Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PLC kérdések
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Értem, és gondoltam hogy valami kommunikációs probléma miatt irja de én azt hittem valamiféle konkrétum is kiderül hohy miért nem tud csatlakozni a Runtime a plc-hez.
Helló mazso1988!
Sejtettem, hogy gondoltad. Annak, hogy a kapcsolódás sikertelen, nagyon sok oka lehet. Sok esetben a rendszer nem tudja mit szeretnél és azt sem hogy hogyan. Feltételezi, hogy a kommunikáció minden feltétele adott ahhoz, hogy a beállítások szerint, (amiket elvégeztél a Flexible-ben) képes legyen kommunikálni. A feltételek többségéhez semmi köze ezért nincs lehetőség arra, hogy az üzenetből kiderüljön az ok. A hibaüzenetekre egyébként is jellemző, hogy inkább csak a hiba tényét közlik és nem feszegetik az okokat (a fentiek miatt). Csak néhány ok, felsorolásszerűen, ami hirtelen eszembe jut: - A HMI-ben nincs olyan interface, amit beállítottál WCCF-ben. - A HMI-ben van olyan interface, de az nem megfelelően van beállítva (cím, sebesség, stb). - A WCCF-nek megadott access point nem létezik - A WCCF-nek megadott access pointon keresztül nem elérhető a PLC, mert rosszul van beállítva - Az oprendszer nem engedi át a kapcsolatot (pl. ethernetre állított kapcsolatot tűzfal, blokkol) - A kommunikációs buszon cím ütközés van (több eszkoz azonos címmel) - Nincs is PLC - Van PLC, de nem kap tápfeszültséget - Van PLC, kap tápfeszültséget, de nincs bedugva a komm. kábel - Hibás a WCCF-ben beállított PLC Rack/Slot number - Rosszul van beállítva a WCCF HW configban a kommunikációs interface (ez nem ugyanaz, mint a PC komm. interface beállítása) - Ethernet komm. esetén rossz alhálózat, router nélkül - vagy routerrel, de hibás route beállításokkal - vagy rossz gateway address ha egyik sem hibás - A PLC vagy a PC interface HW hibás - Hibás kábelezés (pl, MPI bus, profibus esetén rossz vagy hiányzó lezárások - Túl hosszú kommunikációs kábel - Rosszul beállított PLC protokol - Nem megfelelő PLC típus (pl. a WCCF nem is ismeri a típust) A hiba okának pontos kiderítéséhez sok és lehetőleg pontos információ kell. Én pl. azt sem tudom milyen a PLC-ről van szó, hogyan állítottad be a WCC flexet, min szeretnél kommunikálni (profibus, ethernet, MPI busz stb). Egyáltalán min fut a runtime (operátorpanel, panel PC, asztali PC)? Azt gondolom, hogy a válasszal kimerítettem a kérdésben rejlő összes lehetőséget amivel érdemes próbálkozni.
Szia köszönöm a gyors, és kimerítő választ.
Már korábban beszéltünk róla hogy én S7200Cpu-val szeretnék kapcsolatot teremteni Wincc Runtime.al de valamiért nem sikerül kapcsolódnom RS232/PPI kábellal szeretném kommunikációt COM1 porton. Ha hazaértem tenni fogok fel képeket hogy mit hogyan állítottam be.
Hali!
Rémlett a nick, de akkor storno.
Helló Bozicze!
Idézet: „Egyáltalán lehet PLC-t C-ben vagy C++ -ban programozni?” Nem nagyon. A C és a C++ nem kifejezetten alkalmas arra a feladatra amit a PLC-k ellátnak.
Helló Steven84278!
Siemens Simatic S7-hez van ilyen szimulátor pl. És Omron-okhoz is (CX One tartalmazza).
Nekem január óta megvan. Jó kis alapozó könyv, ajánlom mindenkinek. Üdv.: Yoe
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy egy OP7-es panelból kiolvasott adatokat hogyan tudom a ProTool-ban megnézni, ill. felhasználni? Köszönöm. Üdv.
Hali madazg77!
Hogyan olvastad ki azokat az adatokat? Prosave-el? Sajnos nem tudok bíztatót mondani. Az OP7-ből csak a bináris image olvasható ki. Azzal egy dolgot lehet tenni: visszatölteni és akkor működik, ahogy azelőtt. Ezt arra lehet használni, hogy ha lecseréled a panelt, akkor az újra rá lehessen tölteni. De ezt szerkeszteni a Protoollal nem lehet. Ahhoz a forrásra van szükség, amit viszont a panel memóriája nem tartalmaz!
Szia!
Igen, a Prosave-vel olvasom ki az adatokat. Kár hogy nincs semmilyen lehetőség a felhasználására. Végül is érthető, hogy nem lehet felhasználni a benne lévő adatokat mert az valakinek a szellemi terméke. Az eddigi tapasztalataim alapján a programban nincsenek megjegyzések (komentek) az egyes funkcióknál, ezért vissza lehetne fordítani a ProTool számára. Üdv.
Helló madazg77!
Idézet: „Végül is érthető, hogy nem lehet felhasználni a benne lévő adatokat mert az valakinek a szellemi terméke.” Ennek technikai és nem jogi okai vannak. Idézet: „Az eddigi tapasztalataim alapján a programban nincsenek megjegyzések (komentek) az egyes funkcióknál, ezért vissza lehetne fordítani a ProTool számára.” Nem lehet, vagy csak nagyon komoly befektetés árán. Ennek semmi köze a megjegyzésekhez. A lényeg az, hogy a runtime (RT) számára lefordított bináris file-ból, amit futtat rengeteg olyan adat hiányzik, ami viszont elengedhetetlen a szerkesztőprogram (CS) számára. Az ok egyszerű: Az RT-nek a futtatáshoz nincs szüksége ezekre a hiányzó adatokra. Hasonló dolog ez ahhoz, mint hogy a magas szintű programnyelven írt, bináris, futtatható kóddá lefordított programot sem lehet visszafordítani az eredeti forrásprogrammá.
Sziasztok!
Szeretnék valakitől segítséget kérni egy Saia-Burgess tipusú PCD1 MX110-ről. A problémám a következő : csinálnék sokféle programot csak sajnos sehogy se tudom a plc-n az órát és a dátumot beállítani, pedig sok progihoz kellene. Próbáltam firmware frissítéssel csak a forrásfájl hex kiterjesztésű amit persze nem ismer fel a frissítő, mivel blk kellene :S . Hogyan tudnám az időt beállítani, hogy működjön. Ebben szeretném a segítségeteket kérni. Előre is köszönöm Üdv Feco
Sziasztok.
Siemens S7 - 222 tipusú plc-t programozok kezdő szinten de jövőre versenyre megyek vele úgy, hogy segítség kellene meg akadtam a memóriák használatánál és a sorrend vezérlésénél. Tudna valaki ebben segíteni? Előre is Köszönöm
Sziasztok!
Hogyan tudok egy CPU 317-2 DP és egy FM350 counter module segítségével egy enkódert jeleit vizsgálni? Milyen beállításokra van szükségem. UDT 1-2??? válaszotokat előre is köszönöm, J
Hali!
FM350-1 vagy FM350-2? Pontosan mit értesz "jel vizsgálat" alatt? Mire akarod használni? Milyen üzemmódban akarod használni (folyamatos számlálás, egy irányban, két irányban, sebesség mérés, frekvencia mérés, peridus idő mérés stb? Akarsz-e megszakítást használni, akarod- e használni a modul kimeneteit valamire és mire ha igen, stb?
Szia!
Bocsi lemaradt FM350-1-es volna. A feladat maga az volna hogy "mobil" vizsgálatot lehessen végezni a hajtás bizonyos szakaszain, vagyis sebesség különbséget kell keresni a meghajtott tengelyen, így csak egy irányba kell a mérést elvégezni. A feladatot a későbbiekben fotocella beiktatásával kell majd kiegészíteni. Sajnos még viszonylag kezdő vagyok S7 300-as programozásban, így kicsit nehezebb, hogy pontosan mit hova kellene. Olvastam az FM350-1 manual-ját, és ott írták hogy projektbe be kellene másolni FC1, FC2, vmint UDT 1-et.
Tehát térjek a tárgyra én a szemafor példáját fogom fel hozni. a szemafornál van egy bemenet (a bemenet állandó) és három ki menet a piros, sárga, zöld lámpa.
az első fázis amikor világít a piros asztán a sárga elalszanak és ki világít a zöld ez így működik is csak hogy a másik fázis amikor világít a zöld asztán a sárga elalszik és felvillan a piros ez már nem. valahol ott lesz a bibi amikor az elsőfázis ban elalszik a piros és a sárga akor az után már sehogy sem akar felvillani és számomra itt a probléma erre a problémára a megoldás több problémámra megoldás volna. ha van valamien megoldás előre is Köszönöm
Szia reloop1986!
Szerintem PCD1.M110-esre gondolsz. A kérdés az, melyik PG5-el próbálkozol (v1.1, v1.4 esetleg v2.0). Az Online Debuggerrel vagy az Online Configuratorral egyszerűen be tudod állítani. Default esetben a Projekt Managerben ezek a toolbar jobb szélén vannak (bogár szimbólum és a mellette lévő szimbólum). Ha nem megy, akkor szólj, valahogy megoldjuk. Az első kérdésem, hogy melyik PG5-el próbálkozol. Üdv.: Laci
Helló Johnnie1!
Nos igen. Feltelepítetted-e már a "Configuration Package for FM 350-1 and FM 450-1 Counter Modules" csomagot? Ha nem tedd meg. Ez egy kiegészítés a Step7-hez (tehát Step7 az kell hozzá Ha telepítve van, akkor megnyitod simatic managerben a könyvtárak közül az FMx50LIB-et. Abban megtalálod a hivatkozott FC1-et FC2-t és a szükséges UDT definíciós táblákat is. A csomag tartalmaz páldaprogramot is. Simatic managerrel megnyitod a "sample projects" listát és ott találsz egy olyat hogy: zEn23_01_FMx501-1 Azt nyisd meg és nézz bele! Idézet: „ajnos még viszonylag kezdő vagyok S7 300-as programozásban, így kicsit nehezebb, hogy pontosan mit hova kellene.” Akkor a legrosszabb választás pont egy funkció modullal kezdeni! Nagyon meg fogsz vele küzdeni valószínűleg...
Helló tornyaid!
Idézet: „valahol ott lesz a bibi amikor az elsőfázis ban elalszik a piros és a sárga akor az után már sehogy sem akar felvillani és számomra itt a probléma erre a problémára a megoldás több problémámra megoldás volna.” A dolognak számtalan megoldása van, nem tudom melyiket választottad. De feltételezem, hogy a lámpa fázisait elkülönítetted. Négy lépést tudunk megkülönböztetni. 1. Piros 2. Piros+Sárga 3. Zöld 4. Sárga Gondolom csináltál egy léptető programot, ami egymás után bekapcsol egy-egy merker bitet. Tehát először az 1-es lépés merker bit aktív, a többi nem, ekkor telik egy idő (ameddig piros a jelzés). Utána bekpacsol a 2-es lépés merker bit, az 1-es kikapcsol, megint telik egy másik idő, ameddig világítania kell a sárga+pirosnak és így tovább. A végén nem kell mást tenni, mint az egyes lámpákat kapcsoló kimenetek elé párhuzamosan beírni azon lépés biteket, amelyeknél az adott színnek világítania kell. A piros lámpát az 1-es és 2-es lépés bitje kapcsolja, mivel e két lépésben ég a piros. A sárga lámpát a 2-es és 4-es lépés bitje kapcsolja, a zöldet pedig csak a 3-as lépésé, mivel a zöldnek csak a 3-as lépésben kell világítania. Lásd a mellékletet.
Köszönöm a segítséget Szirty.
ki próbálom, szerintem ez a megoldás tökéletes lesz..
Sziasztok!
Kaptam kölcsön egy CP5611 Interface modult és szeretném kipróbálni gondolom de telepítő nem volt hozzá sajnos. Szerintetek honnan lehet letölteni illesztő drivert hozzá, esetleg a Siemens honlapján lehet ilyen?
Hali mazso1988!
Miért kell külön driver neked? A Step7 tartalmazza: Vezérlőpult -> Set PG/PC interface -> Add/Remove interfaces -> CP5611-et kiválasztod Selection listából, Install gombot megnyomod -> Close Ui.: Ha win7-et használsz megszívtad
Köszi!
Nem sima xp sp3-at használok,én azt hittem hogy mikor beteszem a PCI slotba kérni fog illesztő drivert.De így akkor mégjobb ha semmi dolgom vele.
Hali!
Azt is el kell játszani. "Telepítés beavatkozás nélkül (ajánlott)" Tovább, tovább, vége
Hello!
Eléggé hiányosak a plc -s ismereteim. Egy barátom hozott egy használt cpm1a-t és egy delta TP04G kijelzőt, hogy hozzak neki össze egy vezérlést . A kijelzőből kellene beírnom egy számláló vég értékét egy DM címre. A problémám az hogy csak akkor írja felül az értéket ha a plc nem fut (véletlenül egyszer úgy töltöttem le a PC-ből), de ha run led világít már nem hajlandó. Tettem a programban egy bemeneti feltételt minden elé, hogy a program ne éljen de így sem. Sajna a plc futását programból nem lehet leállítani, indítani.A kommunikáció rs232 cif01-en keresztül. Tudtok- e valami ötletet adni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |