Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   119 / 3960
(#) Moderátor hozzászólása Hroot hozzászólására (») Aug 31, 2007
 
Bővebben: Link 1. rész
Bővebben: Link 2. rész
Előerősítő 2.
Előerősítő 3.
Előerősítő 4.

Remélem, ennyiből tudsz választani...
És ha még a "Keresés" funkciót is fogod használni, egész jó barátok is lehetünk!!!
(#) fulcsi hozzászólása Aug 31, 2007 /
 
Üdv! nem túl nagy szakértelmemmel (nem túl nagy szakértelmet igénylő dolog) építésébe fogtam, és segítségre lenne szükségem.
Szóval lenne egy Minolta Dynax 404si típusú tükörreflexes filmes fényképezőgépe apának, amit csak azért nem használ, mert apró lítiumos speciális elem kell bele, aminek darabja 1700Ft, és kettő kell bele.
Én viszont úgy döntöttem, hogy készítek hozzá egy külső akkumulátort 5 darab AA méretű Ni-MH tölthető akkuból. Sorba kell őket kötni, hogy kiadja a 6V-os feszültséget. készítek hottá egy tokot, és egy adaptert, aminek olyan formája van, mint a két kis fotóelemnek, és lóg belőle egy kábel, amit össze lehet kötni a teleppel.
És akkor a probléma: Egy olyan telepet alkotok ezzel, amit szétszedni nem lehet, tehát együtt kell tölteni. Egy akkumulátor 2700mAh-s, 1.2V-os. Van itthon egy töltőm, ami eredetileg Li-ionos akkumulátorhoz készült, a kimeneti feszültsége 8.4 Volt és 1.2A-rel tölt. Túltöltöttség ellen úgy vélem, véd. (...)
Valyon szabad-e ilyen töltővel használni az elkészült "művemet"? Azért gondolom, hogy igen, mert az itthon lévő töltőim esetében a kimenő feszültség mindig nagyobb az akkumulátorok feszültségénél, kivéve amikor kisebb... De sosem ugyanakkora. Viszont ami tényleg érdekel, hogy milyen sebességre elég az 1.2A, ja és hogy van-e működésbeli különbség a Lítiumos és a Nickel-Metál-Hidrides akkumulátorok töltői között. Mindkettőt féltem...
(#) Istike88 válasza fulcsi hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
nem lehetséges a Ni-Mh akksik töltése lithium ionos töltővel mivel a lithiumos akksik nagyon veszélyesek volnának önmagunkban és ezért egy kis mikroprocesszor naplózza a benne végbement változásokat, mivel a lithiumos akksik kapacitását nem lehet a feszültség mérésével meghatározni, ezért kell egy mikroprocesszor ami jelzi az akksit használó készüléknek h lemerült vagy a töltőnek hogy teli van és ne töltse tovább mer "bumm".... magyarán kommunikál az öt használó eszközökkel! ezért van az h a mobil akksiknak is kettőnél több kivezetése van!
átalakítással valószínű lehet tölteni vele Ni-Mh akksikat is.
van egy MAXim ic amiből sokféle töltésfeszültségű töltőt lehet kreálni (ha jól emlékszem) azzal kellene megpróbálkozni de! ezeket a sorbakötött akksikat csak egyenként kellene tölteni mert nem tesz jót neki a soros töltés! úgyhogy igazából azt sem ajánlom! inkább csináld meg olyanra h kiszedhesd az akksikat és egyszerre de külön külön tölthesd őket

üdv!
(#) feki00 hozzászólása Szept 1, 2007 /
 
Csövi
Egy 1szerű kérdésem volna, hogy hívják azt a valamit aminek a segítségével egyformára lehet hajtogatni az alkatrészek lábait?
(#) Norberto válasza feki00 hozzászólására (») Szept 1, 2007 /
 
Lábhajlító fogó
(#) feki00 válasza Norberto hozzászólására (») Szept 1, 2007 /
 
Ahh te vagy az emberem, sose jöttem volna rá. Köszi a gyors választ!

Jó8 :fogmosas:
(#) Medve válasza feki00 hozzászólására (») Szept 1, 2007 /
 
Vagy inkább lábhajlító sablon?
(#) zoz11 hozzászólása Szept 1, 2007 /
 
Nem találtam meg a kapcsoló üzemű tápokról szóló topicot ezért írom ide kérdésemet! Meg építtettem a képen látható kapcsoló üzemű tápot, vagyis majdnem kész vagyok vele, a trafóról lenne egy két kérdésem hogy milyen vastag huzallal kel megtekerni, meg hogy kb hány menet, vagy egyáltalán jó hozzá ez a vas?
A vasmagom: RM6 FERRITMAG N67 Al=2400nH G=0,0mm B65807-J-R67 FAZÉKMAG PÁR (2 DARAB)
(#) fulcsi válasza Medve hozzászólására (») Szept 1, 2007 /
 
Kedvenc kifejezésem a procifésű de ez csak PC CPUkhoz való, ugyanilyen célzattal. Vicces, mikor pl. 939 lábat kell kifésülni.
(#) fulcsi válasza Istike88 hozzászólására (») Szept 1, 2007 /
 
Köszönöm a kielégítő választ!
(#) szabi83 válasza zoz11 hozzászólására (») Szept 1, 2007 /
 
Kapcsolóüzemű táp 230V-ra téma

mellesleg az ic adatlapjában van egy példa biztosan


(#) zoz11 válasza szabi83 hozzászólására (») Szept 1, 2007 /
 
Az IC adatlapján van példa kapcsolás ez is onnét van, de ott a menet szám nincs feltüntetve, maga a vasat meg én választottam hozzá.
A Linket meg köszönöm
(#) fret89 hozzászólása Szept 1, 2007 /
 
Hello,
Nagyon amatőr kérdés lesz, bocsi, hogy itt. Szóval épp lakást festek és úgy alakult, hogy jó lenne egy konnektort lecserélnem és nem szívesen hívnék ki ezért egy villanyszerelőt. Ha emlékeim nem csalnak a fekete a fázis, a kék a nulla, a piros meg a föld(sacc itt is van az ilyen irányú ismereteim vége). Szóval kicsit bizonytalan vagyok, hogy tudtok itt bármit elrontani?
Egy link is jól jönne, ahol levannak írva az ilyen nagyon alapvető dolgok, esetleg valami FAQ szerű, vagy angolul is (sajna én nem találtam).
Köszi
(#) nandras válasza fret89 hozzászólására (») Szept 1, 2007 /
 
a színeket jól tudod (bár a földre inkább a sárga/zöld színű vezetéket szokták használni)
nem tudom, hogy mit értesz elrontás alatt, hacsak azt nem, hogy aki szerelte a hálózatot, az összekeverte a színeket.
előfordul...
a fázist egy fázisceruzával könnyen meg tudod keresni, ha a védőföld és a nulla nem egyértelmű, akkor kicsit nehezebb a helyzet.
ha van a hálózatban fí relé (elvileg kell lenni...), akkor a fázis és vmelyik másik vezeték közé tegyél egy fogyasztót (sima villanykörte) és ha levág a fi relé, akkor megtaláltad a védőföldet , ha nem, akkor a nullát.
(#) nandras válasza fret89 hozzászólására (») Szept 1, 2007 /
 
elméleti anyagért keresgélj a villanyszerelés.lap.hu oldalon, biztosan van vmilyen anyag, vagy link
(#) fret89 válasza nandras hozzászólására (») Szept 1, 2007 /
 
Egy panelről van szó. Gondolom mert már elég régi építésű, piros a föld. Egyébént anyám lakásáról van szó és mint kiderült ez a konnekor már jó ideje elromlott és ahogy szétszedtem az a hely ahova a fázis volt bekötve kissé szét van olvadva és kicsit a vezeték körül a gumi is(csak annyira emlékszik, hogy valami elosztó volt benne amikor nem ment tovább). Ez jelent komlikációt? Úgy értem, hogy e miatt mégis csak rá kellene e nézetni egy villany szerelővel esetleg.
Egyébként még arra gondoltam az alatt, hogy tudok e elrontani valamit, hogy az egyértelműnek tűnik, hogy hova jön a föld, de a fázis és a nulla az egymás között mindegy? Ja és ha valamit mégis csak elcseszek, akkor törénhet valami baj, vagy csak levágja a biztosítékot?
Ja és fázis ceruza nincs.
(#) idavid válasza fret89 hozzászólására (») Szept 1, 2007 /
 
fázis ceruza 500-1000 forint bármelyik barkács- vagy villamossági boltban!

ne legyünk már ennyire smutzigok, hogy egy ilyen filléres eszközön spórolunk. a 230 volt az nem játék...
(#) nandras válasza fret89 hozzászólására (») Szept 1, 2007 /
 
a szétolvadás vszeg azért következett be, mert vmelyik kötés meglazult és a megnövekedett ellenállás megnövelte az áramfelvételt, az hőt termelt, amitől tovább nőtt az ellenállás, ami tovább melegített...itakdalse, itakdalse - ez a régi berendezéseknél elég gyakori jelenség.
a fázis és a nulla bekötése teljesen mindegy - váltóáramról van szó.
amire nagyon vigyázni kell, hogy nehogy a nulla helyére a földet kösd, mert az életveszélyes lehet!!
elméletileg a biztosíték is véd, ha összekevered a nullát és a védőföldet, de azért az ördög nem alszik...(helytelenül méretezett biztosító, patkolás...)
még valami, amire ügyelni kell:
ha valami oknál fogva vezetéket cserélsz, akkor csak AZONOS anyagút szabad direktbe összekötni. (alu- t aluval, rezet rézzel, mert különben a két fém idővel "megeszi" egymást. ezt azért mondom, mert a régi vezetékek általában rézből készültek, míg manapság az alu a gyakoribb)
(#) feki00 válasza Medve hozzászólására (») Szept 1, 2007 /
 
Köszi! Minnél több nevét ismerem annál könnyebb megtalálni

procifésü < lol >
(#) Norberto válasza Medve hozzászólására (») Szept 1, 2007 /
 
Létezik kézreálló fogó is, és asztali verzió is belőle...
(#) Dudus válasza nandras hozzászólására (») Szept 1, 2007 /
 
A régi házakban tipikus probléma. Az aluminium vezeték hajlamos hidegen folyni, ezáltal idővel meglazul utána kellene húzni vagy rugós szorítót kell használni a kötésnél, de erre a házgyári melósok nemigen figyeltek.

Arra vigyázz, hogy az aluminium hajlamos szereléskor törni és ha rövid a vezeték, akkor jön a vidámság
(#) fret89 válasza nandras hozzászólására (») Szept 1, 2007 /
 
Nagyon köszi a segítőkészséget mindekinek! :worship:

Alu vezetékek vannak, nem tervezek hosszabítgatni, de azért köszi ezt az infot is a toldásról. Egyébként azt is mesélte anyám, hogy sokallja a villanyszámált és volt bent az elműnél ahol szintén azt mondták neki, hogy az elmondottak alapján sok, de nem ők számláznak el valamit, hanem lehet valami kóbor áram (ez is olyasmi amit már egy ideje tervez megnézetni egy szakemberrel...), lehet, hogy a rossz konnektor is összefügg ezzel? Az is fura kicsit, hogy a biztosítékok eléggé összevissza vannak. pl eggyel lehet lekapcsolni a konyhát meg a két szobának egy-egy részét. Vagy pl az egyik áramtalanítja a villanyt a fürdőben, de az ott lévő konnektort már nem...

Dudus: a legtöbb konnektor, kapcsoló eléggé lógott, azokat helyre is raktam, de meghúzom akkor a csavarokat is a bekötési helyeken is, nehogy gáz legyen...

idavid: nem spórolásból nincs, hanem csak eddig nem kellett, mert korábban fater csinálta ezeket csak idő közben elváltak de mielőtt neki álok akkor veszek egyet. Mindegy milyen? És akkor ezzel bátran lehet érintgetni a vezetékeket akkor is ha van benne áram vagy így is van valami amire vigyázni kell?
(#) fret89 válasza nandras hozzászólására (») Szept 1, 2007 /
 
még annyi, hogy ha véletlen összekeverném a nullát és a földet akkor ha valamit bedugok az aljzatba akkor egyből levágja a biztosítékot vagy csak majd akkor, ha később baj lesz? Úgy értem, hogy kényszerít a rendszer, hogy észrevegyem (mert levágja egyből) vagy ez nem derülne ki egyből?
(egyébként itt most ez azért sem lehet gond, mert a korábbi konnektor bekötéséről is látom melyik a föld, nem csak a színéről, de azért kíváncsi vagyok)
(#) Balázs válasza fret89 hozzászólására (») Szept 1, 2007 /
 
Szia!

Én is panelben lakom. Nyáron lakásfelújítottunk, hát volt is tapasztalatom a villannyal. A kismegszakítók itt is összevissza vannak. A földet a szabvány zöld-sárga ér helyett rózsaszínnel jelölték. Fázis fekete, nulla kék, alu vezetékek.

Fáziscerka: Én a glimmlámpásat javaslom. Vannak ilyen szuperérzékeny FET-es kivitelűek is, de tapasztalatom szerint, azok ártalmatlan földzajtól is beindulnak.

Nandras:
Idézet:
„a szétolvadás vszeg azért következett be, mert vmelyik kötés meglazult és a megnövekedett ellenállás megnövelte az áramfelvételt”

Az ellenállás MEGNŐTT, ezért nőtt az áram? Vagy hogy? Ezt nem értem...
(#) Balázs válasza fret89 hozzászólására (») Szept 1, 2007 /
 
Egyből észre fogod venni, mivel ha nem ugyanaz az áram folyik át a nullán, mint ami a fázison, akkor az nyilván máshova (földbe) ment el, és a FI-relé rögtön levág.
(#) nandras válasza fret89 hozzászólására (») Szept 1, 2007 /
 
túlfogyasztás, kóbor áram:
könnyen elképzelhető, hogy valahol "kóborol" az áram. kapcsolj le minden fogyasztót (hűtőt, bojlert, telefontöltőt - mindent!) - ebbe az esetben a villanyórának nem szabad forogni, még egészen lassan sem!
ha mégis mocorog, akkor valahol "szökik" az áram - hívj szakembert, hogy felderítse az okot. nem csak azért, mert nagy a szla, hanem, mert előbb- utóbb valahol, valami elkezd rázni...
bizonyos mértékű túlfogyasztást a laza kötések is okozhatnak, mert ott abnormálisan megnő az áramfelvétel, ezért tanácsos a csatlakozásokat meghúzni.
igen komolyan növelheti a számlát a villanybojler is, főleg, ha már el van vízkövesedve. saját tapasztalat, hogy erőteljesen számlabarát megoldás, ha nem hagyom állandóan bekapcsolva a bojlert, hanem, amikor teljesen felfűtött, akkor kikapcsolom és csak a melegvíz nagyrészének elhasználása után kapcsolom vissza addig, amíg újra felfűt.
(minden bojlerben van egy hőkapcsoló, amely a benne levő víz hőmérsékletének csökkenésekor bekapcsol, de ez a gyakorlatban úgy jelentkezik, hogy a cca 70~80 fokos víz ~10%-os hőm. csökkenésekor bekapcsol, ami kissé pazarló, mert a 65~70 fok még éppen "megfelelő" arra, hogy bőven hűteni kelljen a felhasználáshoz. nálunk amióta így megy a bojler átlag 4000-5000 (!) Ft- al csökkent a villanyszámla - nem semmi)
a fázisceruza mindegy, hogy milyen, a funkciójának megfelel. ezzel az eszközzel nyugodtan hozzáérhetsz a fázishoz, nem lesz semmi bajod.
megj.:
figyelj, a fáciscerka használatánál, mert becsapós lehet - ott is kimutat feszültséget, ahol valójában nincs. próbáld ki, hogy pl. hozzáérinted a hűtőhöz, vagy a bekapcsolt tv képernyőjéhez - világítani fog, de ez nem jelenti azt, hogy ott feszültség is van. (pontosabban van, de ez nem veszélyes az emberre, ennek kapacitív feszültség a neve.)
ha kétségeid vannak, hogy a kimutatott feszültség veszélyes- e, akkor a legegyszerűbb próba, hogy fogsz egy izzót, egyik felét rákötöd a földre (fűtőtest, vízvezeték) a másik felét a kérdéses cucchoz érinted - ha világít, akkor stop ott tényleg veszélyes fesz érték van.
sok sikert!
(#) nandras válasza fret89 hozzászólására (») Szept 1, 2007 /
 
ha van fi relé, akkor az azonnal levág (ahogy Balázs is írta), ha nincs, akkor nem biztos, hogy a biztosíték (akár kisautomata, akár D rendszerű) azonnal reagál - attól függ, hogy mekkora a terhelés az ágban.
(#) nandras válasza Balázs hozzászólására (») Szept 1, 2007 /
 
hoppá....I=U/R
jogos az észrevétel...
a laza kötés fűtötestként kezd üzemelni.... itt a felvett teljesítmény növekedése miatt nő meg az áram...
persze a végeredmény szempontjából a kiváltó ok mindegy, de akkor is tévedtem....
(#) zoz11 hozzászólása Szept 1, 2007 /
 
EZ szerintetek jó lehet kapcs üzemű táphoz? vagy milyen vasmag lehet?
(#) fret89 válasza nandras hozzászólására (») Szept 2, 2007 /
 
Köszi az újabb részletes hsz-t neked és Balázsnak is. Így most már csak elboldogulok. Ha meg nem majd még írok
Következő: »»   119 / 3960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem