Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Szia!
Sajna jött egy pár vizsga így torlódott ![]() ![]() ![]()
Valaki gondolkozott már kapcsolóüzemű táp és soros szabályozó tranyós megoldás összeházasításán? Van egy 240A/5V-os tápegységem ezt gondolom átépíteni vagy 50V/24A-re. (Az energia elégetős megoldásokból elegem van, mivel volt régebben egy 6A leadására képes tápom de az oldalán lévő 2N3055 tranyóknál a vizet simán lehetett forralni.) Ha nem épített senki akkor sem baj, majd kitalálom a módját.
Szeretnék egy szabályozható 0-12V-os tápegységet építeni 0-4A-es áramkorláttal (azért írtam 4A-t, mert kb enyi tud a trafóm, ami egy 13.5V-os 75W-os toroid).
Főleg újonnan épített áramkörök kipróbálására használnám, ezért tartom fontosnak az áramkorlátot. Nézegettem a neten, de nem igazán találtam ilyet. Lenne valakinek ehhez egy egyszerűen utánépíthető kapcsolása, esetleg nyákterve?
Hello
Hirtelen most csak ezt találtam de még nem épitetem ezért nem tudom hogy müködike.
A keresőbe írd be a labortáp szót !
Azért rakok egy labortáp kapcsolást ide neked, igaz nem csak 12V-ig tud de ha kisebb betápot raksz rá akkor is működik. Sok sikert hozzá
Ez jól néz ki, de 50ohmos potit nem igazán látok a netes árlistákban.
Ha semmi változtatást nem igényel, és megy 13.5V-ról is, akkor ez tök jó. Ezt egyébklént én is láttam (előzőleg keresgéltem a neten is, meg itt a fórumon is), de azt hittem csak így simán utánépítve nem lesz jó nekem, mert alapvetően ez 24V-ra van tervezve.
Ebbe igazad van nem mindenhol lehet beszerezni 50ohm-os potit.Én idáig csak az elektroart-ban látam 4W-os kivitelben.
Szia !
Abból amit belinkeltél már csináltam párat, és nem mondanám, hogy 30V bemenő fesz alatt jó lenne, sőt egyáltalán nem jó, ZPD csere ide vagy oda sem segít. Üdv!
Szia !
Ez az én oldalamról van, úgy kaptam a rajzot én sem próbáltam még ki. Üdv!
Az a baj, hogy csak ez a vadi új 12V-os toroidom van, nincs 24V-os trafóm, és el sem tudom cserélni 24V-osra. (Pedig ahhoz rengeteg kapcsolás van). Tényleg miért hiánycikk a 0-12V áramkorlátos táprajz? Technikalilag bonyolult?
Szia !
Nem azért, hanem mert 0-24V közt gyakorlatilag az áramkörök 99%-át meglehet hajtani amit szórakoztató elektronikában...stb fellelhető. És érdemes javítani. Mig ez a 0-12V -ig nem mondható el, ezért nem nagyon csinál ilyent senki. Üdv!
Akkor mégiscsak trafót kel szereznem (vagy egy 50ohmos potit, de nem 1000-ért
![]()
Nem jó... még magas a nyitófesze.. kisebb kell, valami BAT 85 v. hasonló - 0,25...0,35 voltos.
BAT85 (SB-D SCHOTTKY 30V 0.2A 10pF - Dióda Schottky).
Ilyen is van Hq-ban. ez tehát jó? És még valami: nem találok árlistákban BZY88-at. Ezt mivel lehet kiváltani?
A baj ott van, hogy 12V AC bemenővel nem lehet 12V stabil DC-t csinálni, ha a 4A kell. Az lesz a jelenség, ha 12V a kimenet, akkor kb 1A-ig jó, de utána kezd brummosodni, mert kezd elfogyni a pufferen a sima fesz és a brummcsipkék átjutnak a stabon.
Én azt ajánlom, szerezz be hasonló átmérőjű zománchuzalt, mint amiből a szekunder készült és fűzögess be legalább annyit, hogy 14-15V legyen a váltó. A nagyáramú graetz kiegészíthető egy fesznövelővel, amiről mehetne az elektronika, így tényleg pár alkatrész értékének módosításával jó tápot építhetsz ezzel a kapcsolással is.
Azt mondtam, nem?
![]() A BZY88 milyen? abban van sok fajta... ez csak típus, a fesz nincs ott . Valszín itt 4v7-6v8-as lehet, de: ez a táp így nem is oké, mert a kimenő oldal így csak 12 +/- 1 volt talán... át kell alakítani a poti-ellenállás kört, ha jobban kell változtatni a feszt.
13,5V a trafó kinő oldala, és kb 0.8-as huzalból van.
Ez is kevés?
Sziasztok ! alkatrészeket tudtok rendelni olcsobban mint a HQ-Nedistöl a www.ret.hu oldalon ,én általában innen rendelek és van letölthető árlistájuk ,ami az árak mellet tartalmazák az alkatrész fő tulajdonságait . És a poti sem olyan drága .
![]()
A 0,8-as drót nagyon gyenge... mivel kívül van, még 1,5-1,8 amperig oké, de folyamatosan már meggondolandó.
A befűzés meg oké - könnyen meg tudod tenni.
Értem. és köszönöm az információkat. Azt hiszem legjobban akkor járok, ha mégiscsak szerzek valahonnan egy 24V-os 3A- es trafót, és akkor mehet a másik fajta táp.
Bizony... , de a max pufferre ott figyelj.
Kevés, mert ez az üresjárási fesz. Kezdd el terhelni és megmérheted, hogy a ráírt max. kimenőáramnál be fog állni a 12V.
Most már van 2db 12V-os 75Va-os trafóm (üresen 13V).
![]()
Sziasztok!!
végigolvastam a labortápról szóló fórumotokat! találtam két tápot amely kielégítené igényeimet! az lenne a kérésem h jelentkezzen már olyan valaki aki megépítette már ezen kettő közül valamelyiket, ezen kapcsolási rajzok alapján és működött!!!? azért kérem h elkerülhessem a hibákat már az elején! köszi!! ![]() ![]()
vagy nagy segítség lenne ha valaki felrakná nekem:
A Hobbielektronika 2004/12 számát! ebben is van egy speckos táp azt hallottam! köszi nagyon! ![]()
Szia !
A rádiótechnikásat megépítettem, hibátlanul működik, Taki33 is megépítette, Ő segített nekem is a hibajavítással ami a rajzon van. Csak ajánlani tudom ha komoly tápot akarsz! |
Bejelentkezés
Hirdetés |