Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fénycső

Témaindító: ricsi, idő: Jan 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   18 / 30
(#) gyerek67 válasza Haszuboy hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

Így van, nem a fénycső kompakt, hanem a cuccos kialakítása.
Hogy hány éves, azt már nem tudnám megmondani.
A jelenség lekapcsolás és felkapcsolás között jelentkezik.
Ugyan a derengés abszolájte nem zavar (mivel a konyhában van, ott meg hadd villóddzon, ha akar), mert reggel negyed ötkor jó, ha a kávéfőzőt megtalálom, csak érdekes és gondoltam, rákérdezek, hátha vannak tapasztalatok.
(#) Haszuboy válasza gyerek67 hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

Hm, akkor félreértettem. Akkor erre én is csak azt tudom mondani, amit köbzoli írt. Vagy irányjelzős kapcsoló, vagy nem a fázis van megszakítva. De ha mind a két esetet kizárjuk, akkor nem tudom, mitől lehet. Talán valami kóbor áram?
(#) gyerek67 válasza Haszuboy hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

VAGY A DÉMONOK! :eeknoes:
Pl. a mailer demon.....
(#) BarnaPili válasza Haszuboy hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

S lőn világosság,egy 4,7nF-os kondi volt benne zárlatos,kicseréltem,egy ugyanekkorára.400V-ost találtam,a másikon a J jelzés volt,nem tudom az hány voltos lenne.
Kösz a segítséget mégegyszer!
István
(#) Haszuboy válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

Szegény elég "gagyi version". 400V-os kevés, legalább 2kV-osat kell odatenni. Ilyen kellene: Bővebben: Link A J betű a tűrését jelenti: +- 5%. Azért kell ilyen nagy feszültségű, mert a begyújtás pillanatában igen nagy igénybevételnek van kitéve ez a kondi, ezért a 400V-os is hamar zárlatba fog menni. Amúgy grat!
(#) BarnaPili válasza Haszuboy hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

OK,beszerzem a következő rendelésemmel.Azt elsőre láttam rajta,hogy egy igazi jóféle Kínai Népköztársaság Emberei által gyártott valami.
(#) Mályi László válasza gyerek67 hozzászólására (») Dec 17, 2011 /

Ha a kapcsoló tényleg és teljesen meg szakít nagy freki jelenlétére utal. Nagyon gyenge jel is elég ha aközelbe,ado toronyvan a fénycsőben találhato gáz vagy a bevat pora rezonanciába kerül ez csak feltételezés hol afelkiálto jel abillentyüzeten
(#) kamaro hozzászólása Feb 4, 2012 /

Sziasztok! Találtam egy kapcsolást a neten (melléklet) ami elhasznált féncsövekhez használható. A kérdésem az hogy mi lenne akkor ha elhagynám a duplázó elektronikát és simán 220-at kötnék a fénycsőre?

fenycso2.gif

(#) didyman válasza kamaro hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Általában semmi. Ha viszont bizonyos körülmények stimmelnek, akkor az elektródák gyors eróziója és esetleg némi rendezetlenségi fok növekedése mellett levágott kismegszakító.
(#) ativagyok hozzászólása Feb 9, 2012 /

Sziasztok!
Egy ilyen előtéttel meg tudok hajtani 26W-os fénycsövet is, vagy csak azokat, amik rá vannak írva? Egy 26W-os Power Compact fénycsövet szeretnék vele meghajtani.
Köszönöm előre is.
(#) Haszuboy válasza ativagyok hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

"Az elektronika felismeri, hogy milyen teljesítményű fénycsövet kötünk rá és annak megfelelően állítja be a fénycső meghajtásához szükséges kimeneti szintet." (pontosabban a kimeneti áramot.) Tehát rákötheted.
(#) ativagyok válasza Haszuboy hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Köszönöm a választ.
Attól tartok, hogy csak a rá írt teljesítményű csöveket hajtja meg gyári ajánlás szerint, máskülönben ezt írták volna rá: 14-30W
Az eladó is ezt mondta.
Inkább arra lennék kíváncsi, hogy ha egy 26W-os csövet "felismer" 28W-nak, akkor okoz-e kárt a fénycsőben ?
(#) didyman válasza ativagyok hozzászólására (») Feb 11, 2012 1 /

Nem. Miért nem lehet hinni a ráírt dolgoknak? A fénycsőnek SOSEM a teljesítménye a fontos, hanem az áramerőssége és az erre kialakuló égési feszültsége. Ha a 26W-os 2G11-es FD-L cső (ami nem kompakt, de ez a gyártók hülyesége, hiszen se gyújtó, se előtét nincs benne a fejelésében) nem szerepel rajta, akkor ahhoz nem alkalmas. ha el is indul vele, akkor az előtét nem optimálisan fogja hajtani, ami mindenképpen a cső élettartamában nyilvánul meg, vagy az előtét leáll a csővel.
Pár egyéb:
Az FD-L cső leginkább a HO T5-höz van közel karakterisztikában.
A közölt előtét HE T5-höz való. Azoknak az árama mindegyik teljesítményen azonos, ezért jó egyféle előtét hozzá. De ez az előtét nem, ismétlem: NEM jó semmilyen más fajta fénycsőhöz. Tök mindegy, hogy 1-2-3W-tal van odébb, NEM lesz jó!
Haszuboy, ne haragudj, hogy kiemellek emiatt, de ilyen felelőtlen tanácsot ne adjál, ha nem vagy teljesen bizonyos az állításodban. A fénycső drága és mérgező dolog, az elektronikus előtét sem két fillér.
(#) dobo válasza didyman hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Pont ilyen világítástechnikus embereket keresek mint amik akik itt találhatóak.
Namár most van (kompakt fénycsöves lámpatestBenne kompakt fénycsővel legyen mondjuk 2 db 26W-os cső
ugye a két cső +az induktív előtét teljesítményigénye kb 60W de lehet több.
Hogyan lehet kiszámolni a fénycsöves lámpatest teljesítményét elektronikus előtét esetén?
Az előtét daatlapja szerint 51W 0,98-as cos fi mellett.

A másik hogy tungsram TOP/DBX típusu lámpatestekről van szó a lámpakatalógus szerint ebbe 2xF26DBX/835/4pin fénycső való G24q foglalattal.
Namár most ez milyen fénycső szerintetek?TC-D/DE
vagy melyen? Mert én arra jutottam hogy igen.
Ehez a z előtétetkiválasztottam aminek a típusa:
EL 1/2x18-42 ezt hozta hozzá a katalógus.
Mi lehet benne az az 1/2 a többi tiszta de erre nem tudtam rájönni.
(#) lac08 válasza BarnaPili hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Látszik a fényképen, hogy tisztára gagyi!
Persze ki lehet fogni néha egy-egy jót is, de már maga a szerelése olyan, hogy ....... ááá, inkább nem minősítem. Pedig már láttam kínai cuccot szépen összerakva. És grátisz-ként még működött is!
Ferde szemmel vagy inkább ferde nyakkal kell az ilyen cuccokat elviselni - esetleg részegen ...

Szegény anyám mindig azt mondta ilyenkor:
"olcsó húsnak híg a leve".

Van benne valami ...
(#) didyman válasza dobo hozzászólására (») Feb 11, 2012 1 /

Ha a két csövet egy induktív előtét látta el, az valamivel jobb hatásfokot adott, mint a külön előtétek. A 60W a két 26W-os csővel kb. rendben van. A HF előtétekkel rögtön 10%-kal kevesebb a fénycsöveken disszipált teljesítmény, mivel a nagyfrekis hajtás miatt azonos fényáramot kevesebb teljesítménnyel nyújtanak. Az előtét vesztesége minimális, az A2-es energiaosztály 95% körüli hatásfokot is tud. Tehát durván a két cső nyers összegével lehet számolni, 52W körüli eredménnyel (talán alatta inkább, az 51W is reális így). A G24Q foglalat a négy csöves, "kocka" kompakt, ez az őskeresztségben FDBX (F26DBX nálad), az Osramnál Dulux D/E, Fülöpnél PL/C (a fene sem érti, hogy régen minden gyártónál azonos neve volt a formatípusnak, aztán meg el lett tolva az egész azzal, hogy mindenki saját nevet talál ki a szabványos típusra..), tehát Osramnál, Fülöpnél e szerint keresd a megfelelő előtétet.
Az előtétnél az 1/2 az egy, illetve két csöves előtét. A lámpatípusnál csak annyi a lényeg, hogy a fentebb írt típus szerinti legyen. A 835 a színe (80-90-es Ra-ez a színhűség, 3500K, ez ez majdnem semleges, meleg fehér szín).
(#) lac08 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Apáááááááááám! Aranybánya!

Nekem nem kell, mert én is javítgattam régebben ilyeneket, oszt már tele vele a padlás. De aki még lelkes amatőr és nem fél az áramtól (ha az néha megcsapkodja) az kisérletezgethet vele bátran és lelkesen.
Nagy általánosságban 2-3 rossz elektronikából /egyforma tipusúakból/ össze lehet hozni egy jót! Többnyire a kondik szoktak rosszalkodni, és legritkább esetben az ellenállások, tekercsek vagy a félvezetők. Volt nálam olyan, hogy csak a belső biztosítéka szállt el ...

Nálam otthon egy ilyen megjavított elektronika váltotta ki a fürdőszobai 2 fénycsöves (2x36W-os) armatura régi fojtós megoldását.
Megtapasztalt előnyei = nem villog és nem gondolkodik, amikor begyújtani kéne, hanem bekapcsoláskor azonnalra indul mint a hagyományos villanykörte.
Fogyasztása és ezzel a hatásfoka számottevően jobb lett, mint a régié volt.
Jaaa és mellesleg - nem vibrál 50 herz-cel, amint az a régi csöveken bizonyos szemszögből jól látható (és néha nagyon zavaró) volt.

Bátraké tehát a szerencse - én csak ezt tudom mondani ... és aki mer, az nyer!
(#) lac08 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Tényleg az van, ahogy írod!

Egyszer hívtak egy armaturához, mert az kikapcsolt állapotában is világított valami derengősen sejtelmes fénnyel. Amikor megvizsgáltam a kérdést, az rögtön kibukott, valami romániai villanyszerelők kötötték be. Nem ám a fázist /a szabvány szerint/, hanem a nullát szakították meg a ki-be kapcsolóval, így aztán az egész szerelék úgy viselkedett, mint egy glimmlámpa.
Van olyan is - mert megtapasztaltam, hogy a világítógombos kapcsolókon szivárog vissza valamennyi áram, amely ilyen "világítóssá" teszi a dolgot. Nálam az átjáróban van ilyen kapcsoló. A kompakt csőnél még semmi vész, de ha egy LED-es körtét teszek bele, "olyan érdekesen" kezd el viselkedni, mintha egy fényerőszabályzóval félgőzre lenne eresztve. Lehet hogy egy duplasoros kapcsolóval kiküszöbölhető a kérdés, amikor nem csak a fázist hanem a nullát is megszakítják?
De akkor a világítós kapcsoló? Lehet, hogy nem fog világítani ... az éppen a glimm-nek a visszáramára lett megtervezve.
(#) dobo válasza didyman hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Köszönöm a választ sajnos tényleg minden gyártó más lelölésrendszert alkalmaz kb 2 napomba tellett mite összepároztattam a dolgokat!
Fontos nekem hogy jó legyen összehozva mert szakdolgozathoz kell és ha elcseszem akkor kezdhetem a számolást előlről.
Az egyenes fénycsővel nem voltak ilyen gondok ott egyértelmű volt minden.
Van még egy kérdésem !
Hogyan milyen számítások alapján lehet jelenleg világítást méretezni?
Mert a legtöbb helyen szoftwerrel megtervezik és a szabványban meghatározott értékeknek megfelelően le ellenőrzik és kész.
Ha erről lenne valami infód azt megköszönném.
.
(#) Haszuboy válasza didyman hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Tudomásom szerint nem attól kompakt a fénycső, hogy bele van építve a gyújtó és/vagy az elektronika, hanem attól, hogy "össze van hajtogatva."
(#) Haszuboy válasza dobo hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Ismerni kell a lámpatest fényáramát, az optikai, és fénytechnikai hatásfokát, a helyiség hatásfokát (falak, padló, mennyezet színétől függ), milyen munkamagasságnál akarsz számolni, helyiség területét, a kívánt megvilágítás értékét, avulási tényezőt. Ezek alapján el lehet kezdeni számolni, hogy a kívánt megvilágítás eléréséhez hány lámpatestre van szükség, és valójában mekkora lesz a kezdeti megvilágítás.
(#) didyman válasza Haszuboy hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Wiki: "Nevét arról kapta, hogy a csővel a legalapvetőbb állandó kelléke, a gyújtó integrált, a cső fejelésében kapott helyet és a fejelés a cső egyik végére került, megkönnyítve kezelését és a lámpatest kialakítását."
És-és a viszony, de a kompaktsága a gyújtó miatt lényeges elsődlegesen, hiszen a cirkuláris csöveket is lehetne az egy feje miatt kompaktnak nevezni.
(#) Haszuboy válasza didyman hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Akkor rosszul gondoltam, ismét tévedtem, a latin compactus szóból indultam ki. Mindegy, többet nem is írok ide, látom, Te sokkal jobban értesz a témához, én meg állandóan le vagyok hurrogva.
(#) didyman válasza Haszuboy hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

:-O Dehogy vagy lehurrogva. Én ugyanúgy tanulok mindig valami újat, én sem úgy születtem, hogy tudtam az ábécét, látod, ezt a "tudást" éppen a Wikiről ollóztam ki, én is inkább utánanéztem, mert bár emlékeztem rá félig-meddig, nem voltam benne biztos. Pár hülyeséget én is begyűjtöttem már itt, nem kell ilyeneken fennakadni, pláne nem írni. Akkor a fórum elnéptelenedne.
(#) dobo válasza Haszuboy hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Ezek az adatok rendben is vannak de hogyan számolhatóak?
Egy mintapélda jó lenne lámpa adatlappal stb.

Leírtam Neked egy példát, remélem segít. A helyiség hatásfokát (nR) egy Litg táblázatból kell megatározni.

DSCF9686.JPG

(#) dobo válasza Haszuboy hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Oké ez eddig világos és érthető de a fényvisszaverődési tényezők meg a hatásfokok azok melyik táblázatból válogathatóak ki?
Van egy leírásom franciául a végén sok táblázattal na azon kellene eligazítani engem.UTE 71-120 és 121

Sajnos azt már nem tudom, mi is csak érintőlegesen vettük, ezt meg ráadásul a félév végén kutyafuttában. Hova jársz?
(#) Sebi válasza lac08 hozzászólására (») Feb 12, 2012 /

"Lehet hogy egy duplasoros kapcsolóval kiküszöbölhető a kérdés, amikor nem csak a fázist hanem a nullát is megszakítják? "

Vagy egy váltóérintkezős (alternatív) kapcsoló kikapcsolt állására lehetne kötni a glimmet/LED-et...
Ekkor sajnos a nullára is szükség van, ami általában nincs ott a kapcsolónál.

Ha az áram a kapcsolt fogyasztón át folyik, az mindig "derengést" okoz az arra képeseknél.
(#) dobo válasza Haszuboy hozzászólására (») Feb 12, 2012 /

Kandó Vagy új nevén Óbudai Egyetem.
És a szakdogám része lenne egy épület fénycsöves világításának kialakítása de nekünk távoktatáson tényleges tervezés nem volt csak 4 óránk volt a tanárral egéssz félévben csak az alapokat tanultuk meg a tervezést szinte csak érintettük.
Na de sebaj megoldottam dialux ingyenes tervezőprogrammal és kész.
A kapott eredményeket ellenőrzöm hogy a szabványoknak megfelel-e és kész.
Következő: »»   18 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem