Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLC kérdések

Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   34 / 129
(#) Panhard válasza Szirty hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Elolvasom...
(#) czgabesz hozzászólása Szept 27, 2011 /

Sziasztok! Nekem egy TWIDO plc-hez kellene programozó kábel rajz mert semerre nem találtam. Jó lenne ha valaki tudna segíteni ebben.
(#) Lela hozzászólása Szept 28, 2011 /

Sziasztok!

Olyan problémám van hogy egy omron plc-vel van megoldva egy feladat ahol a ciklus idő kritikus.Jelenleg cj1m-cpu 22 plc cpu egység van benne ami 100ns-ot tud ami ennél gyorsabb az 16ns illetve 40ns ot tud de ezek ára nagyságrendekkel magasabb, illetve ez az egység már be is van építve.A kérdésem az lenne hogy tulajdonképpen azt a részét a dolognak ami a sebességet megköveteli azt diszkrét kapukkal (40xx sorozat)vagy GAL vagy esetleg bármilyen más eszközzel megcsinálva hogyan tudnám kiváltani.Megnéztem a 40xx sorozatnak is elég sok a késleltetési ideje.Ráadásul nem tudom hogy van e belőle tisztán 4 bemenetű ÉS kapu és egy 2 bemenetű VAGY kapu.Ezt a két kaput tenném egymás után.Összeadva a kettőjük késleltetését már igen jelentős akár 100 ns is lehet.Nem beszélve arról hogy ha nand vagy nor kapukból kell ezt kiraknom még rosszabb helyzetben vagyok mint a PLC- ciklus ideje.És a 15 voltos szintet még illesztenem kell 24 v-ra is. 5 db érzékelő jeléről van mindössze szó.A feladat tulajdonképpen annyi hogy adott érzékelő felfutó élénél kell megnézni a másik 4 érzékelő éppen milyen állapotban van.Tehát gyors számláló bemenet az nem oldja meg ezt.

Köszönöm előre is a válaszokat.
Ha valami nem lenne esetleg világos akkor leírom de végül is már az is segítség lenne, hogy hogyan tudok logikai hálózatot nagy sebességgel megoldani.
(#) Szirty válasza Lela hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Helló Lela!

Idézet:
„"Olyan problémám van hogy egy omron plc-vel van megoldva egy feladat ahol a ciklus idő kritikus.Jelenleg cj1m-cpu 22 plc cpu egység van benne ami 100ns-ot tud ami ennél gyorsabb az 16ns illetve 40ns ot tud"”

Nem értem teljesen.
Egy PLC ciklus ideje ms-okban (ezred másodpercekben) mérhető te meg ns-okról beszélsz (százezred másodpercekről).
A különbség két nagyságrend! Hol a hiba?

A ns-os reakció időre van szükség, akkor oda nem PLC kell, hanem diszkrét kapuk, mikrovezérlő, esetleg FPGA, GAL, PAL, stb.
A PLC teljesen másra való.
(#) proba válasza Lela hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Úgy hívják hogy élvezérelt d-tár.A felfutó él után a következő felfutó élig tárolja a bemenetek állapotát.Ebben van akár 8 bemenetű is.(74ls373 talán.) Lehet a cd40xx sorozatban is találsz ilyet.
(#) kendre256 válasza Szirty hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Csak a pontosság kedvéért a ms és a ns között 6 nagyságrend van. A ms és a 100 ns között pedig 4 nagyságrend. Bocs!
(#) Lela válasza Szirty hozzászólására (») Szept 29, 2011 /

Hello Szirty!

Természetesen tudom mi a különbség a ns és a ms között.
Az Omron oldalán néztem meg és ott 100 ns ot ad meg de lehet hogy benézem mert az egy utasításra vonatkozik.
Ezek szerint a megírt program bonyolultságától függ a ciklusidő ami akár több ms is lehet?Erre nincsen egzakt érték?Bővebben: Link

Az lenne a kérdésem hogy ha kapuval csinálom meg akkor van e valamelyik gyártónak weidmüller phoenix contact olyan kapuja ami sínre pattintható változat és 24v-os logikával működik.pl ilyen mert ilyet már használtam de sajnos kereskedelmi forgalomban már nem kapható:Bővebben: Link
Mert ha mondjuk 40xx sorozatból választok akkor még nyákot is csinálni kell illetve illeszteni kell a feszültség szinteket.

Köszönöm előre is a választ
(#) Szirty válasza Lela hozzászólására (») Szept 29, 2011 /

Helló Lela!

Idézet:
„Az Omron oldalán néztem meg és ott 100 ns ot ad meg de lehet hogy benézem mert az egy utasításra vonatkozik.
Ezek szerint a megírt program bonyolultságától függ a ciklusidő ami akár több ms is lehet?Erre nincsen egzakt érték?”

Minden bizonnyal
A teljes program ciklus ideje általában 2-10ms nagyságrendű. De lehet több is.
Egy teljes program pontos ciklus ideje is kiszámítható, de rendszerint ez nagyon nehéz feladat és az eredmény sem kecsegtet hasznos információval.
Gondolj csak bele: Tudni kell minden egyes utasításról, ami egy cikluson belül lefut, hogy mennyi ideig tart a végrehajtása. Ez látszólag nem nehéz, mert a ciklus ideje ezek összege lenne...
...ha a ciklus időhöz nem adódna hozzá a PLC rendszere által elhasznált idő, amit a kommunikációra, az I/O pontok diagnosztikájára, a kimenetek írására, bemenetek olvasására stb fordít.
Továbbá vannak utasítások, amelyek végrehajtási ideje függ az adattól, amivel operál, tehát a számításhoz azt is tudni kell. Az adat viszont függ a környezettől, a berendezés pillanatnyi állapotától (pl. egy mért értéktől) amit viszont már nem lehet előre pontosan megjósolni.

Továbbá a végrehajtott utasítások mennyisége is változhat és az is, hogy melyik ciklusban pontosan milyen fajta utasítások futnak le, hiszen a program tele van elágazásokkal. Hogy egyes elágazások melyik ága fog majd teljesülni futás közben az szintén a környezettől függ (elérte a végállást vagy nem, átkapcsolták a kapcsolót vagy nem, stb.) Ezek szintén nem jósolhatók meg előre.
Továbbá az elágazások jóvoltából nem lesz minden ciklus ugyanolyan hosszú. vagyis minden egyes lehetséges variációra ki kellene számolni a ciklus időt, amit elvileg megtehetnél ugyan, de azt nem lehet előre látni, hogy mikor melyik fog majd teljesülni amikor a rendszer működik...

Mire kell neked ilyen kicsi megengedett késleltetés?
(#) Panhard válasza Szirty hozzászólására (») Szept 29, 2011 /

Hali! Csak érdekességképpen: Nálunk a gyárban van egy olyan berendezés, amiben S595U PLC van. Nincs sok feladata, csak annyi, hogy Profibusról érkeznek hozzá bemenetek, amiket megfelelő logika alapján tovább küld soros porton egy PC felé. Van egy OP27 is rákötve buszon. A hibajelenség annyi volt, hogy néha az OP elvesztette a kapcsolatot a PLC-vel. Először nem tudtam mitől van, minden jól volt beállítva, aztán csináltam a PLC-be egy egyszerű számlálót egy MerkerWord-el, ami ciklusonként egyel növeli saját magát. Akkor derült ki, hogy a ciklusidő kb: 5másodperc. Ezért dobálta el magát az OP, de csak akkor lassult le ennyire, amikor érkezett valamelyik bemenetére jel. Azóta már kijavítottam a hibát. Nem is hiba volt igazán, hanem úgy volt megírva a program, ha az egyik bemenetre érkezik jel, akkor elkezdte keresni, hogy annak a bemenetnek a száma melyik OP képernyőn van beírva, és annak megfelelően küldte ki soros porton az adatot. Ez a keresés tartott ilyen sokáig. Üdv,
(#) Szirty válasza Panhard hozzászólására (») Szept 29, 2011 / 1

Hali Panhard!

Idézet:
„Akkor derült ki, hogy a ciklusidő kb: 5másodperc.”

Hát igen. Ezért kell óvakodni a ciklusoktól egy PLC programban ha lehet.

Watchdog mélyen aludt, vagy miért nem ugatta meg az 5 másodpercet?
(#) Panhard válasza Szirty hozzászólására (») Szept 29, 2011 /

Idézet:
„Watchdog mélyen aludt, vagy miért nem ugatta meg az 5 másodpercet?”

Azt nem tudom, de gondolom a programozó is tudta, hogy így belassulhat a programja, lehet kikapcsolta, vagy nagyobb időt adott meg neki. Egyébként S5-ben hol lehet wathdog-ot beállítani? DB1 ugye?
(#) Lela válasza Szirty hozzászólására (») Szept 30, 2011 /

Szia !

A következő a helyzet van 4db induktív érzékelő
illetve van 1 olyan induktív aminek van egy feldolgozó egysége 2 mikron felbontással meg tudja mondani a távolságot a fejtől, és be lehet állítani a kapcsolási szintet.Azt kell figyelnem hogy amikor ezen az érzékelőn jön egy felfutó él a másik 4 induktív high-ban van vagy low-ban.Na most ha a felfutó él éppen végrehajtási időben jön akkor majd a következő i/o műveletnél nézi meg a plc hogy mi a helyzet a másik 4 érzékelővel.Addig eltelhet több ms is mire befejezi a program végrehajtását, attól függően hogy a végrehajtás mely szakaszában jön a felfutó élem.
De közben megoldódott a probléma ugyanis a CJ1M-cpu22 van interrupt bemenet.Ha itt 1-be billentem a bemenetet akkor megszakítja a ciklust és gondolom azt már le lehet programozni hogy akkor éppen mit csináljon.Igazából az érdekelne hogy a gyakorlatban ez hogy működik hogyan kell ezt leprogramozni van valami maskolás is.Lehet azért hogy az addigi operandusokat letárolja hogy ha visszatér akkor meglegyen minden adat. de igazából nem tudom hogy ez hogyan működik.Mikor az itterruptra jön a felfutó élt figyelő érzékelőm jele megszakad a program végrehajtás. Le lehet e programozni hogy akkor nézze meg hogy egy vagy több bemenet éppen milyen állapotban van?
(#) Szirty válasza Lela hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Hali Lela!

Engem főleg az zavart (és emiatt vagyok bizonytalan még mindig) hogy 100ns időkről írtál.
Egy közönséges induktív érzékelő késleltetése kb. 1-2us.
A PLC megszakításra való reagálása szintén megvan legalább ennyi blöffre.
Ez így nem 100ns lesz, hanem kb 5-6000ns. De ha az is jó, akkor nincs gond. A 100ns-et elkönyveljük túlzásnak. Már azt hittem lézerrel akarsz távolságot mérni

Idézet:
„Le lehet e programozni hogy akkor nézze meg hogy egy vagy több bemenet éppen milyen állapotban van?”

Igen. van utasítás, amivel közvetlenül olvasható a bemenetek állapota.
(#) madazg77 hozzászólása Okt 4, 2011 /

Sziasztok!

Találtam az internet noname USB-s programozó kábelt Siemens S7-300/400 PLC-hez. Érdemes ilyennel foglalkozni?

Üdv.
(#) Szirty válasza madazg77 hozzászólására (») Okt 4, 2011 /

Helló madazg77!

Konkrétan "noname"-et még nem láttam (ill. nem tudom pontosan ez mit jelent itt).
Más gyártó interface-eit már használtam kisebb-nagyobb sikerrel.
A Helmholz netlink adaptereit pl. Jól működnek, natív driver van hozzá Step7-hez. Az az apró probléma volt csak, hogy Win2k3-ra nem lehet telepíteni ezt a drivert, mert olyan file-t hiányol, ami ott van ahol kell.

A processinformatic.de MPI/Ethernet gateway-t viszont nem akarok soha látni.
Nincs natív Step7 driver, egy virtuális soros portot hoz létre, amivel rengeteg baj van időnként (legfőképp az, hogy előszeretettel üzeni azt, hogy a soros port más használatban van, holott senki nem használja csak ő).
Rengetegszer megszakad a kapcsolat, ami egy heveny hibakeresésnél igencsak bosszantó tud lenni.

De hát elég sokféle van. Én mindenképp óvakodnék attól a fajtától, amelyik virtuális soros porttal operál és PC adapternek hazudja magát a Step7 felé.
(#) madazg77 válasza Szirty hozzászólására (») Okt 4, 2011 /

Szia!

Köszönöm a válaszod. Az ebay-on vannak ilyen kábelek, de némelyiken nem látni és nincs feltüntetve az adatok közt a gyártó, ezért írtam noname-t. Főleg kínaiából lehetne hozzá jutni

Üdv.
(#) lilozofus válasza czgabesz hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Üdv mindenkinek
A problémám egy régi Mitsubishi Melsec Fxon-60HT-dss-el lenne.Egyrészt igen hosszú a neve,másrészt kiégett benne egy kimenet.Át kellene programozni.De...
Adatkábel megrendel,aranyáron persze soros port kell hozzá.
Soros-usb átalakító megvesz-a plc kódot kér.A gép forgalmazója 4 éve felszámolódott,a gyártó is.A Mitsubishi nem tudja feltörni a kódot.
mivel több mint 10 éves,alkatrész nincs hozzá.Valaki tudna egy kódtörő programot hozzá?A plc csere szóba sem jöhet,túl hosszú ideig tartana beprogramozni a gépet
(#) kobold válasza lilozofus hozzászólására (») Okt 14, 2011 /

Gyakorlatilag kizártnak tartom, hogy találsz hozzá kódtörőt, de ez csak az én véleményem.
Jó lenne tudni, van-e limit a jelszórontásra (pl. 3 rossz után bontja a kapcsolatot). Mert ha nincs, akkor "viszonylag" egyszerű: célprogram segítségével a teljes kommunikáció rögzítése egészen addig, amíg vissza nem jön a "Nem nyert" válasz, majd újabb (külön ehhez írt) programmal ennek másolása: jelszógenerálás, küldés, válasz értékelése, negatív visszajelzés esetén a következő kombináció kipróbálása (brute force). Ha kötött a karakterhossz, az különösen nagy segítség, ha nem kötött, akkor sokáig fog tartani, ha pedig betűk és számok is lehetnek benne, akkor nagyon sokáig.
Ha meg X próba után újra is kell csatlakozni, akkor még tovább.
A programozó születési évét azért kipróbálnám, nekem eddig kétszer jött be...
(#) lilozofus válasza kobold hozzászólására (») Okt 14, 2011 /

Köszi a tippet,de nem tudom mikor született az a(igen hosszú fütty) talján programozó.Ma derült ki,hogy megvan a cég(nevet váltott),nem mondanak kódot,de javítják a javíthatatlan gépet.6000 Euro.
Kibírtam nevetés nélkül,de mindig nagy volt az önuralmam.Marad a keresgélés.
(#) kobold válasza lilozofus hozzászólására (») Okt 14, 2011 /

Ez most elég gányul fog hangzani, de ha csak annyi a baj, hogy kiégett egy kimenet, és a programban egyszerűen ki kellene cserélni az egyiket a másikra, akkor én szétkapnám a PLC-t, megkeresném a kimeneti részt, és némi nyákvagdosás, forrasztás útján átkötnék egy másikra. Már ha van szabad, hasonló tulajdonságú pont, és nem javítható a mostani.
Illetve, a kereséssel párhuzamosan elkezdeném feltérképezni, lerajzolgatni a megvalósított vezérlési logikát, arra készülve, hogy újra meg kell írni a programot (akár másfajta PLC használatával).
Az utasításkészletéről nincs egy doksid? Én nem találtam, igaz, nagyon nem is mentem bele.
(#) dave77 hozzászólása Nov 1, 2011 /

Sziasztok!

Ismeri valaki közelebbről az LSIS (LG) InfoU PC-n futó HMI programot? Az oldalukról simán letölthető:
http://eng.lsis.biz/product/product_detail.asp?product_code=P00152
Az LSIS PLC-kkel és szoftvereikkel kellemes tapasztalataim vannak, és ez egy jó megoldásnak tűnik, hogy a PC-n monitorozza, irányítsa az ember a PLC-s rendszert. Csak az a baj, hogy nálam a program futtatás után hibaüzeneteket ad.

Esetleg tudtok más hasonló programról, ami PC-n fut, és HMI-ként használható?
(#) Norberto válasza dave77 hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Szia!

Igen, vannak szép számmal ilyen programok. Ha jól sejtem, akkor a következők közül mind ilyen funkciójú (a legnagyobbakat említve), zárójelben a fejlesztő:

- (SIEMENS) WinCC

- (GE-Fanuc) iFIX

- (Invensys) InTouch
(#) Szirty válasza dave77 hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Hali dave77!

Omronéknál ilyen HMI program a CX designer, amihez van PC-s runtime is.

Annyit pontosítanék,hogy Siemenséknél a WinCC SCADA program.
A Siemens HMI szoftvere a WinCC Flexible nevet viseli, illetve elődje a ProTool. Mindegyiknek van beépített PC runtime környezete.

Figyelembe kell venni azt is, hogy milyen PLC-kkel akarsz kapcsolatot milyen kommunikációs módszerrel, mert a választott HMI-nek mindkettőt ismernie kell ahhoz hogy működjön a dolog.

(Egyik említett szoftver sem ingyenes)
(#) dave77 válasza Szirty hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Sziasztok!

Köszi a válaszokat, közben sikerült működésre bírni az InfoU-t, csak a Windows 7-et nem szerette, virtuális XP kellett neki. Még nem volt időm nagyon elmélyülni benne, de azokat a PLC-ket ismeri, amihez nekem kéne. Sajnos ez is időkorláttal működik, különben fizetni kell érte.
(#) Szirty válasza dave77 hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Helló dave77!

Hát igen...
Én azt szoktam tanácsolni, hogy aki automatizálással akar foglalkozni, az (egyelőre még) használjon 32 bites XP-t.
Vagy könnyen extra szívások elé néz.
(#) Panhard válasza Szirty hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Ez így igaz, nemrég rendeltem Siemens-től egy Field PG-t, XP-vel küldték. Üdv!
(#) Norberto válasza Panhard hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Én is csak ugyanezt tudom mondani/javasolni.

Win7 ilyen komoly használatra még kiforratlan. Pláne a 64 bites változat.
(#) Szirty válasza Norberto hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Hali Norberto!

Inkább az inkompatibilitás a gond (egyszerűen nem futnak a programok amiket használni kell).
És nyilván soha nem is fognak. csak arra tudunk hagyatkozni, hogy majd megjelenik a használt programok Win7 alatt is működő változata.

Ami nyilvánvalóan nem fog bekövetkezni a már kifutott, és nem gyártott, de még 10-15 évig vidáman működő rendszerekhez való szoftverek esetében.
Úgyhogy aki ilyesmikkel is foglalkozik (szerintem vagyunk egy páran) az jól teszi ha eltesz talonba egy öregecske PIII-as, Celeronos, stb notebookot amin még soros port is van, jól jöhet még.

(Nem régen egy Omron C120-ról kellett programot menteni és eltartott egy darabig amíg találtam egy olyan gépet, amin a SysWin nem mondja azt, hogy kevés a memória...)
(#) Norberto válasza Szirty hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Én ezt a helyzetet amúgy elég röhelyesnek találom. Itt állunk 7 milliárdan a XXI. században, és önmagunkat szúrjuk t*ön. Persze nem szó szerint, de az irány, globálisan ez. Nem tudom, lesz-e ebben a szakmában valaha igazi "rendszer" vagy legalább rendszerességre és következetességre utaló jelek; valószínűleg nem, vagy nem egyhamar. Lehet, egy kissé pesszimistára sikeredett ezen hozzászólásom, pedig ma jó napom volt.
(#) Szirty válasza Norberto hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Hali Norberto!

A világ nem arról szól, hogy én, vagy te jól érezzük magunkat benne, hanem a profitról és pénzről.

Ez van.
Következő: »»   34 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem