Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Commodore 64 perifériák
Témaindító: hadnagyakos, idő: Jún 10, 2008
Témakörök:
500 Ft ITT egy datasette abban biztos van motor is
Használtan nem vennék, csöbörből vedérbe...
Lehet, hogy igazad van, én annak idején egy 386-os PC-ből építettem commodore 1541 szimulátor programmal egy "játék szervert", mert a magnós kínlódást nem akartam újra eljátszani, amikor rámtört a retro hangulat... Az első datasettemet édesapám építette nekem egy brg mechanikából... VIC-20-al kezdtem aztán primo-val. Soha többet adatmagnót.
Commodore 64-es és a Plus4-es magnók között mi a különbség? A csatlakozón kívül.
Szerintem vezérlés terén nem sok, mert adtak hozzá annakidején átalakítót, hogy jó legyen a c64-hez is. persze ki tudja mit spóroltak benne az évek folyamán az eredeti c64.hez való szériához képest.
A két típus megjelenése között csak pár év telt el. Az az időszak meg nem a spórolásról szólt. Én meglátásom szerint.
Viszont nekem anno az aktív c64-es korszakomban nyúztam a magnót rendesen és semmi bajom nem volt vele pedig a fejállás állítgatás is benne volt a repertoáromban. Ráadásul klón magnó volt. Pont ilyen:
Mennyire kell stabilnak lennie a "négyszögeknek" a szkópon?
Azt még ugyan nem írtam, de nagyon halk a jel a READ szálon.
Lehet, hogy eddig nem is jó helyen mértem?
Ott már TTL -szintű négyszögjelnek kell lennie, két HEX-inverter kapun küldik ki a jelet a Read szálra.
Tegnap valahol belebotlottam egy rajzba, de már nem tudom, hol... Sima erősítőfokozat, majd ez a két inverter és úgy megy a kimenetre a jel. Ha rajta van az a motorzaj a jelen, akkor az inverterek rossz időpillanatban billennek, és emiatt nem azonosítható a jel a számítógép számára.
Egy másik magnónak a jelét nem lehet rákötni valahol a C64 magnójára? Valahová a komparátor elé? Vagy hülyeséget írok?
Nem akarok nagyon belevauzni, de miért nem csináltok valami szebb megoldást?
A C64-nek 3 bemenete van: - magnó (nem túl időtálló és analóg) - floppy (ez már digit, de macera a sok lemez) - eeprom (ügyesen kell megoldani) Szóval én vagy egy: - "floppy" illesztőt csinálnék mikrokontrollerrel + SD kártya. Sok játék ráfér (mind!) és könnyű kezelni, PC kompatibilis. - vagy egy nagy kapacitású eepromot akár nem túl igényes dip kapcsolóval 16/32/64 játékkal. Ez igen egyszerű, nem kell programozzni (AVR PIC), és olcsó is. Csak az eeprom feltöltéséig kell eeprom programozót kölcsönkérni.
Nem rossz ötletek! Értékelek minden használható dolgot! Vannak is kapcsolási rajzaid?
Egyébként azért ragaszkodnék a magnóhoz mert hozzá tartozik a nosztalgikus érzéshez. Ha csak szimplán a játékkal szeretnék játszani vannak PC-re kurátorok...
Ez a hülye telefonos szótár!!!
kurátorok= emulátorok
Nem nagyon keresgéltem, de a neten is van sok megoldás, pl: HDD-t tettek a flopy egységbe
És a retró is megmarad
Az biztos, hogy a datasette a leginstabilabb megoldás. De a feelingje ennek a legnagyobb...
Utána a floppy... Jóóóó nagy lemezekkel.
Azért az a jó nagy lemezek nem is olyan nagyok... 1990-ben még nagyobbak voltak mint az 5.25"-os... kb 8" lemez... Na az nagy volt, mint A4 lap
Olyan jó nagy floppyjaim még vannak, csak azok DSHD-s az meg nem jó a C64-nek.
Azt elfelejtettem mondani, hogy ez egy eléggé felerősített jel. A hangszóró poti a 2/3-adára van húzva. Így sem túl gyenge? Nem lehet szó elektronikai hibáról esetleg? Nagyon nem értek az e fajta erősítéshez ami a C64 esetében alkalmaztak. Már az is furcsa volt, hogy 5V-ot mértem rajta.
Tulajdonképpen azt is figyelembe kell venni, hogy a mérési görbék egy PC-s hangártyás oszcilloszkópról származnak aminek alapzaja volt. Ráadásul amikor elindítottam egy T64 filet a WAVPRG-vel, a sípolási jel (és persze a hangerő) sokkal nagyobb volt. Ha arra állítottam be a szkópot (és a PC hangfalat) akkor a READ szálon lévőt nem is lehetett látni( sem hallani a hangszórón). Gondoltam nem árt ha leírom ezeket is. A T64 file sípolásának "teteje" nem baj ha recés?
Ezen az oldalon lévő hsz-eket olvasva még nem világos teljesen számomra, hogy mit szeretnél...
Meghallgattam a a .waw-ot, az úgy szól, mintha a GND szál nem lenne valahol folytonos (szinte csak brumm). A Datasette-hez van rajz (ma már), annak idején én visszarajzoltam, építettem is. Magnódeckhez is építettem illesztőt, sokáig azt használtam, mivel rengeteg gond volt az idegen kazetták beolvasásával az eltérő fejállások miatt. A decknél az analóg jelet hallgatva egyszerűen be lehetett állítani a fejet fülre is, a legmagasabb-leghangosabb állapotra...
Én meg több ezer (havi 150-200 db) audió magnó javításával a hátam mögött állítom, hogy ez motorból jövő elektromos zaj. Több száz motort cseréltem annak idején ilyen hibával, mind megszűnt a motor cseréjével.
Hallás alapján bármikor beazonosítom ezt a hibát, semmi köze a földeléshez. A mechanikus regulátoros motoroknál gyakori volt ez a jelenség, ami a motor tápfeszültségének erőteljes szűrésével csökkenthető volt ugyan, de teljesen még úgy sem szűnt meg. Rengeteget próbáltuk megszűntetni, de kielégítő megoldást nem találtunk. Egy ideig megszűnt a hiba sok ilyen motornál, ha darabokra szedtük, kipucoltuk a kommutátorokat és megtisztítottuk a röpsúlyoknál az érintkezőket, majd újra beállítottuk a regulátorokat (ami nem kis munka). De ez csak rövid ideig használt, utána megint jelentkezett a hiba. A motor cseréjével viszont minden esetben megszűnt a hiba. Elektromos regulátoros motoroknál is volt ilyen hiba, de korántsem volt annyira jellemző, mint a röpsúlyos szabályzós motoroknál. Motor csere a megoldás.
Helosztok.
AudioTap pal ráraktam egy játékot egy kazettára. Beraktam a kazettásmeghajtóba, meg is találja a gép, végigmegy az adatokon, de a végén ?load error t ír. Mi lehet a baja? Megoldható valahogy, hogy közvetlenül hangkártyáról adjam a jelet a gépnek? Mennyire kéne leosztani a jelet, hogy ráköthessem a magnófej helyére?
Helló!
Tap fájlokat át kell konvertálni wav-re. Aztán meg kell építeni ezt kis átalakítót. Ami rá kell kötni a hangkártya kimenetére Bővebben: Link A wav fájlt lejátszod valamilyen media lejátszóval és lehet nyomatni a játékot.
Konvertáló program. Bővebben: Link
A fejállással lesz ott a gond. Különböző a két magnóé.
Megoldottam a datasette problémát. Megvettem az általad ajánlott magnót. Áttettem a motort, nem változott semmi. Visszaraktam a motort, kicseréltem a kábelt(mivel plus4- es magnó) és minden rendben lett. Valószínű elektronikai gondja lehet a réginek.
Ez viszont szinte karcmentes, még a fejállás is gyári rajta, a fejállító csavaron rajta van a lakk. Szerintem nem sokat használták. |
Bejelentkezés
Hirdetés |