Fórum témák
» Több friss téma |
Így van, nem a fénycső kompakt, hanem a cuccos kialakítása.
Hogy hány éves, azt már nem tudnám megmondani. A jelenség lekapcsolás és felkapcsolás között jelentkezik. Ugyan a derengés abszolájte nem zavar (mivel a konyhában van, ott meg hadd villóddzon, ha akar), mert reggel negyed ötkor jó, ha a kávéfőzőt megtalálom, csak érdekes és gondoltam, rákérdezek, hátha vannak tapasztalatok.
Hm, akkor félreértettem. Akkor erre én is csak azt tudom mondani, amit köbzoli írt. Vagy irányjelzős kapcsoló, vagy nem a fázis van megszakítva. De ha mind a két esetet kizárjuk, akkor nem tudom, mitől lehet. Talán valami kóbor áram?
VAGY A DÉMONOK! :eeknoes:
Pl. a mailer demon.....
S lőn világosság,egy 4,7nF-os kondi volt benne zárlatos,kicseréltem,egy ugyanekkorára.400V-ost találtam,a másikon a J jelzés volt,nem tudom az hány voltos lenne.
Kösz a segítséget mégegyszer! István
Szegény elég "gagyi version". 400V-os kevés, legalább 2kV-osat kell odatenni. Ilyen kellene: Bővebben: Link A J betű a tűrését jelenti: +- 5%. Azért kell ilyen nagy feszültségű, mert a begyújtás pillanatában igen nagy igénybevételnek van kitéve ez a kondi, ezért a 400V-os is hamar zárlatba fog menni. Amúgy grat!
OK,beszerzem a következő rendelésemmel.Azt elsőre láttam rajta,hogy egy igazi jóféle Kínai Népköztársaság Emberei által gyártott valami.
Ha a kapcsoló tényleg és teljesen meg szakít nagy freki jelenlétére utal. Nagyon gyenge jel is elég ha aközelbe,ado toronyvan a fénycsőben találhato gáz vagy a bevat pora rezonanciába kerül ez csak feltételezés hol afelkiálto jel abillentyüzeten
Sziasztok! Találtam egy kapcsolást a neten (melléklet) ami elhasznált féncsövekhez használható. A kérdésem az hogy mi lenne akkor ha elhagynám a duplázó elektronikát és simán 220-at kötnék a fénycsőre?
Általában semmi. Ha viszont bizonyos körülmények stimmelnek, akkor az elektródák gyors eróziója és esetleg némi rendezetlenségi fok növekedése mellett levágott kismegszakító.
Sziasztok!
Egy ilyen előtéttel meg tudok hajtani 26W-os fénycsövet is, vagy csak azokat, amik rá vannak írva? Egy 26W-os Power Compact fénycsövet szeretnék vele meghajtani. Köszönöm előre is.
"Az elektronika felismeri, hogy milyen teljesítményű fénycsövet kötünk rá és annak megfelelően állítja be a fénycső meghajtásához szükséges kimeneti szintet." (pontosabban a kimeneti áramot.) Tehát rákötheted.
Köszönöm a választ.
Attól tartok, hogy csak a rá írt teljesítményű csöveket hajtja meg gyári ajánlás szerint, máskülönben ezt írták volna rá: 14-30W Az eladó is ezt mondta. Inkább arra lennék kíváncsi, hogy ha egy 26W-os csövet "felismer" 28W-nak, akkor okoz-e kárt a fénycsőben ?
Nem. Miért nem lehet hinni a ráírt dolgoknak? A fénycsőnek SOSEM a teljesítménye a fontos, hanem az áramerőssége és az erre kialakuló égési feszültsége. Ha a 26W-os 2G11-es FD-L cső (ami nem kompakt, de ez a gyártók hülyesége, hiszen se gyújtó, se előtét nincs benne a fejelésében) nem szerepel rajta, akkor ahhoz nem alkalmas. ha el is indul vele, akkor az előtét nem optimálisan fogja hajtani, ami mindenképpen a cső élettartamában nyilvánul meg, vagy az előtét leáll a csővel.
Pár egyéb: Az FD-L cső leginkább a HO T5-höz van közel karakterisztikában. A közölt előtét HE T5-höz való. Azoknak az árama mindegyik teljesítményen azonos, ezért jó egyféle előtét hozzá. De ez az előtét nem, ismétlem: NEM jó semmilyen más fajta fénycsőhöz. Tök mindegy, hogy 1-2-3W-tal van odébb, NEM lesz jó! Haszuboy, ne haragudj, hogy kiemellek emiatt, de ilyen felelőtlen tanácsot ne adjál, ha nem vagy teljesen bizonyos az állításodban. A fénycső drága és mérgező dolog, az elektronikus előtét sem két fillér.
Pont ilyen világítástechnikus embereket keresek mint amik akik itt találhatóak.
Namár most van (kompakt fénycsöves lámpatestBenne kompakt fénycsővel legyen mondjuk 2 db 26W-os cső ugye a két cső +az induktív előtét teljesítményigénye kb 60W de lehet több. Hogyan lehet kiszámolni a fénycsöves lámpatest teljesítményét elektronikus előtét esetén? Az előtét daatlapja szerint 51W 0,98-as cos fi mellett. A másik hogy tungsram TOP/DBX típusu lámpatestekről van szó a lámpakatalógus szerint ebbe 2xF26DBX/835/4pin fénycső való G24q foglalattal. Namár most ez milyen fénycső szerintetek?TC-D/DE vagy melyen? Mert én arra jutottam hogy igen. Ehez a z előtétetkiválasztottam aminek a típusa: EL 1/2x18-42 ezt hozta hozzá a katalógus. Mi lehet benne az az 1/2 a többi tiszta de erre nem tudtam rájönni.
Látszik a fényképen, hogy tisztára gagyi!
Persze ki lehet fogni néha egy-egy jót is, de már maga a szerelése olyan, hogy ....... ááá, inkább nem minősítem. Pedig már láttam kínai cuccot szépen összerakva. És grátisz-ként még működött is! Ferde szemmel vagy inkább ferde nyakkal kell az ilyen cuccokat elviselni - esetleg részegen ... Szegény anyám mindig azt mondta ilyenkor: "olcsó húsnak híg a leve". Van benne valami ...
Ha a két csövet egy induktív előtét látta el, az valamivel jobb hatásfokot adott, mint a külön előtétek. A 60W a két 26W-os csővel kb. rendben van. A HF előtétekkel rögtön 10%-kal kevesebb a fénycsöveken disszipált teljesítmény, mivel a nagyfrekis hajtás miatt azonos fényáramot kevesebb teljesítménnyel nyújtanak. Az előtét vesztesége minimális, az A2-es energiaosztály 95% körüli hatásfokot is tud. Tehát durván a két cső nyers összegével lehet számolni, 52W körüli eredménnyel (talán alatta inkább, az 51W is reális így). A G24Q foglalat a négy csöves, "kocka" kompakt, ez az őskeresztségben FDBX (F26DBX nálad), az Osramnál Dulux D/E, Fülöpnél PL/C (a fene sem érti, hogy régen minden gyártónál azonos neve volt a formatípusnak, aztán meg el lett tolva az egész azzal, hogy mindenki saját nevet talál ki a szabványos típusra..), tehát Osramnál, Fülöpnél e szerint keresd a megfelelő előtétet.
Az előtétnél az 1/2 az egy, illetve két csöves előtét. A lámpatípusnál csak annyi a lényeg, hogy a fentebb írt típus szerinti legyen. A 835 a színe (80-90-es Ra-ez a színhűség, 3500K, ez ez majdnem semleges, meleg fehér szín).
Apáááááááááám! Aranybánya!
Nekem nem kell, mert én is javítgattam régebben ilyeneket, oszt már tele vele a padlás. De aki még lelkes amatőr és nem fél az áramtól (ha az néha megcsapkodja) az kisérletezgethet vele bátran és lelkesen. Nagy általánosságban 2-3 rossz elektronikából /egyforma tipusúakból/ össze lehet hozni egy jót! Többnyire a kondik szoktak rosszalkodni, és legritkább esetben az ellenállások, tekercsek vagy a félvezetők. Volt nálam olyan, hogy csak a belső biztosítéka szállt el ... Nálam otthon egy ilyen megjavított elektronika váltotta ki a fürdőszobai 2 fénycsöves (2x36W-os) armatura régi fojtós megoldását. Megtapasztalt előnyei = nem villog és nem gondolkodik, amikor begyújtani kéne, hanem bekapcsoláskor azonnalra indul mint a hagyományos villanykörte. Fogyasztása és ezzel a hatásfoka számottevően jobb lett, mint a régié volt. Jaaa és mellesleg - nem vibrál 50 herz-cel, amint az a régi csöveken bizonyos szemszögből jól látható (és néha nagyon zavaró) volt. Bátraké tehát a szerencse - én csak ezt tudom mondani ... és aki mer, az nyer!
Tényleg az van, ahogy írod!
Egyszer hívtak egy armaturához, mert az kikapcsolt állapotában is világított valami derengősen sejtelmes fénnyel. Amikor megvizsgáltam a kérdést, az rögtön kibukott, valami romániai villanyszerelők kötötték be. Nem ám a fázist /a szabvány szerint/, hanem a nullát szakították meg a ki-be kapcsolóval, így aztán az egész szerelék úgy viselkedett, mint egy glimmlámpa. Van olyan is - mert megtapasztaltam, hogy a világítógombos kapcsolókon szivárog vissza valamennyi áram, amely ilyen "világítóssá" teszi a dolgot. Nálam az átjáróban van ilyen kapcsoló. A kompakt csőnél még semmi vész, de ha egy LED-es körtét teszek bele, "olyan érdekesen" kezd el viselkedni, mintha egy fényerőszabályzóval félgőzre lenne eresztve. Lehet hogy egy duplasoros kapcsolóval kiküszöbölhető a kérdés, amikor nem csak a fázist hanem a nullát is megszakítják? De akkor a világítós kapcsoló? Lehet, hogy nem fog világítani ... az éppen a glimm-nek a visszáramára lett megtervezve.
Köszönöm a választ sajnos tényleg minden gyártó más lelölésrendszert alkalmaz kb 2 napomba tellett mite összepároztattam a dolgokat!
Fontos nekem hogy jó legyen összehozva mert szakdolgozathoz kell és ha elcseszem akkor kezdhetem a számolást előlről. Az egyenes fénycsővel nem voltak ilyen gondok ott egyértelmű volt minden. Van még egy kérdésem ! Hogyan milyen számítások alapján lehet jelenleg világítást méretezni? Mert a legtöbb helyen szoftwerrel megtervezik és a szabványban meghatározott értékeknek megfelelően le ellenőrzik és kész. Ha erről lenne valami infód azt megköszönném. .
Tudomásom szerint nem attól kompakt a fénycső, hogy bele van építve a gyújtó és/vagy az elektronika, hanem attól, hogy "össze van hajtogatva."
Ismerni kell a lámpatest fényáramát, az optikai, és fénytechnikai hatásfokát, a helyiség hatásfokát (falak, padló, mennyezet színétől függ), milyen munkamagasságnál akarsz számolni, helyiség területét, a kívánt megvilágítás értékét, avulási tényezőt. Ezek alapján el lehet kezdeni számolni, hogy a kívánt megvilágítás eléréséhez hány lámpatestre van szükség, és valójában mekkora lesz a kezdeti megvilágítás.
Wiki: "Nevét arról kapta, hogy a csővel a legalapvetőbb állandó kelléke, a gyújtó integrált, a cső fejelésében kapott helyet és a fejelés a cső egyik végére került, megkönnyítve kezelését és a lámpatest kialakítását."
És-és a viszony, de a kompaktsága a gyújtó miatt lényeges elsődlegesen, hiszen a cirkuláris csöveket is lehetne az egy feje miatt kompaktnak nevezni.
Akkor rosszul gondoltam, ismét tévedtem, a latin compactus szóból indultam ki. Mindegy, többet nem is írok ide, látom, Te sokkal jobban értesz a témához, én meg állandóan le vagyok hurrogva.
:-O Dehogy vagy lehurrogva. Én ugyanúgy tanulok mindig valami újat, én sem úgy születtem, hogy tudtam az ábécét, látod, ezt a "tudást" éppen a Wikiről ollóztam ki, én is inkább utánanéztem, mert bár emlékeztem rá félig-meddig, nem voltam benne biztos. Pár hülyeséget én is begyűjtöttem már itt, nem kell ilyeneken fennakadni, pláne nem írni. Akkor a fórum elnéptelenedne.
Ezek az adatok rendben is vannak de hogyan számolhatóak?
Egy mintapélda jó lenne lámpa adatlappal stb.
Leírtam Neked egy példát, remélem segít. A helyiség hatásfokát (nR) egy Litg táblázatból kell megatározni.
Oké ez eddig világos és érthető de a fényvisszaverődési tényezők meg a hatásfokok azok melyik táblázatból válogathatóak ki?
Van egy leírásom franciául a végén sok táblázattal na azon kellene eligazítani engem.UTE 71-120 és 121
Sajnos azt már nem tudom, mi is csak érintőlegesen vettük, ezt meg ráadásul a félév végén kutyafuttában. Hova jársz?
"Lehet hogy egy duplasoros kapcsolóval kiküszöbölhető a kérdés, amikor nem csak a fázist hanem a nullát is megszakítják? "
Vagy egy váltóérintkezős (alternatív) kapcsoló kikapcsolt állására lehetne kötni a glimmet/LED-et... Ekkor sajnos a nullára is szükség van, ami általában nincs ott a kapcsolónál. Ha az áram a kapcsolt fogyasztón át folyik, az mindig "derengést" okoz az arra képeseknél.
Kandó Vagy új nevén Óbudai Egyetem.
És a szakdogám része lenne egy épület fénycsöves világításának kialakítása de nekünk távoktatáson tényleges tervezés nem volt csak 4 óránk volt a tanárral egéssz félévben csak az alapokat tanultuk meg a tervezést szinte csak érintettük. Na de sebaj megoldottam dialux ingyenes tervezőprogrammal és kész. A kapott eredményeket ellenőrzöm hogy a szabványoknak megfelel-e és kész. |
Bejelentkezés
Hirdetés |