Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
A linker fájlban kell védetté tenni a bootloader területét.
Igazad van, az, tehát 16F887 megtévedtem.
A 16F887 idealis kezdonek, de... Eloszor is az elektronika alapjait kell megtanulni (nagyon). Utana kezdhetsz ismerkedni a PIC felepitesevel. Nagyon sok irodalom talalhato a neten, vagy nezz szet a konyvespolcomon. A programozast ASM-ben kell elkezdeni, majd ha mar jol megy (egy par ev utan), ra lehet terni magasabb szintu nyelvjarasokra. Azert fontos az ASM-ben valo programozas, mert igy konnyebben fogod megismerni a PIC felepiteset, es a periferiak helyes kezeleset. A Mikroe oldalan van egy dokument, a 16F887 leirasa. Nagyon jo, igaz angol nyelvu, de lehet hogy van szerb is. Gondolom beszelsz szerbul is.
Köszönöm.A könyvespolcodat már láttam, az elektrót meg kezdem jobban megérteni. Szerbül nem értek túl sokat, csak dupla annyit , mint angolt.
Oké, köszönöm, megpróbálom
Ha nem sikerül majd még írok
Egyszer kértelek, hogy a kezdőknek szánt PIC topicba írj! Ott még érdemben is válaszolnék az elég bugyuta kérdésedre!
Ez az égető milyen? http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/lpt-s_mini_pic_programoz...i.html Milyen gyors milyen pichez jó? Megbízható?
A cikkben le van írva, hogy ez egy alkalmi égető, ha működik, akkor fel lehet vele egyszer programozni egy PIC-et. Ezek után milyen megbízhatóságról lehet beszélni? Építs egy normális LPT-s, vagy COM-os égetőt, vagy ezzel égess be egy megépített PICKit2-t. (Egy kérdést csak egy helyen, mert baj lesz! )
Rájöttem az adatok kiolvasására.
Run-nal futtatom a progit. Beküldöm az impulzusokat az infraporton. Megállítom. Ekkor még a file-regiszterben nem jelenik meg az adat. Ezután újra Run majd megállítom és megjelennek az adatok. Kiscsit furán működik, de így ki lehet olvasni
Most nem tudom próbálni ( és ilyen PIC-et nem is használtam ), de én úgy emlékszem, hogy lehet a változókat frissíteni ( lehet, hogy jobb egérgombra jön elő? ) !
Steve
egy absz kezdő picesnek nem jó? Egy hónapban 1 picet égetek. XD
Szia!
Ekkora programozási igényt bőven kielégít, ha van LPT portos géped, bár egy Oshonsoft programozó kényelmesebb, mert a Vpp -t és a Vdd -t is a program kapcsolgatja...
Ez már luxus nekem ez bőven jó.
Szerintem pont nem kezdőknek való, de erről nem nyitok vitát. Ha egy normális égetőt nem tudsz összerakni, ekkor nem hiszem, hogy a PIC-ek világában el fogsz igazodni...
Miért?
At az érdekes, hogy a változók és az adatmemóriában lévő regiszterek tartalma megjelenik egyből amikor megállítom de az adatmemória többi része (ahova gyűjti az adatokat az infraporton beadott jelből) csak egy újabb Run, majd megállításra
Mert a PIC inkabb aramkori elem, mint programozhato eszkoz. Tehat a hasznalatakor erosen tamaszkodni kell elektronikai ismeretekre. Ennek hianyaban az elso sikeres ledvillogtatas utani heveny orommamor varatlanul a legmelyebb kronikus depresszioba zuhan, amikor pl. relet akasz meghajtatni a PIC labarol direktben es nem sikerul.
Az egeto pedig egy finoman szolva is faek-egyszerusegu aramkor...
Jó napot mesterek!
Építenék egy párhuzamos programozó panelt. Jumperek segedelmével tologatnám az írás sorozatot. Mennyi jumper elégséges és szükséges ehhez a művelethez károk nélkül? Az én elgondolásom az hogy mind lehet vdd és gnd-n aztán a data clk és vpp lenne mindenhol megszakítva a jumperrel. Vagy elég a vpp vdd? vagy hogy lehetne a legkevesebb jumperrel? Köszönöm. Norbert
Bocs, en meg ebed utani tunyasag allapotaban vagyok, nem lehetne ezt kicsit vilagosabban? Persze lehet, hogy csak en nem ertem.
Hogy mit szeretnel csinalni? Mi a celja? Kulonos hangsulyt fektetve az iras sorozatra, amit meg tologatni is akarsz...
Bocsánat, hogy nem vagyok egyértelmű csak magamnak.. Szóval a kis 10f200 úgy a szívemhez nőtt a gyufaméreg méretével, hogy minden porcikáját aknázgatom most ki. Tetszik a miniatürizálás, és a kicsike meg a saját lehetőségeimen belül játékokat találok ki rá. De most 50 darabot írnék meg. Eddig azt csináltam IPC-s vizsgám meglétén , hogy egy panelen pickit2-vel felírtam lekaptam, újat tettem fel és így tovább. De ugye ez smd és a 40-50. után már vannak bajok ezzel a módszerrel. Ezért párhuzamosítanám az egészet, azaz feltennék elsőre 25 aztán jöhet az írás. midegyik pic mellett lenne egy tüskesor és ha az adott pic következik őt zárom, még az előbbit nyitom a jumperekkel. így a pickitem nem megy tönkre. Csak az a kérdés hogy elég a vpp és vdd szál, megszakítása? hogy minnél kevesebb jumper kelljen?
Miert nem adod ki teljesen egyszerre azokat a jeleket az osszesre?
Jo, ellenorizni nem fogod tudni oket... En a helyedben kivezetnem az osszes szalat, nem tokmindegy, hogy egy jumpert kell radugni vagy egy tuskesort, 5 erintkezovel?
Aztmondták hogy az eltérő órajelek minimális különbségek tökretehetik a pickit2 -met, és egyszerre ha lehet 1 et írjak. A jumperes gondolat megcsak egy dual jumper áthelyezgetése egyszerűbb kisebb olcsóbb és elégséges, ha elégséges? A kérdés még mindig a szálak amiket mindenképpen szakítani kell?
Az orajelet te adod, az a PGC lab.
Ha az aramfelvetele meghaladja az eloirtat, max attol mehet tonkre. Akkor tegyel bele egy meghajtofokozatot. A Vpp is kis aramu, szerintem, azt is tulterhelheted. De elvileg akkor a PGC,PGD, Vpp labakat is meg kell szakitanod. Akkor mar a tapfeszt is szakitsd meg es kesz a tutti levalasztott. A foldek maradhatnak egyben.
ezt csaptam össze a vpp és vdd megszakításokkal az ellenállások 0R-ek
Akkor, ha az MCLR/Vpp lábakat lehúzod testre egy 10k-val fixen, akkor elég csak a hozzá vezető Vpp vezetékeket megszakítanod, azaz egy Jumper/PIC. Csak az a jumper legyen rádugva, amelyik PIC-et égeted(egy áthidalót használj...)!
Köszönöm, tehát ha minden pic vpp lábát a nyákon 10kval testre húzom akkor minden maradhat csak a vpp szál bontandó.? És így akkor nincsennek zavaró hatással egymásra.?
Így van. Minden PIC resetben lesz, lábai lebegnek, csak az az egy kap Vpp-t, aminek a jumperét beteszed. A programok nem fognak futni az égetés után egyikben sem(már ami ezt az égetőadaptert illeti természetesen...).
Akkor ez a vázlat így helytálló? Persze a vdd már zárva van csak a 10k-s ellenállás van beépítve.
Én csak egy 10k-t látok. Minden egyes MCLR-t külön, külön le kell húzni!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |