Fórum témák
» Több friss téma |
Semmit sem lehet látni, elmosódott a kép.Csinálj 1 éles képet, mert így senkinek sem fog menni.
Helló. Szerintem ez egy triak.
Lehet tirisztor is..ha jól látom ?! :eek2:
Az erősítőn belüli zajt nem szünteti meg. Ha búgás van, az lehet a táp hiányos szűrése (alulméretezett tápfeszültség, kevés elkó, induktív szűrés hiánya), de lehet egy rossz forrasztás, illetve a földhurok, ami az alkatrészek földpontjainak eltérő potenciálján alapul. Valamelyik topic pont ezzel is foglalkozik, hogy készülékek közötti földhurok hogyan szüntethető meg.
A készüléken belül meg a bejövő árnyékolások megfelelő helyekre történő bekötésével, árnyékolt kábelezéssel, meg jelnyomozással lehet javítani. Idézet: „(alulméretezett tápfeszültség,” Hopp, nem tápfeszültség, hanem táp-teljesítmény.
Szervusz!
Marconi gyártmányú SCR (tirisztor), a honlapjukon próbálj nyomozni. Datasheet Archiveben csak ennyi van. Üdv:Kálmán
Üdv Mindenkinek!
Egy függvénygenerátor kapcsolást szeretnék megépíteni amelyben található egy MAX660-as IC. De sajnos úgy látom nem lehet beszerezni sehol. Tehát a kérdésem az lenne hogy mit lehetne helyette használni ami ugyanazt tudja. Köszönöm a válaszokat!
Szia!
Nagyon sok helyről be lehet szerezni. Példa: Bővebben: Link. Az SMD kivitel olcsóbb: Bővebben: Link
Szia!
Köszönöm a gyors választ! Jó pár helyen rákerestem, sikertelenül. Náluk nem néztem, nem ismerem őket. De lehet megpróbálom. Azért továbbra is kíváncsi lennék van-e valamilyen helyettesítője.
Én XR2206-osból építettem magamnak, HF tartományban tökéletesen használható.
Csak azt nem értem, erre az áramkörre milyen szükség van egy függvénygenerátornál. Szerintem enélkül is megépíthető. Pl. XR2206, és pár tranzisztor, ha szükséges. Kapcsolásokat találhatsz a függvénygenerátoros topikban.
Ez a MAX660 a -5V-os stab IC előtt van, valamiféle szűrést végez aminek nagyfrekvencián van jelentősége.
Maga az áramkör pedig MAX038-al működik, amit már beszereztem. Szóval a kérdés még mindig az lenne, hogy mit lehetne a MAX660 helyett használni? Például jó-e helyette az ICL7660A?
Mondjuk nem lenne egyszerűbb eleve egy +- táp alkalmazása, vagy telepes üzemnél két telep? Egyébként nem emlékszem, hogy szükség lenne negatív tápra, hacsak nem akarsz földszimmetrikus négyszögjelet a kimeneten. Erre azonban elég ritkán van szükség, és nagyobb frekvenciákon (100 Hz felett) megoldható másképp is.
A 7660 elég kis teljesítményű, csak arra jó, hogy a mérő IC -nek negatív előfeszítést adjon, hogy mérni lehessen 0 V feszültségtől. Ha pedig mindenáron így akarod megoldani, akkor válogathatsz kapcsoló üzemű táp IC - közül, a hozzájuk tartozó kapcsolást az adatlapjaikon találsz.
Sziasztok!
Elromlott a villanysütőnk. Átbogarásztam és megmértem mindent. Elvileg minden OK. A képen csatolt alkatrész a digitális óra panelon van. Ennek az alkatrésznek az egyik lábára érkezik a fázis, majd a másik lábán menne tovább a forgó kapcsoló fázis lábára. Kimértem és a nullához képest 40 voltot látok váltóáramban a kimenetén. Gondolom itt is a 230-at kellene látnom. Lehet, hogy ez valamiféle biztosíték? Ideiglenesen szabad ezt kivenni a körből? Asszonyka nagyon sütne... A segítő válaszokat előre is nagyon köszönöm! Gábor
Ez bizony egy relé, ha kiveszed, ugyanúgy semmit sen csinál majd, mint most. Ha 24V-os (egyen) meghúzó feszültségű reléd van, minimum 16A 250V-os (váltó) fegyverzetekkel, akkor kihuzalozva életre kelthető.
A mérésnél viszont valamit elnézhettél, mert ennek nem bemenete és kimenete van, hanem egy pár kivezetés a meghúzó tekercsnek, és még két kapcsolóérintkező.
Ez egy relé. Ha nem kap jelet, akkor nem is fog átengedni.
Itt mindent megtudhatsz az alkatrészről.
Ez egy kontaktus bontó változat (a kód vége 03) tehát nem a meghúzótekercs hibás, hanem össze van égve a bontóérintkező, és nagy ellenállást mutat.
+- tápról van szó, de felteszem a kapcsolást. Egészen pontosan +- 5V-ot állít elő a két stab IC a 9V-os elemből. Az IC1 (MAX660) pedig valamilyen szűrő feladatot lát el aminek magasabb frekvenciájú jel előállításánál lesz szerepe. Mivel én elem helyett, egy már meglévő kapcsolóüzemű 12V-os modult szeretnék használni ezért gondolom nem illene kihagyni ezt a szűrő részt. Főleg hogy ezt elemes üzemre is betervezték. A kapcsolóüzemű táp miatt úgy gondoltam hogy kétoldalas nyákra építeném a kapcsolást és csinálnék neki alkatrészoldali teleföldet. Illetve a dobozoláskor valami lemezzel elkeríteném a tápmodult. Ha ezzel kapcsolatban is lenne valami plusz ötlet amitől szűrtebb lenne a táp, akkor azt is szívesen veszem.
Nem tudom hogy az ICL7660 elég teljesítményű-e ide. Ezért kérdezek. Köszi!
Sziasztok
Sikerült élesebb képet készítenem
Ha csak a topic nevhez ragaszkodsz, akkor ez egy tirisztor. Egyenlore pontos adatokat nem talaltam, pedig nem egy mai darab.
Ha nem elemrol fog mukodni, akkor egy konnyed mozdulattal elhagyhatod a max660-ast, mivel az csak egy szimpla kacsolouzemu tap, ami a +9V-bol allitja elo a -9V-ot. Mindenesetre furcsallom az eredeti kapcsolasban, a gyari adatlap szerint az uzemi mukodese 5.5V es a hatarertek max 6V, ezzel szemben a 9V-ra kotottek direktben???
Szevasztok!
Annyit tudok az elektronikáról, hogy a "delej cikázik a derótokon". Molyolok egy töltő-elektronikán ( nem végzi a dolgát), de egy alkatrésznél elakadtam. Sebaj, a barátunk segít : 1; PNP tranzisztor, 2; MOS-FET. Hát ez rajtam nem segített, de belétek helyezem a bizalmamat! A kérdéses alkatrészre annyi van felírva, hogy A1757. Alatta még pár karakter,de pp nem emlékszem. Segítsetek! Előre is Kössz!
Ennyit leltem:
CR33U12JY Marconi Circuit Technology Inc SILICON CONTROLLED RECTIFIER, 1.2KV V(DRM),50A I(T), STR-1/4 Discontinued (SCR (Silicon-Controlled Rectifier)/1.1KV V(DRM))
Szerintem,ebben minden benne van,ez egy 1200V/50A tirisztor,minusz 40 foktól üzemel,egy 20A akkutöltőbe pl. tökéletes lehet.
Mint írtam nem elemről akarom üzemeltetni hanem már meglévő 12V-os tápmodulról. Tehát akkor kihagynám a MAX660-ast, és két tápmodulból csinálnék +-12V-ot. Ezt kötném a stab IC-k re. Kellene esetleg valami plusz alkatrész, mondjuk szűrőkondi?
A kapcsolási rajzból látszik, hogy mindössze két helyen használják a -5 V ot, a színusz kimeneti erősítőjénél, de ott nem szükséges, megoldható egy tápról is. A másik a MAX038 belső oszcillátorának kompenzálásához. Mivel ez mindössze 250 uA, ami nem túl nagy áram, megoldhatod a kérdést úgy is, hogy 4011 két kapujából készítesz egy szabadonfutó oszcillátort, és a fenmaradó két kapujából párhuzamosan kötve egy teljesítmény erősítőt. Így kapsz egy GND és a majdnem a táp (9V) közötti négyszögjelet, amit ha egyenirányítasz, akkor fogsz kapni egy -8 V körüli egyenfeszt, amire rákötheted a neg 5 V -os stabilizátort.
Egyébként a 7660 sem tesz mást, csak egybe van integrálva. A továbbiakat a függvénygenerátor építése topikban beszéljük meg.Bővebben: Link
Én fényorgonának szántam csak nem tudtam, hogy mi van a kezemben Tirisztor- vagy triak. De most már van annyi infóm, hogy a 40W-os izzót elbírja.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |