Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Sziasztok!
Végre elkészült 'bedobozolva' a propeller órám. Csatolok pár képet. Még szeretnék egy kis csili-vilit hozzá tenni, a propeller alatti felület feliratozásával. Ez még a közel jövőben megvalósul.
Köszönöm. Az igazat megvallva az óra tok asztalos munka, ami nem az én 'asztalom'. Én csak a méreteket adtam.
Szia!
Hát először is gratula! Másodszor 1 kérdés: az a szürke kör alakú lyukas tárgy hangszóró akar lenni az 5. képen, ébresztő funkcióhoz, vagy csak ellensúly?
Az egy gombelem az RTC (Real Time Clock) működéséhez. Tehát hogy az óra tápellátás vagy leállás után is tudja a pontos időt.
Mellékeltem.
Természetesen a stabIC-hez tartozó alkatrészeket nem kell beültetni. Ha a relét bontóra kötöd, programmódosítás sem kell (csak egy kicsit többet fog fogyasztani kikapcsolva az óra). subi: Nagyon igényes. Én számítógépházat csináltam fából (pontosabban MDF lapból).
Tegnap a T. gazdaságosban vettem 999 Ft-ért egy "üzenő ventillátort".
Eljátszogattam vele és megindult a "z-agyam". 6 db 18 karakteres üzenetet tud a propellerjén elhelyezett 7 leddel kiírni. Ez akár órának akár mérőműszernek, akár tetszőleges üzenet kiírására is alkalmassá tehető. Egy PIC 4 kimente lekezelheti a 4 db "kezelőszervét". 1 a KI-BE kapcsolást vezérli, 3 db a léptető és mód választó gombok. A PIC-ben megírom a kezelési utasítás szerinti gombnyomások sorrendjét , mely 4 kimeneti relén keresztül beállítja a kívánt szöveget. Nyilván szinvonalában, ez a megoldás nem ér fel az itt 255 oldalon leírt profi megoldásokkal, de olcsó játékként érdemes lehet kipróbálni.
A tegnap meg probaltam a rajz szerint pontosan be kodtem mindent de nem ment egyaltalan.
Azt hiszem a rajzon fordítva rajzoltam a tranzisztort. A jelölés (EBC) jól került rá, csak az "íves" része van fordítva.
Mindenesetre nézd meg a bekötését és úgy fordítsd. Ha így van, elnézést, már én sem látok ki a fejemből...
Tisztelt Propeller Clock tulajdonosok!
Nekem is megtetszett ez az óra, a topic segítségével sikerült megépíteni minden gond nélkül, viszont elakadtam a távirányító címzéssel. Kerestem a topikba a választ a problémára, de nem igazán találtam. Megépítettem hozzá a "Girder"-t teljesen jól működik az is. Két távirányítóm van van egy ami az első képen látható egy Philips Videomagnó távirányító és van a hozzá ajánlott sima 16 gombos. A Girder-rel sikerült kiolvastatni a távirányítók nyomógombjainak 4 jegyű kódjait (azt is csatoltam). A Philipset szeretnék használni a több gomb miatt, viszont a távirányítón csak a 21** el kezdődő kódok hajlandóak működni a 0x00 címzéssel . Szeretném megkérdezni, hogy van-e lehetőség arra, hogy minden nyomógombhoz tudjak funkciót rendelni vagy ez nem megoldható ebben az esetben? Keys628-as asm-et használok Prop628.asm [LastUpdate:04/09/2009 v2.20] clock programmal. Mellékelek két képet is az óráról. Előre is köszönöm a válaszokat! Üdv, István!
A saját távirányító:
A készülékcím 0x1D, a parancskódok 0x00 .. 0x0F Philips távirányító: A készülékcím 0x05, a kódok a mellékletben. A keys.asm -ben írd át a parancskódokat mind a bázis mind a rotor mappájában, fordítsd le a bázis és a rotor programját, programozd be mind a kettőt..
Köszönöm a gyors válaszodat! Ez alapján sikerült mindent beállítani, és megérteni. Viszont van még egy kérdésem, amelyik nyomógomb 21-el kezdődő hexát adott vissza az csak azzal hajlandó működni. Pl.:
2170 00100 00101 110000 -> 110000 = 30 Tehát csak a 0x2170-el megy és nem a 0x30-al, esetleg nem tudod miért lehet ez?
A 0x2170 egy kiterjesztett RC5 csomag: A cím 0x05, a parancskód 0x70
Viszont ha kikapcsolod a címfigyelést akkor nem számít a címzés
Helló mindenkinek nekem nem sikerül megirnom a távirányitó icjét jpm programozom van (pic16f84a) tudna nekem ebben segiteni valaki?pldául mijen programal irjam meg vagy hogy milyen égető kell hozá hogy álicsam be? elöreis köszönöm!!!
A JDM programozó nem kompatibilis a mostani gépekkel.
- Keress egy régi (6 -7 éves) gépet, amin a soros vonal még MC1488 - MC1489 konverterekkel van felépítve... Ha sikerül vele felprogramozni a 16F84A -t, akkor a 18F2550 -et is sikerül, azzal fel tudsz építeni egy PICKit2 klónt. - Külső tápos, szintillesztős JDM. - Ha van a gépen párhuzamos (LPT) port, akkor az arra kapcsolódó programozókkal is lehet kísérletezni. - Ha jól veszem ki, a 16F628(A) -t fel tudtad programozni. A fórumra már feltöttöttem a távírányító programját is 16F628(A)-ra is.
Az USB protokollt a szekvenciális írás-olvasásra (PC oldalról főleg olvasásra) hegyezték ki.
A programozó sw. sajnos nem így működik, ilyenkor az USB lassabb, mint a soros port (akár 10x lassabb, mint a natív RS232) Sajnos az RS232-t ma még megúszni nem lehet. Én úgy oldottam meg, hogy vettem egy PCI-os RS232-es kártyát az alaplapba (3k körül volt), ezzel minden soros portot igénylő alkalmazás tökéletesen megy. Hosszú távon jobb egy USB-s programozó (építhetsz PICkit2-t). Én az e-bayról rendeltem egy PICkit3-at, mindennel együtt kb. 6k volt (volt aki le/rábeszélt, kb. 2 hónapja nyúzzuk, nekem eddig semmi bajom nem volt vele), úgy gondoltam, ennyiért nem érdemes bajlódni vele.
Üdv. Kly, és fórumtársak!
Szellemi gyengeségem tudatában, az infra jelet vevő lednek(a propelleren) mi a pontos neve ? foto tranzisztor? Vagy az is ugyanolyan infra led mint ami a bázison van?(tehát az adó infra led és a vevő....?) Az oldaladon a képeknél, amikor már fa alapba építetted akkor(2011.03.22) az a két led micsoda?Gondolom az 1. az infra led és a másik?(annak 3 lába van). -és lehet hogy rosszul kérdeztem korábban és index lednek neveztem azt is aminek csak az lenne a szerepe hogy a be és kikapcsolt állapotot mutassa.Erre is értettem,hogy elhagyható -e? (-A négyzet alakú alapon 2 lyuk van míg a kör alapún 1) Türelmedet kérve,de sok köszönettel:tomics76
Szia
Infra tranzisztornak hívják ami a rotoron van. A bázison azért van két lyuk mert egyik az infraled (ez kell az index tranzisztorral szemberakni) a másik a bázis távirányításáért felelős TSOP infra vevő (ez most még nem kell neked), forgasd meg a rotort úgy hogy benne van az infratranyó és vele szemben az infra led (perszer úgy hogy világít) ezt egy mobiltelefon kamerával ellenőrizheted, nem kell más mint egy kb 100-200 ohm ellenállás (függ a típustól meg a tápfesztől) ,meg a led. üdv laci
Szia Kly!
Egy kérdés. A propelleren lévő index led helye azért van mert eredetileg oda szántad a Stand by üzenmód kijelzését? És ugye azzal nem kell semmit csinálni? (összezárni, vagy ilyesmi? Üdv: nurseboy
Szia
Azért van két helyen mert ha kicsi a bázis mérete és nem fér rá az infra led akkor is legyen egy közelebbi pont amit betámadhatsz. Nem kell átkötni az üresen hagyottat.
Szia Kly,
már lassan kész leszek,ha az óra nem is Az oldaladon a HEX-file-ok melyik mi körülbelül tudod?Illetve az epromba is kell valamit?(eprom data az mi?) és két utolsó changelog és ibl.hex ezek micsodák? üdv.
Most látom a felprogramozás sem egyszerű, mivel lehet ezt? Azt hittem pickit clonnal fel lehet ,de nem.
Nekem sikerült vele... A tápszűrő kondenzátorokkal volt egy kis gond, túl sok volt a PICKit2 -nek...
Én nem próbáltam még csak most nézegetem.Milyen sorrendben tetted a lábakra-ne hogy fordítva tegyem rá.
Köszönöm segítséged!
Ja már rájöttem ,rendesen sorba.
De mi az a 3-as hely még ott a rezgő kvarc és a chip között? Ott is lehet programozni valamit? |
Bejelentkezés
Hirdetés |