Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LM1036 sztereo hangszínszabályzó áramkör
Témaindító: Krajcsooo, idő: Máj 29, 2006
Témakörök:
A TDA mindket oldala egyazon traforol megy, es azzal minden rendben. Igen, a ket szekunder közösített.
erre nem tudom rátenni az előfokot egyelőre.
Azt vizsgáld még meg, hogy nincs-e földhurok, ha egy trafóról hajtod a végfokot és az előfokot. Ezt pedig olvasd végig hozzá, jól jöhet: Bővebben: Link
Készülget a hangszínem ! De imitt amott nem értem a rajzot ! Ahol van egy kis piros ovális alak ott nem vagyok tiszta hogy mit illetve mekkora mértékegység kel oda !
Szia! A "000" ellenállás egy vezeték átkötést jelent. A "22" kondenzátor 22pF. A többi megjelölt elkó 16V, vagy nagyobb feszültségtűrésű legyen. Az értékek ezen a rajzon.
A C3és C8 jelű kondenzátor helyére az enyémbe ilyen Bővebben: Link került. A nyák rajz is ehhez készült. Természetesen elektrolit kondenzátor is megfelel. A másik kettő érték, megfelel Reloop kolléga leírásának.
Idézet: „reloop írta: Egy bevált módosítást szeretnék veletek megosztani. Zavart, hogy a hangerő szabályzó alacsony szintnél nagy holtjátékkal rendelkezik. Két diódával egészítettem ki a kapcsolást (légszerelve). Most már a 10-ig skálázott poti minden egységére esik változás.” Nagyon király. Én is beépítettem és megtáltosodott a hanerőszabályzás részletessége. Erőssen ajánlom mindenkinek! Bővebben: Link
Sziasztok!
Közben felmerült bennem egy kérdés: Az Urbán féle kapcsolásban a kis bemenetek miért mennek 47k + 10k ellenálláson keresztül az IC 17. lábára ami a zéner feszt adja? Miért pont 47k és 10k? Ez beleszól az előerősítés mértékébe?
Szia! A 47k a bemeneti ellenállást adja, úgy jó ahogy van. A 10k-ra a C26 miatt nem kerül hangfrekvenciás jel, tehát az nem befolyásolja az erősítést. Ha gerjedékenységet tapasztalsz a C26-ot párhuzamos 100nF -dal feljavíthatod.
Bővebben: Link
A következő módosításokat végeztem eddig: - R2, R7 cseréltem potméterre így szabályozható az előerősítés mértéke 1x-5x között. Nem tudom így van-e értelme meghagynom a nagy szintű bemeneteket - Az NE5532 (8) táp lába is kapott 100 nF szűrést. - Hangerő poti 2db sorosan kötött diódán keresztül megy a földre (köszi. reloop) - Beépítettem a Loudness comp. kapcsolót Egyenlőre ennyi. Mást nem hinném, hogy érdemes módosítani. Viszont az a roh..dt csippanás kikapcsoláskor nem akar megszűnni. Már próbáltam több különböző tápról hajtani az előerősítőt, de nem múlik el.
Üdv! Ha végképp lemondasz a magas szintű bemenetről, lecserélheted az R4,R9 (10k) ellenállásokat 100 ohm -ra.
A csippanással kapcsolatban kifogytam az ötletekből. Mivel úgy tudom TDA7294 véget használsz, ajánlok egy kísérletet. A némítás vezérlőben cseréld le a 30k ellenállást 270-470k értékűre. Ettől a bekapcsolási némítás hosszabb lesz, ezalatt lezajlik a kellemetlen effekt.
Nem tudom, hogy van-e így értelme a magas szintű bemenetnek, hogy az előerősítés 1x-5x között szabályozható.
A csippanás biztosan az előerősítés+hangszínszabályzásból jön. A kimeneten van a kivezérlés jelzőm és, ha leveszem a végfokot (igen TDA7294) akkor is látom a ledeken, hogy mikor kikapcsolom a felfutnak, de csak a bal oldal fut fel.
Ebből a rajzból nem tudok kiigazodni ! A kimenetekkel meg a bemenetekkel valaki berajzolna érthetően hogy mi hova megy?
A bemenetnél is nincs hely adva a testnek ! A kimenetnél úgyszintén nincs mert ahogy néztem a 22 pF kondi a testre kellene csatolódjon és azzal párhuzamban van a kimenet !
Kijavítottam a hibákat, így már remélem érted. A nyák tele GND-s tehát a földet bárhova forraszthatod a GND-re a ki és bemeneteknél de most ezt is berajzoltam.
Ez a nyakrajz most is a legrosszabb és hibásabb rajz amit én életemben láttam ! Meg ne sértődjön senki de így van 1) érthetetlen 2) rengeteg hiba van ! 3) Össze vissza sok felesleg ! 4 ) Helyenként indulásból szakadás van /volt !
Köszönöm észrevételeidet! 1) Nincs sértődés. 2)Tedd mellé a kapcsolási rajzot és lehet, úgy már érthető. 3) Sajnos nem vagyok profi tervező. 4) Nem mondtam,hogy ezt építs meg. 5) A 3 általam erre a panelra megépített előerősítő a bizonyíték arra,hogy kifogástalanul működik. 6)És ezzel részemről lezártam ezt a témát!
Miért teliföld? Az egy nagyon veszélyes játék, általában nem szokás ilyet használni (főleg nem azért, mert esetleg másképp nem tudod a panelt megtervezni, vagy mert az SL tudja és ki akarod használni).
Kimondottan gerjedékeny, és nem tudni merre fog bolyongani az áram a "felületen".
A panel lényegében a HIFI ELEKTRONIKA másolata. Az alkatrészek mérete miatt lett áttervezve ,de csak részben ! Nemcsak itt sok másik panelomon is alkalmazom a teleföld megoldást eddig nekem nem volt problémám miatta.
Önmagában a 'teleföd' itt szerintem pont, hogy kell csak arra kell figyelni, hogy ne legyenek sehova sem kötött réz szigetek.
Ezek tudják igazán megkeseríreni az életed.
Ezért szép a demokrácia, mert szerinted így van, szerintem meg másképp. De ez nem baj egyáltalán.
Ha nagyon kisarkítom, akkor hangtechnikában az a véletlen, ha nincs gond a teli-földdel. Az a baj, itt fontos merre, mekkora áram folyik, és ennek "tervezését" bizony a teli-föld kizárja. Én is tudok olyan kivételeket, ahol jól működik a dolog, de nem ez a jellemző. Nagy erősítésű fokozatoknál még kritikusabb a helyzet. Ezeknél viszont használnak olyan megoldást, hogy kétoldalas panelt készítenek, ahol a felső oldal egységesen GND, amit a lábaknál kihagynak egy körben, kivéve azokat a lábakat, amiknek ide kell csatlakozni. Ezzel egyfajta árnyékolást lehet létrehozni, de ehhez furatgalvános, kétoldalas panel kell, ami nem olcsó móka.
Épp itt van a kezemben egy régi Videoton 2x50W erősítő.
Az előerősítés és szabályzás panel vastagon földelve van. És ráadásként az egész egy fémházban van ami szintén a földhöz van kötve. Persze ez az erősítő elhat, de nem az előfok és a szabályzás hanem a táp és a végfok IC és kondig pusztítottak. Az én tudomásom szerint hangtechnikában az árnyékolás fontos. Viszotn a sehova sem kötött rézszigetek ellenségek. Véleményem szerint erre kell figyerlni.
Üdv!
El tudnád küldeni nekem a .lay fájlt, így javítva? Pont egy ilyen előerősítőre van szükségem most. (már ha a fiziológia is ki van vezetve rajta kapcsolhatóra )
Sziasztok! Mindig körülírom, hogy mit javaslok változtatni a kapcsoláson, most piros dobozokkal bejelöltem.
Az IC3 1es lábára kell kötni az NE máveleti vcc-jét?
Berajzoltam a táplálást.
[off]
Látom azért az én gondjaim és módosításaim is beletetted.
Asszem elakadtam.
Nem tudom az NE5532-t úgy odaépíteni, hogy nézzen is ki valahogy a cucc. Az lm1036-os rész meg annyira tetszik nem merem szétbarmolni... Az a baj, hogy nem fér oda ahol a potik vannak. Ott pont király helye lenne pedig (már ha nem lenne földhurok baja. Plusz a tápot mindenképp vezetékelnem kell így még a két panel között is, nem elég csak táppaneltől az egyik modulig. Hogy a francba csináljam oda, hogy jó legyen!? Ja meg a táplálás jó így? Nincs elcseszerintve?
Én azt most nem ellenőrzöm, hogy jó-e a kapcsolás, de ne ahhoz ragaszkod, hogy tetszik-e vagy sem.
Működjön zavarmentesen. Én a potikat vezetékkel oldottam meg nem forrasztottam a panelra. Amúgy nem tudom, hogy milyen eljárással készíted majd a nyákot, de túl szélesek a vezetősávok és ennyire ne ragaszkodj az 'autoGND'-hez. Ha kiigazodsz rajta itt az én első változatom. Még mindig ezt használom, de légszerelve pár dolgot már módosítottam.
Túl vastagak a vezetősávok?
Amúgy fotózással lesz elkészítve, olyasféle körülmények közepette, hogy "sz*r" tonerral hőálló fóliára nyomunk ki vagy 2példányt, amit összeillesztünk szinkronba, fényérzékeny lakk, fotózás stb, marás... Na most az a baj, hogy túl vékonykára se akarom hagyni a sávokat. Mert alámaródik. Abból indultam ki, hogy ha vastag az nem lehet gond. Ezek szerint mégis... A másik probléma, hogy ezt a teljes kitöltéses panelt nem nagyon vágom, hogy hogy kell megalkotni, amikor a fólia nagy része megmarad és GND-nek van használva. Ettől idegenkedek is, mert sosem csináltam.
Nincs olyan, hogy túl vastag vezeték. Nyugodtan hagyd így. Ha vékony egy vezeték, az komoly gond lehet, ha vastag az max csúnya, de nem ROSSZ!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |