Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es féklámpa
Lapozás: OK   10 / 17
(#) Lexisama válasza reloop hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Összesen oldalanként 10-10 ledet szeretnék, összesen 20-at. Igazából most egy kicsit elvesztettem a fonalat. Nagy baj, ha 10W-ot kell elfűtsön? -mert ebbe pl bele se gondoltam-
Hogyan lehet ezt lecsökkenteni? Ha pl minden led elé teszek külön ellenállást, akkor nem oszlik el jobban a hőtermelés?

A rajzból meg sajnos csak annyit értek, hogy mi micsoda. :$

szerk: ITT számoltam ki a 33 ohmot
(#) reloop válasza Lexisama hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Lehet, hogy túl mély vízbe akarlak dobni.
Jó lesz az ellenállással is természetesen, kicsit melegszik, kicsit romlik a hatásfok, kicsit ingadozik a fényerő, viszont áttekinthető, és a későbbiekben bármi probléma adódik magad is tudod orvosolni. Átszámolhatod, hogy 2-4-5 (húsz osztói) ledhez tartozzon egy ellenállás, akkor már barátságosabban oszlik el a hőtermelés.

Lehet, de még nem fulladtam meg. Nem szeretném feladni.

Szóval akkor átszámolom az ellenállásokat - oké, de most azt még mindig nem tudom, hogy hány volthoz számoljam? Mert ugyebár 14-től -kitudja- akár 18 voltig is változhat, azt meg tudtommal nagyon nem díjazzák a ledek.
(#) waterbear válasza Lexisama hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Lexi! Még nem fejeztem be a cikket, de olvass bele mielőtt "ledesítesz"!
Különösen ha a féklámpa is szóba kerül.
Másrészről meg a fordulatszámmal változó feszültség miatt nem jó, ha csak ellenállást használsz, mindenképpen áramgenerátpr kell, vagy igencsak rövid életűek lesznek a ledek.
Csatoltam a vonatkozó előírást

Szia! Waterbear kolléga megerősít abban, hogy ne kíméljelek, össze kell azt az áramgenerátort hozni amit rajzoltam. Nálam is jól szolgál az indexben

Jól van hozzuk, de hogy?

Ja és piszok jól néz ki a szimón az irányjelző.

A rajzot kiegészíteném értékekkel, ha a ledek számának választasz egy 6-tal osztható számot. Hármasával lennének sorba-kötve és a két oldalon szimmetrikusan helyezkednének el.

Van komplett kapcsolásom hozzá, majd felteszem ha kell. 5v-ról megy az egész, így állandó a fényerő, fordulatszámtól függetlenül.
(#) reloop válasza waterbear hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Szia! Nagyon klassz! A feszültségszabályzó éppoly jó mint az áramgenerátor. Az időzítőnek mi a szerepe?

9-9 ledet szeretnék két oldalra, így összesen 18.

Kapcsolási rajz 18 ledhez.

Nem a darabszám számít Lexi.... elméletileg az index izzó 21W-os, ami megegyezik a féklámpával, így azoknak a fényereje 40-185 cd közé kell, hogy essenek, mert másképpen egy balesetnél Te lehetsz a hunyó, mert nem szabványos a fénytechnikai berendezésed a motorodon. EZ NEM JÁTÉK, nem lehet az alapján választani, hogy mennyi led van a fiókomban, vagy hány darabra van pénzem...
(#) waterbear válasza reloop hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Négyszögjelett kreál a végtranyók számára, azzal hajtja meg a ledeket impulzus üzemben.
(#) Lexisama válasza waterbear hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

reloop kérdezte hány darabot szeretnék, azért írtam.
Nem féklámpát szeretnék, csak ebbe a topicba írtam, mert nem találtam jobbat!
Előre kell az első fényszóróba kiegészítő fényként.

Értelek Lexi, de akkor sem mindegy a fényerő... az az alapvető, amit az előző hozzászólásomban írtam Neked.
Idézet:
„Nem a darabszám számít Lexi.... elméletileg az index izzó 21W-os, ami megegyezik a féklámpával, így azoknak a fényereje 40-185 cd közé kell, hogy essen”
(#) reloop válasza waterbear hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Köszi a szabványt! Az első helyzetjelző 4-60cd-t ír elő. Ez vajon annak minősül, vagy menetfény, amivel a "négykarikások" kiégetik az ember szemét?
(#) waterbear válasza reloop hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

A 60cd már olyan "négykarikás".. a 4 cd pedig 4 gyertya fényével egyenlő (gyertya = candle)

10-12cd-t javaslok helyzetjelzőnek.

Köszi a fáradtságot! Jól értelmezem, hogy R1=4,7kiloohm, és R2=6,8kiloohm?
Látom a kapcsoló átkerült felülre.

Az R2 6,8 ohm. Külön rajzoltam a kapcsolót, mert gondolom távolabb lesz az elektronikától.

Megvettem a cuccokat, nem tűnik olyan bonyolultnak a rajz, csak megtudom már csinálni.

Azt eltudnád mondani, hogy hogyan számoltad ki az értékeket, vagy hogy hogy is működik? Szeretném tudni, hogy legközelebb ne kelljen kérdezgetni.

Emlékeztetőül a rajz. A sorosan kötött ledeken 15mA áram folyásából indultam ki. A 6 párhuzamos füzér összesen 90mA-t igényel. Az áramgenerátor R2 ellenállásán - leszámítva a Q1 elenyésző bázisáramát - ez feszültségesést hoz létre. Az áramgenerátor Q2 tranzisztorát az R1 ellenálláson folyó áram nyitja addig a mértékig, amíg a Q1 bázis-emitter feszültsége el nem éri Q1 nyitási szintjét. Ez a szint függ a tranzisztor típusától, hőmérsékletétől, hozzávetőlegesen 0,6V-tal számolhatunk. Nem marad más hátra mint megkeresni azt az ellenállás értéket, melyen a 90mA 0,6V -ot esik: 0,6V/0,09A=6,67 ohm. A legközelebbi kommerciális érték 6,8 ohm.
Az R1-nél figyelembe kell venni, hogy a rajta folyó áram kellő tartalékkal elegendő legyen Q2 nyitásához. Az R1 árama 2mA vagy annál nagyobb a 4,7k érték esetén. A 90mA kollektor áramot 45x-ös áramerősítési tényezőjű tranzisztorral lehet elérni. A választott példány ezt biztonsággal túlteljesíti.
(#) Frankye válasza reloop hozzászólására (») Jan 26, 2012 / 1

Hű, de elfogadnám azt a Simót!

Húú köszi a magyarázatot!
Nekiállok megépíteni, majd jelentkezek.
Köszönöm szépen az eddigi segítségedet!

Szívesen! Várom a visszajelzést

Egy kérdés. A rajzon a fentről jövő ág a pozitív kivezetése a ledeknek, ugye?
A "nyákot" már megcsináltam, holnap forrasztok.

Igen, a közönséges tokozásnál a hosszabb láb néz a pozitív felé. Bővebben: Link

Oké, ezt tudom. Csak, mondom megkérdezem, ne alap dolgon csússzak el.
(#) Lexisama válasza reloop hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Helló! Amint ígértem, majd jelentkezek, ha kész van.
Mára végre teljesen befejeztem. Minden jól működik, köszönöm még egyszer a segítségedet reloop!
Mellékelek 2 képet, lesd meg!
(#) reloop válasza Lexisama hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Királyság
Következő: »»   10 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem