Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC vagy AVR
 
Témaindító: (Felhasználó 466), idő: Okt 5, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 14
(#) trudnai hozzászólása Jan 26, 2010 /
 
Uj 8 labu PIC-et jelentett be a Microchip 12F617 azonositoval. 4x akkora program fer el benne, mint az ATtiny13A-ban (2k word), 2x akkora a RAM-ja, 2x8bit es 1x16 bit timer, PWM, 10bites AD, 8MHz belso ora vagy max 20MHz kulso. EEPROM nincs benne, azonban a program memoriajat tudja sajat maga irni, igy azt lehet helyette hasznalni. Ja, es olcsobb, mint az ATtiny13A!

Bővebben: Link
(#) lidi válasza trudnai hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Jobb ez valamiben, mint a már rég óta kapható 12F683 ?
(#) icserny válasza lidi hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Néhány paraméterében MÁS csupán (nincs EEPROM, de a caprure-compare-PWM modul fejlettebb: ECCP, 1 MtrCtr helyett 2 MtrCtr)
(#) alux hozzászólása Jún 2, 2011 /
 
Tisztelt Fórumozók.
Ötleteket, lehetőleg működő kapcsolást keresek PIC vagy AVR 5 voltos jelszintjének illesztésére (Rx, Tx) SIM 900 GSM modullal kommunikációra. A processzor tápfeszültség csökkentés nem jó, mert az elektronikának számítógéppel is kommunikálni kellene COM porton MAX232-vel.
Ötleteket előre is köszönöm.
(#) watt válasza alux hozzászólására (») Jún 2, 2011 / 1
 
Ellenállás osztó a modul bemenetére(5/3,3 osztásarány 1k körüli ellenállásokból). A kimenetére nem kell semmi.
(#) Hp41C hozzászólása Jún 2, 2011 /
 
Szia!

- A legegyszerűbb megoldás a táp csökkentése és max3232 -vel való illesztés a PC hez.
- PIC/AVR -> GPS / feszültség osztó, GPS -> PIC/AVR egy 5V -ról üzemelő 74HC1G08 / 74HC1G32.
-: PIC/AVR -> GPS egy 3.3V -ról üzemető, 5V toleráns, nem invertáló kapu, GPS -> PIC/AVR egy 5V -ról üzemelő 74HC1G08 / 74HC1G32.
- Mindkét irányban 2 tranzisztoros inverter, a GPS irányában a 2. 3.3V tápról, a PIC/AVR irányában a 2. 5V -os tápról járatva.

Sok PIC esetében a Rx bemenet ST típusú, 0.8*Vdd magas szint minimum feszültség előírással.
topikja
(#) alux válasza watt hozzászólására (») Jún 2, 2011 /
 
Tisztelt Watt.
Ötleted elméleti, vagy nálad működő, bevált?
A PIC nem reklamál a 3.3V bemeneti szintnek?
(#) icserny válasza alux hozzászólására (») Jún 2, 2011 /
 
Idézet:
„A processzor tápfeszültség csökkentés nem jó, mert az elektronikának számítógéppel is kommunikálni kellene COM porton MAX232-vel.”
Nézd meg a MAX3222 vagy MAX3232 adatlapját! Ezekkel a 3,3 V-os mikrovezérlők is tudnak soros porton kommunikálni.
(#) Petjaa hozzászólása Nov 19, 2011 /
 
Sziasztok!

Először is nem akarok vitát kelteni! Ugyanakkor érdekelne a véleményetek, hogy a 32 bites procik közül melyik a jobb a pic vagy avr? Eddig 8 bites avr-eket használtam, ugyanakkor a 32 bites ic-k közül a pic jóval olcsóbb. Szerintetek megéri váltani rá vagy maradjak az atmel mellett?

Üdvözlettel Petjaa
(#) bbalazs_ válasza Petjaa hozzászólására (») Nov 19, 2011 /
 
En sem akarok vitat, sot, elorebocsatom, hogy az AVR-eket egyaltalan nem ismerem, ezert nem szeretnek a PIC mellett sem allast foglalni.

Szerintem nagyon sokminden befolyasolja a dontest, nem adtal eleg tampontot.
Peldaul: te magad valaszthatsz-e vagy megmondjak, melyiket hasznald? Koltsegerzekeny vagy-e vagy csupan par mintapeldanyrol van szo? Milyen fejlesztoi kornyezetet szoktal meg, milyen nyelven programozol? Mennyire fontos a sebesseg? Memoria? Periferiak? kommunikacio?
A masik: Mit szeretnel majd csinalni vele, nyilvan van preferenciad.
En a helyedben elovennek egy megfizetheto aru PIC-et es egy ugyanolyan osztalyu AVR-t, letoltenem az adatlapot es egymas melle tennem a kettot.
Sebesseg, memoria, adatmemoria, ADC, kommunikacio (USB, CAN, soros, esetleg parhuzamos, I2C, stb).
Meret, labszam, tokozas beforraszthatosaga, tapellatas mennyire szeles hatarok kozott mozoghat, energiatakarekos modok - fogyasztas, stb.

Szoval szerintem a kerdest nem jol tetted fel, mert valoszinuleg abszolut valasz nem letezik - csak akkor lehet javasolni valamit, ha az igenyeidet, a feladatot is mellekeled. Ha az egyik egyertelmuen felulmulna a masikat, mindenki azt hasznalna...
(#) trudnai válasza Petjaa hozzászólására (») Nov 19, 2011 /
 
Csatlakoznek bbalazs-hoz, egy-egy fejlesztesnek nagyon sok parametere van. Azt meg azert hozza tennem, hogy a gyarto kapacitas es a szallitok raktar keszlete is sokat tesz a latba (hiaba jo valami ha nem lehet kapni akkor amikor neked kellene... es ez az a parameter amiben az Atmel sohasem fogja tudni megverni a Microchip-et)

Amugy en sem foglalkoztam 32 bites MCU-kkal meg, de a kulfoldi forumokon azt olvastam anno, hogy az AVR32 jobb tobb szempontbol is -- ettol fuggetlenul jokat irtak a PIC32-rol is, gcc-s C forditot kinal a Microchip hozza stb. Azt is olvastam valahol, hogy mas gyartok termekei olcobbak lehetnek. Pl egy STM32 16k memoriaval mar megrendelt mennyisegtol fuggen akar 75 Euro centre is leeshet.
(#) potyo válasza trudnai hozzászólására (») Nov 19, 2011 /
 
Nekem is ezt mondták egyik cégben, hogy azért ARM-al csinálják az új fejlesztéseket, mert a 32 bites ARM darabja (nyilván az, ami számukra megfelelő) 1 dollár körül van, míg a PIC32 és AVR32 (megfelelő példányai) ettől drágábbak, és nem mindegy egy sorozatterméknél, hogy mennyi az ár.
(#) icserny válasza potyo hozzászólására (») Nov 19, 2011 /
 
Ez biztosan így van, de kérdéses, hogy lesz-e ez akkora sorozat, ahol a fejlesztési költség már elhanyagolható ehhez az árkülönbséghez képest?

Százféle cég többezer féle 32 bites mikrovezérlőt forgalmaz, de némelyiknél a fejlesztőeszközök beszerzése vagy a fejlesztéshez szükséges tudás megszerzése sem elhanyagolható költségvonzattal jár.

Ezek figyelembevételével nem biztos, hogy a legalacsonyabb árú mikrovezérlővel lesz a leggazdaságosabb a termék előállítása.
(#) Petjaa válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 19, 2011 /
 
Szia!

Akkor kicsit pontosítanék. Egy usb-s cnc vezérlőt szeretnék csinálni belőle, tehát a döntés rajtam áll, hogy melyiket választom. Egyenlőre pár példányt fogok belőle legyártani, azután, hogy kell e még majd alakul. Amelyik ic-ket kinéztem az a Microchip: PIC32MX795F512L és az Atmel: AT32UC3A1512 procik. Adatlapot nézve a tudásuk közel azonos a pic kicsit többet tud. Azért is érdekelne, hogy szerintetek melyiket válasszam mert programozót is szeretnék venni hozzá. Ahogy néztem a pic-et lehet a pickit3-al az avr-t pedig dragon-nal programozni és itt is a pic programozó olcsóbb mint az avr, de ha szerintetek jobb az avr akkor nem fogok belerokkanni a különbözetbe. Ugyanakkor szeretném minél olcsóbban kihozni az egészet. Valamint ha már veszek egy programozót pl. a pic- hez akkor lehet áttérek teljesen rá.

Üdv Petjaa
(#) bbalazs_ válasza Petjaa hozzászólására (») Nov 19, 2011 /
 
Tokmindegy, melyiket valasztod. Ugyis jon majd valaki es elmagyarazza, hogy nem jol dontottel.
(#) trudnai válasza Petjaa hozzászólására (») Nov 19, 2011 /
 
PICki3-at felejtsd el szerintem! Inkabb az ICD3-ra kaccsintanek, az picivel dragabb de megeri! Viszont az ugy mar lehet a Dragonnal is dragabb, ha ez a donto szempont.

Amugy en nem egyetlen project alapjan dontenem el mi az amerre menni szeretnek. Utana neznek melyikre milyen dokumentaciok, nyilt projectek stb elerhetoek, beszerzesi forrasok megbizhatosaga stb, es az alapjan valasztanam ki ami nekem kell.
(#) icserny válasza Petjaa hozzászólására (») Nov 19, 2011 /
 
Idézet:
„Amelyik ic-ket kinéztem az a Microchip: PIC32MX795F512L”
Nem tudom, hogy milyen tulajdonsága alapján választottad éppen ez, hiszen van benne egy rakat olyan periféria, ami fölösleges (Ethernet vezérlő, Can, UART stb.) USB device-nak a PIC18F4550 is megfelel, de van PIC24 is, ami nem százlábú (egyszerűbb a beforrasztásuk), s nem fűtenek úgy, mint a PIC32MX795F512L 80 MHz-en.

Azt jól látod, hogy az általad választott típushoz PICkit3 kell (a PICkit2 már nem támogatja).
(#) Petjaa válasza icserny hozzászólására (») Nov 19, 2011 /
 
Helló!

Direkt választottam olyan chip-et amiben van ethernet mert szeretném ha a vezérlő tudna lan-on meg usb-n is kommunikálni. A lábszám meg kell a ki és bemenetekhez.

Üdv Petjaa
(#) sikolymester válasza Petjaa hozzászólására (») Nov 19, 2011 /
 
Számomra az első számú elrettentő tényező a PIC-től, hogy nincsen ingyenes C fordító hozzá. Az AVR-hez viszont ott van az AVRGCC. Warezolni természetesen mindig lehet. 8 biteseknél meg ott az érv a kódkorlátos ingyenes C PIC fordítókra. Mondjuk pont a 32bites uC-knél kicsit gyorsabban telik be a flash egy egyszerűbb programnál is.

Így ha nem zavar téged az, hogy végső soron nincsen egy ingyenesen/legálisan használható fordító, akkor a PIC tökéletes választás. Amennyire jól tudom, a PIC debuggerek olcsóbbak mint atmel társai. pl PIC ICD3 190$ atmel jtag ice3 200$

Lábjegyzetként megjegyzem, hogy szerintem jobb az AVR-ek debuggolása közben a registerek megjelenítése. Nem tudom mi a helyezt a beígért MplabX-szel, abban ez természetesen változhat.
(#) trudnai válasza sikolymester hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Idézet:
„Mondjuk pont a 32bites uC-knél kicsit gyorsabban telik be a flash egy egyszerűbb programnál is.”


Igy van, epp emiatt a Microchip most mar kevert 16 es 32 bites kodu konyvtarat hasznal a PIC32-hoz... Amugy a C32 gcc alapu es a forraskodjat is letoltheted -- tehat ha ingyenes C forditot szeretnel PIC32-re ingyen akkor megkaphatod.
(#) sikolymester válasza trudnai hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Na! Ezt jó tudni, lehet hogy akkor körülnézek alaposabban PIC32 háza táján.
(#) icserny válasza sikolymester hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Idézet:
„Számomra az első számú elrettentő tényező a PIC-től, hogy nincsen ingyenes C fordító hozzá.”
Már hogyne volna! Sőt, a C30 és C32 nyílforrású, letöltheted a forráskódot. Ami nincs ingyen, az a hatékony kódoptimalizálás.
(#) trudnai válasza sikolymester hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
Igen, itt irnak errol:

Microchip C32

ld. meg mellekelt kepet is...
(#) pici válasza sikolymester hozzászólására (») Nov 22, 2011 /
 
Ha már ennyire 32 bites rendszer felé nyitsz, és platforot is váltanál, akkor én a helyedben az ARM-ok felé irányulnék.
Az ARM-é a jövő. És "nincsenek korlátai", azaz minden periféria megtalálható bennük (USB OTG ETH CAM LCD...) sebességük egyre nő (1Ghz). De az alsó kategoriában is 50-120 Mhz az alap.
(#) sikolymester hozzászólása Nov 22, 2011 /
 
Köszönöm a rávilágítást az ingyenes PIC32 C fordítókra. Csakugyan új számomra.

Ami az ARMokat illeti, azokra tényleg érdemes váltani a jövőben szerintem is. Annyit azonban hozzátennék, hogy akármilyen jól is hangzik egy 100MHz felett ketyegő mikrokontroller, azokon a frekvenciákon már sokkal nagyobb rutinnal kell tudni tervezni nyákokat.
(#) pici válasza sikolymester hozzászólására (») Nov 22, 2011 /
 
Idézet:
„azokon a frekvenciákon már sokkal nagyobb rutinnal kell tudni tervezni nyákokat.”

Részben igazad van, de nem kell megijedni. Nem a kontroller sebességétől függ a panelterv, hanem a vezetékeken futó információ sebességtől lehet kritikus a tervezés.
Ha pl. egy 150 Mhz-es AVR32-t használsz a belseje gyors, de az LCD, kamerakezeléshez nem kell védett huzalozás, mert az adatbitek sebessége "alacsony", 33-50Mhz elég. Más perifériák pl UART ETH SPI meg alacsony sebességűek.
Ha külső RAMot használ az ember 100Mhz felett, na ott már kell a magasabb szintű tervezési tudás. A vezetékek vastagsága, egyenlő hossza, zavarszürés, C értékek.
(#) Petjaa hozzászólása Nov 24, 2011 /
 
Sziasztok!

Szerintetek akkor nem fogom megbánni, hogy belekóstolok a pic-ek lelki világába is? Ha nem akkor veszek egy pickit 3-at.

Üdv Petjaa
(#) vbalint válasza Petjaa hozzászólására (») Nov 24, 2011 /
 
Szia!

Megbánni biztos nem fogod, de szerintem érdemes egy pillantást vetned a Nuvoton processzorokra is, hátha jobban tetszik. Ezek ARM procik, akár 50MHz órajellel, viszonylag nagy program- és adatmemóriával. És mivel ARM, ezért a GCC támogatja, sőt még ingyenes IDE is van hozzá.
A Chipcad-nél van hozzá elég olcsó kezdőkészlet.

Üdv: Bálint
(#) speeedfire hozzászólása Dec 8, 2011 /
 
Akarok valami mikrocontroller dologgal foglalkozni, de nem tudom melyikkel.
Fontos lenne, hogy C-ben is lehessen írni és olcsó legyen mind az égető, mind a kész termék megépítése.
Melyik a jobb erre? Vagy esetleg más?
(#) Petjaa válasza speeedfire hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Szia!

Hogy melyik a jobb az örök vita tárgya marad! Az olcsóság kérdése már más téma. Nem olyan régen még az AVR-ek jóval olcsóbbak voltak mint a PIC-ek, de mostanában ahogy nézegettem az egyik projektemhez procit azt vettem észre, hogy ez megfordult. A PIC a Chipcadnál a legolcsóbb. Az AVR pedig mikor hol. Mind ic- mind programozó terén. Egyébként mind a két ic-t lehet C-ben programozni.

Üdv Petjaa
Következő: »»   12 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem