Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CD lejátszó javítás

Témaindító: 021, idő: Júl 27, 2008
Lapozás: OK   8 / 25
(#) pakard válasza meszi hozzászólására (») Dec 9, 2011 /

Lehet,hogy magasan van a cd ezért nem tud fókuszálni de hogy tegyem lejebb?
(#) BarnaPili válasza pakard hozzászólására (») Dec 9, 2011 /

Először is mérd meg tolómérővel ebben az állapotban mennyi a magasság valami fix ponthoz(pl a motor ) képst,utána egyszerően told lentebb rajta.Én óvatosan lefele szoktam ütögetni egy kisebb csavarhúzónyéllel.Tehetsz alá valamit a tengely mellé ütköző gyanánt.Csak milimétereket szabad rajta mozgatni,a tálcába ne érjen bele.
Üdv!
István
(#) Tomi94 hozzászólása Dec 26, 2011 /

Üdv mindenkinek!
Kaptam javításra egy CD-s rádiós magnót, CD rész hibával. Annyit csinál, hogy elindítás után ütemesen kattog, majd kiírja, hogy nincs benne lemez. Szétszedtem, a fejegységet mozgató fogaskerék-áttétel ugrál, ez adja a hangot, és közbe a fej próbál a szélső pozíción túlmenni, a lemez közepe felé. Van hogy észreveszi a lemezt, de elindítom, akármelyik számtól fél perc alatt visszamegy a közepére, és kattog tovább (természetesen egy pillanatra sem szólal meg közben). Bővebben: Link (ingyen le lehet tölteni) Ismerem a tulaját, nagyon keveset használta, szerinte max. 50 órát, így a lézer hibát ki merném zárni. Lehet vele bármit kezdeni itthon, mert szervizbe nem szeretné vinni, annyit valószínűleg az egész nem ér...
(#) Tomi94 válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 26, 2011 /

Próbálkoztam még, valószínűleg annyi neki. A motort vezérlő IC pár másodperc járatás után forrósodik, annyit nem hiszem, hogy ér az egész. A típus nem is egyszerűen rendelhető.
(#) matyusz válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 26, 2011 /

Üdv.
A végálláskapcsoló jó? Ami érzékeli, hogy az olvasófej kezdőállásban van.
(#) judas545 hozzászólása Dec 31, 2011 /

Sziasztok!

Van egy Gemini cd200 dupla cd-s lejátszóm amit ma akartam kipróbálni. Csak a lejátszó van meg a vezérlője nincs. Lehetséges, hogy nélküle nem küld ki jelet az analóg kimeneten? Rákötöttem erősítőre de hang nem jön ki, de a lemezt olvassa és játssza is. Levettem a tetejét és lehet látni. Erre kérnék valami tanácsot. Köszönöm előre is.
(#) Lalle hozzászólása Dec 31, 2011 /

Sziasztok van egy pioneer pd 4050-es cd lejátszó, amiben nem forog a lemez forgató motor
a motor vezetékére mértem, és nem kap feszültséget.
Hogyan tudnám orvosolni?
(#) jegember hozzászólása Feb 17, 2012 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni tőletek.
Van egy immáron 10 éves Primare V20-as DVD lejátszóm, ami nem működik "tökéletesen".
Bizonyos CD-ket, DVD-ket nem játszik le egyáltalán (írott vagy eredeti tök mindegy), bizonyosokat néha lejátszik, néha nem játszik le és van amit mindig gond nélkül lejátszik.

- Van olyan CD, amivel fel sem pörög és "no disc".
- Van, ami felpörög és véletlenszerűen pár másodperceket lejátszik belőle és ugrál
- Van, ami felpörög és "rezonáló, zörgő" hangot ad, majd lepörög, felpörög, hang, lepörög, stb.
Az említett hibák változóak, akár egy azonos CD kivétele és ismételt berakása esetén is.

Egy másik lejátszóm gond nélkül lejátszik mindent, amit ez nem...

Szétszedtem, laikus szemmel "elváltozást" nem találtam, viszont semmilyen "specifikus azonosítót sem", ezért fordulok hozzátok.
Ami feltűnt, hogy Kínában gyártották és sok Sony chip van benne.

Csináltam pár fotót, feltöltöttem ide, megköszönném, ha ránéznétek:
Bővebben: Link

Ami rá van írva és utalhat valamire:
A nyákon:
GCT DVDPL_SHI02 V0.92
PSC 2 94V-0 0003
A lézeregységen:
0A06 0059 A2JF
HOP-1000
A külső borításon:
GTC DVD 200005000330 V1.0.

Nagyon jó kis DVD ez, nem szeretném kidobni. Ha a fejegysége javítható lenne és ebben tudtok segíteni, azt megköszönném! Csere is szóba jöhet, ha van ezzel kompatibilis újabb, jobb...
(#) matyusz válasza jegember hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Üdv.
Sajnos nem láthatók a képek nincs hivatkozás... Ez több helyről is jöhet ez a hiba, pl.: lemezforgató tányér deformálódott az évek során, ezért táncol rajta a lemez, vagy a lemezt forgató motor nem forog egyenletesen lehet, hogy szorul, a mechanika is szorulhat, vagy valamelyik fogaskerék ugrik, az olvasófejet mozgató motor is lehet rossz, de lehet az olvasófej is hibás, lehet csak poros az optikája, vagy ami a paneltől megy szalagkábel az olvasófejhez az is meg lehet törve. Tehát elég sok okból adódhat a probléma. Először nézd meg a lézer optikát, hogy nincs-e rajta por vagy valami szennyeződés.

http://jegember.uw.hu/v20/

Az optikára "ránéztem" és tiszta...
Hogy lehetne kicsit közelebb jutni a hiba forrásához?

Köszönöm a segítséget!

A fogaskerekekről fog nem hiányzik, ezt megnéztem most...

Viszont a lézerdióda hátoldalán most látom, hogy az a két kis izé az két potméter, gondolom valami X és Y pozícióé lehet. Hozzá szabad nyúlni?

Ha nem szorul a fő motor ami a lemezt hajtja akkor lézer gyanús, de nem érdemes venni az ilyenbe, hanem inkább ha jól látom ez cserélhető az egész mindenestől, és olyan mint a számítógépekben van, tehát kell valahonnan egy használt PC dvd lejátszója és azt kéne beleépíteni. Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás

Nem kell hiányoznia fognak, de attól szorulhat és így ugrik az olvasófej, mert nagyobb feszt kap a motor és elugrik. A 2 kis poi pedig a lézer áramot állítja, az egyik a CD lézerét, a másik pedig a DVD lézerét. Ezeket nem ajánlatos tekergetni, először minden más mechanikát át kell nézni. De ha nagyon piszkálni szeretnéd, akkor óvatosan tekerd az egyiket valamelyik irányba egy nagyon picit. Valószínű a lézerdiódák fáradtak el benne. A probléma az, hogy nem fog tőle meggyógyulni vagy ha meg is gyógyul akkor csak pár lejátszást bírna végig. De én nem erre tippelnék, mert azt írtad nem játszik se cd-t se dvd-t. Inkább a szalagkábel, ami összeköti a panelt az olvasófejjel, ez lehet megtörve inkább.

Tehát a helyedben nem nyúlnék hozzá.

"mert azt írtad nem játszik se cd-t se dvd-t."
Bizonyos DVD-ket és CD-ket nem játszik le... Nem tudok rájönni mi alapján. Például van egy 2 CD-s "albumom" az egyik CD-t lejátssza belőle a másikat nem. Teljesen orig.

Ha jól értem, akkor a potméterrel jól "félturbózhatóm" a lézer "fényerejét" és ezzel egy darabig "hűdejó" lesz, aztán jó hamar elfárad.

Csak úgy nem akarom kidobni és venni egy másik "akármilyet"... Illetve ha igen, meg kellene tudnom valahogy a pontos típusát.

Ez a cucc így összesen 2000$, tehát azért átgondolnám mit teszek bele és mit nem.

Valami ilyen "általános, merre indulj el" ötlet van?
Tegyek be egy CD-t és nézegessem (mit nézegessek?) Vagy mozgassam kézzel a mechanikát, hogy szép gördülékeny-e? Stb...

Amúgy szerintem az lenne a legjobb, ha valahogy meg lehetne tudni, hogy milyen fejegység ez. Nyilván nem a Primare gyár egysége, hanem valami nagy gyártó tömegterméke.

Mert akkor így tudnék venni egy tök újat, nyilván 10-20-30ezer Ft. Viszont ha én ezt beviszem a Primare szervizbe, akkor ugyanezt oda fogják nekem adni 100ezerért, csak azért, mert "Primare".

Ezt szeretném elkerülni, ezért is bontottam meg.

A szalagkábelek ránézésre épek... Oszcilloszkópom meg sajna nincs

Igen valami olyasmi. Nézd meg például, hogy könnyen és nem szorulva forog-e a lemezt forgató motor, és az olvasófej is könnyen mozog előre hátra. De én így látatlanban a szalagkábelre tippelnék, ha tudnál szétszedni egy ilyet ami számítógépé akkor kicserélhetnéd. A másik, hogy jópár pc-s dvd lejátszóban ilyen olvasófej van, tehát nem lenne érdemes venni. (ingyen is hozzádvágnak egy rakatot) De én nem killódnék vele, hanem fognám és kicserélném az egészet egy másikra komletten.

Az olvasófej típusa az alján van HOP-1000 és olyan 5-10ezer forint és megint csak nem éri meg. Ja és 2 héttel ezelőtt szabdaltam szét egy ilyen olvasófejet.

Én is megpróbálnám az egészet kicserélni, HA megtudnám a típusát valahogy...

Ha jól nézem, valami Philips...
https://people.creighton.edu/~rmo06833/dvd/DVD%20Unlocker/docs/Prim...tm#V20
Csak ez így még kevés

Azért lenne jó, mert Philipsként nyilván belekerül majd 10ezerbe, Primareként meg nyilván 50be...

A motorok szép simán siklanak, legalábbis kézzel érezve...

De hidd el, hogy nem muszály ilyet belerakni. Valahonnan guberálsz egy teljesen mindegy milyen márkájú pc dvd olvasót és egybe belerakod az egészet... Csak 40 tűs ATA-s nak kell lennie. Ne erőltesd a gyárit!
(#) jegember hozzászólása Feb 17, 2012 1 /

Ez pedig itt a D20-as modell...
http://www.hificity.hu/cikk.php?ident=35

Azt írja, Sony van benne. Furcsállnám, hogy egyikben ez, másikban az...
(#) jegember válasza matyusz hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Rendben, tekintsünk el a gyáritól, mint egy lehetséges megoldás. Akkor a kérdés az, hogy hogyan tudom a "standard" lejátszót belehelyezni ebbe az egyedi műanyag házba?

Hát az igazság az, ha nem akarod rondítani a házat akkor keress pár rossz pc dvd olvasót és nézd meg milyen olvasófejek vannak benne. Lehetőleg ASUS-t keress, ha jól emlékszem a srác azt mondta asus bol szedte ki a fejet és ebben is HOP-1000 volt. Ezeket ingyen is tudsz kukázni, mert sokat dobnak ki. Az a probléma, hogy ez nekem így kevés információ. De így az olvasófej most amire gondolnék az eddig elmondottak alapján.

És szerinted hogyan tudnám kideríteni, hogy milyen modellt használtak fel a lejátszóhoz?
Ki tudja ezt megmondani nekem? Vagy honnan tudom kikeresni?
Egyelőre teljesen sikertelen a dolog...
(#) mugab válasza jegember hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Én a hasonló fejeket szétszedtem és a prizmát tisztítottam meg. Ugyanis ahhoz, meg a lencse belső részéhez nem férsz hozzá szétszedés nélkül.
A ragasztásokat óvatosan szét kell pattintani. Elsőre nehéznek tűnik de nem annyira az.
(#) jegember hozzászólása Feb 18, 2012 /

Találtam egy asztali gépben egy SONY DVD lejátszót. Gyorsan szétszedtem. Ránézésre a lejátszófej teljesen ugyanolyan, így átszereltem a Primare-ba.
Sajnos a CD-im, nincsenek itt, de majd jövő héten kipróbálom.

Bár ez a Sony DVD is vagy 10 éves, de próba szerencse. Ha nem jelentkezik a hiba többé, akkor nyert ügyem van, ha meg másféle vagy több/kevesebb hiba jelentkezik, akkor legalább megtudtam, hogy a fej a hibás...
(#) jegember hozzászólása Feb 18, 2012 /

Nem jött össze... A SONY fejnek 1-el több lába volt (14 helyett 15), de ez nem látszott, csak amikor nagyon nekiálltam leellenőrizni.
Szóval "no disc".
Visszatettem az eredeti fejet, most összeszedem a "kontroll CD-ket", megnézem most hogy állunk...

Azon gondolkodom, hogy ezek után mi legyen a következő lépés.

1) Veszek e-bay-en egy HOP1000-es fejet és reménykedem, hogy ez volt a baj, kicserélem és minden jó lesz. Ez 25$.
2) Elviszem a Primare szervizbe, ott megmondják, hogy mi a baja, ez nagyjából 7000Ft.
2A) Reménykedem, hogy a fej volt rossz és akkor veszek e-bayról egy fejet. Így akkor kb. 10000-ből javítva.
2B) Valami más rossz, akkor meg én itthon úgysem tudok vele mit csinálni, azt nyilván nem mondják meg, hogy hol tudnék bele cuccokat venni, így pedig jó sok pénzért kicserélnek valamit és jó lesz...

Milyen jellemző hibák szoktak még előfordulni? Honnan lehetne azt megtudni, hogy a fej a rossz vagy nem?
(#) matyusz válasza jegember hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Üdv.
A lehetséges hibákat írtam. Szerintem ennyit nem ér meg az egész. Valahonnan bontott kéne neked. Esetleg ha a közelben laknál, lehetséges, hogy tudnék valahonnan bontottat. És rosszul emlékeztem azt illetően, hogy ASUS ban volt ilyen fej én is egy dvd lejátszóból szedtem (asztali), ha jól emlékszem Universum, vagy Metz márkájó volt, de szerintem több száz PC dvd és asztali dvd lejátszóban van ilyen.
(#) matyusz válasza jegember hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Ja és ránézésre, ha olyan az nem elég az aljára rá kell írva lennie, hogy HOP-1000.
Következő: »»   8 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem