Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1443 / 3993
(#) kadarist válasza janikukac hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Szia!
Jól benedvesíted a lábakat folyasztószerrel, majd összefolyasztod az ónt az egyik lábsoron, miközben húzod az IC aktuális oldalát felfelé. Majd ugyanezt megteszed a másik oldalon is. SMD kiforrasztás
(#) janikukac válasza kadarist hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Énnekem a fenyőgyanta a szerem.. Azt akarom kérdezni, hogy nagyon könnyen elmehet az IC? Nekem kellene, és nem az a lényeg, hogy kijöjjön, és ne bírjam többet használni.. Köszike előre is !
(#) pucuka válasza Robi98 hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Más eset a dióda, ellenállás, ezek passzív elemek, és más eset az áramforrások, elemek, akkumlátorok, ezek aktív elemek, és kétpólusúak. Az erősítő elemek cső, tranzisztor, speciális esetek, a bemenetük felól passzív, a kimenetük felől aktív elemeknek látszanak, mert négypólusúak (persze léteznek passzív négypólusok is). Az aktív elemeknél mindíg van egy belső erő (elektromotoros erő), ami az elektronokat a negatív póluson tartja, és csak egy külső passzív elemekből felépített lezáró áramkörön engedi visszatérni az aktív elem pozitív pólusára.
(#) kadarist válasza janikukac hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Nem megy az olyan könnyen tönkere. Gyorsan kell csinálni és akkor nem lesz gond. Érdemes fenyőgyanta helyett alacsony olvadáspontú folyasztószert használni, ami ráadásul tisztább és könnyebben eltávplítható, mint a gyanta.
(#) janikukac válasza kadarist hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Ez drága, nincs erre pénzem, viszont van valami pasztám. Amit ismerős arra használ, hogy kiforrasztás után a forrpontot könnyen le tudja tisztítani.
(#) Robi98 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Igen, de egy elemnek nem a pozitív pólusából áramlanak a negatív felé az elektronok?Mert ha valami oknál fogva ez fordítva történne meg akkor már egyből megérteném.
(#) pucuka válasza Robi98 hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Az elektronok mindíg a negatív pólustól áramlanak a pozitív pólus felé. Azért negatív a negatív pólus, mert ott nyüzsög a sok elektron, ha nincs zárt áramkör. Az áramforrás belső feszültsége tartja ott őket. Ha zárod az áramkört, akkor elindulnak a pozitív elektróda felé, az áramkörön keresztül, ami passzív elemekből épül fel (egyszerű esetben).
Pl. ha egy kondenzátort feltöltesz, az egyik elektródájára sok elektront töltesz egy külső erő (feszültség) segítségével, majd miután megszünteted ezt a külső erőt, az elektronoknak nincs hova menniük, mert a dielektrikum nem engedi. Ha a kondenzátor sarkaira egy ellenállást kötsz, (zárod az áramkört), az elektronok azonnal elindulnak a pozitív pólus felé, folyik az áram. Az elemnél, akumlátornál (nevezzük inkább áram-, vagy feszültség forrásnak) ezt a belső erőt (feszültséget) kémiai úton állítják elő.
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Sikerült így két IC-t is kiforrasztanom, mint a vidiben, igaz nem használtam hozzá a gyantát sem. Miután kiszedtem, rohadt forró volt. Megsütötte a kezem, ha ráraktam. Ez azt jelentheti, hogy az az adott IC meghalt?
Úgy csináltam, hogy szépen vastagon összeónoztam a lábakat. Felhevítettem az ónt két oldalról, közben fogtam csipesszel az IC-t, és levettem.
(#) speedbump hozzászólása Szept 10, 2011 /

Sziasztok,

Megmagyarázná nekem valaki az alábbi áramkör működését? (mórickásan)

http://egykalapalatt.info/images/FTFKKU6Z2HEWIFNTP5.MEDIUM.jpg

Köszönöm.
(#) kadarist válasza speedbump hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Szia!
A tranzisztorral megvalósított negatív visszacsatolás stabilizálja a LED-ek áramát (mórickásan).
(#) speedbump válasza kadarist hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Akkor másképp fogalmazok. A tranzisztorok működéséről csak homályos fogalmaim vannak. Elmagyarázná valaki, hogy hogyan viselkednek ebben az áramkörben?

Köszi
(#) Robi98 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Köszönöm!
Most már értem.Sajnos még csak kezdő vagyok ebben az egészben, és valami oknál fogva mindig azt hittem, hogy az áramforrás pozitív sarkától a negatívig áramlanak az elektronok.Most már nem fogok hülyén meghalni
(#) speedbump válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Jól értem?

A bekapcsolás pillanatában mindkét tranzisztor zárva van. Az R1 miatt a Q2 FET nyit (ha jól tudom nyitott állapotban szinte nincs ellenállása).

Ekkor a ledeken és a Q2 D-S-en keresztül elkezd áram folyni az R3-n vagyis van potenciálkülönbség lesz a Q1 B-E között. Emiatt a Q1 nyitni akar, vagyis próbálja zárni Q2-t de emiatt csökken a R3-on eső feszültség vagyis csökken a B-E fesz emiatt Q1 már nem is akarja annyira zárni Q2-t.

Ezen eljátszanak egy darabig, de végül stabilizálódik az állapot.

Ez stimmel?

Az Ohm papás részt nem nagyon értettem, hogy mit és hogyan lehet itt kiszámítani.

A másik, hogy hogyan lehetne ezt leszimulálni valahogy (TINA van)
(#) pucuka válasza speedbump hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Az az "eljátszanak egy darabig" piszok hamar lejátszódik. Sokkal jobb, ha megérted egy áramkör működését, mintha bambán berajzolod a Tina -ba. És az ilyen, viszonylag egyszerű áramkörnél könnyen megtanulod. Ohm bácsi ott jön a képbe, hogy a tranzisztor bázisellenállásán eső feszültség fogja végül is meghatározni az áramgenerátor áramát.
(#) qwertz0 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Köszönöm, így már teljesen értem.

Tudna valaki linkelni egy normális sémát, hogy hogy kössek össze pl. 10 db AA és AAA elemet a legkevesebb pénzköltéssel úgy, hogy 12 VDC-m legyen.

Ha jól értem, akkor hibáa kötök össze 10 db-ot, mindenképp a legkisebb kapacitású határozza meg az össz. teljesítményt!?
(#) speedbump válasza pucuka hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Igen, ezért sem rajzoltam be bambán a TINÁ-ba hanem kérdeztem

Egyszerű RLC köröket nagyjából megértettem, de mivel programozó vagyok nagyon nehéz felfognom, hogy ezek a visszacsatolások hogy működnek

Úgy alapvetően a tranzisztorokat is értem, de hogy lehetne elkezdeni a visszacsatolások megértését?
(#) pucuka válasza speedbump hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Azzal a gondolatmenettel, amit köbzoli írt. Elindítod a gondolatmenetet egy kezdeti feltételekkel, ami ugye többnyire feszültségmentes állapot, és folytatod az áram haladási irányának megfelelően. Ahogy Te is írtad, először minden zárva van. Aztán a többi, ahogy írtad, körbe körbe, és kiderül. Ha nem, akkor változtatni kell valamilyen feltételen. Minden visszacsatolásnál körbe lehet menni, többször is. Közben figyelsz a feszültség, és fázis viszonyokra.
(#) wlinux hozzászólása Szept 10, 2011 /

Sziasztok skacok!
Lenne egy triviális kérdésem: Vettem egy impulzus relét. Ezt:
Terhelés néküli állapotában kézmeleg, ez rendjén van? Nyilvánvalóan az elektronikának kell a fogyasztás, de picit soknak találom a melegedést.
A findert ismerem, de az hangos. ) Ez halk, de melegszik.

Köszönöm.
(#) denonka hozzászólása Szept 10, 2011 /

Sziasztok segítségeteket szeretném kérni van 1 régi Pioneer erősítőm!és mivel 1975-ös szeretném kicserélni a kondikat benne nem mindet! csak a tápszűrőt,meg a kimeneti kondikat de hiába kerestem minden fele 35mm-es kondi épp lenne,de nem 2200µF-os hanem több jóval (10000) az a kérdésem,ha ilyet tennék a kimenetre,lenne valami baja?rosszul szólna vagy mi?előre is köszönöm aki tud segíteni
(#) Balaa16 válasza denonka hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Szia!
Szerintem nézd meg a kondi feszültségét. A 35mm-es 10000µF-os kondi biztosan jóval kisebb feszültségű, mint a 2200µF-es. A feszültség az oldalára van ráírva! Ha pedig kisebb feszültségű a kondi, mint kell, akkor durr lesz a vége
Üdv! Balázs
(#) deadlyroberta hozzászólása Szept 11, 2011 /

Tranzisztort\Mosfetet hogy lehet párhuzamosan kötni?
(#) Doncso válasza deadlyroberta hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

(#) Doncso válasza denonka hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Ha feszültsége megfelelő, a kapacitása nyugodtan lehet nagyobb, ez jót tesz a tápnak is és a hangnak is, nagyobb méretű kimenő kondi adott esetben mélyebb hangokat enged mint a kisebb. A fesz tűrésre figyelj oda.
(#) deadlyroberta válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Köszi mind a 2ötöknek.
(#) deadlyroberta hozzászólása Szept 11, 2011 /

Másik kérdésem:http://www.vicol-audio.ro/img/quasar/Sch_Quasar%20amp%20ver13.pdf menyit tud? 400 at számoltam kb.
(#) deadlyroberta válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Germániumal quad 405? Vices figura vagy Zoli

Sehol, most csak azzal foglalkozom már.
(#) denonka válasza Balaa16 hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Szia! azt vágom,hogy nem lehet kisebb feszültségű!én azt kérdeztem,hogy a kimeneti kondi lehet-e nagyobb,mint 2200uF?mert ilyen kapacitásba 35mm átmérőjű nincsen! csak 10000uF!és ha ilyet tennék helyébe másképp szólna-e?egyébként 35V-os,és a 10000µF-os meg 63v!
(#) kadarist válasza denonka hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Szia!
De fontos, hogy 35mm-es legyen? Kisebb átmérőjű nem lenne jó?
(#) Doncso válasza denonka hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Látom, nem figyelsz, már írtam választ.
Következő: »»   1443 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem