Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok elégett a csillám lemez a mikroba az lenne a kérdésem,hogy müködike a csillám nélkül köszi a válaszokat.ligyakeli
Sziasztok,
Köszönöm a válaszokat,akkor új mikrot veszek. 19 év müködés elégséges volt.
működik, de a zsír-gőz a magnetron antennájára kerül, és hamar beszikrázhat.
Margarinos vagy jégkrémes fedő egy darabig megfelel, lényeg hogy tiszta legyen, ujjlenyomat és papír sem lehet rajt.
Ha trafóhiba kell bele másik trafó még mindig olcsóbb.
Szerbusztok!
Segítségeteket kérném.Van egy Daewoo mikróm aminek elromlott a tányér forgató motorja. Ez egy 1500.- forintos alkatrész lenne amit saját magam ki is tudok cserélni. De sajnos ezt a motort a gyártó nem engedi kereskedelmi forgalomba(legalább is az utóbbi időben),csak a márka szervizek kaphatnak belőle,ezt az infót kaptam egy alkatrész boltban. Ha szervizbe viszem a csere horror áron történne. Ez egy szinkron motor "ST-16" "MN73MQAD" "5/6RPM" "3/2,5W" ezek az azonosítok vannak rajta.Ha valakinek volna ötlete hol tudnám ezt beszerezni azt nagyon megköszönném. Én Pécsen lakom de a bátyám pesti,ezeken a helyeken könnyebb lenne az utána járás. Előre is köszönöm a segítséget!
Heló.
ittkell meg próbálni, nagyon sok alkatrszészt tartanak raktáron. A motor gyártója lehet más, csak a paraméterei kell eggyezzenek az eredetivel..
Köszönöm a gyors választ
Üdv!
Konkrétan egy ugyan ilyen problémára szeles cellux tettem 3 rétegben (fedésben). Azóta is muxik.
Inkább http://haztartasigep.vatera.hu/konyhai_eszkoz/mikrohullamu_suto/mik...6.html nézném meg!
Kedves szergi.Amikor aszt irták hogy adj a trafónak 220 voltot arra gondoltak hogy egy teljesen külön vezetéken nem pedig a mikrósütőből ! Csinálj egy dugvillás zsinort és dugd rá a primmerre ezen mérj üresjárati áramot ! Először egy hibátlan trafóval próbálkozz például avval amit a barátaimtól rendeltél és megérkezett hetedikén ! A kkor rájössz hogy nem trafóhiba . Csinálj képet a hibás mikróról amin látszanak a vezetékek akkor tudunk SEGITENI . A szögletes fekete ellenálásféle az a nagyfesz dióda persze hogy nemtudsz rajta ellenállást mérni . Mindentrafón 3 amper körüli üresjárati áramot mérsz ez nem furcsa? lehet pont egyformán menetzárlatosak ? Majd rendelek trafót diódát kondit asztán visszaküldöm azzal hogy nem működik pedig asztse tudom mit hova kötök mi mijen alkatrész a diódát látásból se ismerem szűrőtáppanel az meg mi a rosszseb . Szerinted ez igy járható út ?
A tisztelt fórumtársaktól kommenteket kérek az alábbi idézetre . " gépésztechnikus vagyok de nemtudom mi az a lágyinditás " Ha végképp nem boldogulsz pakold össze az egész cumót és ad fel postán ingyenesen megjavitom neked visszaküldöm és leirom mivolt a baja . Nemtudom mit cserélek benne de aszt tudom mi marad benne. Az a daewoo trafó ami náladvan BARÁTOM. További szép napot.
Mikróra nem tudtok valami általánosított hibakeresési infót írni?
Vagyis pl hogy hogyan lehet kisakkozni hogy mi a rossz? Pl HIBA: Nem melegít de zúg. Akkor ugye rögtön nagyfesz bizti. Ha ki van égve akkor patkolás. Ha melegít akkor no problém. Ha csak hangosan búg meg fura hangok jönnek belőle stb: na akkor hogyan tovább? Megnetronból kihúzom a két vezetéket aztán szintén bekapcs. Ekkor általában nem búg. Ilyenkor pl a mikró dugvilláját ha sorbakötöm a multiméteremmel és "ampert" mérek akkor 2A-nél nem lehet több. De ugye ebbe bennevan a venti és esetleg elektronika fogyasztása is. Ha több 2A-nél akkor a trafó a zárlatos. De honnan tudhatom hogy nem-e egy szar magnetron égette ki a trafót? Mert pl veszek vagy teszek bele másikat. És ha azt is kiégeti? De pl a nagy fekete dióda ami a testre van kötve, meg a nagy kondit azt hogyan tudom kimérni hogy nem-e szar? Amúgy én ingyen javítok. De tudás nélkül. Ismerősnek bedöglik, akkor megpróbálkozok vele. Mert pénzük nincs újra. De nekem meg abszolúte nincs semmiféle elektromos végzettségem.
Heló.
Itt ! találsz egy egészen korrekt leírást a mikrókról, részletezi a hibalehetőségeket is. Ami a nagy feszkondit illeti, ki lehet mérni, multiméter 20Mohm poziciójában, ha hibátlan a kondi akkor a multi feszültsége tölteni fogja a kondit egészen 10Mohm értékig, ha ezt az értéket elérte akkor meg kell álnia mert a kondiban van egy 10mohm értékű kisütő ellenálás, tehát ha a 10m ohmot mutatja a müszer akkor a kondi jó kell legyen. A magnetront testzárlatra kell ellenörizni a katód lábai felől, hibátlan magnetronnál végtelen ellenálás kell hogy mérj a magnetron házára, mig a 2 láb között ami a katód )pedig szakadást.
Javítom magam, a katód lábain nem szakadást hanem zárlatot kell mérni.
Köszi a választ!
Vagyis ha a magnetron két "lába" között semmit nem mutat a műszer akkor jó (sípolós üzemben), de a test és mindkét lábra meg sípolnia vagy ha nem is sok sok számot kell mutatnia (de semmiképp sem 0-át) nem? Ne haragudj de nem értek a multi használatához. Én mindent kisípolok, vagy feszt, áramerősséget mérek, de a kondit azt meg már nem tudom vele megmérni. Pedig egy-két dolgot már sikerült megszerelnem ennyi tudással is!
A katód két elektródája között majdnem zárlatot mérsz, azaz sípolnia kell.
A katód bármelyik elektródája és a test(anód) között végtelen ellenállást kell mérni, azaz ha pl. 20 v. 200MOhm-osra kapcsolod a multit akkor semmit nem szabad mutatnia.
Kedves Zombee és Hutty,
Vettem egy új mikrohullámű sűtőt. mikrozás közben 6,9 A áramfelvételt mértem, de nem mondtam le a régi javításáról. A következő megállapításra jutottam. Ha minden csatlakozó a helyére van dugva, nagyfesz, trafó, magnetron, kondenzátor. Ha leveszem a konditól menő nagyfesz dióda testre való lekötését, akkor működik a készülék. Nem mikrozik. Az áramfelvétel az üresjárási trafó 3,4 A helyett 3,6 A-t mértem. Ha visszateszem diódát testre azonnal leveri a biztosítékot. Kiváncsi volnák a véleményetekre, hogy ez miért van? Szakszerű véleményeteket előre is köszönöm.
Köszi, így már értem!
AMúgy a nagyfesz diódát kilehet valahogy mérni? Vagy mennyibe kerül? Mert az általad ajánlott olvasmány szerint ki kell cserélni ha gyanús lesz, nem nagyon lehet méregetni. Ui: egyáltalán mi a szerepe ha az beszarik?
Ezt most tőlem kérdezted? Na mindegy, válaszolok...
A nagyfeszdiódát nagyon nehéz kimérni, mert kisfeszen nem nyit ki. Persze ha zárlatos akkor az más kérdés. Én rákötném 24-40V-ra záróirányban, és ha vezet(melegszik, ampermérő v. milliampermérő jelez) akkor biztos rossz.
Szia!
Húzd le a magnetron két fűtőcsatlakozóját,majd próbáld újra.
Azonban több mint valószínű,hogy a dióda lesz a ludas.
Pár jótanács. A nagyfesz dióda öt kilóvoltos de csak 500-700 mili amperos. Ha záró irányban kötöd a legkissebb trafó még egy dugasztáp is agyon üti ! Azért bir öt kilóvoltot mert ez nem egy dióda hanem több . Belöl hat vagy nyolc van sorosan kötve és úgy van beöntve hogy egynek látszik . A diódákon 0,6volt esik tehát ha hat van benne akkor 3,6 voltnál nyit csak. Keress egy váltóáramú trafót kösd rá az egyikvégét a másikra a műszert és nézd meg hogy egyenirányit-e . Igy belehet vizsgálni de nem 100%-osan mert nagyfesz alatt még lehet rossz ha belöl átüt . A szerepe pedig az hogy a 2100voltos meg duplázza a kondenzátorral felépitett sokszorozó . Tehát a magnetron 4200 voltos negativ feszültséggel müködik máskép nem rezonál be tehát dióda nélkül nincs mikró . A trafó szekuder egyik fele levan kötve a testre ha a dióda zárlatos akkor a másikfele is testre megy a kondi keresztül tehát zárlat hiába huzod le a magnetronról akkor is szekunder zárlat ami a priméren hatalmas áramfelvételt jelent . Talán ez a baja szerginek is .
Vagyis ha lehúzott magnettronnal de zárlatos diódával kapcsolom be a mikrót akkor nagy búgás lesz. Mert átlalában ha zárlat van azt fülre hallani...
Aztán ha búg és utánna kikötöm a diódát és mindig búg akkor meg a trafó egymagában zárlatos.
Csillamlemezt a mikrohoz honnan lehet legolcsobban beszerezni?
Azt nem tudom hogy hol a legolcsóbb, de én az Orczy-ban szoktam ilyesmit venni.
Mármint com
Egyébként még úgy is leellenőrizhető a nagyfeszdióda,hogy egyszerűen bekötöd sorosan egy 12V-os táppal,majd rámérsz multiméterrel.Egyik irányba kell mérjél feszt rajta,a másikba pedig nem,pont úgy mint ideális esetben is.Különben meg ha a dióda már egyszer átütött,akkor az már szakadás vizsgálóval is mérhetővé vállik,más probléma meg nem nagyon szokott itt előfordulni vele,legalábbis az esetek 99%-ában nem.
Kedves antekirt,
Köszönöm a kemény kioktatást. A fórumon sokan vannak akik azt is elismerik, akik a multimétert sem ismerik. Ezért vettem a bátorságot, hogy ne m profi elektromos létemre tanácsot kérjek. A fórumi hozzászólásokból azt olvastam ki, ha egy trafó 2A-nál többet vesz fel, üresjárásban ,akkor valószínű menetzárlatos. Amikor barátaid trafója után érdeklődtem, akkor azt a választ kaptam , hogy üresjáratban 125 W az áramfelvétel. Ahogy a csomagot megkaptam egyből áramfelvételt mértem, de nem a készülékben és 3,3 A -t mértem. Ez úgye nem egyezik meg a 125W áramfelvétellel. Tanulság nekem, a történtekből. elektromos dolgot soha ne vegyél posta szállítmányként. üdv, gépésztechnikus
kedves zombee,
Köldöm a nagyfesz dióda általad javasolt mérési eredményeket. 24V záróirány 9,1V 41 V záróirány 20,8V Hétfőn vettem egy használt trafót a vaterán. Kérdésemre, hogy mennyit vesz fel üresen 125W-ot mondtam. Megvettem ahogy kicsomagoltam 3,3 A-t mértem. Ennél a trafónál is ugyanugy jártam mint az eredetivel ami 3,4 A -t vesz fel. Ma vetted egy eredetit kiváltó nagyfesz diódát. A jelenség ugyanaz mint eddgi totál zárlat. Köszönöm az eddigi segítséget de azt hiszem én kiszállok.
Már sok mindent kiprobáltam. Többek közöttaz ajánlatodat is. Egyedül csak akkor nem vágja le a háéozati biztit, ha a nagyfesz dióda nincs rákötve a testre.
Ha záróirányba ereszt,akkor az a dióda rossz.Egyébként meg igaz is,a magnetron lekötését kissé elhamarkodottan vágtam rá,csak később olvastam vissza figyelmesebben,hogy dióda nélkül is kipróbáltad,így pedig elég egyértelmű,hogy a dióda a hibás.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |