Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   118 / 3965
(#) nandras válasza Balázs hozzászólására (») Aug 29, 2007 /
 
aha....
ezek szerint az elko kizárólag egyenáram esetében használható...és ott pontosan mit csinál?
(#) Norberto válasza nandras hozzászólására (») Aug 29, 2007 /
 
Időszakos töltéstárolásra való az ELKO.
(#) nandras válasza Balázs hozzászólására (») Aug 29, 2007 /
 
szegény kicsatoló elko..nem tudja még, hogy mi vár reá...

elko.JPG
    
(#) nandras válasza Balázs hozzászólására (») Aug 29, 2007 /
 
bocsi Balázs, csak kötözködöm itt veled.
tudom, hogy miről beszélsz, de helyre kellett billentenem az elkóügyben erősen megbillent lelki egyensúlyomat.
ne haragudj...
(robbantottam már én is fel elkót)
(#) Balázs válasza nandras hozzászólására (») Aug 29, 2007 /
 
Najó, najó...
(#) Polka1021 hozzászólása Aug 29, 2007 /
 
Azt akarom megoldani,hogy az egerem egy gomb megnyomására folyamatossan klikkelgessen.Majdnem olyan legyen mint egy A4Tech X-750F de az csak 3x klikkel.Arra gondoltam kell egy astabil multivibrátor de nem ismerem az egerek belsejét.Nem tudom mekkora a feszültségük,egyen vagy váltakozó,honnan vegyem a Ube-t és Uki-t köthetem az egér mikrokapcsolója után vagy tirisztort/MOSFETet kössek a mikrokapcsolóval párhuzamossan és a multivibrátor azt kapcsolja ki/be.Astabil multivibrátornak az 555 IC-s megoldást választottam mert az...nálni.Jó lenne ha beférne az egérbe és csak a nyomógobnak kellene kivezetni két vezetéket.
(#) nandras válasza Polka1021 hozzászólására (») Aug 29, 2007 /
 
az egér gombja fémes kontaktot ad, ezért célszerű egy relét vezérelni a multivibrátorral. erre a célra nagyon jól megfelel vmelyik HAMLIN reed relé (pl.: HE721A04, vagy 05. ha jól tudom, akkor ezekbe a relékbe már a védődióda is bele van építve). ezeknek a kivitele megfelel a 14 lábú ic- nek, így könnyű a beépíthetőségük. a tápfeszük 5V, a reagálási idő 0,5 mS - tehát elég szaporára lehet venni a multivibrátort... :yes:
az egerek tápellátása:
PS2 - 4. láb: +5V, 3. láb: GND
COM - 1. láb +5V, 9. láb: GND
a relék zárókontaktját sztem nyugodtan lehet eccerűen párhuzamosan bekötni a nyomógomb mikrokapcsolójával.
(azért előbb egy olyan egérrel próbáld ki, amelyik elhalálozása nem nagy veszteség - bár nem hinném, hogy ilyesmi előfordulna...)
(#) schyber hozzászólása Aug 29, 2007 /
 
hali van 2lézerpointerem hogyankell bekötni elmondaná valaki 2kivezetése van a pointervek vmi leirást vagy rajzot kaphatok?
(#) schyber hozzászólása Aug 29, 2007 /
 
upsz boccs 3kivezetése van...
(#) schyber hozzászólása Aug 29, 2007 /
 
nos ujjra itt készlennék csaka lézer összevisszavilágít:S hogytdom megcsinállni egy pontra??:S
(#) Sztyopa válasza nandras hozzászólására (») Aug 29, 2007 /
 
Köszönöm, a válaszokat. Azonban ha valaki érti a korrekt választ erre a kérdésre az megtenné hogy megírja a fórumra pusztán a kíváncsiság üldöz mert most már érdekel hogy miért is kell oda még egy kondi? Köszönet!
(#) Dudus válasza Sztyopa hozzászólására (») Aug 29, 2007 /
 
Alapvetően nem kell csak sokan odarakják.

A kimenetre egy 100nF~1µF értékű kerámiakondi kell minél közelebb a stabilizátor lábaihoz és kész. Ahogy már mások leírták a nagyfrekvenciás gerjedés megakadályozásához kell.

A pufferkondenzátor a bemenetre kell.

A pufferkondenzátorral, ami nagyértékű elektrolit kondenzátor pedig ugyanezen okból, a nagyfrekvenciás zavarok szűrése miatt szoktak egy 100nF-os kerámiakondit párhuzamosan kötni. Ugyanis nagyfrekvenciás szűrésre a pufferkondenzátorként használt nagyértékű elektrolit-kondenzátor csak korlátozottan alkalmas.
(#) Dudus válasza Dudus hozzászólására (») Aug 29, 2007 /
 
Idézet:
„Köszönöm a választ de sajnos úgy érzem nem tudok valamit az elkókról. Nem értem mi gerjed és mivel? És továbbra sem értem hogy mi változik, hiszen ha párhuzamosan kötünk két kondit, akkor összeadódnak a kapacitások, történik egyéb is?”


Igen az elektrolitkondenzátor viszonylag nagy ESR és ESL értékét lecsökkented és ezzel javítod a nagyfrekvenciás viselkedését.

Az elektrolitkondenzátor fegyverzete tekercselt , oxidált aluminium szalag. A kondi csak elméletben ideális. A helyettesítőképe egy kondenzátor vele sorosan egy ellenállás (ESR = equvivalent series resistor) és egy induktivitás (ESL) kapcsolódik. A kerámiakondenzátor ESR és ESL értéke nagyon pici, így kisöntöli a vele párhuzamos Elektrolitkondi ezen paramétereit, amik nagyfrekvencián jelentenek problémát egyenáramon nem.

Szűrni pedig azért kell, mert a 3 lábú stabilizátor képes begerjedni, ha a kimenetén nincs ez a szűrőkondi és tönkremenni. A gerjedés okát nehéz elmagyarázni, de az adatlapon lévő tömvázlat tanulmányozása segít ebben. Ha mégsem érted, akkor megpróbálom elmagyarázni....

(#) nandras válasza Polka1021 hozzászólására (») Aug 29, 2007 /
 
én inkább a mellékelt rajz szerinti megépítést javasolnám. a trimmerkondinak nem sok értelme van, mert olyan mértékben nem tudod változtatni az értékét, hogy az érdemben megváltoztassa a kimenő frekit.
a mellékelt rajznál az R2 egy 3,7K trimmer+1K fix ellenállásból tevődik össze. ez azért kell, mert R2=0 értéknél gyakorlatilag leáll az oszcilláció.
R1=4,7K
R2=3,7+1K
c1=10uF
ezeknél az értékeknél a freki 10 és 21 Hz között állítható, a négyszögjel kitöltési tényezője 66 és 85% között változik.
a terhelés elé kapcsolt ellenállás szükségességét az 555 kimenetének terhelhetősége szabja meg, ezért ezt csak akkor lehet megmondani, ha tudod, hogy milyen relét raksz be, és annak mi a tekercs- értéke. (I=U/R)

555.JPG
    
(#) nandras válasza Dudus hozzászólására (») Aug 29, 2007 /
 
köszi Dudus én is - egyrészt okosabb lettem :yes: , másrészt picinyt megnyugodtam, hogy mégsem vagyok annyira hülye
(#) Lázár Péter hozzászólása Aug 30, 2007 /
 
Nem tudtam hová írjam le ezért választottam ezt a témát. Időnként felgyűlik a szétbontott készülékek paneljai és műanyag burkolatai perpillanat rengeteg van belőle. A fém tartalmat kiszedem mindig belőle ezzel nincs is gond viszont a többi panell képcső stb megmarad. Ha valaki tudná hogyan mimódon lehetne elszállítatni ingyen csak azért hogy esetlegesen újrahasznosításra kerüljön az szóljon
(#) Sztyopa válasza Dudus hozzászólására (») Aug 30, 2007 /
 
Azt hiszem értem, köszönöm. Így világosabb sokkal. Gondolkodtam a gerjedésen mitől lehet. Arra gondoltam hogy mivel betettünk egy elkót aminek vannak járulékos ellenállásai (ugye ezekről nem tudtam) akkor bekerül a szabályzási körbe egy újabb tárolós tag ami csökkenti a fázistartalékát a körnek, és ez a csökkenés nem nagyon fordulna elő ha nem lennének azok a nem kívánt plusz hatások, amiket kiküszöbölünk egy másik alkatrésszel. De ez csak tipp
(#) zsoltee0001 hozzászólása Aug 30, 2007 /
 
halee
egy totál kezdő kérdés(ég is a pofám miatta )
a jackdugónál, hogy van a szabványos bekötés, úgyértem melyik a bal és melyik a jobb oldal?
üdv
(#) Ricsa válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 30, 2007 /
 
Ami legelől van az a bal, ami középpen az a jobb, és ami leghátul az meg a föld. Én is nemrég tudtam meg.
Kép mellékelve.

jack.jpg
    
(#) zsoltee0001 válasza Ricsa hozzászólására (») Aug 30, 2007 /
 
köszi szépen
(#) Gery hozzászólása Aug 30, 2007 /
 
Nekem egy olyan kezdő kérdésem lenne hogy:
A fázis eltolásrol szolna a dolog. Nagyábbol vágom hogy pl hangszórónál 180fokkal eltolom a fázist akkor a membrán befele mozdul. Meg nagyfeszültségű vezetékeknél ahol megy 3 vezeték ott 120fokkal vannak eltolva egymástol.
De ez a fázis eltolás hogyan lehetséges, vagy "hogyvanez" tulajdonképpen. ÉS mért jó ez nekünk, akár a nagyfesznél, akár bárhol máshol?
(#) nandras válasza Gery hozzászólására (») Aug 30, 2007 /
 
"... ÉS mért jó ez nekünk..."
nem nekünk jó, hanem az áramnak...
te most hirtelenjében cca negyedéves tananyagnyi kérdést tettél fel. ne várd, hogy röviden és világosan el lehet magyarázni, ill. lehet, csak nem biztos, hogy tovább leszel vele...
próbálj kicsit keresgélni a gugliban, és ha megakadsz egy részletnél, azzal gyere vissza.
ne haragudj meg, nem leszólni akarlak, -hiszen mindenki volt kezdő...
javaslom, hogy kezdd az egyenáramnál, ismerkedj meg az ellenállás fajtáival, (ohmos, induktív és kapacitív) olvass az indukcióról, el fogsz érkezni az egyen és a váltóáramú motorhoz, a váltakozó mágneses térhez, innen már csak egy ugrás a feszültség és az áram viselkedése a különböző fogyasztók esetében és már ott is vagy a fáziseltolásnál
(#) Gery válasza nandras hozzászólására (») Aug 30, 2007 /
 
jah csak ennyi mert az a helyzet hogy én magamnak tanulom az elektronikát nem suliban. Az elektronika alapjai 1, 2, 3-at már elolvastam ott is csak felületesen említi a fáziseltolást. Ha tényleg ilyen bonyolult akkor mind1 egyszer majd eljutok oda is
(#) nandras válasza Gery hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
na, akkor nem vagy már annyira kezdő
azt tudod, hogy amikor "áram"- ról beszélünk, akkor ténylegesen két jellemzőt értünk alatta:
- a feszültségét (V)
- és az áramerősséget (A)
ez két jellemző egymástól el nem választható, de másként viselkedik, amikor vmilyen akadállyal (a fogyasztóval) találkozik. (most a váltóáramról van szó!)
1./ ha a fogyasztó ohmos tulajdonságú (sima ellenállás, pl. villanyégő), akkor szépen, kéz a kézben szaladgálnak a drótban, a fázisuk nem tér el, mindkettő egyidőben van a maximumon és a minimumon is.
2./ abban az esetben, ha egy tekerccsel találkoznak, akkor már megszűnik ez a nagy egyetértés, mert az egyik (az áram) hirtelen igen nagy ellenállással találkozik, ez az ellenállás a tekercs INDUKTÍV ellenállása.
ezért, a feszültség mintegy "előreszalad" és az áram csak lassabban követi. ilyenkor fázieltolás lép fel, mert a két érték (U,I) nem azonos fázisban mozog. ideális tekercset feltételezve az eltolás éppen 90 fok.
3./ ha a két jóbarát egy kapacitív fogyasztóval találkozik (kondenzátor), akkor az előzőnek éppen a fordítottja történik, most az áram szalad előre és a feszültség követi őt lassabban. az eltérés maximális értéke itt is 90 fok.
a gyakorlatban szinte nem létezik csak ohmos, vagy csak induktív fogyasztó, ezért a fáziseltolás mértéke szinte mindig kisebb, mint 90 fok.
a hálózat szempontjából mind +, mind - fáziseltolás káros, ezért a jellemzően induktív fogyasztók fáziseltolását kondenzátorokkal, az kapacitívekét pedig induktivítással javítják (fázisjavítás), mert az ideális a 0 fáziseltolás lenne.
ha részletesen is kíváncs vagy a témára, akkor keress rá "kapacitás", "induktivítás", "fáziseltolás" kifejezésekre - bőven találsz anyagot.
na, röviden ennyi...
(#) Gery válasza nandras hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
na röviden már értem is érthetően elmagyaráztad, köszi
(#) Polka1021 válasza nandras hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
10Hz már emberfeletti.Hogyan tudom kiszámolni,hogy mondjuk 5Hz-hez mekkora ellenállás kell?
(#) nandras válasza Polka1021 hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
R1=4,7K
R2=4,7K+1K (4,7 a trimmer)
C1=20uF
f=~5Hz
kitöltési tényező=64%
(#) nandras válasza Gery hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
szívesen... :yes:
azért nézz utána, mert én tényleg nagyon összetömörítettem. sokkal jobban meg fogod érteni, ha látod a vektorábrákat is.
(#) Hroot hozzászólása Aug 31, 2007 /
 
Sziasztok lenne 1 kérésem. Én még kezdő vagyok és építettem 1 tda2030-as végfokot jól szól meg minden de szretnék elé tenni 1 előerősítőt valaki tudna mutatni egyszerű előerősítőt?
Következő: »»   118 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem