Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Most jelenleg erősítőként üzemel csak valami jó doboz kellene hozzá csinálni!! Majd ha tudok szerezni egy EL84 et ha valakinek lenne itt a fórumon és tudnák vele cserélni építenék hozzá még egyet hogy sztereó legyen!
Szia! Köszönöm a beszámolót! Az 500V nem riaszt el, tv szerelésnél is ott van a nagy puffer, meg az anód. Viszont a szakértelemmel és a tapasztalattal gondok lehetnek, ezért kerestem egy kipróbált részletes kapcsolást. Mint már írtam még egyet sem hallottam szólni, de máris beleszerettem a többiek írásai alapján! Nekem eddig az etalon egy apám birtokában lévő AKAI AA940 + egy pár bolero hangfal. Ha ezeknél szebben szól, akkor már megérte!! A trafókról tudsz küldeni valamilyen leírást?
Nekem van egy, egy régi rádióból való példány. Valszeg nem túl fiatal, de a rádió szól, szóval a csőnek jónak kell lennie.
Cserélném pl. ECL/PCL86 és/vagy E88CC csövekre. Ha érdekel, PM-ben megbeszéljük.
A kimenők terve ott az albumban látható a hálózati meg magától érthető a megkivánt feszültség értékere meg áramokra méretezve , ezt hirtelen most nem tudom de összeírom neked .
Köszönöm a választ!
Mindenképpen kipróbálom a leírtakat. Az első trióda elhagyásán gondolkodtam én is. Majd a próba után kiderül, hogy mégis melyik a legjobb megoldás. Köszönöm a választ mégegyszer!
Helló !
Valaki el tudná magyarázni nekem a kiegyenlítőáram működését ? Írok egy példát: Van két párhuzamos fűtőtekercsem. 0.7 és 0.8 Ohmosak. 6.3 V-al fűtök, és 300 mA fűtőáram folyik, tehát 21 Ohmos a fűtőszálam. Mekkora a kiegyenlítőáram ? (gondolom a 0.7 Ohmosból folyik a 0.8-ba) Ha esetleg a számolást is beírná, akkor már én is érteném. Kösz !
Kiegyenlítőáram csak abban az esetben folyik, ha a feszültségek eltérnek. Itt leginkább arról van szó, hogy melyik tekercsből folyik a csőbe nagyobb részáram, nyilván az "vesz magára "többet, amelyiknek kisebb az impedanciája* (ennek csak az Ohm -os része, ami a huzal hosszából, és keresztmetszetéből adódik).
* Inkább a hosszváltozás miatt lehet ilyen kis eltérés (a 0,8 Ohm -os van nagyobb átmérőre tekerve).
Kösz !
Szóval az eltérő ellenállásból adódóan nem fog kiegyenlítőáram folyni ? Csak ha a tekercs feszültsége is különböző ?
Sziasztok
Elkészült a KT88SE csöves erősítőm.Meghajtás ECC83, SRPP,tápegység 5U4GB-vel + CLC szűréssel. Single Ended, teljesítménye 2x8W, kimenőtrafója EI78. Köszönet Cirok Lacinak, a fémmunkáért, mayky-nak a kimenőkért, és JZolinak a festési munkálatokért,illetve mindenkinek,aki tanácsokkal segített.Képek
Ha jól gondolom, áram potenciál különbség miatt folyik. A két fűtőszál között nem "folyik" áram. De eltérő a két ellenálláson folyó áram. Mondjuk mint a Duna a Margit sziget körül. Remélem jól gondolom.
A két fűtőtekercset párhuzamosan kapcsoltad, így a rajtuk lévő feszültség mindig azonos lesz.
Párhuzamos kapcsolásnál áramosztás jön létre, két ellenállás esetén az áramok értéke fordítottan arányos az ellenállásokéval. Viszont az a 0.8 és 0.7 ohm nem stimmel, azok 16A áramot eredményeznének. Ha a 300mA egy cső fűtőárama, akkor a fűtőellenállás (bemelegedve) 21 ohm ellenállású, de hidegen sem lesz sokkal kevesebb.
Kösz a válaszokat !
Szóval, ha a két különböző tekercsnek azonos a feszültsége (miközben az ellenállásuk nem egyforma, mert az egyik mondjuk 2x olyan vastag huzalból készült) az nem gond, legfeljebb egy kicsivel nagyobb áram folyik a vastagabbon. Mert ugye annak az ellenállása mondjuk 21 (elektroncső fűtőszála) + 0.5 Ohm, míg a másiké 21 + 1 Ohm. Javítsatok ki ha nem jó a logikám ! De mi van akkor ha az egyik tekercs 6,3, míg a másik 6,5 voltos ? Ha ezeket párhuzamosan kötöm a fűtőszálra, akkor a tekercsek nem fognak nagyon melegedni v. levágni a biztosítékot ? (Kiegyenlítőáram miatt.)
Kiegyenlítő áram itt sem fog folyni, kiegyenlítő áram nem ide tartozó fogalom.
Ha a fűtőfeszültséged 6.3V a csőnek meg 6.5V kell, akkor egy kicsit alul lesz fűtve, ami nem egészséges. A csövek fűtőszála tudja a az elektronikát, és bizonyos tűrésen belül (nincs két egyforma ellenállás) azonos áram fog folyni az azonos csöveken. Ebből a szempontból ne tekercsnek tekintsd a fűtést, hanem közönséges ellenállásnak. Összefoglalva konyhanyelven: Az áram a feszültség hatására folyik, aminek értékét a feszültség 2 pontja közé kötött vezető ellenállása korlátozza. R = U / I képlet szerint. Ha a csöved 6,3V-ra van tervezve, akkor fel fogja venni a neki kellő áramot, mindegy mennyi másik 6.3V-s csővel van párhuzamosan kötve, amíg a trafó bírja.
Köszi, de úgy látszik félreérthető volt amit írtam.
Mondom akkor így: Egy csövet szeretnék fűteni (6.3 V- 300 mA). De nincs akkora trafóm, ami ezt elbírná, ezért 2 -t kötök rá. Az egyiken 6.3 V AC a szekunder, a másikon 6.5 V AC. Ezeket kötöm párhuzamosan a cső fűtésére. Mi történik ilyenkor ? Milyen áramok folynak, honnan, hová ? Ezt szerettem volna kérdezni.
Jah hogy két trafó van! Na ez mindent megmagyaráz!
Emlékeim szerint 10% lehet a két trafó szekunder feszültségének eltérése. Ha teljesítményük nem tér el jobban mint 1:3, akkor mehetnek együtt. Lesz némi kiegyenlítő áram, de nem lesz bajuk tőle. Fesz majd beáll valamire, ami valszeg a terheléstől fog függeni, ki kellene próbálni. Hány csövet kell etetni 6.3V-val?
Ahhoz túl kevés adatot ismerünk, hogy ezt teljes biztonsággal megválaszoljuk. A szekunder tekercs Ohm -os ellenállása nem elegendő adat. De azt lehet tudni, hogy 300mA hatására valamelyest esik a 6,5V, legalább 0,3V-ot, de ettől valószínűleg többet. Ha pedig 6,3V alá esik a feszültség, akkor már a másik rákapcsolt trafó felé nem fog kiegyenlítő áram folyni, mert az 6,3V alatt már "segít" ennek. A 6-16A-es kis automatát egy olyan trafó, amelyik nem tud 2W-ot sem, nem fogja sehogy csapkodni, még rövidzárás esetén sem (ezért kell a sokkal nagyobb trafókat is egyedileg méretezett biztosítóval védeni).
Javaslatom, hogy állítsd össze az áramkört, és mérj (az árammérő is "hamisíthat" a valódi értékeken).
Kösz !
Akkor nem lesz gond. Részben elméleti volt a kérdés, mert a próbapanelem trafóján 2 fűtőszekunder van, de nem azonos feszültséggel. (nincs 0.2 V kölönbség sem) Aztán arra gondoltam, hogy ha egyesítem a kettőt, abból nem-e lehet baj. Olvastam neten valami villamos gépek tankönyvből, abban 10 %-t írtak, emlékeztem is rá, csak nem voltam benne biztos hogy jól értelmezem-e, mert soknak tűnt. De akkor nem gond ezek szerint. Kösz mégegyszer, mindenkinek !
Mi valaha üzemeltettünk elég eltérő teljesítményű trafókat, párhuzamos kapcsolásban. Ezek energetikai berendezések voltak, de igen régiek, már nem lehetett eredeti példányt fellelni, a helybéliek egy jelentős része meg elpusztult egy tűz kapcsán. Így máshonnan hozott, más paraméterekkel bíró gépeket kellett együttműködésre bírni. Ha nem kellő figyelemmel jártunk el, sikerült pár 100A kiegyenlítőáramot generálni.
Bízom benne hogy nálam nem lesz gubanc. Ha melegszik, akkor szívás, ha nem akkor..
Remélem nem fog. Amúgy mi a véleményetek arról, ha külön trafóról megy a fűtés ? Ártani nem árt, gondolom.
A cső szempontjából mindegy, csak Neked lesz vele macera (elhelyezés, újabb mágneses zavarforrás).
Sziasztok.
Lehet,h amatör kérdés, de....... A fűtést nem "lebeghet"? Azért kérdem, mert nálam nincs leföldelve, sem kiközepelve ellenállásokkal. Nincs brumm, csak nagyon minimális, csak odahajolva hallatszik a hangfalon. Illetve még azért sincs, mert van SRPP fokozatom is benne, annak meg az egyik katódja féltápon van. Amugy SRPP fokozatot hogy alakítanátok ki, ha brumm miatt a fűtést közepelni kellene? Üdv. Peti
Nem jó, hogy lebeg. A fűtés-katódok között óhatatlanul fellép egy minimális átvezetés, ami határozatlanná teszi a potenciálviszonyokat. Jobb, ha rögzíted. Mivel SRPP is található a kapcsolásodban, nem baj, ha egy feszültségosztóval pozitív feszültségre kapcsolod a kiközepelő ellenállásokat. Nem árt, ha egy kondenzátorral e pontot hidegíted. Figyelembe veendő a csövek max. fűtés-katód feszültsége is.
Sziasztok.Van egy beag fe 760 fiteponom.Nekem a kézi könyve kellene.Ha valaki tud segíteni.Előre is köszönöm.
Köszi.
Csak nem olyan eccerű SRPP-nél egyik katód kb. inkább a 0V-hoz közelít, a másik katód meg féltápon van, +170V. A katód-fűtés, megengedhető fesz.külöbség 90V (ECC85). Akkor most? Ugye egyiket közepelni és testre kötni, a másikat meg féltápra, de ez így nem megvalosítható!!! Csak egyféle kép, mégpedig,hogy az SRPP nem egy csőben alakítom ki, hanem megbontva a másik "féloldali" csővel együtt. Az már, hogy néz ki...???
Kiközepeled két 100 ohm -mal és a két ellenállás közepét emeld föl ! +90 Voltra , talán így érthető ?
Idézet: „SRPP nem egy csőben alakítom ki, hanem megbontva a másik "féloldali" csővel” Rajzold már le és akkor okosabbak leszünk .
85-90V-ra a fűtést egy osztóval és akkor nem léped túl a megengedett fűtés-katód feszültséget. Ahogy Laci is írta.
Lacikám, szerintem úgy érti, hogy az egyik csővel megcsinálja mindkét csatorna "alsó" csövét, míg a másik csővel mindkét csatorna "felső" fokozatát. Így a burában található katódok - azonos beállítás, feladat okán - hasonló potenciálon vannak. Ez persze csak két külön fűtőkörnél kivitelezhető.
Igazad van Imi, jól értetted.
1. Ennek tényleg az a "hátránya", hogy két külön fűtőkör kell , de nem elvetendő ötlet... 2. Amit Laci és djhans mond, az is megfelel, csak arra nem gondoltam, h nem 170V-ra kellene kötni, hanem 90V-ra. Akkor tényleg benne van a 90V-os határfeszültségbe. Köszönöm a válaszokat, azt hiszem a 2. megoldás lesz kialakítva.
Sziasztok! erősítőt építek én is és szükségem lenne 2db csőre! ECC81es cső kellene nekem 2 db cserébe adnék EBF89,EAF801,EABC80,EM87,EM84,és egy 2dbECH81et !! remélem akad valakinek 2dbECC81 es cső otthon és meg válna ezekért cserébe!!Ezt a kapcsolást akarom meg csinálni Az lenne a kérdésem hogy valaki meg építette már vagy szerintetek működő képes ez a kapcsolás ?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |