagy! Valami mérési hiba lehetett. A 18 db 18 W-os fénycsőnek 1,4 A-t kellene felvennie 100 % hatásfok és 1 cos fi mellett...!? A nagyfrekis dolgok méréséről pucuka már írt, azokat nagyon nem vágom, de az tuti, hogy az egyszerű dugaljba dugható teljesíténymérők sem tudják a számítógéptápokat megfelelően mérni...
(#) manumanu válasza pucuka hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Remélem neked van igazad! (az jó ha nem méri a meddő teljesítményt az óra?) Áramméréskor valóban multiméterrel mértem az értéketeket. A Cos fi értékeket valóban nem ismerem. Viszont azt nem értem: a multiméter szinuszos mennyiségek mérésére alkalmas. Ezek szerint a 65 kilohertzes négyszögjel generált fényforrásaim nem 0,86A fogyasztanak? (A váltóáramú bemeneti körben mértem az áramfogyasztást!) "ez az egyenirányítóval kezdődő elektronikus tápegységek árammérésénél gond" szóval nem valós átfolyó áramértékeket mérek? Azaz többet mér a villanyóra?
Van egy hagyományos, kiselejtezett 40A-ig mérőképes villanyórám, bár nem hivatalosan kalibrált, de gondolom pontos lehet. (10 éve vettem az Eon-tól almérőnek egy bérlemény külön mérésére, mely le lett szerelve, mikor a bérleményt leadtam, és megmaradt!
Végeztem méréseket!
10 óra alatt a hagyományos 18 csöves 50 herzes fojtótrafós rendszer 9,3 kilowattot fogyasztott!
10 óra alatt az elektronikus 18 csöves nagyfrekvenciás egyenirányított rendszer 2,02 kilowattot mért! Ez elméletileg kis szórással egyezik a multiméter általi mért adatokkal. Villanymotor esetében vagyok tanácstalan. Aszinkron motoroknál vajon milyen hatása van a párhuzamos kondenzátornak? Illetve pontos értéke hogyan számolható ki, valamint nem teszi-e tönkre a motort? (addig játszottam a kondi értékekkel, míg a legkisebb Áramértéket kaptam meg), de használni nem merem addig, míg ebben tapasztalt szakemberek meg nem erősítik a használhatóságot? Szóval megoszlik a vélemény és kérdés ebben a témában. Sokat olvastam erről a kérdésről, de csak több lett bennem a kérdés.
(#) habazutty válasza manumanu hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
18*18=324 W fénycső teljesítmény * 10 órával =3240 Wh = 3,24 kWh (100 % hatásfok és 1 cos fi mellett)
Ezekután én is tanácstalan vagyok, hogyan mérhetett a hagyományos mérőóra 2,02 kWh-t?
(#) manumanu válasza habazutty hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Hogyan lehet szerinted tényleges valós és nem látszólagos áramot mérni? Hogy valós teljesítményt kapjak! Az elektronikus előtét tényleg jobb lehet, mert a csövek csak 30 fokig melegszenek fel, az elektronika is csak 60 fokig megy fel. (15 cm2 a hűtője a 2 db fet-nek) A fojtók sem nagyobban kb. 2-3 cm3-nél és azok is csak 50 fokosak! kb 130 menet 0,3 huzalból készítve 1,85 Mhenry műszerrel mérten.
A méréseim, mármint amit a digi MY64 műszerek és a lakatfogó is mért, tuti hogy pontosak, én is csak lestem az eredmények, készültek róla videók is, csak nagy mérete miatt nem tudom feltölteni ide (egyáltalán lehetne-e?)
Kérlek erősítsd meg: a 18 db 18 wattos fénycsőnek 1,4 A kellene felvennie?! 100% hatásfok és 1 Cos fi mellett? Úgy tudom 100% hatásfok nincs (hő meg egyebek miatt) A Cos fi -ről csak olvastam, de tudom mit jelent. Lehet hogy a PC tápokhoz hasonló szűrt bifiláris tekercsekkel ellátott egyenirányított táp miatt nem is valós fogyit mérek? Tehát több a fogyi, mint amit mérek? Nekem elektronikus mérőórám van (digitális) , amivel mértem az hagyományos tárcsás. Elméletileg nem lehetne mérési különbség, ha jól tudom, vagy igazítsatok ki!
(#) pucuka válasza manumanu hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
A teljesítmény méréseket a villanyóráddal mérd. Hitelesíteni is lehet, csak ellenállásos fogyasztóval, és multiméterrel. Pl. izzólámpával, vagy főzőlappal.
Az egyfázisú asszinkron motoron levő kondenzátor nem párhuzamosan van, hanem a segédfázis tekerccsel sorban, és nem fázisjavítás a szerepe, hanem fázistolás, ami nélkül az asszinkron motor egy fázisról nem tud elindulni.
(#) manumanu válasza habazutty hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Ezt én is eredetileg így gondoltam, de a gyakorlat nem ezt igazolta le!
Szóval van a műhelyemben 3 szor megismételt áramkör, ami mindhárom esetben ugyanakkora eredményre juttatott.
Esetleg nem lehet köze a fázisjavításnak a rendszereim keveredésnek a hálózatban. Gondolok arra, hogy az egyenirányítás utáni kondi valahogy javítja a hálózati COS fi-met?
Ki fogom kapcsolni az összes induktiv fogyasztót és ismételni fogok méréseket, remélem nem lesz igazam?
Gondolhattam volna még a fénycsövek teljesítmény csökkenésére is, de a fényerő megmaradt. (egy fénymérővel megmérte a barátom és közel 98% os volt az eredetihez képest a fényerősség. Hagyományos nagy sötétítésű hegesztő üvegen is azonosnak látszott a fényintenzitás. Lehet hogy a cső nagyobb frekin jobban pulzálja a belső UV-t? A mérő bízti azt mérte amit olvastam! ezért is merült fel bennem ez a fázis javítás kérdése!
(#) manumanu válasza pucuka hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Az egyfázisú aszinkron motorokat jól ismerem! Tudom mi a szerepe a segéd tekercs üzemi és esetenként az indító kondenzátorának!
azonban éppen ma olvastam róla hogy az aszinkron motorokra is hatással van a LENZ törvény, tehát ott is vannak valós teljesítményt befolyásoló tényezők!
Olvastam különböző fórumokon, hogy a fénycsövek, a motorok, a trafók és induktiv eszközök vannak ilyen tulajdonsággal felruházva (főleg). Minden esetre ugyanazt a jelenséget tapasztaltam egy egyszerű bútorhűtő levegő ventilátorja esetében is (40 wattos 230 voltos 50-60 herzes venti)! Ami rá volt írva névleges áramnak, annál sokkal többet fogyasztott! Párhuzamosan kötött 4,2 mikró kondival majdnem elérte a névleges értéket!? Ezt én mostanra végleg nem értem meg. Eddig azt hittem hogy sok mindent tudok az elektronikában, most meg egy tudatlan alaknak tartom magamat! Szóval jól megkevert ez a kérdés!
(#) pucuka válasza manumanu hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Egyenirányítás után a kondi már sehogysem javítja a cos fi -t, de a hálózatod jelalakját, a színusz torzítását a terhelés nagyságától függően jelentősen rongálhatod. De ez sem befolyásolja lényegesen a villanyszámlát
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Megint csak mivel mit mérsz. Ezt próbáld meg megérteni. Ha egy impedanciával terhelt hálózaton mérsz egy feszültség, vagy árammérővel, akkor mindíg egy vektornak az abszolút értékét méred, de nem tudod, hogy merre áll a koordináta rendszerben. Ahhoz hogy ezt megtudd, kell mérni egy olyan összetevőt, ami biztosan valamelyik tengelyre esik. Ilyen egy ellenállás jellegű fogyasztó, pl. egy főzőlap, vagy vasaló. Ha ezt sorba kötöd az induktív fogyasztóval, és feszültséget mérsz mindkét elemen, ill a hálózati (generátor) feszültségen, valamint az átfolyó áramból számíthatod a cos fi -t. (impedancia mérés három voltmérővel, nézz utána a net -en) A soros ellenállásnak sokkal kisebbnek kell lennie mint az induktív terhelésnek, hogy ne befolyásolja jelentősen a mérést.
(#) manumanu válasza pucuka hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Köszi az infót! Akkor gondolom a csatolt kapcsolás, sem sokat érő kapcsolás lehet? Abban is egyenirányít a tranyó kapcsolja a hidat és kondít rángat, a hálózati torzulásoknak megfelelően! Tehát nincs mód csökkenteni, vagy javítani a hálózati rendszerben? Szkóp szerint mindenre hasonlít a szinuszgörbém csak valós hullámformájú szinuszra nem. Legalábbra is a gagyi orosz szkóp szerint, de gondolom 50 Herzen csak tud jelet formálni?
Egyébként,. ha már ilyen mélyen becsöppentem a kérdésbe. Hogyan és mivel tudom mérni a Cos fi-t: milyen mérőműszert vegyek rá? És szerinted mivel tudom befolyásolni a legjobb mértékben a saját induktiv forrásaimat, a legkedvezőbb jelalak érdekében?
(#) pucuka válasza manumanu hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Én ilyen hókuszpókuszokba nem mennék bele. (meg van a véleményem, de nem kívánok vitázni senkivel)
Addíg nem kell semmi ilyen, fázis, és hullámalak javító dologgal foglalkozni, míg nem érinti a pénztárcádat. Addíg biztos nem, amíg mechanikus mérőd van, ezek nem érzékenyek a felharmonikusokra, meg a fázisszögre sem. Ha elektronikus, akkor lehet, hogy más a helyzet, arról nincsenek ismereteim, hogy mit és hogyan mérnek.
Műszerkérdés. Nézz körül villanyász mérőkészülékek között, lakatfogó műszerekhez van különböző előtét. De egyenlőre jó a saját villanyórád, ha nem vagy biztos benne "hitelesítsd" le magadnak, ellenállásos fogyasztóval, stopperórával, multiméterrel.
(#) manumanu hozzászólása Jún 19, 2011 /
 
Egyébként a motoros hőszivattyús fűtés fogyasztásom 6 Kwatt mindösszesen (32A b-s megszakító és szükség volt egy lágyinditási rendszer bevonására, mivel az automata csak úgy röpködött lefele mikor minden egyszerre indulva akart menni a kapcsolt vezérelt rendszerről.) aztán várhattam a bekapcsoló jelre, hogy újra elinduljon a fűtés!
Egy fázis 2 x 32 A (éjszakai és nappali) Az Eon cserélte a bejövő tápkábelt az oszloptól. A szerződés erre van elkészítve. A szivattyú órától való táp külön fut 10mm fázis , illetve 16 mm-es 0 vezetőn! A 10-es kábel és a 0 vez a nappali ellátás fi relén keresztül, a éjjeli 10-es kábel és a közös 1 pedig a hőszivattyút viszi 30 A-en! (ezért kellett a harmadiknak inverteresnek lennie, mivel kevés árammal indít! Ekkora teljesítménynél mekkora lehet a Cos fi-m? és 6 k watt esetében 2 db induktiv motor esetében 2800 Ford/ perc) tehát 2 pólusú csak üzemi gyári 50 mikrós kondikkal mekkora lehet a cos-fi veszteségem? szerintem tutira van meddő teljesítményem! Abban pedig hogy az óra nem méri a többletfogyasztást, nem vagyok teljes mértékben meggyőzve! Mitől nem méri a lakossági mérő a meddő teljesítményt?
Lehet hogy most ostobaságokat beszélek, de azt is olvastam fórumokban, hogy egy másik ponton fázisjavítás esetén az én vacak induktiv rendszerem miatt ott lehet fogyasztást spórolni, mivel a kábeleken keresztül (ezért az órán is) folyik a meddő áramterhelés a kábeleket terhelve! 32 A induktiv terhelés elég meddőt termel, vagy tévedek?
Köszönettel:
(#) manumanu válasza pucuka hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Köszi a sok infót! egyébként digitális mérőm van. Az E-on jóvoltából! Amikor a hőszivattyú miatt kértem a fejlesztést, arra hivatkozva hogy a régi mérő nem tudja a teljesítményt levették és egy digitálisat tettek fel! szóval ** nincs hogy mit hogyan mérnek a digitális rendszerek. (azon kívül hogy OMH hitelesek ezek az eszközök állítólag) Minden esetre sok kilowatt megy el (kb 12 ezer a fűtésre!) ha csak 10%-a mért meddő akkor az már 1200 x 30 = 36 ezer Ft plusz kiadást jelent! Szóval rövid és hosszú távon sem mindegy, hogy mi az igazság?
(#) pucuka válasza manumanu hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Jobb lett volna, ha a kérdésedet valamelyik villanyszerelős topikba tetted volna fel, ott aktiv szakemberek vannak, és jobban ismerik a valós jelen helyzetet.
(#) manumanu hozzászólása Jún 19, 2011 /
 
Egyébként a 300 m2-es terület a jó szigetelés ellenére is 40 ezer Kwatt (kb. 3800 m3 gázzal egyenértékű) a hőteljesítmény átlagos szükséglete. Ezt a hőszivattyú kb. 12 ezer kilowatt villamos energiával oldja meg. Ebből mínusz a 15 K wattos napkollektor rendszer (ez viszont csak akkor, ha van napsütés és napsütés óránként értendő)
Tehát a jövőre tekintettel sem mindegy, hogy ekkora rendszerben mivel lehet javítani a fogyasztást! Állítólag vannak gyári kisebb teljesítményű fázisjavító kapcsolások méregdrágán! 2-8 k wattos tartományban? szóval ez indította el a fórumomat!
Szeretném megtudni, hogyan és mivel tudom biztosan megmérni a valós körülményeket. milyen műszert vegyek erre a célra (ha ára megfizethető) és mire figyeljek oda. Lehet -e építeni kipróbálásra valamilyen hasonló kütyüt! azért szeretném a véleményedet meghallgatni! Akár magán e-mail-ben is!
(#) pucuka válasza manumanu hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
A digitális mérőről kérdezz a villanyóra topikban
(#) habazutty válasza manumanu hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Hatásos teljesítmény + meddő teljesítmény = látszólagos teljesítmény! Közöttük a cos fi teremt kapcsolatot. Abban biztos lehetsz, hogy a villanyórád nem méri a meddő teljesítményt, ezt én így tanultam... A fázisjavításra azért van szükség mert ha adott egy bizonyos keresztmetszetű vezető amin 1-es cos fi mellett vételezünk energiát, akkor az egész keresztmetszetet a hatásos (áram) teljesítmény használja tehát elvben 100 % ban kihasználunk minden alu-t, rezet, vagy bármit. Ha a cos fi kevesebb mint egy akkor - mivel a meddő áram is terheli, melegíti a vezetőt - a hatásos áram (teljesítmény) számára már csak egy csökkent vezető keresztmetszet áll rendelkezésre! Ezt vezeték keresztmetszetek számításánál figyelembe kell venni. Képzeld el, hogy egy távvezeték hálózat esetében mit jelent ez...! Szélsőséges esetben egy adott rendszer hatásos teljesítményátvitele a felére is csökkenhet. Ipari telepek nem véletlenül alkalmaznak olykor szinkron kompenzátorokat, vagy szándékosan szinkron motorral oldanak meg egy olyan hajtási helyzetet amit hagyományos aszinkron mocival is meglehetne. Én továbbra is úgy látom, hogy valami mérési hiba kell, hogy legyen a dolog mögött, annak ellenére, hogy egészen lelkiismeretesen körbejártad a dolgot. Tehát ha van egy motord ami 1 kW-os az mindig a tengelyről levehető teljesítmény!!! Ehez hozzájön még a rézveszteség ami szintén hatásos teljesítmény + vasveszteség, súrlódási veszteség (tehetetlenségi) mágnesezésből adódó meddő teljesítmény. Tehát 1 kW -os moci teljes névleges terhelésen 1kW/0,9 (cos fi)=1,11 kW + rézveszteség stb, stb = tényleges látszólagos teljesítményfelvétel a hálózat felől.
(#) Fantasy hozzászólása Jún 19, 2011 /
 
Erről egész jó dolgot írnak, ha esetleg valaki már elkészítette ezt, megírhatná a tapasztalataitBővebben: Link
(#) karaszbandi válasza manumanu hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
A félreértések elkerülése végett szeretném megjegyezni, gogy a "villanyóra" az nem teljesítményt mér, hanem fogyasztást! A kettő nem ugyanaz!

A számításokhoz: P=U*I ohmos fogyasztóknál.
P=U*I*cos fi induktív fogyasztóknál. Ezeket megszorzod ai idővel és megkapod a fogyasztást, amit az óra mér. Az órán átfolyik az összes áram, tehát a meddő is.
(#) szoto válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Idézet:
„P=U*I*cos fi induktív fogyasztóknál. Ezeket megszorzod ai idővel és megkapod a fogyasztást, amit az óra mér”


Igen, az óra tehát a meddőt nem méri.
Ebből is látszik, hogy ha ez a kütyü a cos fi-tjavítja, akkor nemhogy kevesebbet,hanem többet fogunk fizetni!

És ha ez igaz, akkor ez a kütyü Magyarországon átverés!
(#) manumanu válasza Fantasy hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Hát engem is ez kapott fel, lényegében! Bár ott azt írják megállítja az órát, de szerintem ez teljesen abszurd és hülyeség!
A kompenzálásra és a teljesítményre tekintettel elméletileg jó megoldásnak tartottam, de egyre jobban hajlok a kollégák szakértelmére! Minden esetre a behelyettesítő alkatrészekkel elkészült a sch fájl! A brd készül! (meglesz pdf-ben is!)
Bár azt állítják, hogy a villanyórák nem mérnek meddő teljesítményt, viszont az átfolyó áram (ha az az órán megy át) akkor szerintem igenis terheli az átfolyó áramtöbblettel a mérést!
Ha az én 4,6 k wattos on off motorjaim. és a közel 500 wattnyi induktiv szivattyúm, cos fi 0,9 esetében minimum okozhat 500-800 watt túlfogyasztást! és évi 1800 üzemórára bizony ez sok sok fizetendő forintot jelenthet! (ha mégis tévednénk a villanyóra meddő teljesítmény tekintetében!) Szerintem az E-on hülye lesz megmondani, mivel így többet számlázhat, miközben a valós teljesítmény csak kevesebb! Lehet hogy a lakossági viszonylatban nem is olyan érdes kérdés, mivel sok a kerámia főzőlap, a forróvíz tároló és a ohmikus fogyasztó! De vajon ha mindenkinek 4-5 k watt elektromos teljesítményű hőszivattyúja lenne az utcánkban, az mit eredményezne?
(#) manumanu válasza szoto hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Kedves szoto!
Hogy megy Veszprémben a levegős hőszivattyúd? Írtad régebben, hogy nem volt nyerő a levegős megoldás!
Igen érdekes amit állítasz, de téged legalább ismerlek!
merek veled vitába szállni! tul. képen a Cos fi, ha nem 1 hanem pl 0,9 akkor elméletileg csak 0,9 részt mér az óra mert meg kell szorozni vele! Ez tiszta, de akkor miért mér a mühelyemben kondi nélkül 4,8 A az óra?
Kondival miért van 3,8 A (ez normális tekintetbe véve a 0,43 A gyárilag megadott értékeket!
Szóval a kondi csökkentette a fogyasztást és a mérést is egyértelműen. többszöri méréssel mértem, és most nyugtalanítanak az induktiv eszközeim! Van vízszivattyú 3 x 600Watt, és sok minden más is! szóval nekem nem mindegy, hogy mennyit mér és mennyit fizetek! Ráadásul lassan elkészül a generátorom, a szélkerék is, illetve az inverteres áramgeneráló rendszer. Ez esetben a COS fi sok gondot és komoly felkészülést fog részemre okozni? (ameddig nem tudtam róla nem fájt a fejem!
Attila Kónyból!
(#) manumanu válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
P=U*I*cos fi
tehát teljesítmény=
feszültség szorozva a sokkal magasabb áramfelvétellel szorozva a cos fi értékkel! ez nem több véletlen?

konkrét példa:
hagyományos neon 2 x 18 watt folytóval!
mért adataim:
valós fogyasztás mutatós és elektronikus müszerrel:
99,76 watt azaz 0,43A x 232 volt! (fázisjavító 3,2 mikros kondival!

kondi nélkül 0,56A (cos fi-t nem tudtam megmérni!)
tehát kondi nélkül:
130 watt 0,56 x 232 volt
szóval ez 30%-al nagyobb a cos fi érték csak 0,7 lenne?
(#) manumanu hozzászólása Jún 19, 2011 /
 
Egyébként pedig a ecopulsus vezérlőmmel a neon fogyasztása 2 x 18 wattos csővel 110 milliamper összesen!
0,11 x 232 = 25,52 watt!
sajnos az induktiv motorokkal ezt nem tudom elérni!
esetleg inverterrel bejövő váltó egyenárammá alakítva? és marad a freki szabályozás? persze ez motoronként húzós, de elérhető vele eredmény?
(#) szoto válasza manumanu hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Üdv!

Mert nem jól méred!
A kondi fázist fordít és a sima lakatfogó,vagy multiméter nem jól méri (mérheti). Én vettem egy olyan fogyasztásmérőt kb.4000 Ft volt ami méri a cos-fi-t is és a villanyóra által mért fogyasztást mutatja.

A hőszipka 0,8-as.
Igen a levegős része a kapcső miatt nem jó, ha meleg van a padláson. Ezt úgy oldottam meg hogy egy szobai venti van elé rakva 1-es fokozaton. Csak azért mert szétszedtem a vizes kört, megint újítok, addig is levegőről megy.
Következő: »»   3 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem