Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy van itthon egy M102C vasmag csomagom. A pakett vastagsága 75mm, és a számított keresztmetszet 25,5cm2. Van egy trafóméretező programom, és az azt számolta ki erre a keresztmetszetre, hogy 500W-os, 1T gerjesztés mellett. Azért nem értem ezt, mert az M102B csak 52mm-es vastagságú lemezcsomaggal büszkélkedik, de csak 180W-ot tud. Létezik ez, hogy ekkora teljesítményű legyen? Ha nem, akkor mennyit lehet kihozni ebből a vasból?
Az M 102 valóban 180W. B-C-ről én sem tudok.
Köszi a segítséget! Nem hiperszil, hanem "M" magon van ez a trafó, amely egy EAG erősítő trafója. M102-es méretű a mag, a "C" jelzés gondolom a vastagságára utal, de ebben nem vagyok biztos. Az a lényeg, hogy a pakett vastagsága 75mm, és a számított keresztmetszete 25,5mm2. Sajnos nem tudom, hogy mekkora teljesítmény vehető ki ebből, ebben szeretném kérni a segítségeteket.
Ebből puskáztam ki némi infót, de ez a vastagság sajnos nincs benne.
A 102-es 18cm2 Ha ez 25cm2 akkor ez igen komoly teljesítményű lehet. 600W simán, de ez csak sacc. Amiből kivetted abból nem tudsz következtetni?
Hát én is csak saccolni tudom az arányokból: az M102A 35mm-es lemezcsomagú, és 120VA-es. Az M102B 52mm-es a lemezcsomag vastagsága és 180VA-es. Ez ami nekem van 75mm vastag lemezcsomagú M102 vas. Én ezekből az arányokból arra tippelnék, hogy ez olyan 280-300VA-es lehet. Mi a véleményed lehetséges ez? A program (Trafóméretező v1.0) 500W-osnak számolta ki a 25,5mm2 keresztmetszetet.
Szerintem tévednek a tanácsadóid. Ha ez egy sima lemezelt M-magos trafó, akkor a 25cm2-hez 300-350W körüli teljesítmény tartozik, de még mindig ott van a huzalok elférésének problémája is.
Igen ez egy sima lemezelt M magos trafó. Igen én is erre gondoltam, ha megnézzük a két M102 a és b változatának keresztmetszet-arányait, akkor ennek a vasnak a 25,5cm2-ével kb. 300-350W adódhat, ahogy Te is írod. Szerintem nem jól számol az a trafóméretező program. Nem lehet olyan nagy különbség.
hali
még csak most ismerkedem a trafó építéssel és az lenne a kérdésem hogy kiszámoltam hogy milyen vastag huzal kell de nincs olyan csak egy picivel vastagabb és az attól jó-e lesz mert ugye ha vastagabb akkor több Amper bír de ha nem így van akkor javítsatok ki .
Szia
Igen a vastagabb huzal nagyobb áramot bir, és tőbb helyet foglal. A nagyobb áramnak a vas fog határt szabni. Az kezd el melegedni. üdv.
Sziasztok
Találtam egy régi EI magos transzformátort, ha jól sejtem hangfrekvenciás transzformátor volt, szétszedtem, letekertem, és most újra szeretném tekercselni hogy hálózati feszültségből +35 és -35 voltot csináljon. Elbír ez a vasmag 400VA teljesítményt? És ha igen akkor hogyan tudom kiszámolni a menetszámot, stb-t?
Szia!
Hát ez nem egy oroszlán, ha jól látom a méretekből akkor ez egy M85A vascsomag, tehát "M" mag és nem EI. Néhány hozzászólással ezelőtt megtalálod az M magokra vonatkozó táblázatot, ha valóban M85A típus, akkor megtalálod benne. Ha ez olyan mint gondolom, akkor kb. 70VA-es sajnos. 400VA-hez sajnos sokkal nagyobb trafó kell. Ha a lemez kerete egyben van, és a közepén lévő nyelvet lehet egy picit kihajtani (nem annyira, hogy meggörbüljön), akkor ez M mag. A méretéből, a 85-ből adódik a típusa is. Nézd meg légyszi, ha nem így van akkor elnézést kérek, csak nem látszanak jól az adatok a képen.
Szia
Hát igazad volt ez sajnos tényleg egy M85ös vasmag max 70VA teljesítménnyel a méretéből ítélve azthittem nagyobb telesítményt várhatok majd tőle. Tudom, hogy ez nem egy kapcsoló üzemű trafó, de ki lehetne belőle hozni egy kicsit többet a frekvencia növelésével?
A frekvencia növelése sajnos nem fog eredményre vezetni, mert ezeket a magokat 50Hz-re tervezték, és ezen a frekin adják le a legnagyobb teljesítményt, és itt a legjobb a hatásfokuk. Ha növeled a frekit akkor drasztikusan növekednek a veszteségek. Nagyobb frekire porvasmagot javasolnék.
Reménykedtem hogy végre lesz egy nagyobb teljesítményű trafóm is Dehát most be kell érnem ennyivel is. A semminél ez is jobb köszönöm a segítséget.
Sziasztok!
Egy "hálózati biztonsági szigetelő transzformátor" miben különbözik többi trafótól? 2X35VAC és 2x6A-es trafót ilyen néven árulnak. Alkalmas lenne ez erősítő(quad405) hajtására?
Alkalmasnak alkalmas, csak ez drágább, mint ami szükséges lenne. A biztonsági transzformátor azt jelenti, hogy a primer- szekunder között az átütési feszültség nagyobb mint egy erre a célra előre meghatározott, pl. 2 kV, vagy nagyobb. Ezt úgy érik el, hogy a primert, és a szekundert külön kamrába tekercselik. Ha teljesítményben megfelel, akkor használhatod.
Ismét tanultam valamit, köszi szépen! Egyébként nem olyan drága amit néztem, 2000et megér
Figyuzzatok mikrótrafóval lehet egyenármat transzformálni pl:egy 12 v-s batrirol lehet csinálni 220V-T?
Vagy hogy van ez?
Semmilyen trafóval nem lehet egyenáramot transzformálni!
A 12 V egyenből először váltót kell készíteni, pl. kapcsolgatással, amit aztán lehet tovább alakítani. (inverter, konverter, transzverter)
Helló
Mostanra tudtam szerezni vasmagot meg huzalt de a huzal 0,6mm-es és duplán tekertem fel,és 8sort. 2-3ohm et mértem a két végén.
És működik? Közben Vaterán volt több ilyen fojtó.
Azért 2 Amperes biztosítékot tegyél vele sorba.
Sziasztok.
Van egy 8cm^2 keresztmetszetű hipersil vasmagom van rajta primer és úgy tűnik olyan 180-200Va-t képes lenne leadni egy trafóméretező program szerint. A szekundert kéne újratekerni, de nincs itthon zománcszigetelésű tekercs. Két lehetőség van vagy elmegyek venni és akkor megkérdezném tudtok e olyan helyet ahol olcsón lehet venni? A másik lehetőség hogy találtam valamennyi lakk szigetelésű tekercset. Ennek az eredetét nem tudom egyszer már valaki letekerhette valamiről mert kézzel vannak összetekerve, de nem látok szemmel jól látható sérülést rajtuk. Bevállalható e ilyen tekercs vagy jobb venni? (Hol érdemes venni, sajnos vidéki vagyok Debrecenben nem tudok ilyen helyet ahol olcsó.) Még egy kérdés láttam néhány trafón hogy szokott lenni egy rézlemez a tekercsek körül. Csináltam egy trafót, de nem tudom érdemes e rátenni ilyen lemezt 2 primer és 2 szekunderre van osztva a cséve. Azért nem tennék rá ha nem muszáj, mert azért érintésvédelmi szempontból nem túl szerencsés egy ilyen rézlemez. (A trafóról mellékelek képeket, sajnos nem túl jó minőségűek elnézést érte. )
Szia!
Melyik mérete 2*8 cm? Kellene az O alakú vas teljes magassága. Célszerű lenne egy műhelyrajz, ami alapján fel lehet méretezni, mert az egérhez képest kicsinek tűnik a vas. A primer réz átmérője is segítene. Drótot Kistarcsán kapsz kimérve. Függ attól mit akasz tekerni belőle. Érdemes újat venni, rá való prespán csővel, és néhány ív szigeteléssel, spay formájú lakkal. (egy darabhoz... végülis nem drága) Réz lemeznek nem sok értelme van ennél a magtípusnál, főleg, ha nem szkópot építesz belőle. A szórást csökkenti.
Helló.
Az a trafó nem az amelyiket tekercselni akarok. Az a kész trafóm az csak 25-30VA-es csak a labortáp kijelzőjéhez kell 4x9V 0.4-0.5A. Arról kérdeztem érdemes e a rézlemezt köré tenni, de akkor ennél a hipersil vasmagnál nem érdemes. Az elején írt vasmag amit meg akarok tekercselni 2x4cm-es és hasonló kialakítású mint az a kicsi. A kicsi az teljesen saját munka bakelit csévével lakkal kiöntve, nincs is hangja, csak azért tettem fel képet hogy ha kell rézlemez akkor hova érdemes tenni. Tehát visszatérve a tekercselni kívánt trafóhoz 8cm^2 a vasmag keresztmetszete az egyik oszlopon mivel szimmetrikusak ezért egyformán vannak gerjesztve. Egy trafóméretező program azt adta ki hogy 180VA-et ki lehet nyerni belőle. (Talán a he-s trafóméretező az.) A vasmag tenyér nagyságú. A kérédés az hogy érdemes e felhasználni lakk szigetelésű tekercset vagy jobb venni? Venni hol lehet olcsón és kis tételben? Lehetőleg Debrecenben. |
Bejelentkezés
Hirdetés |