Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HEED canopus, obelisk /HTA-30/
Lapozás: OK   28 / 59
(#) mokusz hozzászólása Júl 5, 2011 /
 
Tisztelt Fórumozók!

Most szeretném elkezdeni megépíteni a HTA-30 -at!

A kérdésem az lenne, hogy szénréteg vagy fémréteg ellenállásokat használjak!
Mert a 99-es leírásban fémrétegek vannak kilitázva!

Előre is köszönöm a válaszotokat!
(#) ptesza válasza mokusz hozzászólására (») Júl 5, 2011 /
 
Arra akarsz kilyukadni ,hogy melyiknek jobb a hangja?

A drágábbnak jobb , a legdrágábbnak semmivel sem jobb mint a drágábbnak. Egyszóval a sorosan a jel útba lehet venni jobbakat a többi standard.
(#) lamalas válasza ptesza hozzászólására (») Júl 5, 2011 /
 
Idézet:
„A drágábbnak jobb , a legdrágábbnak semmivel sem jobb mint a drágábbnak.”

Uh ...
Ez alapjan ugy tunik nekem, hogy 3 fajta ellenallast lehet kapni: standard, dragabb es legdragabb. Csakhogy a valosagban ez nem igy van!
A dragabbnak mennyivel jobb a hangja mint az olcsobbnak? Na es a legdragabbank? Miben jobb a dragabb es milyen szempontok alapjan? A dragabb annyival jobb, hogy meg is eri a dragabb arat? A legdragabb miert nem jobb a hangminosege mint a dragabbnak? Es az araknak megis mi koze ahhoz, hogy jelutban van-e az ellenallas vagy sem? Ajajajaj... ez az egesz szerintem nagyon santit.

mokusz,
Szerintem nyugdtan vegyel mindenhova standard femreteg ellenallasokat. De hogy melyik alkatresznek milyen a hangminosegre gyakorolt hatasa azt eleg csak akkor figyelembe venni ha egyebkent egyeb dolgok az audio lancban (akusztika, hangsugarzok, stb. stb.) rendben vannak. Egyebkent sem a szenreteg vs. femreteg ellenallas kerdese fogja lenyegesen befolyasolni az hangminoseget. A teljes reprodukcios lancban (felvetel + lejatszas) sokkal nagyobb problemak vannak mint az ellenallasok kerdese.
(#) CIROKL válasza mokusz hozzászólására (») Júl 5, 2011 /
 
Ennek a kérdésnek nem nagyon van a HTA-hoz köze sőtt nincs is , röviden azt teszel bele amit akarsz .
(#) szamóca válasza lamalas hozzászólására (») Júl 5, 2011 /
 
Ezért az eretnek hozzáállásért más hájfájandend oldalakon, már máglyahalál jár.
(#) meszi válasza szamóca hozzászólására (») Júl 5, 2011 /
 
Ott még mindenféle köveket is raknak a készülékek tetejére arany árban persze....meg mindenféle egyéb csalafintasággal lehet lehúzni a vásárlót.
(#) szamóca válasza meszi hozzászólására (») Júl 5, 2011 /
 
Shakti kő. Volt már szó róla, itt.
(#) mokusz hozzászólása Aug 12, 2011 /
 
Kedves Fórumozók!

Kérdésem a következő lenne:
A Canopus erősítőhöz, 1 csatornához elegendő -e, 1db 2x24V 200 VA toroid?

Előre is köszönöm szépen a választ!
(#) Alkotó válasza mokusz hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Ha a két tekercset sorba kötöd, akkor abból lesz AC48V, amit ha egyenirányítasz és pufferelesz, na és persze megterhelsz egy kicsit, akkor nagyjából DC65V -lesz. Ez jó a HTA-nak, és nem csak 1, hanem 2 csatornát is bőven kiszolgálhat 200W.
Az Obeliszk nagyon hasonlít a HTA-ra, de mivel nem látjuk a rajzát, csak sejteni lehet, hogy elég lesz hozzá.
(#) mokusz hozzászólása Aug 12, 2011 /
 
Tisztelt Aalkotó!

Köszönöm szépen a választ!

A kérdésem abból indult, hogy rendelkezem 2 db 2x24VAC, 200VA toroiddal!

Erőssen elkezdtem, vacilálni hogy mit építsek HTA-30 at, vagy Heed Audion Canopust.

Ugye a HTA-30 nak GND 65...68V kell, az-az a 2x24V=48Vx1,41=67,68V képletből a trafóm jó lehetne de nem tudom mekkora teljesítmény szükséges a 2 csatornához együtt. Mert a ht_a30 .doc ban 120VA trafót ajánl! De egy csatornához, vagy sztereóhoz?


Ugyan ez a helyzet a Heed Canopussal, ahol +-31V kell. De a canopus.doc ban leírtak szerint 300VA trafó kell! Itt is ugyanaz a kérdés, hogy 1 csatorna, vagy 2 re kell ez a teljesítmény? És ha még tovább megyek: megnéztem a Heed audio oldalán a canopus specifikácókat, ahol 100VA toroidod írnak 1 csatornára.

Tehát építsek HTA-30 at, duálmonóban, és akkor csatornánként 80VA el- túl van méretezve a toroid. Avagy elegendő a 200VA a 2 csatornára? És akkor akár 2 HTA-30 is épíhetek.

Vagy építsek 1 db Heed Canopust duálmonóban.

Kérlek segítsetek.
(#) mokusz hozzászólása Aug 12, 2011 /
 
Avagy higyjek a gyári Heed Audio oldalnak?
(#) Alkotó válasza mokusz hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Kicsit belebonyolódsz a számokba.
1. A DC képleted nagyon elméleti. Nem 1,41-el szokás szorozni, mert milhelyt a legkisebb terhelést ráteszed, azonnal megváltozik a helyzet, csökken már maga a szekunder feszültség is, és csökken a puffer "kitöltési képessége" is. Ezen felül nem számoltál a diódákon eső feszültséggel, ami nagyjából 2x0,7=1,4V.
Mindezek miatt, általában 1,35 körüli szorzóval szokás számolni, de a trafód így is jó természetesen.
2. A trafóteljesítmény igény egy borzasztóan túlmisztifikált valami. Számos ideológia létezik, illetve számos gazdasági megfontolás. Az "A" osztálytól eltérő erősítők esetében, a kimeneti teljesítmény 1,5-2 szeresét szokás trafóteljesítményként beépíteni, ami már tisztességes tartalékokat jelent. A HTA 30W, tehát 30x2=60W kell csatornánként. A Canopust nem tudom fejből, de ugyanígy számolhatod.
Sokkal inkább érdekes lehet az 1 trafó, vagy 2 trafó téma, de ez már egy másik történet.
(#) mokusz válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Nagyon köszönöm a választ!

Hát igen, van még mit tanulnom! De ezért jó, hogy az internet világát éljük, és vannak ilyen fórumok, fórumozók, ahol egy nem elektronikai szakirányt végzett ember, (mint én) össze tud annyi információt gyűjteni, hogy otthon, barkácsolási módszerekel ilyen minőségű erősítőt össze tud építeni!

Mégegyszer köszönöm az infót!
(#) Cirboja hozzászólása Szept 21, 2011 /
 
Sziasztok!
Még nyár elején sikerült elkészülnöm ezzel a csöves HTA30-al.Azóta kölcsönadtam két kollégámnak is és elég nehezen került vissza,tehát nem csak nekem tetszik a hangja. Az egyszerűség kedvéért egy megboldogult Onkyo házába építettem,kétszer 135VA/48V táppal.Maradtak még csöveim,hosszú téli estéken készül majd a párja is.A bemeneten lévő 470nF és 10µF kondikat akarom régi orosz fémházasokkal kicserélni, hátha beválik mert csak porosodnak a polcon.
(#) bbandi hozzászólása Okt 4, 2011 /
 
Sziasztok!

Tudna valaki esetleg HTA-30-hoz NYÁK-ot eladni (az Alkotó féle tranzisztoros előfokos érdekelne első sorban)? Kicsit félek nekifogni vasalóval egy ekkora panelnek.
(#) speeedfire hozzászólása Okt 9, 2011 /
 
Üdv!

Ide lettem irányítva. Egy kis teljesítményű AB osztályú erősítőt szeretnék építeni kevés alkatrészből, egy már meglévő 30V 2A-es trafóval, mely szimpla forrással rendelkezik.
Ezek a feltételek fenn állanak erre az erősítőre?
(#) Alkotó válasza speeedfire hozzászólására (») Okt 10, 2011 /
 
Ha ezek a feltételek, akkor ez nem a te kapcsolásod. Nem jó hozzá a trafód, és szerintem ez már nem kevés alkatrész.
(#) Moszkvai válasza Cirboja hozzászólására (») Okt 31, 2011 /
 
Csak most láttam a munkádat! Gratulálok szép lett! Egy kicsit sajnálom azt az ONKYO-t mert nagy kedvencem, de biztos meg volt rá az okod, hogy átépíts, és így méltó utódot kapott!
(#) Cirboja válasza Moszkvai hozzászólására (») Nov 2, 2011 /
 
Köszönöm!A Onkyo-t "lomiból"vettem kemény 1000Ft-ér,végfokhibásan.Rendeltem bele egy STK ic-t,kicseréltem de vagy két napig bírta ,utána tápfesz a kimeneten. Nem volt kedvem tovább bogarászni vele.A trafónak,hőtőbordának is lett új helye,a tápkondik meg a HTA kimenői lettek.
(#) scooby_ válasza Cirboja hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Ez nagyon jól néz ki,gratulálok!
(#) Ge Lee hozzászólása Dec 2, 2011 /
 
Írok néhány mondatot okulás képpen a HTA-hoz. Az előzményeket nem részletezném, a lényeg hogy egy ismerősnek kellet építenem egy jó hangú és nem túl drága végfokot. Mivel Quad párti vagyok rögtön azt ajánlottam, illetve mondtam neki, hogy meg lehetne próbálni a HTA-t, bár az engem nem nyűgözött le amikor egyszer hallottam. Megnézte a rajzokat, a Quad láttán rögtön elszörnyedt hogy abba tekercsek kellenek meg IC. Abban maradtunk, hogy a mini Quad-om itt van, építünk mellé egy HTA-t és összevetjük őket. A szabadidőmön kívül nem akartam a projektre áldozni, ezért meghozattam vele a végtranyókat, a többit összebogarásztam hozzá a fiókból. A bakelit panelre amit hozott az előfok már nem fért rá, ezért az egy külön kis nyákon kapott helyet, nem mintha szükség lenne rá. Elkészült, beállítgattam, relén keresztül mindkettőt bekötöttem, a 4 kimenetet szkóppal beállítottam egyformára, majd meghallgattuk. Az eredmény az lett amit vártam, a Quad-om szebben szólt. Mivel neki is dolga volt és én sem értem rá, abban maradtunk hogy jegeljük az egészet néhány napra. Egyik este film nézés közben az járt a fejemben hogy: - hm, ez lenne az a nagyon jó hangú végfok?

Másnap kigondoltam néhány módosítást amiket végre is hajtottam, majd jött ismét a "vakteszt". Nem hittem
a fülemnek. Szebben szólt mint a Quad-om. Összegezve: mindenféle előfokot ki kell dobni belőle, csak ront a hangon, nincs szükség sem plusz erősítésre (a végfoké már alapból is sok) sem pedig impedancia illesztésre. A végfok erősítéséből vissza kell venni, (270ohm helyett 330ohm és a 100µF helyett egy 220µF-os yageo). A bemeneten lévő aluláteresztő csak szűrőt alkot majd a hangerő potival, így az sem kell. És ami nagyon fontos, hogy a bemenetre csatolókondinak kizárólag MKP vagy SMD kondi jó, az összes többivel csúnya hangja van, ezt is kipróbáltuk a 3 napos hallgatózás alatt.
(#) CIROKL válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 2, 2011 /
 
Ehhez nem kellett volna 3 napot elkoptatni , de csak részben értek veled egyet , márpedig abban hogy a quad az egy jó végfok de az már más kérdés a HTA is egy jó végfok és itt az lényegesebb momentum .
A változtatásaid azok lehet neked bejöttek de nem célszerű az impedancia illesztést elhanyagolni , a bemeneten lévő szűrőtagot sem kell piszkálni de a jó minőségű kondenzátor az illik a bemenetre hisz az a lényeg mondhatni meghatározó ,és csak csendben mondom bőven elég lett volna ha csak azt cserélgeted ja és ne feledkezzünk meg a kicsatolásról sem !
(#) meszi hozzászólása Dec 8, 2011 /
 
Hétvégén lesz Mikulásnap a Zsolt audióban. Lehet HeeD erősítőket hallgatni.
(#) Cirboja hozzászólása Jan 16, 2012 /
 
A csöves Hta30-ba az E88CC helyett használható 6N1P-EV cső?Az adatlapokat néztem de nem értek igazán hozzá...
(#) CIROKL válasza Cirboja hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Sajnos nem igazán megnyerő oda inkább az ECC85 ...
(#) scooby_ válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Esetleg a 6N6P jó még helyette neki bele,nem? Nekem kimondottan tetszik annak a csőnek a hangja! Nekem az ECC88 nem jön be,nekem olyan semmilyen,nincs benne semmi extra. Szól,és kész. :no:
(#) Cirboja válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Azért kérdeztem,mert vettem ilyen csövet de még nem raktam be az erősítőbe.Szóval ,ha kicserélem ,nem megy tönkre semmi,szólni fog csak másként?
(#) CIROKL válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
6N6P az ide nem jó választás .
Idézet:
„Nekem az ECC88 nem jön be,nekem olyan semmilyen,nincs benne semmi extra. Szól,és kész.”

Ezt ugye csak viccnek szántad , ezek szerint nálam az összes erősítőm csak szól és semmi extra nincs bennük? Vigyázat az ilyen kijelentésekkel mert ez eléggé ingoványos talaj és szubjektivitás kérdése , az utolsó mondatrészt nem kellett volna oda írnod !
(#) CIROKL válasza Cirboja hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Beledugni úgymond csak azt tedd aminek a lábkiosztása megegyező , lábkompatibilitás .
Mint mondottam itt az ECC88 és ekvivalensei megfelelőek E88CC még számitásban lehet 6H23P , majd próbálkozhatsz ECC85 -el és lehet ECC81 de viszont ez utóbbinak a fűtés lábai nem kompatibilisek erre vigyázz.
(#) CHZ válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Pedig az egyik legjobb trióda hangfrekis célra (is).
Ha nem megfelelő helyen, nem jól beállított munkapontban használod, lehet ilyen eredménye..
Következő: »»   28 / 59
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem