Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » CB rádió
Hello pucuka.A helyzet az,hogy ezt a készúléket egy maszek Elektronjkai boltban vettem kb tiz éve .Semmilye bizonylatot nem kaptam hozzá nem mondták,hogy az iskell.Kérdésem az lenne,hogy a kamionos sávot hogyan tudnám hallgatni?Údv:Gyati.
Azt csak akkor tudod hallgatni, ha a készülék alkalmas SSB (USB,LSB) adásmód vételére.
Szia! Ilyen szelektivitást egyenes vevővel elérni nem lehet, csak kétszer transzponálttal. Csavargatósra meg lehet oldani ugyan, de akkor inkább varicapos-potis megoldással, de így is meg kell majd küzdeni a stabilitási problémákkal. De amilyen foglalt manapság a CB-sáv, nem nagy gond, ha egyszerre hallod mind a 40-et
![]()
Jobb későn, mint soha
Egyébként igazad van. RH -s rádió használatára akkor van esély, ha a KF (legalább közel) megfelelő kerámia sávszűrővel rendelkezik. Kis félrehangolással még az FM vételére is van esély. ![]()
Jajjj azt el is felejtettem, hogy ma már -elvileg- nincs a CB-sávon AM-mód. De a wukitokit foghatod vele.
Sziasztok!
Én sem szeretnék új CB-rádiót venni, főleg mivel csak hallgatni szeretném, hogy mi megy a sávokon. Hordozhatónak is kellene lennie. Valaki egy célnak megfelelő kapcsolást tud? esetleg egy hordozható kisrádió áthangolható e hogy külön külön hallható legyenek a sávok? Köszönöm a segítséget: McDeath ![]()
Ha van egy KH, de mégjobb ha RH sávok vételére alkalmas rádiód, azt áthangolhatod, vagy viszonylag könnyen átépítheted. Ha IC -s, azok el szoktak menni 30 MHz -ig, csak a tekercseket kell átszabni, és hozzá a rezgőköri kondenzátorokat. Ha kellőképpen kinyújtod, tekintettel a nem nagy forgalomra még jó is lehet. De az érzékenységgel problémáid lesznek.
Sziasztok! Van egy R-105D rádióm, ami régi orosz katonai rádió. Kiselejtezték őket és vettem 2 őt. 36-46 Mhz frekvencia tartományba lehet állítani. Kimenő teljesítménye 1W.
Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e használni szabadon ezt a frekvencia sávot? Illetve valaki meg tudja mondani, hogy az ilyen rádiók kódolt jelet küldenek, vagy bármivel lehet hallgatni? Előre is köszönöm!
Hello, csak egy watt lenne?? Ezt csak vételre szabad használnod, és erős a gyanúm, hogy nem kódolt az adása, mert kiselejtezés előtt kiszedték azt a modult.
Nem akarlak elkeseríteni, de ez a frekvencia sáv nempolgári felhasználású, még mindíg. Ahogy mondani szokás, bekapcsolása életveszélyes, no nem fizikailag. Felhasználhatod alkatrésznek.
Medve: Miért, egy watt kevés? Ha vételre használnám, akkor tökéletesen nem lenne értelme, mert teljesen használatlan üres az egész frekvencia tartomány xD
Ha volt benne kódoló modul, akkor nem szedhették ki, mert 2 csavarján rajta van még az eredeti pecsét, és azok nélkül nem lehet szétszedni. Pucuka: Az kár, ezek a rádiók 50-60 as években készültek, szóval elég régiek, még elektroncsöves teljesen. De nem értem miért nem lehet használni azt a sávot, már régóta nem használják a katonák (szerintem). Azért remélem nem mérnek be, de lehet hogy át alakítom valahogy amatőr, cb sávra.(Gondolom csak a forgó kondi körül kell átalakítani, vagy átméretezni 1-2 cuccot.) Szétszedni alkatrésznek semmiképp sem akarom, egyrészt az ára miatt (11e ft darabja)másrészt meg jól néz ki ![]() Köszönöm a segítségeket! Egy kép a rádióról: Bővebben: Link
Ha van amatőr engedélyed, akkor használhatod átalakítva az amatőr sávokban. Csak az a gond, hogy ez kétoldalsávos AM rendszerű, és ma már nemigen használnak ilyet, még a CB sávban sem. (nem véletlenül selejtezték, mert vészesen elavult. A teljesítményéről annyit, hogy tartozott hozzá egy végfok, GU50 -el, ami olyan 60 W -ot tudott. Egyébként az 1 W egy jó antennával sokmindenre jó.
Ami a sávot illeti, ahogy mindíg mondtam, az nem jelent semmit, ha egy nem túl jó antennával egy gödör közepén hallgatózol, és nem hallasz semmit, attól még lehet, hogy használják a sávot. Az igaz, hogy nem túl nagy az aktivitás, de ha éppen bezavarsz, azt rögtön észreveszik, és biztonsági okokból meg is keresnek. Nomeg azért sem hallasz semmit, mert a modern rádiózásban más moduációkat, és szélessávú rendszereket használnak, amit ezzel a rádióval meg se hallasz. De ha bezavarsz, megkeresnek.
Hát igen, sajnos. Most olvastam éppen ezt az oldalt:
Bővebben: Link Ahogy olvasom, ezek a * még az amatőr rádiózást is tönkretették. Most már vizsga kell hozzá, amit meg kell 2 évente hosszabbítani, nagyon kis esély van hogy sikerül stb........ Pedig milyen jó lehetett régen, sokaknak voltak otthon rádióik, nagy antennák, aztán beszélgettek rajta. Bár én nem is azért vettem, hogy nagyon használjam, hanem inkább dísznek. Most van itthon 2 R-105, és 2 R-105D rádióm, vettem egy embertől, ezek a cuccok még viszonylag olcsón beszerezhetőek, de nemsoká már sokat érnek.(Eszmei értéke lesz inkább.) Ilyen a PNV-57 éjjellátó, 10 ért vettem egy éve, most már több mint a duplája. Szerencsére az az éjjellátó polgári célokra is felhasználható, mert 1G. Egyébként úgy látom eléggé értesz a témához, hogy írtad ezt a GU50 erősítőt, de a rádiónak az adócsöve az nem GU50? Szedtem is már szét, ott van a rádió tetejébe az antenna kimenetnél, meg van elektroncső készletem is hozzá, azt hiszem abba is van.
Sziasztok!
Most szeretnék beruházni egy olcsó adó-vevőre. Ezhttp://bolthely.hu/hobbytronics/id/00203_Albrecht_AE_30H_repulesi_savu_radiovevo megfelel hobbi célra? Ákos
![]()
Miért baj az, hogy vizsgázni kell a rádióamatőröknek. Mert így nem rádiózhat hívójel nélkül és személytelenül mindenféle magát okostojásnak képzelő ember?
Igenis jó ez. Gondolj bele! Ha nem szabályoznák a rádiózást, akkor hol tartanánk? Nem tudom mennyi idős vagy, de talán emlékszel még a CB rádió hőskorára. Mindenféle balfék beleordibált az éterbe és az volt a menő, akinek a legnagyobb "batyuja" volt. Nem érdekelte, hogy torz és alig lehet érteni amit mond, csak elnyomjon mindenkit, fröcsköljön még vagy 10 csatornát jobbra balra, hogy ott is lehetetlenné tegye a forgalmazást. A rádióamatőrökre sosem volt ilyen panasz. Miért? Mert szabályzott és ellenőrzött rádiókkal, teljesítménnyel és etikával rádióznak. Méghozzá a föld másik oldalára is ha kell. A CB-sek meg arcoskodtak, ha 40-50km-t átbeszéltek, néhe nyomdafestéket nem tűrő stílusban. Nem is beszélve a "suttogókról". Azok voltak aztán az igazi sheggfejek. Nehéz volt megfogni őket, de nem volt lehetetlen. Volt akinek a pofája az én ütésemtől fájt néhány napig. Na? Szerinted? Melyik a jobb?
Ez nemcsak hogy egy vevő, de még számodra valószínű, hogy érdektelen is, amit hallgathatsz vele. Ha hobby célra szeretnéd és beszélgetni akarsz velük, akkor Bővebben: LinkITT böngésszgess.
Sziasztok,
CB cuccok kapcsolási rajz gyűjtemény linket keresek. Konkrétabban RMS HT200 végfok és TS-722 készülék rajzát keresem. Köszönettel Tóni
Sziasztok!
Amit egy régebbi hozzászólásomban irtam a President Grant Cb-mről, hogy a mutatót nem tudtam beállítani. Az azóta sikerült, de most meg teljesen tönkrement, darabokban van az egész ![]() Tudtok-e valami ötletet adni, hogy honnan tudnék beszerezni másikat?
Ha nem sürgős, a Puskásban szoktak árulni a börzén.
![]()
Köszike!
De régen voltam már ott? Mikor vannak börzék? ![]()
Bal oldalsávban megtalálod az időpontokat.Bővebben: Link
Köszönöm szépen.
Szerintem elmegyek, és körülnézek!
Sziasztok! Van itt valaki egyáltalán,rajtam kívül,aki a CEPT szerint CB-zik stabilban,mert nagy ritkán csak egy-két kamionossal tudok beszélni,aki hajlandó Fm-re átkapcsolni USB-ről.Üdv:Laci!
Szia!
Éppen lenne, ha össze lenne állítva a stabil állomásom, de még csak a közepén tartok. Pontosabban csak neki kéne állnom és egy nap alatt működne. Merthogy van ugyan egy stabil antennám, de az pont virágkarónak jó, úgyhogy le kéne szerelnem és a helyére fölbiggyeszteni a mobilt, de annak meg gyártanom kéne valami "ellensúlyt", hogy szóljon is. Mivel mobil antenna, így kellene vennem alá egy amphenol átalakítót, hogy vastag koax-al tudjak lejönni a rádióig. De most már ráfekszem a projektre, ígérem. Merre laksz és melyik csövön keresselek, milyen hívóval, ha összeáll a cuccom? Én Szentendréről fogok kiabálni. Csak aztán halljátok ám!!!
Szia! Én borsodban a hármas pálya mentén lakom heves határán matyóföldön,elvileg nem lehetetlen ha jó a terjedés,jó terjedésnél,már hallottam német,olasz,angol,állomásokat, észre lehet venni,hogy ők nem kamionosok,mert elmondják,hogy milyen antennájuk van,teljesítmény,stb.Sajnos én társasházban lakom a harmadik emeleten,tetőre vettem egy penetrátort,de a kedves lakóbizalmi megfúrta a tervem,természetesen,nem tehettem fel,a lapostetőre.Sebaj,negyedhullámú home made antenna,az erkélykorláttól kitolva egy méterre rövid egy nyolcados ellensúlyal,háát abba is belekötött,mert túl lóg a tetőn.Na ezután vettem az előző tartójára egy premier cb line mobil antennát, a válasz erre még mindíg rádiózik... majd a villám belecsap az antennájába oszt megnézhetjük a házat.Na ezután már csak egy diszrét sirio mini mag 60 cm mágn estalpas az erkélykorláton,és azzal fülelek.De éjszaka,mikor a nyanya már alszik,akkor ha nagyon ráérek ki a negyedhullámú,ha nem,csak a premier,és rádiózok normálisan,és senkit nem zavarok.A rádióm:senfor skyline Sm2008 22csatorna FM,A hívóm: (K22-es FM) 29-es Lacika.
Bocsi,de agymenésem van.Még meg van a penetrátorom,anyám kertes házban lakik,felszerelem ott,de a tetőkapacitása legalább három méterrel lentebb lesz,mint az én antennatalpam,szerintem,nem lesz jobb,de majd kipróbálom.Te mit tudsz a cept-ről,tényleg stabilban csak egy watt lehet?Én midég" jóban"voltam a lakóbizalmival,és mikor megvettem a rádiót,mondtam az asszonynak,hogy előbb-utóbb meglátogatnak a hatóságok,és ha nem vagyok itthon,mivel nem köteles beengedni őket,vigye ki a rádiómat,és bőszen mutogasson a kis sárga matricájára.Szerencsére a nyanya nem tudja,hogy hol kell panaszkodnia rádió ügyben,mert még a hatóságok nem látogattak meg.Itt van nekünk az a negyven csatorna FM-ben,jobb,mint a pmr,tessék már használni!!!Úgy irigylem a külföldi kamionosokat,mert mikor fülelek,nekik mindíg akad beszélgetőtársuk külhonban,ráadásul FM-ben!Aki érdeklődik a téma iránt,az írjon szivesen segítünk,ugyan a rádiót nem vehetjük meg neki,de antenna építésben,vásárlásban segítünk,szerintem ezért van a fórum.Üdv:Laci!
Jó lehet abban a házban lakni. Van ott egy eladó lakás?
![]() Azt a Penetrátort told ki egy 6 méteres árbócra! Fog az szólni. A magyar kamionosok USB-ben dumálnak, mert így tudnak nagy távolságokat átbeszélni, bár én sem értem, hogy akik konvojban mennek, azok miért nem tekernek el egy másik csőre és mennek át FM-be. Helyette továbbra is hallgatják a zajt és ordítanak egymás fülébe. Na mindegy. Ez legyen az Ő problémájuk. K22. Jegyeztem. Ha összeáll az enyém, kiabállak. Ha nem sikerül, majd itt jelentkezem.
Szia!Eladó nincs,mert ezek nagyrésze bérlakás,de kiadó van.Én családos vagyok,nagyon nem kekeckedhetem a nyanyával,sajnos.De mielőtt hívsz egyeztessünk itt időpontot,mert a család védelme érdekében nem szoktam letekerni a zajzárat,ahhoz,hogy legyen esélyem meghallani téged,meg fel kéne oldanom,és kakaót adni a hangeröre,esetleg a fülest felteszem,de azt nem sokáig bírom zz nélkül.Sőt,még az 1/4-est is ki kell tennem.Ja elfelejtettem, a teljesítményem az 4watt.)Üdv:Laci!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |