Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Kösz a segítséget mindenkinek.
Még lenne 2db kérdésem és aztán "mindent" tudok. Az erősítő teljesítményét hogy tudom meghatározni 4 ill. 8 ohmos terhelésre? (Még nem döntöttem el 4 vagy 8 ohmos hangszórót szerezzek hozzá, érdekelne azért a maximális teljesítmény, hogy melyikkel mennyire hajtható ha egyszer majd azért kéne. Eddig olyat találtam hogy (Upp*Upp)/(8*Rt) ez mennyire reális? Van ennél pontosabb is?) A másik kérdésem amire nem találtam választ eddig sehol, hogy mik az erősítő pontos paraméterei? A harmonikus torzítás érdekelne főleg.
Azért van a paneltervben irfp240/9240.
(a C11-C12-ről lemaradt egy nulla)
Az első gondolatom a VF volt, de abból kering itt a hobbielektronikán elég sok féle.
Ami megtetszett a két N-es (irfp150, ha jól emlékszem)verzió. Nem készítettem még fet-es végfokot, hajt a kiváncsiság.
Fetesből szerintem ez az egyetlen amit érdemes megépíteni (illetve inkább a pwm). Maradj a komplementernél, azon belül azt a verziót építed meg amelyik neked szimpatikus.
Szuperül működik . 10k ellenállásokkal és egy 50k potival építettem. Mikor csillapít többet ? 10k ellenállásokkal ,vagy 47k-val?
47-el, de kisebb a csatornák közötti egymásrahatás.
Jössz egy konkrét hangszóró típusszámmal 300W RMS Big Gun tölcséreshez..
És mégis mire kellene? Bontást akarsz válalni . Cirokl mesélte ,hogy segítkezett egy ilyen láda építésébe egy ismerősnek ,és beleeszkábáltak egy 25 cm -es vidi hangszórót ami ugye nem oda való. Akkora hatásfoka van a ládának ,hogy így is irdatlan basszusokat adott.
Sziasztok kérlek segítsetek egy kérdésben, elakadtam és már csak a fórumban bízhatok.
Van egy 200w hídalt végfokom (TDA7294 páros) és erről szeretnék egy fejhallgató leágazást csinálni. Próbálkoztam már több fejhallgató erősítő panel beillesztésével de egyik sem működik rendesen mert gerjed meg torzít meg ilyesmi, viszont nagyon sok erősítőnél láttam, hogy csak egy 2wattos ellenállással van a végfokról leágaztatva a füles kimenet. A nagy kérdés -megoldható ez egy ilyen nagy teljesítményű végfok esetében is? És a hidalt kapcsolás miatt? mert minimum 8 Ohmos a végfok a fülesek meg 32 Ohmosak általában lehet ebből baj? Ha lehet ellenállással megoldani hogyan tudnám az értékét és teljesítményét meghatározni? minden válaszért hálás köszönet nagy segítség lenne
470 ohm soros ellenállást ajánlok a fejhallgató elé. Bővebben: Link
köszi a választ kipróbálom.
...az egyébként hogy van, hogy a 10W-os végfokról is lehet fejhallgatót hajtani (soros ellenállással) meg 200Wattosról is? hová tűnik a 190Watt különbözet? nem egészen értem...
A fejhallgatónak csak pár tized watt teljesítményre van szüksége. Ennek 15x-e, azaz pár watt alakul hővé a 470 ohm ellenálláson. Ennyi fogja az erősítőt terhelni fejhallgatózás közben. Amúgy sem szokás ilyenkor az erősítőt teljesen feltekerni. Az előtét ellenállás első sorban a jel/zaj viszony javítása miatt kell, másodsorban védi a fejhallgatót a túlterheléstől.
Hali! Mindenkinek! Erősítőt szeretnék csinálni. Már meg van az alap részek csatoltam képeket, már csak a végfok modul hiányzik . Valaki tudna segíteni hogy milyen végfokot csináljak rá. Nem kéne nagy, kb 2x20w 2x25w Az az igazság hogy nem nagyon értek hozzá azért kéne a segítség. Köszi előre is.
Írd le a tápfeszt, nem bírom elolvasni. A hangfalad hány ohm -os?
2x21V-ot látok, azaz a szimmetrizáció feltételei adottak.
Talán egy Ic-s, kapcsolás lenne kezdetben a legcélszerűbb? (2x6800µF szűrésű a táp)
Üdv.Ha icset akarsz akkor erre a tapfeszultsegre ajanlom a tda7265,vagy ha nem icset akkor azt hiszem a vf3 szepen menne rola.Egyebkent hany wattos a trafo?
Helló! itt van ezen jobban látni.
Helló! Ott a kép meg csináltam hogy ki lehessen olvasni az adatokat amúgy a trafó 250w és 2x14 voltot ad le üresben.
Meg tudná valaki mondani, hogy mekkora a harmonikus torzítása a vf2-nek vagy a conductornak? Van erről valami adat vagy mérte már valaki? Mégis mennyi lehet max. teljesítményen?
Udv,
En mar mericskeltem egyszer conductort, de alkalom adtan ujra meg fogom merni, mert nem jegyeztem fel a meres korulmenyeit (sajnos). Csak annyi ismert, hogy 4.7ohmos muterhelesen mericskeltem es kb. 0.02% koruli THD-t mertem 1kHz-en RMAA-val, de ez az adat igy onmagaban nem sokra hasznalhato, nem jellemzi igazan az erositot. Legkozelebb masik programot hasznalok majd, tobbfele torzitasfajtat megmerek ill. lejegyzem a meresi korulmenyeket is.
Mielőtt ajánlanál TDA7265-öt tájékozódj afelől, hogy milyen impedanciájú hangsugárzója van. Ha 8Ohm-os akkor még elmegy a +-21V-ról, de ha kisebb, lehet ám füst, és könnypatak. A VF3 tápfeszültségigénye csak spec. IC-vel lehet 21V, de ekkor már módosulhat néhány elem benne.
Hali! Te milyen végfokot ajánlanál rá és segítenél amúgy 4ohm-os hangszórókkal akarom majd hajtani.
Úgy érzem a TDA2050 erre lett kitalálva. Gyártasz nyákot, vagy kittelnél.
Hali! Köszi a tippet de ez egy mono erősítő. Én egy sztereó erősítőt szeretnék.
Egymás mellé teszel kettő ilyet és már készen is van a sztereó erősítő.
Helló! Kapcsolási rajzot hol tudok szerezni.
Így néz ki egy csatorna. Ha magad készíted a nyákot akkor a táp részt össze lehet vonni.
Mindenre Quad
Beírod a gugliba az IC nevét és özönlik rád a rajz. Keress képekre.
Eszed tokja!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |