Fórum témák
» Több friss téma |
Ha a csúcsukkal lefelé álló háromszögek helyére ledeket rajzolsz és még a csomópontokat is berajzolod, akkor igen
Hello!
"a 4017-es kapcsolások nem működnek megbízhatóan" Ezt így nem lehet kijelenteni. Legfeljebb az általad készített kapcsolások "nem működtek megbízhatóan".. Gondolod, hogy egy több tízmillió példányban legyártott IC nem működik megfelelően? De a kérdésedben nem említetted, hogy mivel szeretnéd "léptetni", hogy ha végig lépett a három Led, akkor mi legyen. Valamint nem érthető, hogy a sorba bekapcsolt Led-ek égve maradjanak egymás után, ha a következőre léptetsz? Mert más működési elmélet esetén más megoldás a célszerű választás.. Esetleg egyszerűbb lett volna leírni mit is szeretnél építeni, vagy mit vársz tőle. üdv! proli007
Hello!
A kiindulás jó, az 555-el léptetni kell a 4017-et. A 4017 kimeneteivel, viszont "programozni" kell, az 555 időzítő kondijának töltési idejét. Mint itt, csak a 4093 helyére gondold az 555-IC-t. (A felesleges dolgokat meg ne nézd a rajzon.) A 4017 utolsó (üres) ütemében pedig leállítani a 4017 továbbléptetését. Ha 1 12V tényleg csak egy impulzus ideig áll fenn, akkor azt is tárolni kell, vagy a 4017-et várakoztatni a 0. lépésnél, míg be nem jön egy impulzus. Vagy is néhány kérdés még van.. De nem írtat, hogy a Led mindig ugyan az, vagy mindig egy másik. üdv! proli007
Hello!
Egy LM3914-el megoldható, csak a bemenetére egy RC tagot kell kötni, amit fel-le kapcsolsz egy kapcsolóval. Vagy is töltöd-kisütöd kondit. A kimenetére Led-ek helyett, pedig szilárdtest reléket kell kapcsolni, vagy MOC2061-et és triac-okat. üdv! proli007
Hello!
Köszönöm a segítségedet. Tudnál egy konkrét kapcsolási rajzot feltenni? Triacos vezérléssel. üdv!mico
Köszi a reagálást, igőközben elkészült a kapcsolás és tökéletes, kivéve egy problémát amit nem tudok megoldani, ha ráadom a tápot akkor az első pár gombnyomásra nem sorban hanem összevissza villannak a ledek. Ez miért lehet? esetleg a kondi feltöltése miatt?
a kérdésedre a válasz. Egy eredményjelző táblához kellenek, három időkérés lehet a kézilabda meccsen és ehhez raktam három "T" betűt.
Hello!
Szerinted honnan tudjam mi a hiba, ha azt sem tudom mit alkottál? Látnok nem vagyok.. üdv! proli007
Hello!
Ám legyen, de természetesen én csak megrajzoltam.. üdv! proli007
Hello!
Köszönöm, a kapcsolási rajzot. üdv! mico
Remélem így érthető, a hiba mégegyszer: Ha ráadom a tápot akkor az első pár gombnyomásra nem sorrendben lép utána helyreáll.
Hello!
Kapcsolási rajz azért jobb lett volna.. Több hiba is van. - Összekötöttél két kimenetet egymással. 1-es és 10-es láb. - A 13-as lábat fixen a GND-re kellett volna csatlakoztatni. - Nincs az áramkörnek Reset jele, bekapcsoláskor. Semmi nem garantálja, hogy az nullára fog beállni. Te a 1-2-3 kimeneteket használod. Ha a szám ennél nagyobb bekapcsoláskor, akkor körbe kell léptetni, hogy jó legyen. - A léptető bement kialakítása nem túl korrekt. A diódának nem sok szerepe van ott. A 15-ös lábról a plusztápra köss egy 100nF-os kondit, valamint a 15-ös lábról köss egy 100kohm-os ellenállást a 10-es lábra. 1-es lábat hagyd ki. 13-as lábat kösd a GND-re. Ekkor bekapcsoláskor a kondi törli a számláncot, ha pedig a 10-es láb (Q4 ütem) magas szintű lesz, akkor az ellenálláson keresztül törlődik a számlánc. üdv! proli007
Köszi a választ, egyébként működik így is csak bekapcsoláskor nem nulláról. a léptetőnél azért van dióda mert amúgy nem működött az egész, hozzáteszem én nem tanultam az elektronikát csak hobbi szinten kezdtem el vele foglalkozni és mindezt csak ezekről a fórumokról. köszi még
egyszer a választ megpróbálom így összerakni.
Sziasztok!
Volna egy olyan gondom, hogy egy szekrénybe építettem led világítást és egy mikrokapcsolóval szerettem volna kapcsolni őket. A gond az, hogy a mikrokapcsoló inkább csak nyomógombnak minősül, szóval ha megnyomom, akkor ég, de ha elengedem, akkor elalszik. Egy olyan vezérlés kéne, ami, ha egyszer megnyomom a kapcsolót, akkor felkapcsolja a ledeket, a következő megnyomásra lekapcsolja, szóval , hogy úgy működjön, mint egy rendes kapcsoló. Sajnos nem lehetséges a kapcsoló lecserélése, tehát ezzel kell dolgozni. És hogy még egy kicsit binyolítsam a dolgokat, ez egy 4 kapcsolós rendszer lenne, tehát 4 ledsort kapcsolna 4db kapcsoló külün-külön, és megoldható e egy vezérléssel, hogy érzékelje melyik kapcsoló kapcsolódott be és csak azt a sor ledet kapcsolja fel, de ezt természetesen akkor is tudja, ha egyszerre több kapcsolót nyomok meg, tehát több sor led is világítson egyszerre, attól függően, hogy melyik és hány kapcsoló lett megnyomva. A végső problémám pedig, hogy abszólut kezdő vagyok az elektronoka terén. Addig jutttam, hogy a ledeket összeforrasztottam, az áramkört kiépítettem, de itt megszűnik a tudomány, de szeretnék tanulni!!! A segítséget előre is köszönöm! Üdv
Négy led négy kapcsoló négy áramkör.Gyanítom kapcsolócserével hamarabb dűlőre jutsz.
De ha nagyon érdekel..
Szia! Csak 2 lába van a mikrokapcsolónak? Mert ha 3, akkor csak annyit kell csinálnod, hogy a középső láb és a másik szélső lábra kell kötnöd a ledeket, és akkor fordítva működik.
Akkor sem lesz egy nyomógombból kapcsoló.
Hello!
Van erre külön topik itt. A leírásod alapján négy független áramkörre van szükséged, válogass a szimpatikusabbak közül.. üdv! proli007
Én _ezt_: Link a kis áramkört javaslom... ( Természetesen négy példányban kell megépítened. )
Köszönöm a gyors segítséget!
Sajnos mikor azt írtam, hogy abszolut kezdő vagyok, akkor egy picit túloztam, mert meg annár is kezdőbb vagyok!! Egy ilyen dolog összerakása sajnos nekem nem fog menni! Naívan azt hittem, hogy majd valamilyen relét beteszek és kész is! Hát ez teljes hidegzuhany!! Nem tudom, hogy volna e lehetőség arra, hogy valaki segítsen nekem ezt az elektronikát megépíteni, természetesen a megfelelő ellenszolgáltatásért cserébe. Vagy esetleg tudnátok e valakit, aki ebben tudna segíteni. Én budapesti lakos vagyok. Előre is köszönöm. Üdv
Szerintem egyszerű olcsó nyomókapcsolók vannak.Esetleg kicsi billenőkapcsolók is esélyesek lehetnek.Attol hogy 230V ra készültek még jók lehetnek neked.Esetleg autósboltban érdeklődj ,lehet ott árulnak valami bistabil relét.
Hello!
Megépítettem amit küldtél kapcsolási rajzot működik. A nagyfeszültségű részét még nem tudtam megépíteni nem kapok MOC3040-es optócsatolót.Jó helyette más optocsatoló? Egyetlen problémám hogy, kicsit lassan gyulladnak ki a ledek.Tudnál még segíteni ebben?( amatőr vagyok) melyik rc tagot változtassam meg? üdv!mico
Hello!
- MOC 3040-et vélhetően nem is kapsz (vagy csak elírtad), de jó a 3041,3042,3043-as optó. Ezek nem "közönséges" optocsatolók, nem jó helyükbe "bármi". - Ha gyorsítani szeretnéd, akkor a C5 kondit kell kisebb kapacitásúra választani. Egyébként bekapcsoláskor a C5*R15, kikapcsoláskor a C5*(R15+R16) határozza meg az időt. (De azt vedd figyelembe, hogy lámpákkal, nagyobb távolságokkal nem biztos, hogy lassúnak fogod találni. Persze ez igényeidtől függ.) üdv! proli007
Lehet h nem idevaló kérdés de led léptetőhöh készült egy kapcslásom.létezik olyan dióda ami nem vesz le a feszültségből? a 4148 as nagyon sokat, kb 2 v.-ot és ez a ledeknél elég feltűnő
Hello!
Olyan dióda nincs. De.. Egy szilícium dióda nyitófeszültsége 0,7..1V körül van. 2V semmi esetre nem lehet. Ha még is, akkor vagy túl van terhelve, vagy valami más hiba van. De ésszerűbb lett volna valami rajzzal is alátámasztani amit állítasz, mert így eldönteni nem lehet mi a gond. Led-eknél nem a feszültség, hanem az áram a döntő. Vagy is akkor van a feszültség csökkenésének "nagy szerepe" ha az áram korlátozásához nincs már megfelelő tartalék feszültség. üdv! proli007
h elló
m i nevezhető a legerősebb lednek? egy linknek nagyon tudnék örülni
Hello!
-MOC 3041 es helyett csak 3023-t kaptam de müködik azzal is. -Igazad volt az időzítés a megadott rc tagokal jó.Nem kell hogy, gyorsabb legyen. -Még egy kérésem lenne,ha tudnál segíteni.Az IC 9 lábát ha lekötöm a tápról akkor,futópontos üzemmódba működik de az a baj ,hogy amikor az utolsó led felgyullad nem marad égve.Megoldható, hogy csak az maradjon égve?Ugyan is egy L alakú folyosóra készül ez a világítás és azt szeretném, hogy 5db 220/35W lenne a 6.pedig egy 220/75W izzó és csak az maradna égve. üdv!mico
Hello!
A MOC3023-ban nincs nullpontkapcsoló, tehát kevésbé kíméli a lámpákat, és nagyobb hálózati zavart kelt kapcsoláskor. Látom nő az étvágyad, de megoldható. A lámpákhoz, nem az L3..L8-ig kimeneteket, hanem az L5..L0 kimeneteket kel használni. Az IC "Rhi" lábát, át kell tenni az "ROut"-ról, az "RADJ" lábhoz. Mert a tizedik kimenet akkor kapcsol be, mikor a bementi feszültség eléri az Rhi láb feszültségét. De a C5 kondi nem biztos, hogy el tudja érni ezt a szintet. Bekapcsoláskor lehet hogy egy kicsit gondolkodni fog az első lámpa, mert a kondinak fel kell töltődnie, nulláról az L5 kapcsolási szintjére. Ha ez zavaró, valamit még kell tenni vele. (Mert ugye nem használjuk mind a 10 kimenetet, az IC meg nem erre készült..) üdv! proli007
Sziasztok!
Öcsém szeretne egy kiegészítő kéklámpát ledekből csinálni. Van 18 darab 6mm átmérűjű azt hiszem erősebb fényerejű ledje. Össze is kötöttünk 2*4-et és 2*5-öt sorba aztán párhuzamosan. Azaz van 4darab csoport amik egymással párhuzamosan vannak kötve és a csoportokban a ledek sorba. Érdekes dolgot művelnek, mikor megkapják a 12V-ot. Először ment minde, d emár csak egy csoport. De a többi se ment szarrá csak nem világt. Néha néha felvillannak. Mi lehet a baja? Ellenállás sehol nincs benne, lehet kéne?
Hello!
"Ellenállás sehol nincs benne, lehet kéne" De lehet most már Led is kel bele. Soros Led-ek üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |