Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1256 / 2208
(#) marone válasza marone hozzászólására (») Okt 10, 2011
Ez a másik.
(#) Imi65 válasza marone hozzászólására (») Okt 10, 2011
Szerintem ezt a teljesítmény-dolgot már kiveséztük itt párszor. Ennek ellenére mindig megjelenik a történet újra-és újra.
A 6E5P szerintem tud max 1,5W-ot (SE-ben). Ez átlagos gyári hangsugárzókkal biztos, hogy nem elég. Sajnos a zene nem csak egyhangú prüntyögésekből áll, hanem bizony vannak kemény dinamikacsúcsok, amibe a kis SE-k bicskája beletörik. Még a 6P14P-jé is. A GU50 már tud annyit, hogy megállja a helyét, de itt szinte már minden 6-8x-os, mint a 6E5P-nél.
A másik belinkelt csövet én is használom, a tápegységbe, ahova az Oroszok eredetileg is tervezték. Vannak azért, akik eredményesen használják, én nem kínlódnék vele, az biztos.
(#) marone válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 10, 2011
Szerintem elég.
Ja és azt nem is írtam, hogy a lejátszó sincs mindig teljes hangerőre állítva, ill. egy hangfal szól, monóban. (próbapanel)
Szóval ez a tapasztalat.
Amúgy gitárosok írták, hogy 1 W-nál (kombó egy hangszóróval, persze az lehet hogy nagyon érzékeny)
már kimenekülnek a szobából, illetve lincshangulat alakul ki a szomszédok közt.
Oké, én nem szeretném helyetted eldönteni, mi az elég. Egy bizonyos, a valaha ide sokat író Müszi fórumtársunk is a PCL86-os csövet bőven elegendőnek ítélte meg. Aztán később eképpen vélekedett az addig agyondicsért "gyermekéről". Szóval, csak ebből levonva a következtetést, gondolom, hogy később kevés lesz, most a teljesítményhiányt a produktum feletti örömérzés palástolja. Én 6P45Sz-eket, ill. 6P14P-ket (mindkettő PP) hallgatok, itt már nincs panasz a tudományra, de a kisebbik is 15W, ami éppen 10X-ese az 1 db 6E5P által szolgáltatott teljesítménynek.
A GU50-et majd én is ki szeretném próbálni.
A PP-hez nem értek, az már nekem túl bonyolult.
A szakik azt mondják, a csövek akkor szólnak szépen, ha ki vannak hajtva. Ez meg így kivan.
Szóval nem t'om....
Majd meglátom, előre nem mondok semmit. Még nagyon a "csövezés" elején vagyok.
(#) marone hozzászólása Okt 10, 2011
Helló !
Az ilyen "bemenő/kimenő" impedanciáktól írnak egy cső adatlapján valahol valamit ?
Mert én nem találtam.
A végfokcsőnél írják az Ropt-t, de aztán mást semmit. (ha jól láttam)
Az előfokcsövekről meg aztán végképp semmi ilyesmit nem írnak. Vagy honnan lehet az ilyeneket tudni ?
Kösz !
Nem igazán szerepel ilyen adat egy erősítőeszköz adatlapján sem, tekintettel arra, hogy ezt igencsak befolyásolják a vele kapcsolatban álló alkotóelemek is. A csöveknél magasabbak az impedanciaértékek, mint a tranzisztoroknál. A bemenő impedancia alapvetően a rácslevezető ellenállás értékétől függ (hangfrekvencián), aminek az értékét szokták maximálni. Ez kis csöveknél általában 1M Ohm , kisebb végcsöveknél a fele. A kimenő impedancia triódánál kisebb, pentódánál magasabb érték. Sok múlik a kapcsolástechnikán is, katódkövetőnél ez igen alacsony is lehet, míg a szokásos földelt katódú beállításnál nem az. Nem beszélve a speciális kapcsolástechnikákról (SRPP), itt szintén egész alacsony.
Az értékét számítani lehet, nézz utána a dolgoknak Te is egy kicsit.
:worship:
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 10, 2011
Zolikám, a mai világban ez bőven elegendő nekem. Legalábbis többre értékelem, mint a szándékosan kötekedő hozzászólásokat, mint amilyenek korábban itt is előfordultak. Pedig akkor is igyekeztem.
(#) marone válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 10, 2011
:pirul:
13.45 -kor kezdődött a munkaidőm a város túlsó végén.
Erre volt időm, de majd máskor jobban odafigyelek erre.

Amúgy szerintem a szmájlik nem vacakok. Én szeretem őket, kifejezőek.
:wave:
(#) DaviS hozzászólása Okt 11, 2011
Sziasztok!
Szerintetek ha a hangfalamra 4-8ohm impedancia van írva, akkor érdemes-e a kimenőt 6ohm-ra tekerni?
(#) DaviS válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 11, 2011
Köszi!
(#) hangszoros válasza marone hozzászólására (») Okt 12, 2011
Az induktivitás mérés nem egyértelmű dolog! Erősen függ a mérőfrekvenciától, mérőfeszültségtől. Vagyis a mérőkétől. Ez a vasmag függvénye.
Előfordult, hogy azt hittem rosz a trafó, olyan kicsi L-t lehetett mérni. Nagyjelűen kifogástalan volt!
(#) Lakatfogó hozzászólása Okt 12, 2011
Sikerült szereznem tegnap egy darab Wima MKP4 4.7µF 250V -s szép piros krumpli méretű kondit. Kicseréltem az egyik csatorna (pcl86se-ben) bemeneti kondiját erre, a pentóda csatolója maradt 1µF valami névtelen MKP, másik csatornában mindkét kondi ilyen névtelen 1µF-es MKP.
Mit ne mondjak, ég és föld lett a hangzás különbség, a Wima-s csatorna gyakorlatilag lenyomja mélyben a másikat. Berendeltem Wimákat a többi csatornához, nagyon kivi leszek rá, mi lesz, ha a csatornák összes kondiját cserélem ezekre. 600Ft/darab áron jönnek, de úgy érzem, megéri.
Apám pár pohár vörösbor után is kapásból megmondta, melyik csatornába tettem be a Wimát.

Nincs véletlen Pécsi köztetek, akinek van némi műszere, legalább egy jel generátor meg egy szkóp? Jó lenne kicsit kimérni, hogy mit hoztam össze eddig.
(#) pucuka válasza hangszoros hozzászólására (») Okt 12, 2011
Nem akarlak elkeseríteni, de az induktivitás nem függ a frekvenciától. Az induktív ellenállás, impedancia viszont igen. Esetleg az induktivitás veszteségeinek van némi frekvencia függése, de nem az induktivitásnak. Feszültség függése is csak az alkalmazott vasanyag miatt van.
(#) Imi65 válasza Lakatfogó hozzászólására (») Okt 12, 2011
Így nem lehet korrekt módon összehasonlítani dolgokat. Olyan, mintha azt mondanád: Jé, az 500-as motor jobban gyorsul, mint a 250-es. A 4,7 µF -es kondi nem 1 µF -es. Persze, hogy több mélye van, hisz csaknem egyötöde alacsony frekvencián az impedanciája. Akkor áradozhatnál a WIMA hangzásáról, ha az is 1 µF lenne. Akkor tényleg a gyártmányok közötti különbségről beszélhetnél, nem pedig az értékek különbözőségéből adódó eltérésről.
(#) Lakatfogó válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 12, 2011
Eh, csak volt egy kis sikerérzetem, de most már mindegy...

Persze, hogy az érték is eltér, de maga a hang milyensége is megváltozott. Nehéz megfogalmazni, szerintem részletgazdagabb lett a mély jóval, és nem csak azért, mert csökkent az impedanciája kis frekin, hanem egyszerűen jobb ez a kondi, mint a névtelen MKP.
(#) frekivalto válasza Lakatfogó hozzászólására (») Okt 12, 2011
Sőt.....
Ha még megtennéd, hogy a pentóda csatoló kondija helyett teszed be ezt, (persze a tápfeszre figyelj, lehet,h nem elég a 250V), akkor lehet,h dobsz egy hátast.
Ha a forrás készülékedben van kicsatoló kondi (elvileg kell,h legyen benne, mert majdnem minden készülékben van), akkor a csővi bemenetéről el is hagyhatod.
Egy próbát megér......

Üdv. Peti
(#) Lakatfogó válasza frekivalto hozzászólására (») Okt 12, 2011
Már játszadoztam a gondolattal, ki is fogom próbálni. 223V DC van a kondi trióda felőli lábán.

A jelforrások egyike PC hangkártya, a másik pedig asztali CD lejátszó.
(#) frekivalto válasza Lakatfogó hozzászólására (») Okt 12, 2011
Inkább az asztali CD lejátszóval próbáld meghajtani.
A PC-s dolgot nem ismerem, nem hallgatok onnan zenét.

A tápfesz értéke a kondinál határeset, de gy próbára még elmegy. Javaslom, hogy inkább 400V-os kondikat használj, ha tudsz.
(#) Lakatfogó válasza frekivalto hozzászólására (») Okt 12, 2011
Igen, a minőségi zenét az asztaliról tolom, számítógépről a filmek mennek, meg azok a flac-ben lévő zenék, amik nincsenek kiírva.
Per pill még nincs beépítve a hangerő szabályzó dupla potim, így egy Mitsubishi, állítása szerint HI-FI sztereó videó van az erősítő és a cd lejátszó közé kötve mint hangerő szabályzó, fene tudja milyen úton szabályoz, de így is eléggé lenyomja a hangminőségben a PC-s forrást, pedig a gépben sem alaplapi rettenet, hanem egy Audigy1-es van.
Persze rendes potméter már megvan, csak amíg nem kezdem el a dobozt, addig nem akartam még vele szórakozni, de term. be lesz építve a videó kiváltására.

A kondi áthelyezéssel kapcs. igazad volt, bemenetit kiszedtem, áthidaltam, a kondit meg betettem a Pentódáé helyére, elég komoly javulást értem el. A rendelést meg már leadtam, most már ezek a 250V-s Wima kondik lesznek ott.
(#) fecska hozzászólása Okt 12, 2011
Sziasztok!
Gitározok, és szeretné kegy kisebb csöves cuccot itthonra (ha valaki ismeretes egy Marshall DSL201 nagyon jó lenne) kb 20 watt körül, természetesen fullcsöves. Ez a cucc kb használtan 100e, namost nekem pon 100e-el kevesebb pénzem van rá. azt kérdezném, hogy olcsóbb, építeni egyet, vagy inkább ne is kezdjek bele?
itt
Köszi!
(#) petemazi hozzászólása Okt 12, 2011
Sziasztok!
Két kérdésem lenne: Bővebben: Link Ebben a kapcsolásban az anódfesznek kb hány watt trafó kell?
A második: honnan lehet túrni ilyen trafót? Én 120V-os trafót csak EU/USA trafónak láttam, >100W teljesítménnyel..
(#) bakos13gab válasza fecska hozzászólására (») Okt 12, 2011
Nekem ez elég meredeknek tűnik. Kezdd valami egyszerűbbel, mert ehhez nyákot is kéne tervezni stb. stb.
(#) bakos13gab válasza petemazi hozzászólására (») Okt 12, 2011
Ha erről csak egy 6n2p megy, akkor már szerintem egy 20W-os pici is túlságosan elég. A fűtése 2-3W és az anóddisszipációja is ennyi. Két szembefordított trafóval lehetne kipróbálni, nem túl korrekt módon (220/6V fűtés, majd erre egy szembefordított 12/220V). Akkor meglenne a 120V környéke és a fűtés is mindjárt. Nyáktrafó például.

Most nézem, hogy két csövet igényel. Csövenként szerintem 10W elegendő.
(#) petemazi válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 12, 2011
Ezen a szembefordított trafós dolgon én is gondolkoztam, de elég gánya dolog, főleg hogy highend közelinek szánom a készüléket, amibe lesz. Van egy EI~65ös magom, de már csak a primer is 1400 menet lenne rá, kézzel megtekerni nem egy leányálom..
(#) FordPrefect válasza petemazi hozzászólására (») Okt 12, 2011
Idézet:
„"Ezen a szembefordított trafós dolgon én is gondolkoztam, de elég gánya dolog, főleg hogy highend közelinek szánom a készüléket,"”

Bocs, de az nem itt kezdődik. Kérdezz meg pár pár olyan fórumtársat, aki fent van más honlapokon is.
(#) Action2K válasza Lakatfogó hozzászólására (») Okt 12, 2011
Sok videóban van AGC (másik nevei ALC, vagy AVC), ami elveszi a zene dinamikáját. Ha kikapcsolható, kapcsold ki.
(#) walter válasza Lakatfogó hozzászólására (») Okt 13, 2011
Helló!
Az erősítőd mérésére,ha még nem találtál műszereket,akkor szerintem töltsd le az RMAA 5.5 -öt.
Elég jó és összetett, mérhetsz frekvencia átvitelt,dinamikát torzítást,zajt...
(arra vigyázz,ne legyen 1V-nál nagyobb jel a hangkártya bemenetén,az erősítő kimenetét le kell osztani.
A műszerek úgyis kellenek majd,ha az elektronika érdekel.
(#) oibacsi válasza marone hozzászólására (») Okt 13, 2011
Most viszont én kérdeznék mindenkitől:
Szeretném eltüntetni a maradék zajt a kimenetről. Mind hosszú kábellel és hangszóróval, mind műterheléssel van zaj a kimeneten. Megmértem, ~20mV pp, 50hz. Feltehetően a trafóm szórja meg a kimenők vezetékeit, de másképp nem fért el. Természetesen ők is sodorva vannak, a hálótrafóm pedig árnyékolt és műgyantával kiöntött. Van esetleg valamilyen ötlet?
Következő: »»   1256 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem