Fórum témák
» Több friss téma |
szia!
itt találsz egy rajzot, amin elég jól látszik, mit hova kell kötni. annyi kiegészítés hozzá, hogy a pickupokból kijövő 5 szállal nem kell majd foglalkoznod, mert ha veszel hangszedőt, abból csak 2 ér fog kijönni, egy a földnek, egy a jelnek. hogy humbucker vagy single coil, az a kötögetés szempontjából szerintem mindegy. a tone potin a C az egy kondenzátor, ami általában .022 mikrofarád. ez azért kell, mert ez fogja megvágni a magas hangokat(leegyszerűsítve). ha jól tudsz angolul, akkor ez is hasznos lehet. itt olvashatsz a lineáris/logaritmikus(audio) potméterekről is.
Szia!
Köszönöm az információkat, most már van mit böngésszek ![]()
Utánanéztem ennek a relé dolognak, de eléggé ellenkezö véleményekkel találkoztam. volt, aki DPST típust ajánlott, volt, aki azt mondta, hogy bármilyen 2 áramkörös jó, saját kútföböl meg úgy gondolom, hogy DPDT típus kellene. néztem a hestore.hu-n, onnan az RY-5 WK típusút gondolom jónak. meg tudsz ebben erösíteni? (9V áramom van a gitárban)
köszi!
Szerintem jó lesz, egy ellenállással/zenerrel/7805-el elötte. (Nekem is ilyen reléim vannak itthon csak 12 voltosban. Megnéztem az adatlapját több helyen is, és máshogyan kapcsolt a gyakorlatban, mint az elméletben
![]() ![]()
Hali!
Lehet még stab meg zener sem kell...Elég érzékenyek ezek az RY-5 ösök, egy soros ellenállás kellene elé, ha tudjuk, hogy hány ohmos a tekercs, akkor pár egyszerű osztás... 9-5=4V -ot kell ejteni. A tekercs árama pedig 5V/tekercs ellenállás lesz kb, így ha van egy tekercs áramunk, akkor már csak egy osztás a számítás, soros ellenállás=4V/tekercs árama,ezt kell a relé tekerccsel sorba kötni és így kezelni egy egységként. Én így szoktam méretezni kb, teljesen jól működik a módszer, szerintem kár elbonyolítani stabbal meg zenerrel, a stabnak is van még plussz nyugalmi árama, meg a zeneren is csak kéne folyatni áramot, telepes táplálásnál ez szerintem nem feltétlenül szerencsés.
Én is az egyszerűbb ellenállásos megoldásra, gondoltam, csak felvázoltam egyéb lehetőségeket. A stab kockás kicsit 'luxus' megoldás lenne
![]()
Közben megmutatom, ha érdekel valakit, hogy haladok a következő fejemmel, kicsit meg vagyok csúszva, október 29-ig el kell készüljek
![]() ![]()
Szép! Én általában ahogy esik úgy puffan alkatrészeket használok
![]() ![]() ![]()
Gyors fejszámolást végezve...olyan 4.000.- körül lehet a vég, az elő az olyan 2-3.000.- között lehet, a pufferek is olyan 1.500.- nagyságrendje lehetett. Erre jön majd a trafó, sasszi galvánozva, elő- hátlap CNC gravírral, doboz bőrözve,front huzatozva ez olyan 15.000.- körül lesz kb baráti áron, potik, potisapkák stb cullang 5-6.000.- körül...Olyan 30-35 ezer körül lesz az össz költségvetés szerintem.
![]()
Azért van benne anyag
![]() ![]()
Most válogatom bele a jfeteket, jövő hét elejére szólnia kell az előnek, mese nincs,de lehet még a hétvégén bedörrentem. Van egy "cipősdoboz" igáslovam végfokozatból, tulajdonképpen ugyanaz, ami elkészült most egyben, azon meg tudom kergetni
![]()
üdvözletem minden elektronika kedvelőnek! lenne egy nagy kérdésem van egy régi típusú musima basszusgitárom még NDK gyártmánynagyon lelakott állapotba sikerült egyhez hozzá jutni. Az lenne a nagy kérdés hogy ennek a forrasztási elektronikai rajzát valaki fel tudnáe tenni vagy elküldeni emailben! 4 húrós két pickupos és egy lin poti és egy log poti azaz hangerő és hangszín szabályzó! Nagyon meg köszönném ha valaki kisegítene ja és persze egy szimpla jack alljzat
Itt egy rajz, Bővebben: Link igaz ez gitárhoz, nálad 2 single coil hangszedő van, ezeket vagy kösd sorba, vagy párhuzamosan, ahogy itt látod a rajzon. Minden föld a hangerő potméter házára legyen forrasztva, és 1 vezetékkel onnan a jackre.
Köszi! Azt hittem egyszerűben megúszom
![]() Zsozsó, köszi szépen! ![]()
Köszönöm szépen hasznos volt az infó ennek hála sikerült is üzembe helyezni a szépséget!!!! Még egyszer köszi krieggger!!!!!!
Tudom, hogy nem ide tartozik, de nincs valakinek 1:1 méretben nyomtatható rajza, Stratocaster koptatólaphoz? Csinálnám a koptatót, de nincs hozzá rajzom.
Köszi!
próbáld ki ezt, nem garantálom, hogy tökéletes, a neten találtam, és ps-ben kicsit átméreteztem. nyomtasd ki, ott van az összes méret, le tudod ellenőrizni.
helló!
megszereztem ezt a bizonyos relét, és most egy kicsit tanácstalan vagyok. vagy nem értettelek jól, vagy nem lesz ez a típus jó nekem, mert ha jól láttam ez úgy kapcsol, hogy vagy az egyik, vagy a másik áramkörben folyik áram, nem pedig mindkettőben... hogy gondoltad pontosan ennek a bekötését? mellékelek egy fotót a reléről, rajta van a kapcsolása...
köszönöm, de sajnos továbbra sem értem a dolgot.
az nem fér a fejembe, hogy egy olyan kapcsoló, ami 2 áramkör között kapcsol 'vagy' logikával, az hogy fogja megoldani az én dolgomat. alapból a relében az egyik áramkör nyitva van, a másik zárva, ha a tekercsbe áramot vezetek, akkor pont fordítva lesz, de még mindig csak egy nyitott áramköröm lesz. szóval továbbra is mély a sötétség az agyamban ![]() ha valaki óvodás szintre tud ereszkedni a kedvemért, annak hálás lennék, sajnos tényleg tök hülye vagyok ehhez úgy tűnik, lehet más hobbi után kéne néznem ![]()
A kép jobb felsö részében levö kapcsolok a relé kontakusai.
Ha a relé tekercsébe áramot vezetsz, akkor azok átbillennek (mind a kettö egyszerre) az egyik kapcsolja a LED-et a másik meg a hangot. Söt ha a 22-es pontra egy földet is kötsz (a jackröl) akkor az még az erösitöt is lehalkitja, ha ki van kapcsolva a gitár..... Sajnos az internet még nem ad arra lehetöséget, hogy a kezedet is mozgassuk, ha majd nekifogsz forrasztani. ![]()
kösz a segítséget, nagy nehezen sikerült megértenem a dolgot. az volt a baj, hogy teljesen rosszul próbáltam otthon kitesztelgetni, hogy melyik lába mit csinál a relének, ezért nem értettem a rajzodat sem.
hamarosan nekiállok a bekötésnek, amint lesz időm. innen már sínen vagyok asszem... ha nem, akkor jövök megint fárasztani a társaságot ![]() kösz mégegyszer mindenkinek, aki segített!
Van valakinek tapasztalata a runoffgroove féle Phozer-el kapcsolatban? Összepakoltam de semmi: a visszajelző led poti állástól függően világít(elvileg így kéne) automata állásban meg épphogy változik ritmusra a fényereje, és némi kattogás is észlelhető. És a tiszta gitárhang szól. Mival nincs VTL5C2-m ezért a fotoellenállás-led kombóhoz folyamodtam. Egy 3mm-es zöld ledet meg egy fotoellenállást használtam(a fotoellenállást tesztelgettem: a 20MOhmos multi kiakad ha teljesen el van takarva a fénytől, ha fényt kap 100KOhm-ig megy vissza.) Utánanéztem, és a VTL5C2 1M-75k tartományban változik. A kapcsolás.
Sziasztok!
Mi a véleményetek erről a kapcsolásról? Torzítja a hangot vagy csak egy csöves előerősítő? Csövek és az IC lábait vajon hogyan kell bekötni? előre is köszi a válaszokat ![]() itt akapcsolás
Ha jobban megnézed a neve már megmondja hogy egy torzítóról van szó
![]() ![]()
Hát az még érdekelne, hogyha ECC82/83 csöveket használnék, miket kéne átszabni rajta
![]()
Csak ECC82 van. Annak más feszek kellenek, elvileg némileg más hangja lesz de nem hinném h észrevennéd.Bővebben: Link
6N2P is jó helyette? az elvileg ecc83-nak felel meg, csak a tápfesz 6,3V
Előfordulhat hogy jó. Mivel nem vagyok nagy csőmágus, csak én is voltam hasonló cipőben(csöves torzító) így valamennyi ragadt rám
![]() ![]()
Srácok, ebben a kapcsolásban az elektroncső meg van erőszakolva, hogy torzítson, nem éppen az üzemszerű működésre van állítva, oly mindegy milyen kettős triódát tesztek be, ecc82 vagy 83...Normális- a klasszikus értelemben vett "csöves" hangoz azért jóval több kell 9V nál...Ez csak az az éppen működik valahogy kategória...
A kemény pénzt kérnek el-hez is hozzászólnék; én személy szerint a JJ csöveket gyűlölöm. Szubjektív, de eddig sehol nem hoztak semmilyen pozícióban jó hangot nekem, ellenben egy kellemes német rádiót hallottam egy fejemben pl, mikor betettem egy helyre, kísérletezvén a hangzásokkal. Az elektro harmonixet szintén ebbe a kategóriába sorolnám. Sovtek, Svetlana, Tung-Sol ezek azok a csövek, amiben nem lehet csalódni. Megkérik az árát...mert jó, aki nem hiszi, járjon utána! ![]() Zs. :yes: |
Bejelentkezés
Hirdetés |