Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1446 / 3993
(#) chocob válasza neogeo2 hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Bővebben: Link
Pont így néz ki csak nincs szürke sáv a katód mellett + rá van írva hogy non polar. Egy nem tecnikai paraméter van rajta: u2c, ez alapján sem találom az adatlapot.
(#) SzervízMacska válasza jokerkiller hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Én még nem hallottam androidos telefonnál erről a funkcióról, ám ha mégis létezik, biztosan kábel is kapható hozzá...
(#) jokerkiller hozzászólása Szept 13, 2011 /

az usb toldót nem nagyon tudom hogy kell megcsinálni. Két usb hosszabbítóról, levágtam a bemenet részét és az okat akarom összekötni. Namost a színek ugyan azok mindkettőnél, szín szerint kössem öket , vagy esetleg valahogy máshogy ? Hogy lenne ez jó ? Nem merek próbálkozni mert féltem a telómat :-/
(#) jokerkiller válasza SzervízMacska hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

tudja, keress rá ! többek közt ezért választottam ezt mert tudja az otg-t meg felmegy rá a backtrack is ! Na de nem ez a lényeg , még csak vaterán van ilyen azt meg utálom. Az usb toldóra nincs ötleted véletlen ?

Szinek alapján én sem mernék... Kitudja, keleti barátaink mit hova kötöttek? Éppen ezért jó lenne megmérni - szerintem. Az ilyen jellegű kérdéseken mindig elcsodálkozom, mikor minimális spórolás miatt komoly értékeket kockáztattok. Mikor ilyen drága telókat vettem, nem okozott gondot egy gyári tartozék, ha érted... Az usb csatlakozók lábkiosztása a neten szabadon hozzáférhető!

hát a telót kaptam nyári munkáért. de ha kockázatos akkor inkább holnap megkEérdezem az usb toldót boltban azért köszi

de egyébként szét tudom azedni még jobban is csak nem tudom hogy hogyan kell összekötni őket

na erről lenne szó (alul a kép ) mindkettőből 4 vezeték piros fehér zöld és feka , és a másikból is

Előbb írtam, hogy mérd meg, melyik vezeték hová megy. Ha ez gondot okoz, tényleg jobban jársz egy kész termékkel.

Szerk.: A képeden nincs semmi...
(#) ColT hozzászólása Szept 13, 2011 /

Hello!

Na most láma leszek

Kellene egy szabályozható kistápot építenem, digitális konyhamérleghez (Nincs kedvünk folyamatosan elemeket venni bele.)

LM317 nincs itthon, azzal lenne egyszerűbb. Hasonló megoldás akadna LM340-nel, az van is. Referenciakapcsolást megépítettem,azaz ezt, R1 330ohm, poti 4,7k, 5V-t kap a bemenetére.
Üresjáratban szépen szabályoz, be tudom lőni a megfelelő feszre, de ha beterhelem, akkor leesik a kimeneti fesz a szabályozás legalsó állásába...

Mivel a mérleg nincs kéznél (még), ezért 6V-os kis izzóval, meg PC ventilátorral terheltem, annál a mérleg sem fog többet fogyasztani. (Mondjuk ha a mérleg közelében leszek, akkor LM317-t is tudok már venni, de most érek rá, jó lenne előre megoldani a tápot.)

Kérdés, ennek így is kell működnie, és félreértettem az LM340 alkalmazását, vagy valamit nagyon rosszul csinálok?

lemerült az elem a multiméteremben így nem tudok mérni sajna :'( na köszi az eddigi helpet ! jó éjt !
(#) Hp41C válasza ColT hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Szia!

Gondolom, a mérleg eleme 3V -os... Az LM140 / LM340 -nek minimum 2 V -tal nagyobb bemeneti feszültségre van szüksége, mint amit a kimeneten szeretnél. Az 5V -ból 3V -os csinálni csak kis terhelésre fog tudni... Adj a bemenetére 9 - 12V egyenfeszültséget, akkor próbáld a 3V -ot beállítani a kimenetre, és próbálhatod terhelni.
(#) ColT válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

A mérlegnek 3,6-3,7V kell, másról nem működik... 12V-ról is bekapcsol, csak nem hajlandó mérni, ha nincs meg a referenciafesz (gratulálok oda is, mert a CR2032 is aztán 3,5-től 3,8V-ig bármennyi lehet Így biztos pontos )

A 2V-tal több bemeneti feszkó megvan, mert egy 5,9V-os dugasztáp adja a feszt, 350mA terhelhetőségű, szerintem az elég kéne, hogy legyen.

(Viszont a szabályozás 12V-ról sem megy...)

Amúgy viszont, lehet kevés neki a 4,7k-s poti...?
A szabályozó poti állásától hogy függ a kimeneti feszültsége ennek a dögnek? Jól gondolom hogy minél nagyobb ellenállás van a föld felé, annál nagyobb feszt ad ki?
(#) kendre256 válasza ColT hozzászólására (») Szept 13, 2011 / 1

Az LM340 doksijából én azt látom, hogy ez fix feszültségű stabilizátor. Van belőle 5, 12, és 15V-os kimeneti feszültségű. Ezeknél a feszültségeknél 2V-tal nagyobb feszültséget kell adni a bementére, hogy a típusnak megfelelő feszültséget adja a kimenetén.
Az általad megépített kapcsolás arra jó, hogy ha pl. csak pl. 5V-os típusod van, akkor abból lehet 5V-nál nagyobb változtatható feszültségű stabilizátort csinálni (megfelelően nagy bemenő feszültség mellett).
Ez az IC neked nem lesz jó, de az LM317-tel meg lehet csinálni a kapcsolást, az 1,25V-tól felfelé 25V-ig bármilyen feszültség stabilizálására beállítható.
(#) deadlyroberta hozzászólása Szept 13, 2011 /

Stereo enhancer-t hogy lehet csinálni? Ismertebb nevén mono-ból stereo-t. Fázisfordítós dolgok nem jönnek be... Persze nem kell agyonbonyolítani de lehessen álltani is.
(#) ColT válasza kendre256 hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Aham, * akkor ez tényleg kilőve, benéztem az adatlapot Nekem az jött le, hogy lehet változtatni a kimenőfeszt, azt' csók
Akkor marad a várakozás, meg a LM317 beszerzés Köszi!

* Ez valami új étkezési szokás ? Ha nem, akkor gondolom ez akart lenni : " értem ! "
(#) netnet.hu hozzászólása Szept 13, 2011 /

Helló!

Vettem egy MAXWELL MX-25 304-es multimétert, amihez adtak egy hőmérő szondát -/+5 for pontossággal.
A kérdésem az, hogy lehet-e hozzá gyártani vagy kapni nagy pontosságú szondát. Esetleg, ha levágom egy autós hőmérő zsinórját és potméterrel bekalibrálom, az szóba jöhet?
(#) bokor28 hozzászólása Szept 14, 2011 /

Sziasztok!

25W-os asztali ventillátort (230V) szeretnék valami egyszerű elektronikával lassabb forgásra bírni. Nem érzékelősre gondoltam, hanem olyanra, ami potméter tekerésre kevesebb-több delejt kap ezáltal gyorsul-lassul.

Már létező fórumra irányítást is köszönném.

üdv: I
(#) edison14 válasza bokor28 hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Fázishasitó kapcsolást kéne keresned.
(#) pucuka válasza edison14 hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Mint már többször írtuk, egyfázisú asszinkron motor (a ventilátorokban leginkább ilyenek vannak) nem nyerő megoldás sem a fázishasítós, sem a PWM szabályzós megoldás. Nézz körül a köbzoli linkjén jelzett topikban.
(#) bokor28 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Köszönöm a válaszokat!
üdv: I
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Nyerőnek nem nyerő, de kismotoroknál működik.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Egy darabig működik, aztán jön a jobbra csodálkozz, meg némi füstjelenség.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Kis teljesítményű aszinkron motorokat lehet szlippel is szabályozni. Cikk: Bővebben: Link
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Ez már itt eléggé OFF. köbzoli átirányította a kérdezőt a megfelelő topikba, ahol a témát lehet boncolgatni.
(#) proli007 válasza netnet.hu hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Hello!
Ez a dolog messze nem olyan egyszerű mint gondolnád. Nem ismerem a műszeredet, és képen sem lehet túl jól látni a szondát, de általában kézi-műszereknél K típusú hőelemeket alkalmaznak. Egy hőelem alap pontossága, általában 1-2°C, és uV-os tartományú feszültségeket ad. Ehhez jön még, hogy a hidegpont kompenzáció van vagy nincs, illetve milyen van a műszerben. A hőelemeket speciális kompenz vezetékkel csatlakoztatják a mérőmű bemenetére. A hőelem vezetékének anyaga meg kell egyezzen a hőelem két összehegesztet anyagával. Ezt szétszedni badarság. (meg sem tudod forrasztani)
Másik hőelemet lehetne hozzá csatlakoztatni, de ha neked pontosabb hőmérésre lenne szükséged, akkor a hőelemhez készült speciális műszerre van szükséged, nem egy multiméterre. Mert ennek, ez a mérése, csak egy kiegészítő szolgáltatás.
Nagy hőmérséklet tartományú hőmérséklet mérésnél ritkán van szükség nagy pontosságra, mert a mérést egyéb fizikai dolgok is erősen befolyásolják. Ha még is, kb. +850°C-ig, ellenállás hőmérőt alkalmaznak, pld. Pt100 érzékelővel és speciális linearizált (processzoros) jelváltóval. De gondolom számodra nem ennyire fontos a dolog.
Autós hőmérőben szinte biztos, hogy egy gagyi termisztor van alkalmazva, így ez nem alkalmas. De ha a műszered még is ellenállás változáson alapuló hőmérsékletet is mérne a kalibrálásoddal, legfeljebb egy ponton lenne pontos a mérés.
üdv! proli007
(#) enjoylife hozzászólása Szept 14, 2011 /

Sziasztok!

Nagyon megörültem, hogy van egy ilyen fórum, kb. az utolsó mentsváram. A következő lenne a kérdésem:
Adott egy gipszkartonból kivágott városrészlet alakú forma, amin nagy toronyházak vannak (persze csak makett, kb 2m magas). A házon kivágott pici füstüveg négyzetecskék jelképezik az ablakokat. E mögé szeretnék berakni led-eket, amik randomra fel és lekapcsolnak. A csúcs az lenne, ha a fényerő szépen lassan növekedne fel, majd lekapcsoláskor, szépen lassan halványulna el.

Ha valaki csinált már ilyet, vagy hasonlót, kérem szépen segítsen!

Én full hülye vagyok az egész témához
(#) zolika60 válasza enjoylife hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Nézz szét itt:Bővebben: Link
(#) Tarbur hozzászólása Szept 14, 2011 /

Sziasztok!
A standby fogyasztást hogyan lehet megmérni? 12V-os cuccról van szó, autóakkuról, de nincs adatom a nyugalmi áramfelvételéről, viszont jó lenne tudni.
(#) zolika60 válasza Tarbur hozzászólására (») Szept 14, 2011 / 1

Sorba kötsz vele egy árammérőt.
Következő: »»   1446 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem