Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szerintem ezt a teljesítmény-dolgot már kiveséztük itt párszor. Ennek ellenére mindig megjelenik a történet újra-és újra.
A 6E5P szerintem tud max 1,5W-ot (SE-ben). Ez átlagos gyári hangsugárzókkal biztos, hogy nem elég. Sajnos a zene nem csak egyhangú prüntyögésekből áll, hanem bizony vannak kemény dinamikacsúcsok, amibe a kis SE-k bicskája beletörik. Még a 6P14P-jé is. A GU50 már tud annyit, hogy megállja a helyét, de itt szinte már minden 6-8x-os, mint a 6E5P-nél. A másik belinkelt csövet én is használom, a tápegységbe, ahova az Oroszok eredetileg is tervezték. Vannak azért, akik eredményesen használják, én nem kínlódnék vele, az biztos.
Szerintem elég.
Ja és azt nem is írtam, hogy a lejátszó sincs mindig teljes hangerőre állítva, ill. egy hangfal szól, monóban. (próbapanel) ![]() Szóval ez a tapasztalat. Amúgy gitárosok írták, hogy 1 W-nál (kombó egy hangszóróval, persze az lehet hogy nagyon érzékeny) már kimenekülnek a szobából, illetve lincshangulat alakul ki a szomszédok közt.
Oké, én nem szeretném helyetted eldönteni, mi az elég. Egy bizonyos, a valaha ide sokat író Müszi fórumtársunk is a PCL86-os csövet bőven elegendőnek ítélte meg. Aztán később eképpen vélekedett az addig agyondicsért "gyermekéről". Szóval, csak ebből levonva a következtetést, gondolom, hogy később kevés lesz, most a teljesítményhiányt a produktum feletti örömérzés palástolja. Én 6P45Sz-eket, ill. 6P14P-ket (mindkettő PP) hallgatok, itt már nincs panasz a tudományra, de a kisebbik is 15W, ami éppen 10X-ese az 1 db 6E5P által szolgáltatott teljesítménynek.
A GU50-et majd én is ki szeretném próbálni.
A PP-hez nem értek, az már nekem túl bonyolult. ![]() A szakik azt mondják, a csövek akkor szólnak szépen, ha ki vannak hajtva. Ez meg így kivan. Szóval nem t'om.... Majd meglátom, előre nem mondok semmit. Még nagyon a "csövezés" elején vagyok. ![]()
Helló !
Az ilyen "bemenő/kimenő" impedanciáktól írnak egy cső adatlapján valahol valamit ? Mert én nem találtam. A végfokcsőnél írják az Ropt-t, de aztán mást semmit. (ha jól láttam) Az előfokcsövekről meg aztán végképp semmi ilyesmit nem írnak. Vagy honnan lehet az ilyeneket tudni ? Kösz !
Nem igazán szerepel ilyen adat egy erősítőeszköz adatlapján sem, tekintettel arra, hogy ezt igencsak befolyásolják a vele kapcsolatban álló alkotóelemek is. A csöveknél magasabbak az impedanciaértékek, mint a tranzisztoroknál. A bemenő impedancia alapvetően a rácslevezető ellenállás értékétől függ (hangfrekvencián), aminek az értékét szokták maximálni. Ez kis csöveknél általában 1M Ohm , kisebb végcsöveknél a fele. A kimenő impedancia triódánál kisebb, pentódánál magasabb érték. Sok múlik a kapcsolástechnikán is, katódkövetőnél ez igen alacsony is lehet, míg a szokásos földelt katódú beállításnál nem az. Nem beszélve a speciális kapcsolástechnikákról (SRPP), itt szintén egész alacsony.
Az értékét számítani lehet, nézz utána a dolgoknak Te is egy kicsit. ![]()
Zolikám, a mai világban ez bőven elegendő nekem. Legalábbis többre értékelem, mint a szándékosan kötekedő hozzászólásokat, mint amilyenek korábban itt is előfordultak. Pedig akkor is igyekeztem.
:pirul:
13.45 -kor kezdődött a munkaidőm a város túlsó végén. Erre volt időm, de majd máskor jobban odafigyelek erre. ![]() Amúgy szerintem a szmájlik nem vacakok. Én szeretem őket, kifejezőek. :wave:
Sziasztok!
Szerintetek ha a hangfalamra 4-8ohm impedancia van írva, akkor érdemes-e a kimenőt 6ohm-ra tekerni?
Az induktivitás mérés nem egyértelmű dolog! Erősen függ a mérőfrekvenciától, mérőfeszültségtől. Vagyis a mérőkétől. Ez a vasmag függvénye.
Előfordult, hogy azt hittem rosz a trafó, olyan kicsi L-t lehetett mérni. Nagyjelűen kifogástalan volt!
Sikerült szereznem tegnap egy darab Wima MKP4 4.7µF 250V -s szép piros krumpli méretű kondit. Kicseréltem az egyik csatorna (pcl86se-ben) bemeneti kondiját erre, a pentóda csatolója maradt 1µF valami névtelen MKP, másik csatornában mindkét kondi ilyen névtelen 1µF-es MKP.
Mit ne mondjak, ég és föld lett a hangzás különbség, a Wima-s csatorna gyakorlatilag lenyomja mélyben a másikat. Berendeltem Wimákat a többi csatornához, nagyon kivi leszek rá, mi lesz, ha a csatornák összes kondiját cserélem ezekre. 600Ft/darab áron jönnek, de úgy érzem, megéri. Apám pár pohár vörösbor után is kapásból megmondta, melyik csatornába tettem be a Wimát. Nincs véletlen Pécsi köztetek, akinek van némi műszere, legalább egy jel generátor meg egy szkóp? Jó lenne kicsit kimérni, hogy mit hoztam össze eddig.
Nem akarlak elkeseríteni, de az induktivitás nem függ a frekvenciától. Az induktív ellenállás, impedancia viszont igen. Esetleg az induktivitás veszteségeinek van némi frekvencia függése, de nem az induktivitásnak. Feszültség függése is csak az alkalmazott vasanyag miatt van.
Így nem lehet korrekt módon összehasonlítani dolgokat. Olyan, mintha azt mondanád: Jé, az 500-as motor jobban gyorsul, mint a 250-es. A 4,7 µF -es kondi nem 1 µF -es. Persze, hogy több mélye van, hisz csaknem egyötöde alacsony frekvencián az impedanciája. Akkor áradozhatnál a WIMA hangzásáról, ha az is 1 µF lenne. Akkor tényleg a gyártmányok közötti különbségről beszélhetnél, nem pedig az értékek különbözőségéből adódó eltérésről.
Eh, csak volt egy kis sikerérzetem, de most már mindegy...
Persze, hogy az érték is eltér, de maga a hang milyensége is megváltozott. Nehéz megfogalmazni, szerintem részletgazdagabb lett a mély jóval, és nem csak azért, mert csökkent az impedanciája kis frekin, hanem egyszerűen jobb ez a kondi, mint a névtelen MKP.
Sőt.....
Ha még megtennéd, hogy a pentóda csatoló kondija helyett teszed be ezt, (persze a tápfeszre figyelj, lehet,h nem elég a 250V), akkor lehet,h dobsz egy hátast. ![]() Ha a forrás készülékedben van kicsatoló kondi (elvileg kell,h legyen benne, mert majdnem minden készülékben van), akkor a csővi bemenetéről el is hagyhatod. Egy próbát megér...... Üdv. Peti
Már játszadoztam a gondolattal, ki is fogom próbálni. 223V DC van a kondi trióda felőli lábán.
A jelforrások egyike PC hangkártya, a másik pedig asztali CD lejátszó.
Inkább az asztali CD lejátszóval próbáld meghajtani.
A PC-s dolgot nem ismerem, nem hallgatok onnan zenét. A tápfesz értéke a kondinál határeset, de gy próbára még elmegy. Javaslom, hogy inkább 400V-os kondikat használj, ha tudsz.
Igen, a minőségi zenét az asztaliról tolom, számítógépről a filmek mennek, meg azok a flac-ben lévő zenék, amik nincsenek kiírva.
Per pill még nincs beépítve a hangerő szabályzó dupla potim, így egy Mitsubishi, állítása szerint HI-FI sztereó videó van az erősítő és a cd lejátszó közé kötve mint hangerő szabályzó, fene tudja milyen úton szabályoz, de így is eléggé lenyomja a hangminőségben a PC-s forrást, pedig a gépben sem alaplapi rettenet, hanem egy Audigy1-es van. Persze rendes potméter már megvan, csak amíg nem kezdem el a dobozt, addig nem akartam még vele szórakozni, de term. be lesz építve a videó kiváltására. A kondi áthelyezéssel kapcs. igazad volt, bemenetit kiszedtem, áthidaltam, a kondit meg betettem a Pentódáé helyére, elég komoly javulást értem el. A rendelést meg már leadtam, most már ezek a 250V-s Wima kondik lesznek ott.
Sziasztok!
Gitározok, és szeretné kegy kisebb csöves cuccot itthonra (ha valaki ismeretes egy Marshall DSL201 nagyon jó lenne) kb 20 watt körül, természetesen fullcsöves. Ez a cucc kb használtan 100e, namost nekem pon 100e-el kevesebb pénzem van rá. azt kérdezném, hogy olcsóbb, építeni egyet, vagy inkább ne is kezdjek bele? itt Köszi!
Sziasztok!
Két kérdésem lenne: Bővebben: Link Ebben a kapcsolásban az anódfesznek kb hány watt trafó kell? A második: honnan lehet túrni ilyen trafót? Én 120V-os trafót csak EU/USA trafónak láttam, >100W teljesítménnyel..
Nekem ez elég meredeknek tűnik. Kezdd valami egyszerűbbel, mert ehhez nyákot is kéne tervezni stb. stb.
Ha erről csak egy 6n2p megy, akkor már szerintem egy 20W-os pici is túlságosan elég. A fűtése 2-3W és az anóddisszipációja is ennyi. Két szembefordított trafóval lehetne kipróbálni, nem túl korrekt módon (220/6V fűtés, majd erre egy szembefordított 12/220V). Akkor meglenne a 120V környéke és a fűtés is mindjárt. Nyáktrafó például.
Most nézem, hogy két csövet igényel. Csövenként szerintem 10W elegendő.
Ezen a szembefordított trafós dolgon én is gondolkoztam, de elég gánya dolog, főleg hogy highend közelinek szánom a készüléket, amibe lesz.
![]()
Idézet: „"Ezen a szembefordított trafós dolgon én is gondolkoztam, de elég gánya dolog, főleg hogy highend közelinek szánom a készüléket,"” Bocs, de az nem itt kezdődik. Kérdezz meg pár pár olyan fórumtársat, aki fent van más honlapokon is.
Sok videóban van AGC (másik nevei ALC, vagy AVC), ami elveszi a zene dinamikáját. Ha kikapcsolható, kapcsold ki.
Helló!
Az erősítőd mérésére,ha még nem találtál műszereket,akkor szerintem töltsd le az RMAA 5.5 -öt. Elég jó és összetett, mérhetsz frekvencia átvitelt,dinamikát torzítást,zajt... (arra vigyázz,ne legyen 1V-nál nagyobb jel a hangkártya bemenetén,az erősítő kimenetét le kell osztani. A műszerek úgyis kellenek majd,ha az elektronika érdekel.
Most viszont én kérdeznék mindenkitől:
Szeretném eltüntetni a maradék zajt a kimenetről. Mind hosszú kábellel és hangszóróval, mind műterheléssel van zaj a kimeneten. Megmértem, ~20mV pp, 50hz. Feltehetően a trafóm szórja meg a kimenők vezetékeit, de másképp nem fért el. Természetesen ők is sodorva vannak, a hálótrafóm pedig árnyékolt és műgyantával kiöntött. Van esetleg valamilyen ötlet? |
Bejelentkezés
Hirdetés |