Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Párhuzamos portos gyakorló kártya
Sziasztok!
Mivel minden szükséges engedélyt megkaptam, így szeretném megosztani a nyilvánossággal az általam fejlesztett gyakorlókártya teljes dokumentációját. Eagle formátumú NYÁK-rajz a későbbiekben várható. Minden észrevételt örömmel veszek. Mérőkártya dokumentáció Itt egy kép róla: Kép: Hivatkozás
Röviden, tömören:
Viszont most akkor mérőkártya, vagy gyakorlókártya? Nagyon tetszik a dolog, engem inkább a szoftver része érdekel, de úgy látam az általam használt nyelv (OOP) nem szerepel a dokumentumban. De sebaj, át tudom én fordítani a dolgot, főleg, hogy ilyen szépen kommentezett. A PDF nagyon korrekt, én kiadnám könyvnek a helyedben. Hiányolom az óra, és ledmátrix programozását, nameg az OOP nyelvet...(ugyebár itt is IO.dll kell) Amúgy tényleg nagyon korrekt kis e-book, biztosan én is elfogom olvasni, használni fogom. Köszönöm hogy megosztottad velünk.
Köszönöm a dícsérő szavakat.
Idézet: „Nagyon tetszik a dolog, engem inkább a szoftver része érdekel, de úgy látam az általam használt nyelv (OOP) nem szerepel a dokumentumban. De sebaj, át tudom én fordítani a dolgot, főleg, hogy ilyen szépen kommentezett.” Folyamatban van az összes példaprogram átírása "komolyabb nyelvre" is. Főleg VC++ és a Dephi-t tervezem, csak egyelőre nagyon kevés az időm. Amúgy ezzel a kis összefoglalóval elsősorban a kezdőkhöz kívántam szólni, és nem akartam őket egyből elriasztani IO.DLL-el és társaival. Ha gyarapszik a tudása, önmagától is elindul a "magasabb" nyelvek felé. De az alapjai már megvannak (itt főleg a hardver kezelésének módszereire gondoltam).
Csak idézni tudok fuszek hozzzásólásából:
Idézet: „Röviden, tömören: ... Amúgy tényleg nagyon korrekt kis e-book, biztosan én is elfogom olvasni, használni fogom. Köszönöm hogy megosztottad velünk. ” :yes:
Érdemes ezt a beállítást elvégezni XP alatt?
Idézet: „ Mérőkártya oktatási segédlet 20. old. 3.2.5. Hasznos kiegészítők Amennyiben Windows 2000 vagy XP rendszert használunk, előjöhet egy igen zavaró probléma a kártya használata során: az operációs rendszerbe épített automatikus nyomtatókeresési algoritmus megváltoztathatja a portra kiküldött értéket. Ennek kiküszöbölésére a következő regisztrációs-adatbázis kulcsot kell beimportálni a rendszerbe: REGEDIT4 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Parport\Parameters] "DisableWarmPoll"=dword:00000001 Mérőkártya oktatási segédlet 21. old. Ez a kulcs kikapcsolja az automatikus nyomtatókereső algoritmust a párhuzamos porton, így nem okoz gondot a kártya használata során. ... ”
Ha nincs kikapcsolva ez a funkció, akkor a kártya műkdésében zavarok történnek. (Sőt! Más LPT portos cuccnál is előjöhet ez a gond, akkor ha a vezérlőregisztert írjuk.)
Ha ezt a kulcsot a registrybe beimportáljuk, akkor a PnP párhuzamos portos nyomtatók első csatlakoztatásakor lefutó automata driverkeresés nem fog végrehajtódnii. Az esetek többségében nem jelent gondot ez, amennyiben mégis, akkor a "DisableWarmPoll"=dword:00000000 érték írandó be a megfelelő helyre.
Köszönöm. Én is erre gongoltam.
Bár valszeg azt a kulcsot én töröltem volna, de egyszerűbb visszakapcsolni.
Jó lenne ha a nyákot (esetleg az egész áramkört kitt formában) meg lehetne rendelni.
Persze ha van elég érdeklődő . Mivel az egyedi legyártatása a nyákoknak, elég drága.
Nem tervezem a rendelgetős megoldást, túl sok a macera vele.
De amúgy sincs nagy tolongás...
Nem gond. Csak igy rámegy "egy" napom mire át tervezem egyoldalasra...
Miért kell feltétlen egy oldalas? Annyi furatgalván nincs nagyon a nyákon. Okosan kell megcsinálni a kétoldalast, és nem külön furatnál átmenni a másik oldalra, hanem kihasználni az alkatrész lábát.
Én már a tökélyre fejlesztettem ezt a kétoldalas nyákolási technikát
Igen ebben teljesen igazad van! :yes: Ezt még gyakorolnom kell!
Esetleg valakinek megvan ennek a kártyának a 2.01-es verziója (pontosabban a kapcsolása kellene, mert szívesen utánaépíteném.) :yes:
A pdf-ben a 2.01-es verzió kapcsolási rajza van.
A gyakorlatban pedig így néz ki a 2.01-es:
Kép: Hivatkozás
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy ehhez a kártyához hogy lehet a legegyszerűbben 3 hőmérőt hozzákötni, amiknek az átlaga alapján vezérelni lehetne fűtő vagy klíma rendszert? (sajnos a programozáshoz nem igazán értek )
A kártyának alapkiépítésben csak egy analóg bemenete van, tehát vagy trükkhöz kell folyamodni, vagy a kártyán kívül kell megoldani az átlagolást.
Ellenálláshőmérő esetén kell a három hőmérőhöz egy-egy Wheatstone-híd, differencia-erősítő, ill. az átlagolást megvalósító áramkör. Ekkor a digitális kimenet nem használható (ennek oka a kártya kapcsolási rajzából egyértelműen kiderül). Több analóg jel méréséhez a szabad kimenetek felhasználása (vezérlőregiszter és további D-tároló beépítése) és egy analóg kapcsoló is megfelelő lehet. A Wheatstone-híd és a differencia-erősítő itt is szükséges. Ekkor a digitális kimenet használható. A hőmérő példaprogram az első hozzászólásban található pdf dokumentumban megtalálható.
2007 már elég régen volt, de engem nagyon érdekelne ez a bizonyos mérőkártya nyák
Ha NYÁK terv kell, akkor gyártási dokumentációt, ha minden igaz, tudok küldeni.
Lehet, hogy nem találod? Csak annyit kérek, hogy erről is értesíts, ne várjak hiába. Köszönöm.
Én itt megtaláltam:
mselectronic.uw.hu/pic/lpt%20merokartya/merok_dok_2_netes.pdf |
Bejelentkezés
Hirdetés |